HDR a FSAA
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- Pavel.P.
- Středně pokročilý

-
- alea206
- Mírně pokročilý

hele dobrý vysvětlili ste mi jak je to s HDR a FSAA v nVidia karet. Jak je s HDR u HL2.
Ale podle toho co tady no-x píše NV GF6/7 nedokážou současně FSAA a HDR kvůli struktuře jádra.
Tak jak je možný, že u SerSam 2 a AoE3 mi na mojí sestavě funguje jak FSAA tak HDR. To se to každej takt střídá. Jeden takt HDR druhej FSAA?
tak sem zkouknul ty obrázky od no-x. A mě to zas tak dragický bez FSAA nepřipadá
//edit Thellwin - sloučeny dva posty do jednoho, máme tady EDIT
Ale podle toho co tady no-x píše NV GF6/7 nedokážou současně FSAA a HDR kvůli struktuře jádra.
Tak jak je možný, že u SerSam 2 a AoE3 mi na mojí sestavě funguje jak FSAA tak HDR. To se to každej takt střídá. Jeden takt HDR druhej FSAA?
tak sem zkouknul ty obrázky od no-x. A mě to zas tak dragický bez FSAA nepřipadá
//edit Thellwin - sloučeny dva posty do jednoho, máme tady EDIT
ASUS P4C800; P4 Nortwood 2,8@3,3; 4x512MB RAM Kingmax SuperRAM DDR433 (192MHz) 2-3-3-5;Palit X1950GT 512MB GPU 500@600; RAM 1200@1400 ; LC 6550 V2.0 550W; CD-RW; DVD-ROM, DVD-RW, 200GB SATA, 40GB ATA,
- no-X
- Středně pokročilý

alea206: HL2 je kapitola sama pro sebe. Gabe Newell hledal snad dva roky všemožný kličky, aby dokázal implementovat nějaké "HDR", které bude fungovat s MSAA a prakticky pro každou generaci karet je použitý trochu jiný přístup (víc zde). Jenže z dnešních vývojářů prakticky nikdo nemá čas ani finance, aby rozběhával něco podobně komplikovaného a odložil hru o desítky měsíců "jen" kvůli takovéhle záležitosti.
V případě AoE3 si nejsem úplně jistý, jestli používá full-HDR, nebo jen nějaký samostatný bloom efekt (možná velepšený bloom efekt
) ale co vím jistě je, že HDR+MSAA v týhle hře na G70 nefunguje, takže nVidia, aby v grafech v testech při tomhle nastavení neměla nuly (= nastavení na daném HW není podporováno), přistoupila ke kroku používat místo MSAA klasický oversampling, tedy tentýž druh anti-asliasingu, který používala GeForce 256 a GeForce 2, a který pro rozběhání nepotřebuje žádnou hardwarovou podporu na úrovni čipu.
Jenže - oversampling (=rendering ve dvojnásobném rozlišení a následné zmenšení) je dost pomalý a navíc kvalita neodpovídá propadu výkonu (viz screenshoty, které jsem tu už uvedl). A protože prioritou nVidie byl výkon (ne kvalita), tak přistoupila k poměrně nepěknému kroku a to, že obraz nevykreslí v rozlišení dvojnásobném (tzn. čtyřnásobné nároky na jádro), ale jen v rozlišení 1,5-násobném (tzn. 2,25x vyšší nároky na jádro). To má ale velice nepěkné výsledky - jde tedy o antialiasing OGSS 2,25x (tzn. účinnost vyhlazení je nižší, než při dnes používaném RGMS 2x) a protože jde o rendering v rozlišení, které není celočíselným násobkem původního rozlišení (např. 2x, 3x, 4x...) ale je to desetinnný násobek (1,5x), dochází ve výsledku k rozostření obrazu cca o 0,5 pixelu, tzn. je znát určitá ztráta detailů na texturách - screenshoty mají třeba na hw.fr - konkrténě z poslední recenze: hdr+aa G7x / hdr+aa r5xx. Na texturách trávy vpravo od lesa je to rozostření celkem znát, nehledě na to, že účinnost v odstranění zubatých hran je o dost nižší.
A ohledně SS2... ten mám dojem používá FP16, takže teoreticky by v něm MSAA na G70 taky běhat neměl, takže možností je několik - buďto je použito totéž, jako v případě AoE3 (možná nVidia něco takového do driverů v nedávné době implementovala), nebo se při MSAA na G70 nepoužívá plné HDR, ale jen samotný bloom... Jinou možnost nevidím.
V případě AoE3 si nejsem úplně jistý, jestli používá full-HDR, nebo jen nějaký samostatný bloom efekt (možná velepšený bloom efekt
Jenže - oversampling (=rendering ve dvojnásobném rozlišení a následné zmenšení) je dost pomalý a navíc kvalita neodpovídá propadu výkonu (viz screenshoty, které jsem tu už uvedl). A protože prioritou nVidie byl výkon (ne kvalita), tak přistoupila k poměrně nepěknému kroku a to, že obraz nevykreslí v rozlišení dvojnásobném (tzn. čtyřnásobné nároky na jádro), ale jen v rozlišení 1,5-násobném (tzn. 2,25x vyšší nároky na jádro). To má ale velice nepěkné výsledky - jde tedy o antialiasing OGSS 2,25x (tzn. účinnost vyhlazení je nižší, než při dnes používaném RGMS 2x) a protože jde o rendering v rozlišení, které není celočíselným násobkem původního rozlišení (např. 2x, 3x, 4x...) ale je to desetinnný násobek (1,5x), dochází ve výsledku k rozostření obrazu cca o 0,5 pixelu, tzn. je znát určitá ztráta detailů na texturách - screenshoty mají třeba na hw.fr - konkrténě z poslední recenze: hdr+aa G7x / hdr+aa r5xx. Na texturách trávy vpravo od lesa je to rozostření celkem znát, nehledě na to, že účinnost v odstranění zubatých hran je o dost nižší.
A ohledně SS2... ten mám dojem používá FP16, takže teoreticky by v něm MSAA na G70 taky běhat neměl, takže možností je několik - buďto je použito totéž, jako v případě AoE3 (možná nVidia něco takového do driverů v nedávné době implementovala), nebo se při MSAA na G70 nepoužívá plné HDR, ale jen samotný bloom... Jinou možnost nevidím.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
- ManCZE
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
omlouvam se, ze znovu vytahuju tento thread, ale chtel bych si to ujasnit (jednou ctu, ze nvidia to zvladne, podruhe, ze to bylo jen v HF2, nakonec, ze to vubec neni mozne...)
.
Jak to tedy je? Berme v uvahu karty do 5000tis s DPH. Znamena to, ze kdyz budu mit nVidii, tak si hry s HDR (nikoliv Bloom) + vyhlazovanim nezahraju, vzdy budou okraje zubate? A pokud budu mit ATi, budou ty hry nakonec hratelne (dostatek FPS), kdyz si zapnu HDR i vyhlazovani? Oblivion nepocitam.
Nakonec jeste trochu otazka do offtopicu - Je pravda, ze nVidie maji lepsi obraz nez ATi (pokud ovsem nezvladnou HDR s AA, tak to se snad vylucuje...)
Jak to tedy je? Berme v uvahu karty do 5000tis s DPH. Znamena to, ze kdyz budu mit nVidii, tak si hry s HDR (nikoliv Bloom) + vyhlazovanim nezahraju, vzdy budou okraje zubate? A pokud budu mit ATi, budou ty hry nakonec hratelne (dostatek FPS), kdyz si zapnu HDR i vyhlazovani? Oblivion nepocitam.
Nakonec jeste trochu otazka do offtopicu - Je pravda, ze nVidie maji lepsi obraz nez ATi (pokud ovsem nezvladnou HDR s AA, tak to se snad vylucuje...)
CPU: AMD Athlon 64 X2 (Windsor) 3800MHz+ @ 2000MHz | CPU cooler: box | RAM: 2048MB Geil DDR2 @ 800MHz (5-5-5-15) | MB: MSI K9T SLI-2F | GPU: Zotac 8800GT OC 512MB GDDR3 @ "def" | HDD: Seagate Barracuda 320GB 7200.10 | Mechaniky: Lite-on SHM-165P6S black | case: Thermaltake Matrix VX | zdroj: Fortron Blue Storm 500W
- radekhulan
- Začátečník

-
- Kontaktovat uživatele:
HDR se dá nasimulovat z 99% úpravou Oblivion.ini tak, aby byl bloom více "přesvícený", není to v reálu poznat od "pravého" HDR, funguje na tom FSAA i na NVIDII a výkon je o poznání lepší než s HDR.Thellwin píše:Je to samozřejmě věcí názoru, ale já s tím co jsi řekl souhlasímwallot píše:FSAA je lepsi jelikoz ...