Norma na vadné pixely

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

GRACHUS
Začátečník
Začátečník

Norma na vadné pixely

Příspěvek od GRACHUS »

Dobrý den,chtěl bych se zeptat jaká je norma na vadné pixely a kolik jich musí být,abych požádal o reklamaci.Opravdu jsem tuto informaci hledal a nenašel.Výrobce je Benq a model FP93G.Předem děkuji.
MSI GE 60 2PE Apache Pro
I5 4210H 2,90 Ghz
16 GB Ram
500 GB msata SSD
1 TB 7200 rpm Seagate
GTX 860M
adm1n
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adm1n »

to se neda tak snadno rict protoze je to u kazde znacky monitoru jine....
nevim presne kolik to je ale pozor na to ze jestli mas na monitoru pouze par roznobarevnych tecek tak to jsou s nejvetsi pravdepodobnosti jen vadne subpixely a ty ti nikdo na zaruku neveme...... :(
GRACHUS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GRACHUS »

No právě sem koupil těd monitor a přesně uprostřed je taková načervenalá malá tečka.Je sice jen jedna ale stále mě přitahuje:(Vím že to na reklamaci nestačí ale zajímá mě jak moc se to musí po...t abych tam mohl jít.Opravdu nikde ani na webu výrobce jsem to nenašel.Dělá asi že vadné pixely neexistují...:D A jak poznám že je to jen subpixel?
MSI GE 60 2PE Apache Pro
I5 4210H 2,90 Ghz
16 GB Ram
500 GB msata SSD
1 TB 7200 rpm Seagate
GTX 860M
adm1n
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adm1n »

ja sem to kdysy nekde cetl.....uz ale vubec nevim kde....

nejsem si jistej ale vadnej subpixel je kdyz ti zacne jedna tecka svitit nejakou barvou....
vadnej pixel nejspis je kdyz ti ta tecka vubec nesviti...je cerna...
adm1n
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adm1n »

a k tomu aby ti to reklamovali tak musis mit snad neco kolem 5-6 vadnejch pixelu.....to zalezi na vyrobci...

jinak kdyz kupujes LCD tak v tom obchode nejdriv rekni at ti ho spustej a daj tam naky jednobarevny pozadi...na tom poznas nejlip jestli tam je neco vadnyho.....
kdyz ho ale kupujes po netu tak mas vetsinou smulu... :wink:
GRACHUS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GRACHUS »

Já debil ho kupoval v TSBohemii a nepodíval jsem se!DObře mi tak.
MSI GE 60 2PE Apache Pro
I5 4210H 2,90 Ghz
16 GB Ram
500 GB msata SSD
1 TB 7200 rpm Seagate
GTX 860M
adm1n
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od adm1n »

njn.....

ja sem asi pred 2 rokama taky kupaval LCD v obchode a taky sem se nepodival a barevnou tecku sem tam mel.... :(
akorat sem ji mel v pravim dolnim rohu tak to bylo v poho...
od ty doby si to vzdyzky radsi prezkousim.... :wink:
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

adm1n píše:kdyz ho ale kupujes po netu tak mas vetsinou smulu...:wink:
..nemas.. do 14ti dnu muzes zbozi bez udani duvodu vratit..
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamsquare »

Norma ISO 13406-2 - Jelikož se každý LCD displej skládá z minimálně 2,35 milionů subpixelů nebo tranzistorů (15"), není z hlediska výrobních technologií prakticky možné předcházet ztrátám pixelů. Do prodeje mohou být dány LCD s maximálně deseti vadnými pixely. Norma stanovuje v souvislosti s vadnými pixely následující třídy:

Jsou rozděleny do čtyř tříd, tří typů vadných pixelů a dvou frekvenčních kritérií. Vadné pixely se mohou vyskytnout jako zářivé pixely, černé pixely nebo ztráta subpixelů (nebo blikající pixely). Frekvenční kritéria rozlišují zaprvé počet bílých nebo černých pixelů vyskytujících se v konkrétní oblasti (klastru) a zadruhé ztráty subpixelů nebo blikající pixely vyskytující se v klastru. Čtyři třídy určují maximální povolený počet chyb u každého typu vadných pixelů. LCD displeje značky ADI, SONY, EIZO a většina dalších LCD na našem trhu jsou zařazeny do třídy II (viz. přiložena tabulka). To znamená jestliže je počet těchto vadných bodů menší než deset, (2xTyp1, 2xTyp2 a 5xTyp3 = 2 černé body + 2 bílé body + 5 barevných bodů = max. 9 vadných) nevzniká zákazníkovi nárok na výměnu nebo reklamaci LCD displeje. V případě většího počtu vadných pixelů kontaktujte autorizovaný servis Vašeho LCD, případně prodejce.
Acer A15 | AMD Ryzen 5 8640HS | 16GB 5600MHz | R760M | 512GB WD Blue SSD | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
GRACHUS
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od GRACHUS »

Adamsquare píše:Norma ISO 13406-2 - Jelikož se každý LCD displej skládá z minimálně 2,35 milionů subpixelů nebo tranzistorů (15"), není z hlediska výrobních technologií prakticky možné předcházet ztrátám pixelů. Do prodeje mohou být dány LCD s maximálně deseti vadnými pixely. Norma stanovuje v souvislosti s vadnými pixely následující třídy:

Jsou rozděleny do čtyř tříd, tří typů vadných pixelů a dvou frekvenčních kritérií. Vadné pixely se mohou vyskytnout jako zářivé pixely, černé pixely nebo ztráta subpixelů (nebo blikající pixely). Frekvenční kritéria rozlišují zaprvé počet bílých nebo černých pixelů vyskytujících se v konkrétní oblasti (klastru) a zadruhé ztráty subpixelů nebo blikající pixely vyskytující se v klastru. Čtyři třídy určují maximální povolený počet chyb u každého typu vadných pixelů. LCD displeje značky ADI, SONY, EIZO a většina dalších LCD na našem trhu jsou zařazeny do třídy II (viz. přiložena tabulka). To znamená jestliže je počet těchto vadných bodů menší než deset, (2xTyp1, 2xTyp2 a 5xTyp3 = 2 černé body + 2 bílé body + 5 barevných bodů = max. 9 vadných) nevzniká zákazníkovi nárok na výměnu nebo reklamaci LCD displeje. V případě většího počtu vadných pixelů kontaktujte autorizovaný servis Vašeho LCD, případně prodejce.

Moc děkuji,kde ste to našel?:)I tak mě štve že to mohou pustit vůbec na trh,přece je to vadné zboží.Chápu že by to bylo asi pro hodně výrobců likvidační ale já to prostě nepochopím.Norma na vady-nemam slov.Taky by mohli třeba udělat normu na klávesnici-kdyby nebylo jedno tlačítko tak v poho.A až třeba při 5 vadných klávesách nárok na reklamaci.Asi s tím pujdu do Bruselo.Omlouvám se za ty nesmysli ale někde sem to už musel napsat.Děkuji všem za odpovědi. :wink:
MSI GE 60 2PE Apache Pro
I5 4210H 2,90 Ghz
16 GB Ram
500 GB msata SSD
1 TB 7200 rpm Seagate
GTX 860M
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Viz první věta "není z hlediska výrobních technologií prakticky možné předcházet ztrátám pixelů"

Každé zboží má nějakou vadu, nelze vyrábět dokonalé produkty bez chyb.
Acer A15 | AMD Ryzen 5 8640HS | 16GB 5600MHz | R760M | 512GB WD Blue SSD | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
Zornicka
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Zornicka »

Adamsquare píše:Viz první věta "není z hlediska výrobních technologií prakticky možné předcházet ztrátám pixelů"

Každé zboží má nějakou vadu, nelze vyrábět dokonalé produkty bez chyb.

Já si teda myslím, že to jde, avšak není to pravidlo.

Výrobci by měli především dbát na kvalitu svých výrobků.

Já říkám jedno, záleží na kus kus.
fr33k
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od fr33k »

Na vetsinu dnesnich LCD monitoru je vztahovana nasledujici norma
Obrázek
Jedna se o tabulku, kterou se ridi servisni stredisko nekolika znacek (napr. Viewsonic)
Moli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Moli »

Ta tabulka se mi nezobrazí, zajímaly by mě hodnoty hlavně u společnosti Viewsonic. Jestli někdo můžete, pošlete mi ji, Díky
CPU: Core i7-920 Deska: Gigabyte GA-EX58-UD4 - Intel X58, VGA: GigaByte 9800GTX+ (GV-N98XPZL-1GH) 1GB, RAM:Kingston DIMM 6144MB DDR III 1333MHz,HDD:2xHitachi 500Gb SATA2, Case: Tt M9, AC Freezer Extreme, 2*120Tt
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

GRACHUS píše:.... tak mě štve že to mohou pustit vůbec na trh,přece je to vadné zboží.....
to myslis vazne?

Predstav si ty ceny lcd, pokud by mel vyrobce kazdy s vadnym subpixelem vyhodit!!!

Vis jak by narostla cena LCD?
Chtelo by se ti za LCD vseobecne platit treba 3x vice ?

Treba Philips ma tridu kde garantuje bezvanost nebo monitor vymeni pokud se objevi i treba vadny subpixel behem zarucni lhuty. Ale take ma i nizsi tridy kde tolerance jsou a na tech muze vydelavat ci dat tam horsi a mene povedene panely urcene puvodne do nejvyssi tridy.

Predstav si ze se vyrobci domluvi ze budou vyhazovat vsechny vadne panely i kde je treba vadny pouze jeden bod....bude ti milejsi platit za tvuj LCD monitor misto 6500Kc, treba nejakejch 20000Kc?

Mysli hlavou a pokud jsi chtel zarucene monitor bez vadnych pixelu, mel jsis koupit znacku a tridu kde je to garantovano. Ano, zaplatil bys pak vice, treba za tento: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=38787

Jenze ty jsi chtel ty dva litry usetrit a proto je to kompenzovane zase necim jinym. Proste od low-end monitoru nemuzes cekat stejny komfort.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Butch píše:...
Čas plyne a musím říct, že eliminace vadných bodů se stále zlepšuje. LCD s vadným pixelem už se pomalu stává vyjímkou, technologie a výrobní procesy se evidentně zlepšují :thumbsup: (nepočítám ultra lowend výrobce jako Yusmart apod.)

btw: Hitachi HDD suxx, Acer notebooky ok, Seagate a Maxtor ok :P
Naposledy upravil(a) Adamsquare dne ned 14. led 2007, 16:32, celkem upraveno 1 x.
Moli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Moli »

Čas sice plyne, ale řekne mi někdo jaká je tolerence u firmy Viewsonic? Konkrétně u modelu VA703b. Díky
CPU: Core i7-920 Deska: Gigabyte GA-EX58-UD4 - Intel X58, VGA: GigaByte 9800GTX+ (GV-N98XPZL-1GH) 1GB, RAM:Kingston DIMM 6144MB DDR III 1333MHz,HDD:2xHitachi 500Gb SATA2, Case: Tt M9, AC Freezer Extreme, 2*120Tt
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Moli píše:Čas sice plyne, ale řekne mi někdo jaká je tolerence u firmy Viewsonic? Konkrétně u modelu VA703b. Díky
Googlování mi trvalo asi 20 vteřin :oops:
ISO13406-2 (pixel failure class II)
Moli
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Moli »

Takže nulovka, paráda. Díky moc
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Moli píše:Takže nulovka, paráda. Díky moc
OMG :oops:

"většina dalších LCD na našem trhu jsou zařazeny do třídy II (viz. přiložena tabulka). To znamená jestliže je počet těchto vadných bodů menší než deset, (2xTyp1, 2xTyp2 a 5xTyp3 = 2 černé body + 2 bílé body + 5 barevných bodů = max. 9 vadných) nevzniká zákazníkovi nárok na výměnu nebo reklamaci LCD displeje"
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“