radekhulan píše:AMD je malá firma, 10x menší než Intel (a zisk má 100x menší), její zadlužená "koupě" ATi je prostě dementní rozhodnutí. AMD nemá žádnou konkurenci pro Conroe a toto je další hřebíček do rakve firmy, která v roce 2005 nevypadala vůbec špatně..
Ano to mi pripomina "dementni" kopui koupi ULi od nV. Jestli to tak pujde dal, tak nV zkrachuje kvuli nakupu ULi...
Já bych všechny ty pisálky, co se opravdové práce bojí, nahnal do Mišelinky tahat gumy.
kdyz se objevila zprava o tom ze AMD chce postavit fabriku v USA u New Yorku tak si v duchu rekl to nemysli vazne - domluvi si spolupraci v Asii, predelaji fabriku v Nemecku a ted jeste treti?
teprve ted je jasne ze bude co v tech fabrikach vyrabet a ze jde o dlouhodobe promysleny plan, uvidime jak dopadne, ale o takovych "silenostech" jako lednickach s pocitacem se mluvi a je jasne ze podobna zarizeni budou muset mit nejaky CPU a nejaky GPU a mit to spojene dohromady az zas takovy nesmysl neni
ale rozhodne nepujde o hiendove grafiky do PC, ty profit pro miliardove investice neprinesou
no jestli bude AMD vyrabet lednicky tak si uricte nakou koupim ale myslim ze AMD zvladne v klidu vytizit vsechny faby co ma k dispozici vyrobou vlastnich procesoru - FAB 36 a 30(brzo prestavena na 38 ) v Drazdanech, Chartered Semiconductors a planovana v New Yorku. TSMC se o kontrakt s ATi uricte bat nemusi. Rekl ze prave jen uplnej highend by se mohl delat ve fabech AMD, tzn mensi mnozstvi hodne nadupanejch chipu. To zabere jen mrnavou cast vyrobni kapacity a doda to vyhodu pro boj s nvidii o vedouci pozici v testech. Ale i tak to bude dost za dlouho, rozhodne ne R600
Naposledy upravil(a) axloth dne stř 26. črc 2006, 13:27, celkem upraveno 1 x.
Já si skoro myslím, že by to spíš časem mohlo fungovat tak, že když už bude výrobní linka zastaralá pro CPU, budou se na ní vyrábět nějaký low-endový nebo multimediální čipy, případně čipsety. Takto se jinak nepoužitelná linka ještě využije, bude vydělávat a nebude nijak konkurovat výrobě procesorů.
myslim ze kdyz linka zastara pro cpu, klidne na tom muzou vyrabet i highendovy gpu... cpu jsou trochu dal a narocnejsi (jak velikosti tak technologiema)
ale to je vsecko vzdalena budocunost (2008? ) a do te doby muze byt vsechno jinak
no-X píše:Já si skoro myslím, že by to spíš časem mohlo fungovat tak, že když už bude výrobní linka zastaralá pro CPU, budou se na ní vyrábět nějaký low-endový nebo multimediální čipy, případně čipsety. Takto se jinak nepoužitelná linka ještě využije, bude vydělávat a nebude nijak konkurovat výrobě procesorů.
No to ti nevim, spíš to vidim tak, že si budou sami vyrábět CPU a chipsety, pokud zbude kapacita, tak i GPU, ale ty spíš nechaj třetím výrobcům.
axloth píše:myslim ze kdyz linka zastara pro cpu, klidne na tom muzou vyrabet i highendovy gpu... cpu jsou trochu dal a narocnejsi (jak velikosti tak technologiema)
Nevím nevím, ber to tak, že když se uvolnily 90nm linky, tak už ATi rozjížděla 80nm výrobu, takže 90nm GPU pro vyšší cenové segmenty už docela postrádají smysl.
To se mi zdá jako těžkej blábol. Jako to by znamenalo převýšit tržní cenu o víc jak 20% a to je hovadina. Navíc AMD tohle dost technologicky přinese, Intelu skoro nic. Spíš je to něčí snaha poškodit konkurenci. I Intelu určitě došlo ( resp. těm to došlo jako prvním ), že pokud to nikdo z vedení AMD nepojebe, připojí k sobě divizi chipsetů a divizi grafickejch karet nechaj dostatečnou volnost, tak to bude hodně silnej hráč na trhu, navíc v podstatě naprosto samostatnej.
Ale řikám, přijde mi to jako mega blbost, četl jsem to už odpoledne na CDR.cz a ani mi to nestálo za zmínku sem...
Otázkou je, co by to Intelu přineslo. AMD kupuje ATi kvůli...
- čipsetům: Intel má vlastní čipsety a jsou považovány za kvalitní.
- grafice: Kdyby chtěl Intel působit na trhu samostatnejch grafik tak to udělá, $ na to má. Ale nechce, a integrovanou grafiku umí splácat i sám.
Pak je tu ještě možnost likvidace konkurence podobně jako akvizice ULi nVidií, s tím že AMD by bylo poškozeno tím že by neměli ATi = schopnost vyrábět si vlastní čipsety. Ale nemyslím si že by tohle Intel měl zapotřebí, jeho postavení je dost silné, navíc ho může upevnit s Core 2 Duem, proč dávat tolik $ jen aby nas*ali AMD?
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
Ono to není až tak jednoznačné. Pro AMD je to opravdu velké sousto. Myslím, že nikdo nedokáže přesně odhadnout co se bude dít. Takových vizionářů jako je pan Hulán bylo a ještě bude. O to bych se nebál.
Na SHW doplnili zprávu o koupi - Intel nezrušil pro ATi licenci na chipsety:
Svethardware píše:Přestože nyní spadá ATi pod AMD, bude ATi nadále prodávat chipsety i pro procesory Intel. Licence totiž ze strany Intelu nebyla zrušena, původní zprávy však hovořily o opaku. Pro ATi je to výhodné, za první čtvrtletí roku 2006 vyrobila 4,3 milionů chipsetů pro procesory Intel, pro procesory AMD to bylo o trochu méně, 3,9 milionu. Zrušením licence by hodně ztratila. Intel má nyní na trhu chipsetů 57% podíl, VIA pak 15%, ATi 12%, nVidia jen 9% a SIS kolem 6%.
Původní zprávy totiž neříkaly že úderem sloučení AMD a ATi už ATi nemůže dělat čipsety pro Intel, ale že přibližně za rok ta licence skončí a Intel jí neprodlouží. Původní zpráva pocházela z The Inq, několik jiných serverů to ale přečetlo špatně, napsalo že prostě konec a ani RD600 nebude, a pak to zase dementovaly... IMHO za rok nebo dva čipsety ATi pro Intel nebudou, protože Intel nebude chtít přikrmovat AMD. AMD prohlásilo že chce zachovat možnost výběru takže bude propagovat grafický karty ATi i pro Intel platformu, ale o čipsetech nepadlo ani slovo...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.