Gigabyte K8N Ultra-9 /XP-9 /F9 Ultra (nF4 Ultra) - rady

Pro procesory AMD Athlon 64, Athlon 64 X2, Athlon FX, Opteron, Sempron a další.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

No myslím tím to, že další disky přidáš až do bezproblémově funkčního PC po přetaktování.
V podstatě je jedno, na který kanál SATAII disk dáš.
Ještě mě napadá, že jsem jednou při flashnutí biosu desky z F6 na F5 měl také problém, že bios vůbec nenabíhal. Nereagoval vůbec na klávesnici. Pomohlo až vytažení záložní baterie desky a krátkodobé zkratování kontaktů baterie na desce. Následně PC naběhlo ze záložního biosu. Jednalo se však o desku rev.1.
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
tenente
Nováček
Nováček

Příspěvek od tenente »

rozumim.

tenhle problem se mi staval i s biosem F5, takze v biosu bych ten problem nevidel. zrejme, jak rikas, ty disky. zkusim, vyzkousim, napisu.
tenente
Nováček
Nováček

Příspěvek od tenente »

Vcera mi nabootoval asi tak napoctvrte, kdyz jsem prohazoval kabely k diskum. Dneska rano, SATAII disk byl zapojen do S_ATA2 a ostatni disky byly vypojeny (jak z boardu tak i ze zdroje), bohuzel nic nenabootovalo. Opet to padalo do cyklu... :o( uz jsem docela zoufaly. Jeste zkusim totez, ale bez pretaktovaneho CPU.
MB Gigabyte s.939 K8NF-9 Ultra, nForce 4 Ultra rev. A3, Opteron 144, DDR Kingstone HyperX 2x512MB PC400 CL2, WD Caviar 1600JS SATA II/300, Hitachi HDS722580VLSA80 SATA I a Seagate ST380013AS, VGA Sapphire X1800GTI 256MB
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Můžeš upřesnit ve které fázi se ti bios zacykluje? Zobrazí se na obrazovce nějaká hláška?
Pokud totiž přetaktuješ FSB nad cca 215 MHz, upravíš frekvenci pamětí a nesnížíš HT násobič na 1 nebo 2 (u někoho 2,5), tak bios F5 nenaběhne a cyklicky se spouští dokola, přičemž zobrazuje hlášku (text si nepamatuji, něco jako Skip over ...) a přitom pípne. Je to způsobeno kontrolní funkcí biosu, která zabraňuje přetaktování nad určitou hranici (zbytečně nízkou) a její činnost je velmi závislá na typu použitých pamětí. Bios F6 již tuto funkci upravil tak, že po prvním neúspěšném náběhu biosu (zasáhnutí kontrolní funkce) automaticky podtaktuje FSB na frekvenci okolo 180 MHz a PC potom naběhne, ovšem v podtaktovaném stavu :x
CPU: Intel i9-10900K, MB: NZXT N7 Z590, AIO: NZXT Kraken X63 RGB, RAM: Kingston 2× 32GB DDR4 3200MHz CL16 Fury, Disky: 1× SSD 1TB + 2x WD HDD 3TB, GPU: EVGA GeForce RTX 3080 FTW3 ULTRA, PSU: Cooler Master V1200 Platinum, CASE: NZXT H7 FLOW, OS: Windows 10 PRO 64 bit, Repro: Creative GigaWorks T20 Series II, Monitor: DELL UltraSharp 30" PremierColor UP3017 2560x1600. Alternativně: Apple MacBook Air / iPad Pro + Apple Pencil / iPhone 12 Pro Max
tenente
Nováček
Nováček

Příspěvek od tenente »

Presne v te fazi, jak rikas. Nicmene, kolega to mel doma a behalo mu to korektne . Neda se ta kontrolni fce nekde vypnout? Co se tyce F6, nepracovala korektne, ted uz vim, ze to bylo tim podtaktovanim. Nicmene nasobic jsem mel snizen na 2,5x. Nevim to 100% jak jsem to mel nastavene, mam to doma napsane.

Mohl bys mi doporucit jak nastavit Opterona tak aby byl alespon na 2,0?
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Na vypnutí kontrolní funkce biosu jsem se dotazoval přímo u tchajvanců a ujistili mě, že to nejde.
Pokud ti HT nepojede na 2,5 zkus použít 2, ve výsledku pokles výkonu nepoznáš. To že se stejným procesorem to někomu jede na 2,5 neznamená, že to také pojede tobě. Vliv mají zejména použité paměti. Paměti různých výrobců podávají různé výsledky.
Já osobně mám v biosu nastavenu FSB pouze na 212 MHz, při které bios spolehlivě naběhne a potom při startu WinXP automaticky spouštím utilitu EasyTune5 od Gigabytu, která mi frekvenci FSB zvedne na požadovanou hodnotu (paměti nastavuji předem v biosu).
Dobrá utilita k přetaktování ve WinXP je také ClockGen.
tenente
Nováček
Nováček

Příspěvek od tenente »

Mel jsem to nastavene na: HT Freq 4x, CPU freq 242, K8 CPU Auto, DDR Clock manual, CPU/DDR Ratio 2/1.66, DDR Timing Auto

mohl bys mi rici nakolik nastavit HT, CPU Freq a CPU/DDR Ratio? Pokud to zkusim, tak jak si myslim, ze je spravne, dostanu pri bootovani hlasku o tom, ze CPU je pretaktovano na danou frekvenci a muze dochazet k padu systemu. Nevim zda ta hlaska ma upozornovaci charakter a nemam si ji vsimat ci varovny a nechat CPU tak jak je.
MB Gigabyte s.939 K8NF-9 Ultra, nForce 4 Ultra rev. A3, Opteron 144, DDR Kingstone HyperX 2x512MB PC400 CL2, WD Caviar 1600JS SATA II/300, Hitachi HDS722580VLSA80 SATA I a Seagate ST380013AS, VGA Sapphire X1800GTI 256MB
tenente
Nováček
Nováček

Aktualni stav

Příspěvek od tenente »

vcera pred vypnutim jsem to nastavil na HT 2,0; CPU Freq 241; CPU/DDR Ratio 2/1.66 vse ostatni normal, respektive auto. A jede mi to (stabilne) na 2,16 GHz. Bootovani probehne v poradku, samozrejme s varovnou hlaskou. Ale jak jsem pochopil jedna se jen o upozorneni ze je CPU pretaktovano.
PET5
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od PET5 »

Tak jak jsi to měl původně nastavené, tak to na té tvojí desce nemohlo fungovat. Sice v principu je to správně, ale kontrolní funkce "Intelligent Tweakeru" tohle nepustí.
Včera jsem vyzkoušel poslední verzi utility ClockGen http://www.cpuid.com/ Konečně byla doplněna funkce pro automatické nastavení zvolené frekvence FSB při startu WinXP což dříve citelně chybělo. Nyní již můžu zahodit EasyTune5. ClockGen je skvělý tím, že po startu WinXP nastaví přetaktování a přitom dále nezůstává spuštěn, čímž nezatěžuje procesor. V podstatě nahrazuje svým způsobem bios :)

Takže už se nezatěžuj laborováním se snižováním HT a udělej následující:
1/ V biosu nastav FSB 200 MHz, CPU/DDR Ratio 2/1.66, HT 4x, případně zvedni napětí procesoru (až v případě nutnosti dosažení maximálních taktů)
2/ Spusť PC, mělo by bez problému naběhnout (dokonce bez varovné hlášky) :lol: .
3/ Stáhni si a někde ulož utilitu ClockGen (neinstaluje se).
4/ Spusť ClockGen, nastav frekvenci FSB na 240 MHz.
5/ V posledním okně utility označ políčko s volbou spuštění po startu WinXP.
6/ Restaruj PC a ejhle, ono to jede 8-)
Pomocí Clockgenu můžeš dále zkoušet vyšší takty, jen vždy musíš předem v biosu odpovídajícím způsobem upravit děličku pamětí, HT a případně napětí procesouru.
tenente
Nováček
Nováček

Příspěvek od tenente »

Tak stabilne s nastavenim v Biosu mi to slape na 2,17. Pockam si na novy bios a uvidim. diky moc za pomoc a rady :D
matthewgrifith
Nováček
Nováček

Příspěvek od matthewgrifith »

Tak to bylo v základní desce, reklamaci mi uznali a dali mi tam novou základní desku.
ghosthunter
Začátečník
Začátečník

GA-K8NF9 Ultra

Příspěvek od ghosthunter »

Potrebuji radu. Kamos ma desku GA-K8NF9 Ultra. Minuly tyden odesla do vecnych lovist tak dostal po reklamaci druhou. Problem je v tom, je kdyz da do slotu Tv kartu Leadtek Winfast TV2000 XP Expert, windows nic nenajde. Zkousel jsem i wi-fi kartu od asusu, ale porad nic. Nevite prosim kde by mohla byt chyba? Zkousel jsem karty prehazovat do slotu, preinstaloval windows, resetoval bios... Predem diky.

Na predesle desce nebyl s Tv kartou problem.
Gigabyte GA-B85M-DS3H-A | Intel Core i5-4590 | 16 GB Kingmax DDR3-1600 | Sapphire Radeon HD 7770 | SSD OCZ-ARC100 120GB | SATA Barracuda 2TB | Sound Blaster Audigy Fx | Creative GigaWorks T20 Series II | …
future
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od future »

Ahoj lidi. Mam desku GA-K8NF9 Ultra(Rev 1.x) a mam uz druhou DVD-RW LG GSA-H20L. Vypalovani DVD me dost casto hodi chybu cca pri 90% a paleni se prerusi. Popripade dojede do konce, ale vypalena data jsou citelna jen do tech 90%. Mechanika je pripojena uz na treti novy kabel a ve vsech kombinacich, i sama a porad to same. Tak se chci zeptat jestli to nemuze byt radicem na desce. Ale HDD zadne chyby nedelaji...
Diky za rady
spajk
Začátečník
Začátečník

Re: GA-K8NF9 Ultra

Příspěvek od spajk »

ghosthunter píše:Potrebuji radu. Kamos ma desku GA-K8NF9 Ultra. Minuly tyden odesla do vecnych lovist tak dostal po reklamaci druhou. Problem je v tom, je kdyz da do slotu...
Jinak jede deska uplne v pohode? Zkuste default biosu. Kdyz nic tak je to na reklamaci.Bude asi problem na PCI sbernici, jak sem se dival je tam IEEE 1394 a ten je dost casto zdrojem problemu.Muzou byt i nekde preruseny cesty, ci studenak nebo jinej problem na jiznim mustku.
Nic
teldah
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od teldah »

Pokud si pamatuji tak za to vypalování nemuže deska ale windows a programy nejlépe reinstal WINDOWSU.
Co píšeš dělalo 3 ruzných sestavách po nějakém čase provozu dopálil do 90% +- a konec.
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

pokud já si pamatuju tak za vypalování může špatně nainstalovaný nebo nenainstalovaný IDE a GART driver
Odpovědět

Zpět na „Socket 754, 939 a 940“