//NoTHX - přesun ze spol. sekce
Je možné postavit kvalitní PC zdroj v domácích podmínkách?
- $luk
- Začátečník

Je možné postavit kvalitní PC zdroj v domácích podmínkách?
Zdravím všechny, kdož zavítali do této sekce, a dovoluji si položit následující otázku: myslíte, že je možné postavit v domácích podmínkách PC zdroj, který by byl všemi parametry srovnatelný se zdroji předních výrobců? (Enermax, Tagan...) Vedl jsem na toto téma dlouhou debatu s kolegou v práci, a ten mi neustále tvrdil, že to pro něj není problém, a to dokonce za poloviční cenu. Já se však domnívám, že kdyby to opravdu bylo tak jednoduché, určitě by se už našel někdo, kdo by se o něco podobného pokusil. Zatím jsem se však s něčím takovým při svých toulkách světem a internetem nesetkal.
- honny
- Středně pokročilý

Dr. Meduza zvládne všechno... 
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian- wector
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
No když jsem si nedávno pročítal nějaký povídání o tom, z čeho je zdroj, tak by neměl bejt problém nakoupit součástky. Jenže už když se takhlee ptáš, tak je jasný, že o tom víš prd a ten zdroj bys nesestavil. A od nějakýho domácího kutila? Ty se chceš pořád klepat, jestli ti to náhodou nechytne?
Imho pořád lepší si koupit pořádnej zdroj od Fortronu, kterej ti dá klid a neni ani předraženej...
- LGA
- Začátečník

Zalezi co myslis tim "V domacich podminkach". Jestli jenom s trafopajkou a multimetrem nebo horkovzdusnou pajkou a osciloskopem.
Osciloskop ma asi malokdo z nas doma, coz pri konstrukci takoveho zdroje povazuju za nezbytne nutne.
A z hlediska casu se to pri vyrobe a navrhu jednoho (ani dvou kusu) zdroje asi moc nevyplati.
Osciloskop ma asi malokdo z nas doma, coz pri konstrukci takoveho zdroje povazuju za nezbytne nutne.
A z hlediska casu se to pri vyrobe a navrhu jednoho (ani dvou kusu) zdroje asi moc nevyplati.
- $luk
- Začátečník

Děkuji za názory, mám několik postřehů:
1) 2 NoTHX - Schválně jsem dotaz šoupnul do společenské sekce, protože mi jde spíše o teoretickou debatu než o to, že bych chtěl snad zdroj sám stavět. Takže se omlouvám (asi jsem trochu přepracovaný)
2) 2 wector - Možná o tom opravdu vím prd, i když jsem elektrikář-slaboproudař. Ale myslím si, že to není právě jen o tom koupit si součástky a nějak to zbastlit. Schválně jsem psal "všemi parametry" srovnalený. Takže včetně toho, že prostě nesmí zhořet.
3) 2 all - jde mi právě o to, abych onoho kolegu z práce přesvědčil, že se mu zdroj nepodaří postavit, a už vůbec ne s polovičními náklady. Částečně právě proto, že by si musel pořídit pár kousků vybavení, které asi doma nemá každý (a on taky ne). Takže než tenhle thread upadne v zapomnění - dokáže mi prosím někdo KVALIFIKOVANÝ potvrdit/vyvrátit moji domněnku?
1) 2 NoTHX - Schválně jsem dotaz šoupnul do společenské sekce, protože mi jde spíše o teoretickou debatu než o to, že bych chtěl snad zdroj sám stavět. Takže se omlouvám (asi jsem trochu přepracovaný)
2) 2 wector - Možná o tom opravdu vím prd, i když jsem elektrikář-slaboproudař. Ale myslím si, že to není právě jen o tom koupit si součástky a nějak to zbastlit. Schválně jsem psal "všemi parametry" srovnalený. Takže včetně toho, že prostě nesmí zhořet.
3) 2 all - jde mi právě o to, abych onoho kolegu z práce přesvědčil, že se mu zdroj nepodaří postavit, a už vůbec ne s polovičními náklady. Částečně právě proto, že by si musel pořídit pár kousků vybavení, které asi doma nemá každý (a on taky ne). Takže než tenhle thread upadne v zapomnění - dokáže mi prosím někdo KVALIFIKOVANÝ potvrdit/vyvrátit moji domněnku?
- Digitaldoom
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Rentigo
- Začátečník

-
Re: Je možné postavit kvalitní PC zdroj v domácích podmínkác
Záleží jak to myslíš. Pokud by si člověk sehnal návrh již nějakého kvalitního zdroje, s popisem součástek, měl možnost vyrobit DPSku, měl také k dispozici osciloskop a další měřáky, tak by to člověk znalý mohl klidně postavit.$luk píše:myslíte, že je možné postavit v domácích podmínkách PC zdroj, který by byl všemi parametry srovnatelný se zdroji předních výrobců? (Enermax, Tagan...)
Pokud to bereš tak, že by onen člověk musel sám vytvořit schéma a sám ho dle vlastního výběru osadit, tak to by bylo horší. Záleží jak je ten kolega dobrý elektrotechnik. Každopádně i zdroje Enermax navrhují lidé, takže i zde by to bylo možné. Jiná věc je ale to, zda se to vyplatí. Myslím, že ty spousty hodit, které by se nad tím musely strávit, nenahradí těch pár stovek, které ušetříte za zdroj, na který navíc nedostanete záruku.
- spirit64
- Mírně pokročilý

dle mého názoru (s přihlédnutím na poměr náklad,čas,poruchovost,možnost odpálení celého pc,atdatd / stabilita,výkon,atd ....) je to naprostá BLBOST.
Sice se v elektronice nevyznám tak jako např Dr.Meduza
ale dokážu si představit jak to chodí ve firmě kde se ten zdroj vyrábí, prochází určitě důležitejma testama co si v domácím prostředí asi neuskutučeníš.
Ale kdybych všechny nevýhody pominul, je tu fakt, že pokud by ses v elektronice vyznal, zdroj by jsi mohl pořád upgradovat a dolaďovat až by se z něj stal unikátní H-PSU (homemade) a prodat ho jako unikát s obrovským OC potenciálem na ebay za xxxxxx $
Sice se v elektronice nevyznám tak jako např Dr.Meduza
Ale kdybych všechny nevýhody pominul, je tu fakt, že pokud by ses v elektronice vyznal, zdroj by jsi mohl pořád upgradovat a dolaďovat až by se z něj stal unikátní H-PSU (homemade) a prodat ho jako unikát s obrovským OC potenciálem na ebay za xxxxxx $
- Dr Meduza
- Mírně pokročilý

kdyz nakoupi soucastky do toho zdroje v nakym ceskym maloobchode, tak se dostane vetsinou tak na dvoujnasobek ceny zdroje v kramu
treba lepsi kondenzatory sou tu uplne silene drahy a jadra pro trafa taky, ale celkove sou soucastky dneska hrozne drahy, proste se to sem nikomu nevyplati dovazet, kdyz sou tak maly odbery a firmy si to vetsinou resej samy, takze tu proste rozumnej distributor neni
a osobne bych byl spis pro jinou konstrukci, nez je ta silenost, co se pouziva v beznejch ATX zdrojich
zdoj s vnitrnim napetim (kolem 20V) a pak jednotlivy regulatory pro kazdou vetev, to umozni mnohem lepsi parametry a da se to udelt i s lepsi ucinnosti, ale problem, ze se tady spousta soucastek neda sehnat
jinak, pokud by se vyrabela jenom kopie zdroje a byl by levnej zdroj soucastek, tak by to az takovej problem nebyl
treba lepsi kondenzatory sou tu uplne silene drahy a jadra pro trafa taky, ale celkove sou soucastky dneska hrozne drahy, proste se to sem nikomu nevyplati dovazet, kdyz sou tak maly odbery a firmy si to vetsinou resej samy, takze tu proste rozumnej distributor neni
a osobne bych byl spis pro jinou konstrukci, nez je ta silenost, co se pouziva v beznejch ATX zdrojich
zdoj s vnitrnim napetim (kolem 20V) a pak jednotlivy regulatory pro kazdou vetev, to umozni mnohem lepsi parametry a da se to udelt i s lepsi ucinnosti, ale problem, ze se tady spousta soucastek neda sehnat
jinak, pokud by se vyrabela jenom kopie zdroje a byl by levnej zdroj soucastek, tak by to az takovej problem nebyl
Máte-li zájem o levnou laserovou operaci očí, přiložte bulvy k obrazovce