Seagate 80GB SATA - jak otestovat

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
Mjr. Fox
Nováček
Nováček

Seagate 80GB SATA - jak otestovat

Příspěvek od Mjr. Fox »

Zdravím,
mám cca. 1 1/2 roku starý disk
80GB, ST380817AS - 7200ot., 8MB cache, SATA/150, NCQ
a poslední dobou při startu PC začal vydávat "pískavý" zvuk po chvíli přejde, ale je to nepříjemné.
Delší dobu už si také všímám poměrně hlasitějšího "chroustání" během provozu (dřív byl tišší).
Mám podezření, že odchází do věčných lovišť a tak jsem jej chtěl otestovat pomocí SEATOOLS, ale bohužel se mi tento program nechce za žádnou cenu spustit. Po nabootování Caldera DOSu vyběhne tabulka, že hledá disky a potom se to přepne do DOSu a texty jsou rozhozené a nečitelné. Nevíte někdo co s tím? Případně poraďte jiný program na otestování abych mohl reklamovat.

Dík Fox.

PS: Disk mám v NTFS
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Takže na otestovanie použi speedfan časť S.M.A.R.T. a DOS nenabehne asi pretože máš NTFS na ktorom DOS bežať nemôže.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Mjr. Fox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mjr. Fox »

Josko píše:Takže na otestovanie použi speedfan časť S.M.A.R.T. a DOS nenabehne asi pretože máš NTFS na ktorom DOS bežať nemôže.
S.M.A.R.T. jsem zkoušel ze Speedfanu a byl tam nízký "fitness", ale co jsem pročítal fóra, tak u Seagate se tomu nedá moc věřit. Zítra sem postnu printscreen ze S.M.A.R.T. (nemám doma NET a zapomněl jsem si flashdisk).
Ale mám ještě jeden dotázek. Dá se reklamovat na základě výpisu ze S.M.A.R.T. ?
Pokud bych projel disk firemní utilitou a byly by problémy, tak je reklamace bez problému, ale takto nemám představu, jak to může probíhat.
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Mjr. Fox píše: S.M.A.R.T. jsem zkoušel ze Speedfanu a byl tam nízký "fitness", ale co jsem pročítal fóra, tak u Seagate se tomu nedá moc věřit. Zítra sem postnu printscreen ze S.M.A.R.T. (nemám doma NET a zapomněl jsem si flashdisk).
Ale mám ještě jeden dotázek. Dá se reklamovat na základě výpisu ze S.M.A.R.T. ?
Pokud bych projel disk firemní utilitou a byly by problémy, tak je reklamace bez problému, ale takto nemám představu, jak to může probíhat.
To je podla toho kdo ti ten disk predal.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Mjr. Fox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mjr. Fox »

Josko píše:Takže na otestovanie použi speedfan časť S.M.A.R.T. a DOS nenabehne asi pretože máš NTFS na ktorom DOS bežať nemôže.
A ještě jedna věc. Ten DOS se spustí, ale při náběhu SEATOOLS to lehne. Proč by tomu vadilo, že disk je v NTFS? Vždyť DOS se spouští v RAM, nebo ne? Spíš je problém v SEATOOLS, nebo se pletu?
Naposledy upravil(a) Mjr. Fox dne čtv 17. srp 2006, 12:13, celkem upraveno 1 x.
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Mjr. Fox píše:
A ještě jedna věc. Ten DOS se spustí, ale při náběhu SEATOOLS to lehne. Proč by tomu vadilo, že disk je v NTFS? Vždyť DOS se spouští v RAM, nebo ne? Spíš je problém v SEATOOLS.
Aha to spúšťaš z nejakej diskety alebo cd že.
Obrázek
Mjr. Fox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mjr. Fox »

Josko píše:
Mjr. Fox píše: A ještě jedna věc. Ten DOS se spustí, ale při náběhu SEATOOLS to lehne. Proč by tomu vadilo, že disk je v NTFS? Vždyť DOS se spouští v RAM, nebo ne? Spíš je problém v SEATOOLS.
Aha to spúšťaš z nejakej diskety alebo cd že.
Ano. Zkoušel jsem to z bootovacího CD (image jsem stáhnul na stránkách Seagate) a i z diskety (taktéž od Seagate), ale oboje vede k tomu samému.
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

to ze chrousta a piska muze byt i malickosti jako fragmentace disku... jinak muzes jeste pouzit utilitku hd tach a hd tune aby jsi videl jestli mas nejake vykonnostni propady atd.
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
Mjr. Fox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mjr. Fox »

Přidávám výpis ze S.M.A.R.T. ze Speedfanu. Můžete mi ten výpis někdo zkouknout?

Obrázek
Mjr. Fox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mjr. Fox »

Mjr. Fox píše:Přidávám výpis ze S.M.A.R.T. ze Speedfanu. Můžete mi ten výpis někdo zkouknout?

Obrázek
Sakryš, může mě někdo poradit, jak sem vložit obrázek?
Mjr. Fox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mjr. Fox »

Don píše:to ze chrousta a piska muze byt i malickosti jako fragmentace disku... jinak muzes jeste pouzit utilitku hd tach a hd tune aby jsi videl jestli mas nejake vykonnostni propady atd.
To chroustání bych i pochopil, ale že by defragmentace mohla způsobovat i to pískání? Obzvlášť když to piští zpravidla po zapnutí PC.
Každopádně dík za tip, zkusím defragmentaci a uvidím.
Mjr. Fox
Nováček
Nováček

Příspěvek od Mjr. Fox »

Snad se mi konečně podaří vložit výpis ze S.M.A.R.T.
Mohl by mi někdo chtřejší než já poradit, jestli je O.K. na 1 1/2 roku starý disk?
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“