DVD média

Vše o CD-R/RW, DVD±R/RW, Blu-ray, HD DVD, ZIP, FDD a dalších.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
jirija
Nováček
Nováček

Příspěvek od jirija »

V tom transfer testu, jde o nejvetsi prenosovou rychlost? Nebo jeste o jine hodnoty? Obcas jsem zkousel kopirovat dvd s avickama v totalcomanderu. Nekdy mi to zacalo kopirovat ihned okolo 21 mb/s a nekdy to zacina treba na 9 mb/s a rychlost se pomalinku zvetsuje az se vysplha na tech 21 mb/s. Vypovida tohle o necem? Protoze jsem si orientacne testoval dvdcka v neru a hodnoty se nijak extra nelisily mezi sebou. :)
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Ahoj lidičky, mám dotaz. Normálně pálím vše na Verbatimy. Jenže věci z kamery (unikátní záběry, jinak nesehnatelné) bych si chtěl ještě krom Verbatimů (na normální pouštění, půjčování, přenos) zazálohovat ještě na jiná, spolehlivá média. Naštěstí těch rodinných záběrů není tolik, takže duplicitní vypalování náš rozpočet tolik nezdecimuje a tak bych klidně zainvestoval do něčeho tak říkajíc "lepšího".
Jako vhodná média se mi zdají Taiyo Yuden - říká se, že vydrží - a tak bych je chtěl koupit. Jenže v tom mám trošku zmatek.

V e-obchodech vidím např. toto:
DVD+R médium EMGETON HI-TECH by TAIYO YUDEN 4.7GB 8x speed, balení 50ks cakebox
co si mám představit pod pojmem Emgeton by Taiyo Yuden? Popravdě nikdy jsem na emgeton snad nepálil, ale co jsem slyšel, lidi z emgetonů moc nadšeni nebyli.

A hlavně, jsou to všechno spindly a média bez potisku. Je to v pořádku? Mám doma pár CD-R Taiyo Yuden bez potisku, takže asi jo, ale radši se ptám.

Nebo se dá ještě najít třeba toto:
DVD-R Taiyo Yuden 8x spindl po 50ks
nebo
DVD+R Taiyo Yuden 8x spindl po 50ks
...atd....atd. Takových odkazů je asi víc.

Takže moje otázka zní: Která jsou ta pravá Taiyo Yuden média pro zálohování? Nebo dejte případně link, kde se dají sehnat.

A potom, pro zálohu filmů (tzn. pro přehrávání i ve stolních DVD) je lepší koupit +R nebo -R? Je tu nějaký rozdíl v kvalitě a stálosti záznamu?

Jak rychle na takováto média pálit? Deklarovanou např. "osmičkou", nebo je lepší co nejpomaleji?

Nebo pro dlouhodobou zálohu byste doporučovali úplně jiná média?

Díky
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

hanz píše: co si mám představit pod pojmem Emgeton by Taiyo Yuden?
Emgeton, Emtec, Imation, TDK atd. jsou jen výrobci krabiček a potisků. Skutečných výrobců DVD je cca desítka a mezi nimi je právě Taiyo Yuden špička. Takže pokud Emgeton tak jedině od Tayio (někdy označováno jako Emgeton High Tech Japan atd.). Jaký je skutečný výrobce média zjistíš třeba v kProbe nebo DVD Identifier aj.
Adamsquare
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Adamsquare »

Když už to někdo zase vytáhnul, tak přidám jednu aktuálně nemilou zkušenost.
Verbatim DataLifePlus DVD+RW 4x - Mitsubishi chemical company... Dvě ze tří těchto médií už nejdou číst :sad: Mám je tak něco přes rok, nejsou nijak moc používané, stále v krabičce, relativně ve tmě. :huh:

Edit: V Neru je disk oznacen jako Verbatim - Mitsubishi MKM A02
Naposledy upravil(a) Adamsquare dne čtv 17. srp 2006, 15:01, celkem upraveno 1 x.
Acer AS315 | AMD Ryzen 7 3700U | 24GB 3200MHz | Vega 10 | 512GB SSD NVMe | Seagate 2TB | W11Pro | MX5500 Revolution | Acer B346CK 34" IPS
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Dobrá - Taiyo Yuden je výrobce. No a já bych tedy chtěl ta nejlepší média od tohoto výrobce a jaký je tedy rozdíl mezi:
DVD-R Taiyo Yuden a DVD+R EMGETON HI-TECH by TAIYO YUDEN

Co mám tedy koupit? A mám koupit +R nebo -R na DVD-Video?
sonoluca
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sonoluca »

Jaký je skutečný výrobce média zjistíš třeba v kProbe nebo DVD Identifier aj.
To není tak úplně pravda. K tomu, abys zjistil skutečnýho výrobce MID nestačí. K tomu musíš znát i další údaje - např. sériový čísla, atd.

Právě zmiňovaný disky od Verbatim můžou pocházet od 3 různých výrobců (CMC Magnetics, Prodisc, Moser Baer) a MID je stejný. A Mitsubishi tak akorát dodá know how, materiál a výstupní kontrolu.
hanz píše:Dobrá - Taiyo Yuden je výrobce. No a já bych tedy chtěl ta nejlepší média od tohoto výrobce a jaký je tedy rozdíl mezi:
DVD-R Taiyo Yuden a DVD+R EMGETON HI-TECH by TAIYO YUDEN

Co mám tedy koupit? A mám koupit +R nebo -R na DVD-Video?
Teď jsi nejsem jistej, ale mám pocit, že 8x +R / YUDEN000T02 vycházely v testech výdrže o něco líp. Yudeny jsou opravdu bez potisku tzv. "Unbranded". Ideální je vypalovat je 8x, čím pomaleji tím lépe je mýtus. Záleží na médiu a mechanice.

Hlavně je to chce opravdu dobře skladovat.
BenQ DW1640 BSLB
Pioneer DVR-112 1.22
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Říkáš-li, že ty +R jsou lepší, tak která je ta správná volba:
DVD+R médium EMGETON HI-TECH by TAIYO YUDEN 4.7GB 8x speed
nebo
DVD+R Taiyo Yuden 8x spindl po 50ks
a nebo něco úplně jiného?
Hoďte mi sem někdo link na ty správný Taiyo Yuden média. DÍKY MOC

P.S. - když je chci opravdu dobře skladovat v domácích podmínkách (tzn. navrhovat mi vytvořit vákuum bez magnetického pole, bez absolutního dosahu slunečních paprsků, bez patogeních zón atd nemá cenu - je to v bytě nemožné), jak to lze co nejlépe dosáhnout
sonoluca
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sonoluca »

To jsou jedny a ty samý. Alespoň byly, když jsem je kupoval :)

Vertikální poloha, neprůhledná krabička a pokud možno na nějakým temnějším místě s malým výkyvem teplot - což v paneláku moc nejde. Znám z vlastní zkušenosti :wink:
BenQ DW1640 BSLB
Pioneer DVR-112 1.22
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

OK, byl bych téměř již rozhodnut, že nějaké ty média koupím, když tu náhle mě napadlo, zkusit přečíst svoje cca. něco přes rok staré CD-R Taiyo Yuden a hle - ze 4 médií je jedno čítelný dobře, dvě s problémy a jedno vůbec (jsou to CD s fotkama - soubory vidím, ale PC není schopno je otevřít). Tedy na mých optických mechanikách (viz. popis), jediná mechanika, která si s tím poradila je DVD combo v NTB :o . Což mi příliš důvěry v tuto značku nepřidalo. A to tyto média byla před cca. rokem čitelná skvěle. Uskladněné byli jak nejlépe to šlo (vertikální poloha, krabička, polouzavřená skříňka a za ten rok jsem je v podst. nevytáhl).
Musím uznat, že něco podobného se mi zatím s všelijakými verzemi médií Verbatim (CD i DVD) zatím nestalo. A to mám stále čitelné své první archivní kousky, které jsem měl v době, když vypalovačka bylo něco opravdu exkluzivního.....
Tak vám nevím....
sonoluca
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sonoluca »

Takhle na dálku těžko soudit v čem je problém - může jít o méně kvalitní várku (u TY jich je minimum), špatně vypálený, mechanika vs. médium...
BenQ DW1640 BSLB
Pioneer DVR-112 1.22
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

sonoluca píše:Takhle na dálku těžko soudit v čem je problém - může jít o méně kvalitní várku (u TY jich je minimum), špatně vypálený, mechanika vs. médium...
Taky to nemusí být TY ale nějaký padělek a že se jich poslední dobou vyrojilo hodně.
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

No na čem byly tyto TY média vypálený nevim - pálil mi to profesionální fotograf (takže snad věděl co dělá - dokonce si pamatuju, že mi zdůrazňoval, že to jsou TY média).
Média vs. mechanika - nevím :?: . Jediná změna oproti době před rokem je to, že jsem crossflahnul svého NECa 4550A na 4551A - žádný jiný problém se zhoršením čtení jsem po crossflashy nezaznamenal.
No jedá-li se o padělky či nikoli nevím. Nero CD-DVD Speed hlásí toto:
Obrázek
Je to padělek nebo ne? Pozná se to z tohoto?
sonoluca
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sonoluca »

Nepozná. Záleží v čem to pálil, jakou rychlostí...
BenQ DW1640 BSLB
Pioneer DVR-112 1.22
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

Tyto podivnosti ohledně TY médií mě přiměli k tomu, že uvažuju o nákupu i jiných médii na zálohu. Jaké byste mi doporučili? (nebo snad mám zůstat u TY? a nadále věřit)
Aspon
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aspon »

Ja myslim, ze chybu neudelas ani s Ricohama.
AMD Ryzen 5 9600X || Gigabyte B650 Eagle || Kingston Fury Beast 2x16GB 6000MHz CL30 || XFX Radeon™ RX 6800 XT 16G ||
Arctic Liquid Freezer III 240 Pro Black || Fractal Design Ion+ Platinum 760W ||
Samsung 970 Evo Plus 500GB || WD Blue SN570 500GB || Crucial MX500 2TB || Kingston A400 480GB || Intel 660p 512GB ||
Fractal Design Pop Air || Dark Project ALU87A Midnight || Logitech G403 Hero || LiteOn iHAS124 F || LG GH24NSB0 || MSI Pro MP273QP E2
Edifier R1700BTs
ka-spel
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ka-spel »

hanz píše:Tyto podivnosti ohledně TY médií mě přiměli k tomu, že uvažuju o nákupu i jiných médii na zálohu. Jaké byste mi doporučili? (nebo snad mám zůstat u TY? a nadále věřit)
Max spokojenost a mnohem lepší výsledky jak např. s Verbatim DVD-R 16x mám s TDK +8x a Imation +8x (oboje ATIP Moser). A navíc za lidovku cenu. Imation beru á 7,5 ve špindlu.
Honeybadger1
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Honeybadger1 »

Já doporučuju Verbatim DVD+ nebo i -R
Weber
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Weber »

Já také řeším problém, kam s domácím videem (na kazetách se mi to nechce nechávat) a v současné době asi nej budou DVD-RAM. Bohužel moje mechanika je neumí ale asi obětuju cca 1400,- za mechaniku a budu se uklidňovat, že jsem pro archivaci udělal skoro to nej - pokud se bavíme o archivaci na DVD. Média už někde nabízejí za cca 35,-Kč ale v jiném za 90,- (ta samá) někde jsem viděl odkaz, tak to chce hledat.
Intel i5, GK GF560TI,
hanz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hanz »

No o archivaci na DVD-ROM jsem taky uvažoval. Slyšel jsem, že co se stálosti záznamu týká, jsou DVD-RAM mezi DVD médii nedostižní. Je to skutečně tak? I když mi přijde trošku "divné" pálit zálohy na přepisovatelná média... (ale to je asi jen subjektivně zabarvený pocit)
Jediný problém který s tímto formátem řeším je jeho podpora. U stávajících mechanik (a to jak DVD-ROM, tak i DVD+/-RW) není valná a co teprve až se masově rozšíří Blu-ray, budou vůbec Blu-ray mechaniky DVD-RAM podporovat. Zatím jsem v nabídce např. CZC našel 3 Blu-ray mechaniky a z toho jedna už zcela ignovuje CD (a to jak čtení, tak zápis) a ty další dvě jsou zpětně kompatibilní a to jak s DVD, tak i s CD, ale o formátu DVD-RAM se nepíše u žádné z nich.
Takže je z dlouhodobého hlediska rozumé archivovat na DVD-ROM? (za předpokladu, že si teď nekoupím DVD+/-RW mechaniku, která umí i RAM a nechám si jí ve skříni na čtení záloh za X let - to už bych taky klasické IDE kabely nemusel na budoucím boardu kam strčit, že?)
sonoluca
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sonoluca »

CD ignoruje Pioneer, ale další modely už ho z pochopitelných důvodů budou podporovat. Je jenom otázkou času, kdy se objeví BD/HD DVD mechanika i s podporou DVD-RAM. HD DVD tábor uvažoval/uvažuje, že by jednim z přepisovatelných formátu mohl být HD DVD-RAM. Jinak masový rozšíření BD/HD DVD bude nějaký ten rok trvat, takže bych to zatím vůbec neřešil.
BenQ DW1640 BSLB
Pioneer DVR-112 1.22
Odpovědět

Zpět na „Optická, výměnná a jiná zařízení“