Problém s přetaktováním 7900GT v RivaTuner

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
Roman dj
Nováček
Nováček

Problém s přetaktováním 7900GT v RivaTuner

Příspěvek od Roman dj »

Poraďte prosím. Když u své grafiky MSI 7900GT v RivaTuneru nastavím hodnoty jádra a pamětí na požadovanou hodnotu, zaškrtnu obě políčka "Apply overclo.. a Use alternate.." a dám použít tak se mi sekne PC, celý monitor je takový roztečkovaný a bliká. Když jsem zkoušel Powerstrip tak grafiku přetaktuji, ale když pustím 3Dmark tak se mi sekne PC.

Moje PC: Intel Pentium 4 3.0GHz Prescot, MSi NX7900GT-VT2D256E, 256M DDR3, Dual DVI-I, Deska Asus P5GDC PRO, Paměti Samsung DDR2 1Gb dual, systémový disk WESTERN DIGITAL Raptor 36.7GB, SATA, 8MB cache, 10.000ot, 5.2ms, WD360GD, Zdroj 550W
Emulgathor
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Emulgathor »

Důvod je jednoduchý, nastavil si hodnoty moc vysoko a ta karta je prostě nezvládne - nejlepší je postupovat po krůčcích - řekněme po 10-20MHz ze začatku a jakmile se budeš blížit už k pocitově vyšším hodnotám měl by jsi zpomalit - samozřejmostí je nějaký drobný testík po kažém navýšení - já osobně k tomu využívám 3DMark05 - herní test trvá něco kolem 4-5 min takže to prověří docela rychle - pochopitelně pak je také potřeba vyzkoušet takty v nějaké dlouhodobější zátěži - buď přímo hraním - nebo nastavit opakování testů v 3DMarku05 (nebo v jakémkoliv jiním testu :) )

\\ Blikání znamená, že jádro má dost. Tečkování nebo jiné chybné zobrazení má za příčinu přehnaná frekvence pamětí.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Jakým způsobem taktuješ a jaké hodnoty pro Core a Mem nastavuješ ? On tě RT pustí přes ten test (pokud jsi ho nevypnul) ?
Goldnoob team proud member!
Roman dj
Nováček
Nováček

Příspěvek od Roman dj »

Thellwin píše:Jakým způsobem taktuješ a jaké hodnoty pro Core a Mem nastavuješ ? On tě RT pustí přes ten test (pokud jsi ho nevypnul) ?
Defaultní hodnoty jsou pro core 450 a pro memory 660. Jak to zkusím dát třeba na core 480 a memory na 680 , tak rivatuner test pustí ( test jsem nevypnul, test pustí i vyšší hodnoty), ale jak spustím 3Dmark 05 tak se hned sekne a obraz je celý rozmazaný, bez textur. Nebo jede celý bez problému a jak přijde na řadu poslední test, tak konec.
RivaTuner mám 2.0RC 16, ovladače grafiky jsou 84.19. Myslíš, že by třeba pomohlo jiný větrák na grafiku, třeba Zalman VF 900? Jinak ještě ze zdroje nemám samostatný napájení, mám jí zapojenou hned za mechanikou, dál už nic zapojenýho nemám.
Emulgathor
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Zkus jiný ovladače - za pokus nic nedáš - a taky při testování zkus postupovat stylem nejdřív jádro pak paměti - je to takový přehlednější a víš pak, co je nastavený za hranice svých možností. Teploty máš jaký, že chceš měnit větrák? Myslim, že originál větrák by měl bez větších problémů snést tebou uvedené OC na rozumných teplotách. Jinak zdroj máš jaký (značku)?
Naposledy upravil(a) Emulgathor dne stř 16. srp 2006, 11:29, celkem upraveno 1 x.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Zkus z toho napájení grafiky vyhodit tu mechaniku a případně odpojit vše co nepotřebuješ. Ale zdroj by měl stačit bohatě i když nepíšeš co je to za značku.
Roman dj
Nováček
Nováček

Příspěvek od Roman dj »

Emulgathor píše:Zkus jiný ovladače - za pokus nic nedáš - a taky při testování zkus postupovat stylem nejdřív jádro pak paměti - je to takový přehlednější a víš pak, co je nastavený za hranice svých možností. Teploty máš jaký, že chceš měnit větrák? Myslim, že originál větrák by měl bez větších problémů snést tebou uvedené OC na rozumných teplotách. Jinak zdroj máš jaký (značku)?
Zdroj mám MAXPOWER 550W, ale budu ho reklamovat, protože v něm vrže větrák. Místo něj budu mít tak do týdne Chieftec CFT 620W. Teploty se držejí v klidu 49°C a při zátěži maximálně 58°C. Zkusím ještě ty nové ovladače.
Roman dj
Nováček
Nováček

Příspěvek od Roman dj »

Roman dj píše:
Emulgathor píše:Zkus jiný ovladače - za pokus nic nedáš - a taky při testování zkus postupovat stylem nejdřív jádro pak paměti - je to takový přehlednější a víš pak, co je nastavený za hranice svých možností. Teploty máš jaký, že chceš měnit větrák? Myslim, že originál větrák by měl bez větších problémů snést tebou uvedené OC na rozumných teplotách. Jinak zdroj máš jaký (značku)?
Zdroj mám MAXPOWER 550W, ale budu ho reklamovat, protože v něm vrže větrák. Místo něj budu mít tak do týdne Chieftec CFT 620W. Teploty se držejí v klidu 49°C a při zátěži maximálně 58°C. Zkusím ještě ty nové ovladače.
Tak jsem z napájení odpojil vše co není potřeba. Když zkusím nejdříve taktovat jádro, tak jde maximálně na 470MHz, víc už nepobere. Když zkusím taktovat paměti tak to jde maximálně na 670 a vyskočí mi tato hláška " Startup settings youve made may prevent the driver from restoring desired memory clock after reboot. Do you want to correct it now? "
Emulgathor
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Roman dj píše: Tak jsem z napájení odpojil vše co není potřeba. Když zkusím nejdříve taktovat jádro, tak jde maximálně na 470MHz, víc už nepobere. Když zkusím taktovat paměti tak to jde maximálně na 670 a vyskočí mi tato hláška " Startup settings youve made may prevent the driver from restoring desired memory clock after reboot. Do you want to correct it now? "
Dej "yes" nebo "OK", teď si nepamatuju, co je tam za možnost - nic nebezpečnýho to neni - jenom to upozorňuje, že možná při novym nabootování se RT nepovede nastavit požadovaný hodnoty.

Btw kdyžtak zkontroluj tady na fóru kolik kdo vytáh z týdle karty maximum - aby si věděl jak si na tom - ale 470 je docela málo oproti 450MHz...
Roman dj
Nováček
Nováček

Příspěvek od Roman dj »

Emulgathor píše:
Roman dj píše: Tak jsem z napájení odpojil vše co není potřeba. Když zkusím nejdříve taktovat jádro, tak jde maximálně na 470MHz, víc už nepobere. Když zkusím taktovat paměti tak to jde maximálně na 670 a vyskočí mi tato hláška " Startup settings youve made may prevent the driver from restoring desired memory clock after reboot. Do you want to correct it now? "
Dej "yes" nebo "OK", teď si nepamatuju, co je tam za možnost - nic nebezpečnýho to neni - jenom to upozorňuje, že možná při novym nabootování se RT nepovede nastavit požadovaný hodnoty.

Btw kdyžtak zkontroluj tady na fóru kolik kdo vytáh z týdle karty maximum - aby si věděl jak si na tom - ale 470 je docela málo oproti 450MHz...
Tak jsem tu kartu zkusil dát kámošovi do PC, je to stejná konfigurace jen má lepší procesor a SATA 2. Tomu se to povedlo bez problémů přetaktovat na 540/800 MHz ( v 3DMarku 05 udělá 7700b ). Tak mi poraďtě kde dělám chybu. Mylíte, že by pomohlo kdybych ještě jednou přeinstaloval systém? Disk bych ale neformátoval klasickým winxp ale nechal bych si ho v jedný firmě sformátovat tak aby se tvářil jako nový.
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Samozřejmě můžeš zkusit čistou instalaci systému. Co ten nový zdroj ? Ten nepomohl ?

Jinak používej prosím funkci EDIT a odpovídej tlačítkem Odpovědět a ne tlačítkem Cituj :)
Roman dj
Nováček
Nováček

Příspěvek od Roman dj »

Ten nový zdroj moc nepomohl. Tu čistou instalaci systému ještě zkusím. V odpovídání se už polepším :)
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“