Ventilátorová ložiska
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- widoq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Ventilátorová ložiska
Už se chystám koupit všechny komponenty co jsem si vybral a přišla mi otázka co se týče ložisek větráčků.
Setkal jsem se s těmito typy ložisek:
trubková
fluidní
keramická
kluzná
a myslím, že jsem slyšel o kuličkových
Chci se zeptat: Který druh ložisek je nejkvalitnější? Myslím aby se hned nevymlel a nehlučel jak turbína.
Stačí stručně, ale jestli mi někdo vysvětlí zásadní rozdíl budu ještě vděčnější.
Děkuji moc
Setkal jsem se s těmito typy ložisek:
trubková
fluidní
keramická
kluzná
a myslím, že jsem slyšel o kuličkových
Chci se zeptat: Který druh ložisek je nejkvalitnější? Myslím aby se hned nevymlel a nehlučel jak turbína.
Stačí stručně, ale jestli mi někdo vysvětlí zásadní rozdíl budu ještě vděčnější.
Děkuji moc
- SS_Rambo
- Mírně pokročilý

- STANIK#007
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
tak kluzný jsou zpočátku tichý, pak se vydřou a je to v prd**i
kuličkový nejsou nějak extra tichý, ale mají delší životnost
keramický mají dlouhou životnost a sou docela tichý
fluidní ložiska se používají třeba v některejch hdd, asi budou tichý
// nejsu si jistej ale tak nějak to asi bude
kuličkový nejsou nějak extra tichý, ale mají delší životnost
keramický mají dlouhou životnost a sou docela tichý
fluidní ložiska se používají třeba v některejch hdd, asi budou tichý
// nejsu si jistej ale tak nějak to asi bude
Naposledy upravil(a) STANIK#007 dne pát 25. srp 2006, 18:29, celkem upraveno 1 x.
- widoq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No ja sem koukal, ze ty fluidni jsou u Arctic Fanu
napr: http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35794
A co ty trubkovy? Ale jak koukam na ceny, tak to nebude zadna slava:D
Jinak moc diky za objasneni;)[/url]
- Dano007
- Začátečník

..no ako pozeram tak tie fluidne loziska su aj na mojom fane http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=35482 ... no a pri tych 1500 otackach vrcia pomerne dostwidoq píše:No ja sem koukal, ze ty fluidni jsou u Arctic Fanu
CPU:Opteron170(sundany IHS) +Noctua NH-U12F 2000Mhz@3120Mhz-1,44V(Toledo,939), MB: Asus A8R32-MVP DELUXE (ATI Xpress3200 & Uli M1575), VGA: ATI Radeon Sapphire HD3870 Vmod + AC Accelero S1(2x AC 9FAN) (775/2250mhz@1024/2520mhz), HDD: Maxtor 160GB, Hitachi 320GB RAM:2x1GB 400mhz CL2 Kingston HypeX, PSU:Fortron Blue storm2 500W, MONITOR:LG L226WTQ-PF, MOUSE: Razer Copperhead, MOBIL:Nokia N82
- Emulgathor
- Mírně pokročilý

Přímo tento fan mám doma a neslyším z něj ani "ň" - teorii různých druhů ložisek ti bohužel nedékážu vysvětlit, tak ti snad postačí moje zkušenost.widoq píše:No ja sem koukal, ze ty fluidni jsou u Arctic Fanu
Jinak moc diky za objasneni;)
- widoq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a vrčely od začátku nebo časem? Jen jestli to taky neni rezonanci o stenu bedny, ze je to moc blizko. Kdyztak jest napis jestli vrcej i samy o sobe. Diky moc

Jen nechapu jakto, ze tyhle fany muzou mit fluidni loziska za tak malej peniz a v jinejch je kluzny a stoji mnohem vic. Shanim totiz neco barevnejsiho a skoda, ze tyhle v barve nesezenu
Jo postaci;) je to nazor na fluidni loziska a to pomuzePřímo tento fan mám doma a neslyším z něj ani "ň" - teorii různých druhů ložisek ti bohužel nedékážu vysvětlit, tak ti snad postačí moje zkušenost.
Jen nechapu jakto, ze tyhle fany muzou mit fluidni loziska za tak malej peniz a v jinejch je kluzny a stoji mnohem vic. Shanim totiz neco barevnejsiho a skoda, ze tyhle v barve nesezenu
- Woyta
- Středně pokročilý

Kulickova: Vetsinou hlucna ale kdyz se povedou tak zas o moc hlucnejsi nejsou. Mam Amber Akasu 120mm a po par hodinach provozu se loziska zabehla a uz o nich vubec nevim.
Kluzna: Asi nejrozsirenejsi. Vetsinou dlouho nevydrzi. S kvalitnim mazivem lze zivotnost prodlouzit.
Keramicka: Nez se vydre keramika tak to trva hodne dlouho. Diky nim AC ziskalo velkou oblibu.
Fluidni: Zadnej kontakt, zadnej oder. Tim padem vysoka zivitnost a zadny hluk. Pozor na levne vyrobce. Casto na tohle lozisko lakaji a setri na zbytku fanu takze vysledny hluk muze byt vyssi nez treba rachtajici kulickove lozisko. (Brum civek a pod)
Maglev: Magneticka levitace. Take bezkontaktni typ loziska. Setkal jsem se s ventilatorem od sunnonu ktery ale byl nastaven na vykon takze rval jak "krava" ale zivonost by mel mit opet vysokou.
Trubkova: Jeste jsem nemel cest. (nemyslis tim spis treba valeckova? Nebo jehlickova (velmi presna)? Princip je podobny jako u kulickovych)
.....
Kluzna: Asi nejrozsirenejsi. Vetsinou dlouho nevydrzi. S kvalitnim mazivem lze zivotnost prodlouzit.
Keramicka: Nez se vydre keramika tak to trva hodne dlouho. Diky nim AC ziskalo velkou oblibu.
Fluidni: Zadnej kontakt, zadnej oder. Tim padem vysoka zivitnost a zadny hluk. Pozor na levne vyrobce. Casto na tohle lozisko lakaji a setri na zbytku fanu takze vysledny hluk muze byt vyssi nez treba rachtajici kulickove lozisko. (Brum civek a pod)
Maglev: Magneticka levitace. Take bezkontaktni typ loziska. Setkal jsem se s ventilatorem od sunnonu ktery ale byl nastaven na vykon takze rval jak "krava" ale zivonost by mel mit opet vysokou.
Trubkova: Jeste jsem nemel cest. (nemyslis tim spis treba valeckova? Nebo jehlickova (velmi presna)? Princip je podobny jako u kulickovych)
.....
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- Dano007
- Začátečník

..no ked fan drzim v ruke tak to vrci tak isto ako ked je namontovany v bedni ..... no neviem mozno to je zly kus ..... inak ho mam nastaveny cez regulator na asi 900otacok a to je uz lepsie ... inak prestane vrcat na max otackach iba v tedy ak jednu stranu fanu zakryjem .. zaujimavewidoq píše:a vrčely od začátku nebo časem? Jen jestli to taky neni rezonanci o stenu bedny, ze je to moc blizko. Kdyztak jest napis jestli vrcej i samy o sobe. Diky moc![]()
CPU:Opteron170(sundany IHS) +Noctua NH-U12F 2000Mhz@3120Mhz-1,44V(Toledo,939), MB: Asus A8R32-MVP DELUXE (ATI Xpress3200 & Uli M1575), VGA: ATI Radeon Sapphire HD3870 Vmod + AC Accelero S1(2x AC 9FAN) (775/2250mhz@1024/2520mhz), HDD: Maxtor 160GB, Hitachi 320GB RAM:2x1GB 400mhz CL2 Kingston HypeX, PSU:Fortron Blue storm2 500W, MONITOR:LG L226WTQ-PF, MOUSE: Razer Copperhead, MOBIL:Nokia N82
- widoq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- STANIK#007
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Woyta
- Středně pokročilý

AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
- widoq
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Runaway
- Nováček

-
přidám osobní zkušenost..
Akasa (kuličková ložiska) - solidní větráky, většinou nízký hluk ale také nízký proud vzduchu
Primecooler (kluzná) - měl jsem jeden za cca 100,- a to byl fakt šrot, a potom za cca 350,- v hliníkovém pouzdru - velice pěkný a účinný větrák kterému ale bohužl silně vrčely cívky
Primecooler (kuličková) - měl jsem dva a oba byly do půl roku jednou tak hlučnější
Arctic cooling - těch mi prošlo rukama fakt hodně, ty s keramickými ložisky mám moc oblíbený, jsou výkonný a hlučnost také jde, s fluidními ložisky (základní řada) jsou také výkonný, ale také dost vrčí a používám je jen na 5V
Scythe (fluidní) - mám momentálně jeden v PC a nebýt ceny už tam bude další, asi to nejlepší z větráčků co jsem kdy měl možnost vyzkoušet
Akasa (kuličková ložiska) - solidní větráky, většinou nízký hluk ale také nízký proud vzduchu
Primecooler (kluzná) - měl jsem jeden za cca 100,- a to byl fakt šrot, a potom za cca 350,- v hliníkovém pouzdru - velice pěkný a účinný větrák kterému ale bohužl silně vrčely cívky
Primecooler (kuličková) - měl jsem dva a oba byly do půl roku jednou tak hlučnější
Arctic cooling - těch mi prošlo rukama fakt hodně, ty s keramickými ložisky mám moc oblíbený, jsou výkonný a hlučnost také jde, s fluidními ložisky (základní řada) jsou také výkonný, ale také dost vrčí a používám je jen na 5V
Scythe (fluidní) - mám momentálně jeden v PC a nebýt ceny už tam bude další, asi to nejlepší z větráčků co jsem kdy měl možnost vyzkoušet
- spirit64
- Mírně pokročilý

já taky a slyším z něj aerodynamické ň dost nahlasEmulgathor píše:Přímo tento fan mám doma a neslyším z něj ani "ň" - teorii různých druhů ložisek ti bohužel nedékážu vysvětlit, tak ti snad postačí moje zkušenost.widoq píše:No ja sem koukal, ze ty fluidni jsou u Arctic Fanu
Jinak moc diky za objasneni;)
- Emulgathor
- Mírně pokročilý

- honny
- Středně pokročilý

každej vnímá zvuk/hluk jinak... 
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian- spirit64
- Mírně pokročilý

Já ten větrák můžu držet v ruce a stejně bude vydávat vysoký aerodynamický hlukEmulgathor píše:Mám ho na max 12V.spirit64 píše: já taky a slyším z něj aerodynamické ň dost nahlasTakže ho nemáš na max 12V ?
Nevim, není to u tebe způsobené špatně perforovanou case?
- Blue Storm
- Odborník PCT

Já mám na svém AC Freezer 4 pro socket 478 kluzné ložisko a chladič je totálně bezhlučný i když jede na 2200ot./min. 
PC: AMD Ryzen 7 9700X | Asus Prime B650-Plus WiFi | GTX 980 Ti | Kingston Fury 64 GB 5600MHz | Samsung 990 Evo Plus 1 TB | ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 1 TB | Samsung 870 Evo 2 TB | Corsair RM550 | Fractal Design Define R5 | Dell U2515H
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
NTB: Apple MacBook Air M1 | Phone: Apple iPhone 15 Pro
- m.Pták
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Mno ja mam vepredu v case AC12025 a na plny otacky to rve jak krava ale taky fuci jak krava
ale ten vetrak nema moc z kama sat-mam masku do ktere nejde rezat,uplne by ju to znicilo-a tak nejede na plny otacky,uz ho neslysim a fouka dostatecne
CPU: Intel P4 3.06 Ghz COOLER: Thermalright XP-120 GPU: Nvidia NX6600GT MSI 128Mb GDDR3 COOLER: Zalman VF700 Cu MB: Intel D865PERL RAM: PQI 2x 512Mb DDR HDD: 2x Seagate Barracuda IV 40Gb AUDIO: Creative Audigy 4 PRO TV: WinFast TV2000XP HEADPHONES: Pioneer SE-M350 PSU: Eurocase 350W