Stálé zatuhování počítače při čtení z disku

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
Deschado
Nováček
Nováček

Stálé zatuhování počítače při čtení z disku

Příspěvek od Deschado »

Zdravím,
nevíte prosím, co za HW má na svědomí, že se mi seká počítač, když chci něco číst z disku? Situace je následující:
Mám asi 4 roky starý PC, průběžně obměňovaný, jen MB+CPU zůstaly stejné. Asi po třech letech používání jednoho disku (IDE Seagate 80 GB) jsem si přikoupil druhý (opět IDE Seagate, ale 160 GB) a ten jsem nastavil jako primární a starý disk dal jako sekundární. Cca po půl roce se mi stalo, že kdykoliv nějaký program se snažil přistoupit na sekundární disk, celý počítač vytuhnul (Win XP) a to tak, že se ani kurzor nehýbal. Myslel jsem, že disk odešel do věčných lovišť a nahradil ho jiným (IDE Seagate 7200.10 320 GB) Všchno bylo asi 2 měsíce v pohodě a najednou ta nová 320ka začala dělat úplně ty samé problémy. Nevíte, čím by to mohlo být? Napadá mě jen
- diskem (to by asi byla hodně blbá náhoda)
- zdrojem, který postupně odchází (proč by pak ale dělal problém vždy jen jeden a ten samý disk?)
- řadičem (to by ale pak dělal problémy i primární disk, nebo ne?)
- IDE kabelem (starý disk (80ku) jsem ale zkoušel na dvou různých kabelech a pořád ty samé chyby)
nebo snad něčím jiným? Prosím poraďte, mám počítač na práci, s kterou strávím skoro 18 hodin denně, proto nemám fůru času laborovat, čím by to mohlo být.
Děkuji

//edit Jája: přesun z ostatní HW
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

pravdepodobne radicem na desce
....ze by to byl MELOUN
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Tak jsem vyzkoušel jinej řadič a dělá to pořád.
Gorr GrimWolf
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Gorr GrimWolf »

Deschado píše:Tak jsem vyzkoušel jinej řadič a dělá to pořád.
To znamená vyměnil desku? Protože řadič nejde z desky odmontovat :)
?
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Doporučuju kouknout do nějakýho e-shopu do kategorie Řadiče. Možná by ses divil, co všechno tam objevíš...
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

zkus vymenit kabel... odpojil bych i sekundarni disk a vyzkousel to
druhy disk muzes hodit na druhou ksandu aby byl zvlast napr. s mechanikou
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

To už jsem zkoušel, oba disky, co to dělaj, byly na samostatným kabelu, vždycky jednotlivě a zkoušel jsem to na dvou kabelech. Měl jsem v tu dobu připojenej jen disk se systémem + ten "vadnej" disk, všechny ostatní disky a mechaniky byly odpojený a dělalo to pořád. Už jsem to zkoušel i u bráchy v PC, ale ten má zase moc silnou grafárnu a moc slabej zdroj (i když silnější než já), takže jen málokdy ten PC najel a když už, tak se pořád resetoval.
Gorr GrimWolf
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Deschado píše:Doporučuju kouknout do nějakýho e-shopu do kategorie Řadiče. Možná by ses divil, co všechno tam objevíš...
Nedivil. Vím co tam je a jak to vypadá. Nenapadlo mě že máte doma řadič. Omlouvám se za pomoc, již se to nestane.
?
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Gorr GrimWolf píše:Omlouvám se za pomoc, již se to nestane.
Za jakou pomoc??? Pomoct se mně tady snaží jiní, ty ani náhodou!
Gorr GrimWolf
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Deschado píše:Za jakou pomoc??? Pomoct se mně tady snaží jiní, ty ani náhodou!
Myslel jsem, že jste řadičem myslel IDE konektor na desce. Jako tuhle můj otec.

Zpět k pomoci - zkoušel jste projet paměti memtestem?

edit// pokud by to, ale něco načítalo do pamětí, proč to udělá jenom, když jdete na sekundární? Kdyby to vytuhlo i jindy tak možná, ale... Ne paměti bych asi taky vyloučil...

Zdroj jste asi zkoušel, ale tím by to být nemělo. Protože to dělá jenom když jdete na sekundární disk...

zkusím ještě zapřemýšlet...

edit// Co nedokážu pochopit je jak to, že se ten problém obejvil až po dvou měsících...
?
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »

Gorr GrimWolf píše:Zpět k pomoci - zkoušel jste projet paměti memtestem?
Asi před čtvrt rokem, protože se každou chvíli ukazoval výpis paměti. Žádnou vadu to neukázalo, tak jsem přeinstaloval Win a bylo to v pohodě.
Gorr GrimWolf píše:Co nedokážu pochopit je jak to, že se ten problém obejvil až po dvou měsících...
To já taky ne a docela mě to straší :(
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

jaka je tam vlastne deska?
....ze by to byl MELOUN
Deschado
Nováček
Nováček

Příspěvek od Deschado »