Kalibrácia farieb na monitore

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Axis
Začátečník
Začátečník

Kalibrácia farieb na monitore

Příspěvek od Axis »

Mám Philips 200W6CS propojený cez DVI-D. V nastavneniach farieb mám nastavené "original".
Ide mi o kalibráciu farieb. Nie, nepotrebujem žiadne profi kaloriometre, ale ide mi iba o amatérske nakalibrovanie na tie "správne" farby. Nemáte niekde linky ohľadne tejto problematike? Ono nenašiel som zatiaľ moc výživného materiálu ohľadne amatérskej kalibrácie, všade len profi :( A hodilo by sa mi nejaké info aj o kalibrácií Photoshopu CS2, pretože tam mám farby posunuté jemne do béžovej, takže žiadna verná biela..
Vopred dík :wink:
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

kalibracia Photoshopu, hehe... skor zvolenie spravnych profilov v Photoshope, lebo Photoshop "skalibrovat" nejde.

BIELA FARBA: su rozne teploty bielej a to je tvoj problem, ze mas zvolenu zlu teplotu. Si uvedom ze slnko ma zlte svetlo, neonka ma modre svetlo a podla toho sa nastavuje teplota bielej farby - t.j. na monitore - aby zvolena teplota zodpovedala tvojim podmienkam.
Janko ma LCD polozene inde ako jeho sused Ferko, takze je jasne ze kazdy ma ine nastavenie.

KALIBRACIA - ked nepotrebujes "profi" kalibraciu, tak nepotrebujes ziadnu kalibraciu, pretoze "okometricka" kalibracia je nic.

FARBY: ake potrebujes farby, na web grafiku, alebo DTP grafiku, alebo na hry, alebo na co? Podla toho si potom nastavis aj Photoshop.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

Síce som z predchádzajúceho postu o niečo múdrejší, avšak moc si toho vďaka tomuto nenastavím.
Biela farba : Je mi to jasné. Pracujem v malej tme, takže vplyv svetla zo slnka, bodoviek je vylúčený.
Kalibrácia : Aspoň jednoduchá kalibrácia stále lepšia ako žiadna, nehovorím že okometrická, avšak nejaká jej podobná :)
Farby : Potrebujem to na web grafiku. Myslím že na hry netreba kalibrovať monitor :)

Ono skôr by som uvítal praktické rady ako to nastaviť v Pohotoshope, pretože keď sa hrám v nastaveniach, nemá zo žiadny účinok (alebo ja ho aspoň nevidím), poprípade linky na zdroje. Hľadal som na grafike.cz, avšak tam boli buď profi kalibrácie, alebo len reklamy na jednoduché kalibrácie ktoré sú uverejnené v nejakom časopise.
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

Hm, nikto nevie poradiť? :(
spirit64
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od spirit64 »

řekl bych že wuuduu to řekl jasně. Všechny kalibrace co jsem zkoušel byli k ničemu, protože se 95% lidí nehodí do jejich prostředí, pokud chceš kalibrovat pouze barvy tak to ti jsou taky k ničemu. Preferuji kalibraci od oka @ aby bílá bíla byla :)
Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

spirit64 píše:Preferuji kalibraci od oka @ aby bílá bíla byla :)
Mno, tak by mi statčil simple manuál ako na to, pretože keď sa hrám s farebnými profilmi v Photoshope, nevidím žiadny výsledok. Tak ako na to aspoň v Photoshope :roll:
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Wuuduu píše:FARBY: ake potrebujes farby, na web grafiku, alebo DTP grafiku, alebo na hry, alebo na co?
dufam, ze citat vies, ked uz nevies nastavit farby.
To na konci tej vety je OTAZNIK - t.j. pytam sa ta nieco.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8

Axis
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Axis »

Odpovedal som ti na tú otázku prvý post pod tvojím :
Farby : Potrebujem to na web grafiku. Myslím že na hry netreba kalibrovať monitor
Ktože tu nevie čítať? :roll:
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Axis píše:Ktože tu nevie čítať?
aj jaj... slepecky ustav ma pre mna miesto, dufam:

Photoshop - Color settings - Settings: Europe Web/Internet + RGB: Adobe (1998) + gray: gamma 2.2 + Use Black Point Compensation.

toto je zakladne nastavenie, ale to ti spravne farby nezaruci, pokial nebudes mat skalibrovany monitor, pretoze takto mozes nastavit Photoshop aj ked mas ciernobiely monitor.
Takze aspon si zozen farebny profil pre svoj monitor do Windowsu a ten mozes potom zvolit aj v polozke RGB, ale tak isto tam mozes nechat ten Adobe (1998). + najdolezitejsia vec: zvolit spravnu teplotu farby, aj v malej tme musi byt biela bielou a Lanza na to nestaci.

Uplne najlepsie zohnat si niekho s kalibratorom, ked uz to ma za nieco stat a bud si ho poziciat, alebo za malu odmenu nech ti pride skalibrovat a urobit farebny profil pre tvoj monitor. Ovsem farebny profil by nemal byt starsi ako max. 3 mesiace - monitor starne. Cize tie drobne odmeny si priprav do zasoby.

Vo ForceWare driveroch je zakladne okometricke kalibrovanie monitora na urovni farebnej korekcie cez drivery. Ak mas nVidia grafiku, skus. Stale lepsie ako nic.

Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“