Prudění vzduchu vs. zdroj s 12cm fanem
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Runaway
- Nováček

-
Prudění vzduchu vs. zdroj s 12cm fanem
Už jste někdo prosím řešil problém se sáním u zdroje s 12cm fanem? Konkrétne jde o to, že mám po všech možných předělávkách zadní 12cm fan, na CPU (P4 Prescott 3,2GHz) AC Freezer 7 Pro a 350W zdroj Fortron, který v podstatě všechen teplý vzduch (při velkém vytížení CPU) odsává sám a jelikož tepla skutečně není málo, pořádně točí, hlučí a asi mu to teplo ani moc neprospívá. Vlastně se "háda" s tím zadním fanem a protože ten jede stále na 5V, tak s přibývající teplotou "krade" zdroj víc a víc teplého vzduchu od CPU a víc a víc se hřeje. Ptám se, jak inteligentně upravit tento zdroj (nebo sání vzduchu pro něj)? Podotýkám, že se ho nechci vzdát. Při "normální" práci mám PC opravdu nadmíru tiché. Mezi chladičem CPU a zdrojem jsou tak 2cm.
- Smajchl
- Začátečník

-
- Runaway
- Nováček

-
pokračování
Tak jsem včera zkoušel vsadit provizorní papírovou "dělící příčku" mezi zdroj a zadní fan s uchycením na roh chladiče CPU (částečně měl odsávat teplo zdroj a z větší části zadní fan posílen zapojením na 7V) a výsledky byly nad mé očekávání.. špatné
. V normálním provozu stoupla teplota o 8st.!!! a při kompresi se opět fan ve zdroji točil jak o život. Začínám se zaobírat myšlenkou na otočení Freezera, ale nic kloudného mě zatím nenapadá (hlavně se mi nechce všechno zase měnit). Ještě upřesním, že vpředu je také 12cm fan ("nasává"), boční wintunel pro BOX CPU je "zaslepen" a boční perforací pro grafiku nasávám 8cm fanem (na 5V) chladný vzduch pro grafiku a chipset. Ten wintunel měl dost veliký vliv na teploty (asi nabourával proudění vzduchu) a ten 8cm fan zase téměř žádný vliv na teploty CPU nemá (ochlazuje ale velice dobře grafiku a chipset).
- Smajchl
- Začátečník

-
- Runaway
- Nováček

-
..no celkově s tím vzduchem už laboruju celkem dlouho. Momentálně mám case YY-5604 Aquarius, přední fan Scythe 1200ot/min zapojený na 7V, zadni fan je AC 12025 zapojený na 5V a boční je také AC, ale 8025 a zapojený také na 5V. Deska MSI 915G - combo, CPU 3,2GHz P4 Prescott a grafika nějaká obyč.. (int. me zlobila v mé oblíbené hře Grand prix 4). Core center mi v XP-kách ukazuje při běžném provozu na CPU od 36-45st., chipset do 40st. a pri kompresi videa šplhá teplota na CPU cca 60st a chipsetu tak kolem 42st., přičemž všechny větráky jedou stále stejně (na CPU stabilne 1000ot/min), až na ten ve zdroji. Ponechaná díra po windtunelu v bočnici zhoršovala chlazení CPU cca o 3-5st. a zvětšovaly se i otáčky na CPU (zdroj i zadní fan asi přisávaly vzduch právě odsud a nepomáhaly tak moc proudění vzduchu). Jinak ten boční větrák mám dole na perforaci pro grafiku (ne pro CPU) a fouká částečně na pasiv grafiky a chipsetu, na teplotu CPU nemá téměř žádný vliv.
S odpojeným zadním fanem jsou teploty také skoro stejné, jen ve zdroji se větrák rozběhne na stále vetší otáčky o trochu dřív.
Před tím jsem měl bednu Eurocase a vpředu i vzadu byly 8cm fany, na boku dole jsem vyrobil díru pro windtunel a osadil ho 9cm fanem, který foukal na chipset a zpoloviny na CPU, tehdy osazené BOX cladičem.. i tohle řešení nebylo špatné a udržel jsem BOX do 2500ot/min při kompresi videa (bez bočního fanu to točilo ke 4000ot/min). Později s Freezerem 7 Pro na CPU to točilo cca 1500ot/min s bočním ventilátorem a kolem 2000ot/min (což je téměř naplno) bez něj. Všechny přídavné ventilátory byly "umlčeny" podle potřeby na 5, nebo 7V.
Jediné co mě ještě napadá (na zkoušku) je vyndat zroj, zaslepit po něm otvor a zkusit, jestli za tohoto nastavení ventilátorů bude stíhat ten zadní fan ve spolupráci s chladičem CPU odvádět teplo v dostatečné míře..
S odpojeným zadním fanem jsou teploty také skoro stejné, jen ve zdroji se větrák rozběhne na stále vetší otáčky o trochu dřív.
Před tím jsem měl bednu Eurocase a vpředu i vzadu byly 8cm fany, na boku dole jsem vyrobil díru pro windtunel a osadil ho 9cm fanem, který foukal na chipset a zpoloviny na CPU, tehdy osazené BOX cladičem.. i tohle řešení nebylo špatné a udržel jsem BOX do 2500ot/min při kompresi videa (bez bočního fanu to točilo ke 4000ot/min). Později s Freezerem 7 Pro na CPU to točilo cca 1500ot/min s bočním ventilátorem a kolem 2000ot/min (což je téměř naplno) bez něj. Všechny přídavné ventilátory byly "umlčeny" podle potřeby na 5, nebo 7V.
Jediné co mě ještě napadá (na zkoušku) je vyndat zroj, zaslepit po něm otvor a zkusit, jestli za tohoto nastavení ventilátorů bude stíhat ten zadní fan ve spolupráci s chladičem CPU odvádět teplo v dostatečné míře..
- Runaway
- Nováček

-
testy
Tak tedy přidám alespoň několik mých dalších postřehů..
1. Testnul jsem svou sestavu s vyřazením zdroje z oběhu cirkulace vzduchu ve skříni. Již při nezatíženém CPU ale vzrostla teplota cca o 5st. a při zatížení jsem byl nucen zapojit zadní ventilátor z 5 na 12V, tím ovšem dostává zase nafrak hlučnost celé sestavy, takže ani toto řešení není ideální.
2. Velice zajímavé řešení, které jsem vyzkoušel, je výroba wind tunelu (sání) pro CPU s využitím boční díry (několik tvrdých archů papíru a bylo to) a také tunelu pro odvod (napojení chladiče CPU přímo na 12cm zadní fan). Teplota v klidu padla pod 40st. a při zatížení CPU sepnul ventilátor na cca 1300ot/min. Při zapojení zadního fanu na 7V již teplota již ani nedosáhla na 60st. a ventilátor CPU se držel na 1000ot/min.
Vše jsem testoval dnes (teplota doma cca 26st.). Výhoda obou variant je, že přes zdroj neproudí ohřátý vzduch od CPU a ten si tedy jen tak lehce vyfukuje vzduch ohřáty maximálně o disky, paměti, čipset a grafiku což hravě zvládá.
Budu rád jestli někdo něco podobného zkoušíte, když dáte vědět Vaše postřehy a zkušenosti.
1. Testnul jsem svou sestavu s vyřazením zdroje z oběhu cirkulace vzduchu ve skříni. Již při nezatíženém CPU ale vzrostla teplota cca o 5st. a při zatížení jsem byl nucen zapojit zadní ventilátor z 5 na 12V, tím ovšem dostává zase nafrak hlučnost celé sestavy, takže ani toto řešení není ideální.
2. Velice zajímavé řešení, které jsem vyzkoušel, je výroba wind tunelu (sání) pro CPU s využitím boční díry (několik tvrdých archů papíru a bylo to) a také tunelu pro odvod (napojení chladiče CPU přímo na 12cm zadní fan). Teplota v klidu padla pod 40st. a při zatížení CPU sepnul ventilátor na cca 1300ot/min. Při zapojení zadního fanu na 7V již teplota již ani nedosáhla na 60st. a ventilátor CPU se držel na 1000ot/min.
Vše jsem testoval dnes (teplota doma cca 26st.). Výhoda obou variant je, že přes zdroj neproudí ohřátý vzduch od CPU a ten si tedy jen tak lehce vyfukuje vzduch ohřáty maximálně o disky, paměti, čipset a grafiku což hravě zvládá.
Budu rád jestli někdo něco podobného zkoušíte, když dáte vědět Vaše postřehy a zkušenosti.
- Runaway
- Nováček

-
vysledek
Po nějaké době testování zde opět prezentuji své výsledky. Ve skříni jsem ponechal windtunel (varianta 2) a musím říct, že se opravdu toto řešení osvědčilo. V těchto "letních" teplotách (doma kolem 23st.) si drží CPU na Prescott neuvěřitelných cca 32st. a při zatížení do cca 54st. (tzn. nedosáhne ani náhodou teploty potřebné pro zvýšení otáček ventilátoru CPU) to vše při stejných podmínkách zapojení větráčků (jen zadní jsem pro sychr dal na 7V). Na CPU jede stále svých 1000ot/min.
Mohu toto řešení doporučit (tišší už asi nebude), ale při teplotách vzduchu přes 30st. bude zase asi trochu problém, jako každý rok:-)).
Mohu toto řešení doporučit (tišší už asi nebude), ale při teplotách vzduchu přes 30st. bude zase asi trochu problém, jako každý rok:-)).
- Smajchl
- Začátečník

-
- honny
- Středně pokročilý

jistě, buď to umí BIOS, nebo ve Windows přes SpeedFan, ovládání je intuitivní
Kód: Vybrat vše
desktop: Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G HDD | debian