Problém se stabilitou systému

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Problém se stabilitou systému

Příspěvek od killerTJ »

Zdravím všechny přítomné. Mám jeden takový velký problém. Pořídil jsem si nové PC, ale když hraju nějakou hru tak se mi velmi často restaruje PC. Zkoušel jsem včera 12h Prime+memtest a ani jeden program mě nezahlásil chybu. Toto se mě občas stává i během surfování na netu. Updatoval jsem i desce nejnovější bios, ale nepomohlo. Nevím jestli se jedná o nějakou nekompatibilitu jednotlivých HW komponentů nebo SW nekompatibilitu.
Opravdu už si nevím rady tak jsem se chtěl s problémem podělit s ostatními. Omlouvám se jestli jsem thread umístil do nesprávné sekce. Jinak můj PC v podpisu tj.
E6600, P965-DS3, A-Data Vitesta 2x1gb, Leadtek 7600GT Ex, Fortron 500W, Bára Sata2 320GB.
Za všechny rady a odpovědi děkuji.
PS: mám pocit že asi ne všechno je v pořádku s grafikou.

//edit mhl, přesun z intelu
NOTE ACER TM 5720G (111) C2DM T7500 4GB HD2600 512MB
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Mrkni, jestli se ti něco nepřehřívá (hlavně na desce nebo grafice), tipoval bych to také na zdroj, ale Fotron 500W by měl být skvělej... V 3dMarku se to také restartuje nebo vidíš nějaké artefakty?
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

Paměti jsou chladné (mají dost podobnou teplotu jako lidské tělo). Procesor v nečiném režimu 30°C v burn kolem 50°C (včera Prime+memtest, ve hrách něco kolem 36-37 max 40°C). Chipset 39-40°C (i když tomu moc nevěřím podle mě kolem 47-50°C ale u Gigabyte desek prej norma. Grafika 40°C v nečiném režimu (system), ve hrách nevím. A zdroj je asi to poslední co by mě napadlo, že je v loji. Osobně bych to typoval na paměti nebo grafiku. Paměti momentálně provozuju na 800Mhz@1,9V (5-5-5-12) dříve 800MHz@2,0V (4-4-4-12). Grafika je non OC. PCMark05 mě v nastavení které mám teď projel v poho stejně jako 3DMark06.

//Edit
Tak jsem celou sestavu hodil na default a přesto mě ve hrách (teda zkoušel jsem NFS UG2 ta mě padá spolehlivě :evil: :evil: ) a padá mě pořád já absolutně nevím co s tím :cry: :cry:
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

A ještě výpis z programu PCMark05 (grafického testu) proběhly jen 3 a nevím z jakého důvodu.

Test started at: Sun Aug 20 20:21:20 2006

Transparent Windows: Initialization failed. In order to run this test the Visual Settings need to be changed. See help for details.
3D - Fill Rate Multi-Texturing: Failed to load DLL '3D_Test.dll'
3D - Polygon Throughput Multiple Lights: Failed to load DLL '3D_Test.dll'
3D - Pixel Shader: Failed to load DLL '3D_Test.dll'
3D - Vertex Shader: Failed to load DLL '3D_Test.dll'

Test ended at: Sun Aug 20 20:23:16 2006

Any Idea? :?
Lord
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lord »

osobne bych videl chybu nekde v grafice, pokud to dela jen ve hrach a jinak je to ok

mas moznost otestovat ji jinde, pripadne zkusit jinou ?
....ze by to byl MELOUN
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

tez bych videl chybu v grafice... nejspis v pametech

muzes zkusit dat nove ovladace... a zkusit jestli bez ovladacu to dela taky

sahni na chladic grafiky behem 3d marku a hned zjistis jak jsi na tom
vycistit chlazeni atd.

muzes se i podivat do biosu na hodnoty jednotlivych vetvi jestli treba moc nekolisaji a nebo nejsou abnormalne pod hodnotou (napr. misto 3,3V-2,65V)
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

mas moznost otestovat ji jinde, pripadne zkusit jinou
Mám, kamoš má úplně stejnou. Zkusím.
muzes se i podivat do biosu na hodnoty jednotlivych vetvi jestli treba moc nekolisaji a nebo nejsou abnormalne pod hodnotou (napr. misto 3,3V-2,65V)
Ve Speedfanu stabilně kolem 3,35-3,38V.

Jinak právě jsem znova nainstaloval Windows. Kamoš v práci mě poradil (protože jsem měl nainstalovaný Vista transformation pack) abych ho zkusil odinstalovat jestli není problém v něm. Ještě nemám na grafice nainstalované žádné ovladače. Měl jsem "91.31_winxp2kmce_english_whql". protože alternativní Omega ovladače mě nešly naistalovat. Jinak jsem zkoušel i "Z-Tweaked_v8212" ale ty zase nenašly moji grafiku.
Doporučíte nějaké ovladače?
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

Tak není to ani grafikou (u kámoše moje grafika běhala bez problému) ani zdrojem (zkoušel jsem svůj starší 400W Fortron). Tak už vážně nevím. Ještě zkusím stáhnou všechny nejnovější ovladače k desce, jestli nepomůže, tak celý PC zanesu do Alfy na otestování.
Don
Administrátor
Administrátor
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Don »

tak to uz snad jedine deska... jeste bych otestoval pameti jestli jsi to nedelal (mem test)
chtelo by tu desku otestovat taky v jinem kompu ale to uz bude docela masakr prace
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

Don píše:tak to uz snad jedine deska... jeste bych otestoval pameti jestli jsi to nedelal (mem test)
chtelo by tu desku otestovat taky v jinem kompu ale to uz bude docela masakr prace
Paměti spolu s procesorem jsem už testoval (prime+memtest=12h) bez chyby. S tou deskou to bude obrovský problém, protože já ve svém okoli neznám nikoho kdo by měl procák od Intelu. :(
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

Tak nakonec to byly paměti... objednal jsem si místo A-Data tyto Corsairy a snad budu spokojený. Děkuji všem, kteří mě radili (Hlavně Donovi) :wink:
Nojne
Nováček
Nováček

Podobný problém

Příspěvek od Nojne »

Přeji krásný den,
Měl jsem problém s tím, že se mi hlavně v NEED FOR SPEED underground 2 restartoval počítač nebo hodně brzy po vypnutí této hry...Občas se mi počítač restartoval i samovolně ve widlích...

Po formátu a nové instalaci, už se mi počítač nerestartuje..Jen se mi hra prostě vypne. Taky mi začaly padat okna Internetu. Ramky jsem testoval memtestem a neshledal jsem žádný problém...bohužel jsem nezjistil, kdy tento test měl skončit..zdalo se mi že běží stále dokola.

Moje sestava je : CPU Intel Pentium 4 3,06GHz 524 1MB 533MHz 775pin BOX (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=37336)

MB Asus P5LD2 SE- Intel 945P PCI-E (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36007)

Dvakrát - RAM GEIL DIMM 512 MB DDR2-667 Value (GX25125300LX) (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=36805)

VGA Sapphire Atlantis ATI Radeon X700 256MB PCI-E TV DVI (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=31321)

Doufám, že nikomu odkazy nevadí...pokud ano dejte mi vědět, třeba je smažte ale nemažte celý příspěvek.

Myslím si že je to buď vadná základní deska, nebo paměti... Na tyto produkty mám totiž pech... ještě mne napadlo jestli 350W zdroj na to není slabej, ale neumím si představit, proč by se to chovalo takhle vybíravě... Ještě mne napadlo, jestli není Hard-disk špatnej...

Prosím poraďte...Opravdu mě to nebaví...
Nojne
Nováček
Nováček

Příspěvek od Nojne »

killerTJ píše:Tak nakonec to byly paměti... objednal jsem si místo A-Data tyto Corsairy a snad budu spokojený. Děkuji všem, kteří mě radili (Hlavně Donovi) :wink:
Memtest neodhalil chyby? Takže nakonec jsi ho zanesl do Alfy?
killerTJ
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od killerTJ »

Ne ne, spustil jsem dvě kopie memtestu a asi na 3 hoďky zašel do hospy. Když jsem se vrátil, memtest vyhodil chyby. Jednotlivé paměti jsem netestoval. Obě jsem zanesl do Alfy a oni mě pak zavolali že je jedna vadná, ale že momentálně nemají a asi nemohou sehnat druhý model, tak jsem si objednal ty Corsairy. Snad mě konečně PC nebude padat. Jinak tohle přesně se mě stavalo taky prostě jsem hrál a najednou mě hra spadla a objevila se hláška že byla způsobena chyba a jestli system má odeslat hlášení o chybě. Toto se mě stávalo nejčastěji v těch mezifázích hry kdy se načítalo buď menu nebo hra (závod). Občas se to stávalo i v Riddickovi, Most Wanted, COD2. Nestalo se mě to v SW Sith Lordech. Snad teď budu mát pokoj.
Tobě bych poradil i Prime95 stress test (tak 12-14h). Jinak u mě to je obrovský problém, protože já kupoval celý PC najednou, takže nemám tušení jestli to padání opravdu způsobovaly ty paměti nebo mě PC bude padat i po výměně pamětí.

//Edit

Jo jinak jsem četl a potvrdí ti to pravděpodobně i panové věcí znalejších než já, že kupovat desku od Intelu a grafiku od ATI není uplně to pravé ořechové. Ale možná kecám.
Nojne
Nováček
Nováček

No právě...

Příspěvek od Nojne »

Máme úplně stejnej problém...taky jsem pět komponent nakoupil najednou. (PCU, MB, RAM, ZDROJ, GRAFKU) Takže musím řešit v čem je chyba... Jinak kámošovi procesor a základka naprosto jedou...ma stejný věci jako já

Myslím, doufám, přeji si aby to nebylo nic složitejšího. Možná je to zdroj. Mno uvidím. NEDy totiž jedou z cédéčka a pokud si pamatuji widle mi taky spadly v momentu kdy jsem měl v kompu CD...uvidím

Tobě přeji, aby ti počítač už šlapal tak jak má :)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“