radeon a překreslování obrazu

Grafické karty s libovolným GPU firmy AMD/ATI (např. Rage, Radeon).

Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik

Odpovědět
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

radeon a překreslování obrazu

Příspěvek od rawen »

Tak psal jsem sem včera, ale můj problém se trochu změnil, proto jsem založil i nové fórum: ve zkratce:

- nainstaloval jsem místo Kyro II kartu Radeon 9100, 64MB Ram, 128bit sběrnice, takt 250/200, AGP 1X - 4x
- catalyst 6.5
- win XP
- karta by měla být v pořádku (dříve pracovala bez problémů postupně na 3 různých motherboardech)
- můj motherboard je staršího typu, konrétně MS-6163, podporuje maximálně AGP 2x

A teď co se děje, po odinstalování staré gfx karty a zastrčení Radeonu do AGP slotu jsem spustil comp, boot začal normálně, jen už hned od začátku je jasně patrné jak se celý obraz překresluje - jakoby byla špatně nastavena synchronizace zobrazování
- nainstalil jsem tedy drivery a celý problém pokračuje - vše je OK, jen se obraz příšerně překresluje a to tak že masivně

V čem můře být problém?
- v driverech karty, motherboardu?
- v biosu?
- v nastavení catalystu?
- nebo že gfx kartu ruší nějaké jiné zařízení uvnitř compu? (zkusil jsem vyhodit zvukovku i síťovku a furt nic)
- AGP slot vadný není, Kyro na něm jede bez problémů
- karta je v drivu zasazena napevno a dobře

Poradíte?
MSI K8N Neo2-54G, 1024 DDR Ram, GeForce 7600 GT (pasivní chlazení), 120GB UATA HDD Western Digital, LCD SyncMaster 710N, DVD-RW ASUS 1608-PS2, zdroj KME 400W, SoundBlaster 5.1 Live!, OS Xubuntu 7.10 + WinXP SP2
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

Máš na mysli překreslování toho rázu, že prostě okem vidíš vykreslování pěkně linku po lince? je to tak?
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

jojo

Příspěvek od rawen »

Dá se to tak říct, v programátorské hantýrce by se dalo říct že chybí double buffering. Alespoň tak to vypadá.

+ ještě jeden postřeh - může na to mít vliv to, že mám pouze 15palcový starý monitor, který umí maximálně 1024*768 na 60Hz? (systém mi jede na 800x600 - 85 Hz)
MSI K8N Neo2-54G, 1024 DDR Ram, GeForce 7600 GT (pasivní chlazení), 120GB UATA HDD Western Digital, LCD SyncMaster 710N, DVD-RW ASUS 1608-PS2, zdroj KME 400W, SoundBlaster 5.1 Live!, OS Xubuntu 7.10 + WinXP SP2
swarm
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swarm »

Hehe, zkus takovou malou blbůstku. Vypni si ve Windows pozadí a pak řekni, jestli se to spravilo. Neptej se, prostě to zkus, nepíšu to z dobrýho rozmaru :wink:.
Diagon Swarm -> Můj NB blog viz. [WWW]
Je těžké být debilem, konkurence je příliš velká.
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

.)

Příspěvek od rawen »

nene, vypnuté pozadí na tom nic nezměnilo. ještě jednou připomínám, že ten problém se vyskytuje pořád - nejen ve windowsech, ale i při bootu, v biosu atd..
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

...

Příspěvek od rawen »

tak další postřeh, když jsem počítač vypnul a po delší době znova zapnul, problém vymizel, ale postupem času se zase vrátil (tzn.je to asi potom co se karta víc zahřeje)
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Vyzkoušej kartu v jiném kompu, pokud bude OK, zkus si pohrát s nastavením BIOSu. Pokud ani to nepomůže, bude to nekompatibilitou MB a grafiky nebo vadným MB.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

Hmm tak nějak... možná přímo grafická karta, v každém případě vyzkoušej v jiném PC. Pokud problém bude přetrvávat, tak zkontroluj chlazení - předpokládám že je na chladiči ventilátor - zkontroluj jestli se vůbec točí.
Zkontroluj jak chladič dolehá na GPU a nejlépe ho sundej a přepastuj teplovodivou pastou, pokud tam chladič vůbec není, tak příčinu už asi nemusíš hledat :D
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rawen »

větrák běží normálně, to jsem samozřejmě kontroloval .) bohužel nemám možnost to strčit do jiného kompu, jinak bych to už dávno vyzkoušel...
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rawen »

tak jsem našel na internetu několik podobných problémů s grafikama ATI, ale žádné řešení. Možná ani nejde o překreslování obrazu, spíš jde o takové horizontální cukání (v angličtině jsem našel vhodnější pojmenování - horizontal distortion) - někdo na jednom fóru psal, že si myslí, že je to kvůli HDD, že pokud comp přistupuje k HDD tak nastává ono rušení obrazu - mě to ale dělá i tehdy, když je HDD potichu. nemá opravdu nikdo podobný problém?
rawen
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od rawen »

jinak má motherboard (MS 6163 Bx master) tuto kartu podporuje, koukal jsem všude po netu a nikdo s tím nemá problém, dokonce jsem i updatoval BIOS na nejnovější verzi, pořád nic
Odpovědět

Zpět na „AMD/ATI grafické karty“