7600GT vs 7800GS

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

7600GT vs 7800GS

Příspěvek od bigbalu »

zdravím, chtěl bych se zeptat, která grafika je lepší do AGP slotu:

ve prospěch 7800GS hovoří 256-bit sběrnice
ale 7600GT má novější technologii čipu a vyšší frekvence pamětí

jedná se mi o radu i z hlediska OC a taky spotřeba/výkon

viděl jsem totiž pár testů a 7600GT byla docela vyrovnaná s 7800GS na default taktech

díky za rady
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Výkon je vyrovnaný, ale jestli ti jde o poměr výkon/spotřeba, tak 7600GT. Přetaktování je taky +- stejné a 7600 lépe uchladíš.
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

myom píše:Výkon je vyrovnaný, ale jestli ti jde o poměr výkon/spotřeba, tak 7600GT. Přetaktování je taky +- stejné a 7600 lépe uchladíš.
jde mi hlavně o cena/výkon/spotřeba

a taky jsem si myslel, že 7600GT vyjde lépe, ale pořád nevím
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

No a co cena???? 7600 je přece levnější, ale nevím, jestli ji seženeš.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

myom píše:No a co cena???? 7600 je přece levnější, ale nevím, jestli ji seženeš.
to je sice pravda, že 7600GT je levnější, ale dá se sehnat zatím je nová

ale třeba 7800GS se dá sehnat i použitá a tím pádem i levněji

takže pak už je cena u 7800GS zajímavější
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

No jestli.............. Osobně bych šel do té 7600 Je pro ní ívíce + a spotřeba mluví jasně pro ni
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

myom píše:No jestli.............. Osobně bych šel do té 7600 Je pro ní ívíce + a spotřeba mluví jasně pro ni
asi jo, ale ještě počkám na příspěvky jiných :wink:

taky se mi více líbí 7600GT, taky jsem k ní více nakloněný :)
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Pokud nechces vyhledove prejist na jinej soket a dat 8000Kc(smarja no tfuj :D ) vol 7800GS...fakt by to chtelo primy srovnani OC 7600GT a OC 7800GS...neco peknyho by k tomu mohl rict JXP ci Shadow :wink: myslim si ze 7600GT nebude o tolik horsi...vzdyt i 6800GT(U) 256bit je uplne out oproti 7600GT 128bit..co jsem tak koukal maji s touhle 7800GS kolem 7000b v 05...To da 7600GT taky...v realnych hrach asi nebude markantni rozdil...
EDIT:
Volim 7600GT...3000Kc navic bych do GS nedal..GT je o generaci dal...
Na def, jsou obe stejny..GS jde sice dobre tocit..nevim..myslim ze GT je lepsi volba
http://www.trustedreviews.com/article.a ... 993&head=0
Mac...
bigbalu
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od bigbalu »

godlike píše:Pokud nechces vyhledove prejist na jinej soket a dat 8000Kc(smarja no tfuj :D ) vol 7800GS...fakt by to chtelo primy srovnani OC 7600GT a OC 7800GS...neco peknyho by k tomu mohl rict JXP ci Shadow :wink: myslim si ze 7600GT nebude o tolik horsi...vzdyt i 6800GT(U) 256bit je uplne out oproti 7600GT 128bit..co jsem tak koukal maji s touhle 7800GS kolem 7000b v 05...To da 7600GT taky...v realnych hrach asi nebude markantni rozdil...
socket zatím měnit nechci, i když PCI-E grafiky jsou levnější, za tu výměnu MB + CPU navíc mi to zatím nestojí :)

je to spíše do pracovního PC, net, text, video a podobně a sem tam bych si na tom chtěl i něco zahrát a 9550 už fakt nestíhá :roll:
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

Jednoznacne 7600GT...
Mac...
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

godlike píše:Jednoznacne 7600GT...
Bude to nejlepší volba. :wink:
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

myom píše:Výkon je vyrovnaný, ale jestli ti jde o poměr výkon/spotřeba, tak 7600GT. Přetaktování je taky +- stejné a 7600 lépe uchladíš.
Takto bych to rozhodně netvrdil. Alespoň v případě Leadteka 7800 GS G71 90 nm proces. Obě karty jsou vyráběny 90nm procesem, takže už z principu by to topit moc nemělo /oproti třeba 6800 GT/, moje 7800 GS OC mi i v největších vedrech jela kolem 50 stupnu celsia na jádru, paměti ještě méně, a to to beru dle nativní WinFOX měřící aplikace, jinak ovladače mi udávají teplotu pravidelně o šest stupňů menší - nevím, kde se bere ten rozdíl.

Takže rozdíl může být v chlazení, jenomže i referenční chladiče nVidie na 7800GS jsou vysoce kvalitní i poměrně tiché, a v pohu uchladí jak GPU, tak paměti, tak i HSI chip. A to i u 110 nm 7800 GS /kde teploty mohou vystoupat tak k 65 stupnum/.

Co se týče cena/výkon, vítězí 7600GT.

http://www.alza.cz/graficka-karta-leadt ... d65972.htm

Pokud upřednostíš spíše "potenciál do budoucna, aby ti to vydrželo pokud možno co nejdéle", asi bych volil nadále spíše Leadtek 7800 GS G71 90 nm - viz jak jsem psal už zde:

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php? ... &start=160

Neříkám ale, že to musí opodstatňovat dalších cca 2.500,-- Kč na víc - to nejspíš ne. Spíše je zde větší pravděpodobnost, že ti ta karta "vydrží déle", než skutečně přejdeš na PCI-e - u mně až s originál CZ Vistama pro homeusery a DX 10 grafikou...

i když jak říká godlike, přímé srovnání 7800 GS OC a 7600 GT OC by to chtělo - nejlépe těch dvou Leadteků.
myom píše:No jestli.............. Osobně bych šel do té 7600 Je pro ní ívíce + a spotřeba mluví jasně pro ni
tak to opravdu nevím, kde bereš podobnou jistotu, protože když srovnám oba zmiňované 90nm modely, tak mi spořeba vychází teoreticky více méně stejně..
show must go on..
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

shadow píše:....
No tak v "týdením přehledu recenzí" je odhaz na porovnání těchto karet do agp. V tomto testu je výkon přetaktované 7800 a 7600 +- stejný..........

A co se týče spotřeby a teploty, tak vycházím z toho, že 7600 má jednodušší návrh jak čipu, tak pcb. To je méně tranzistorů = menší spotřeba = méně vyzařovaného tepla.

Taky vycházím z porovnání těchto karet pro PCIe.

Je možné, že se mýlím, ale nevím z čeho vycházíš ty?? Já bych bral 7600GT.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

Nevím o jaký "týdenní přehled recenzí" jde, ale já se s Tebou nepřu, že výkon v testech může být +- stejný /je ale otázkou, jak vysoké bylo to OC 7800 GS/. Přesto si myslím, že testy ve čtyřech, pěti hrách nemusí mít zcela vypovídací hodnotu, neboť tu a tam může přijít hra, která prostě využije větší šířky paměťového pásma (reportován byl např. Vampire: Bloodlines, který údajně jde mnohem lépe na 5900XT a R9800Pro než na 6600GT a ostatně i ten test na http://www.trustedreviews.com/article.a ... 992&head=0 uvádí v CS: Source jednoznačně větší čísla u 7800 GS ).

Co se týče OC potenciálu, tak jsem si dal ten čas, a vygooglil jsem si tu 7600GT od Leadteku - zde http://www.clubic.com/article-37837-6-a ... gs-gt.html

vytáhli ten Leadtek z 560/1400 efect. na 560@600/1400@1550 data rate (700@775 Mhz), což jistě není málo, ale já svého Leadteka 7800 GS dám na GPU 375@540, GDDR3 1200@1520 (data rate) rockstable a to nemám žádný výjimečný kousek. To mi připadá jako větší OC potenciál. A kdybych vypnul InternalClockTest v ovladačích, tak bych se dostal zřejmě ještě výše.

Myslím, že v těchto frekvencích nemá ani taktnutá 7600GT šanci... ale rád bych to otestoval :). - o jakém testu mluvíš?

Co se týče spotřeby a teploty, tak jednoznačně máš pravdu, že 7600GT má takřka poloviční počet tranzistorů, a zřejmě i jednodušší PCB /"desku s plošnými (tištěnými) spoji", nicméně 7800 GS G71 a 7600 GT G73 jsou obě stejného výrobního procesu 0,09 µm (TSMC), a to je podle mě přesto rozhodující a rozdíly proto nebudou proto podle mě nijak markantní, spíše zanedbatelné - především co se týče teplot - zde myslím hraje při stejném výrobním procesu roli především chlazení, než menší počet tranzistorů a jednodušší PCB, a když se podíváš na tu 7600 GT od Leadteku, tak nemá vůbec pasivně chlazené paměti a ofoukává je jakoby jen směrem ven z aktivu, který chrání jádro, takže si myslím, že naopak paměti se budou zahřívat mnohem více než na mé 7800 GS, kde jsou pěkně přikryty a co se týče jádra, tak bych taky neviděl žádné velké rozdíly.

Počkejme až někdo tu grafiku koupí, a napíše svoji zkušenost.

A co se týče spotřeby - rozdíl může být kolik? Odhadoval bych to maximálně tak kolem 10 wattů ve prospěch 7600 GT, ostatně obě jsou nadále napájeny přídavným Molexem...

Spotřebu je nutno ale přesně změřit, ostatní jsou jen teoretické spekulace, které mohou být v praxi jinak.

Co se týče vyzařovaného tepla, tak nesmíme zapomenout ani na HSI chip pro převod PCI-e signálu na AGP, který by měl být také chlazen, což naštěstí u obou mnou srovnávaných Leadteků evidentně je...
show must go on..
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Přesně ten test, který máš v linku :D

Počkej, jsem se nějak do toho zamotal. Ty máš 7800GS pro AGP, nebo pro PCIe??? Ta 7800GS je určitě jiná třída, ale z toho testu lze vidět, že v jedné hře vede 7800 a v jiné zas 7600 a někdy to je stejně. Pokud máš tak dobré OC, tak je určitě zajímavá, ale na druhou stranu rozdíl 2,5k je celkem dost (ještě pro sběrnici, kterou v budoucnu moc dobře neprodáš).

Jinak se spotřebou s tebou souhlasím. Já ji moc neřeším, protože rozdíl 10, 20W se ti za rok moc neukáže, aby to mělo být hlavní kritérium pro rozhodování.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

myom píše:Přesně ten test, který máš v linku :D

Počkej, jsem se nějak do toho zamotal. Ty máš 7800GS pro AGP, nebo pro PCIe??? Ta 7800GS je určitě jiná třída, ale z toho testu lze vidět, že v jedné hře vede 7800 a v jiné zas 7600 a někdy to je stejně. Pokud máš tak dobré OC, tak je určitě zajímavá, ale na druhou stranu rozdíl 2,5k je celkem dost (ještě pro sběrnici, kterou v budoucnu moc dobře neprodáš).

Jinak se spotřebou s tebou souhlasím. Já ji moc neřeším, protože rozdíl 10, 20W se ti za rok moc neukáže, aby to mělo být hlavní kritérium pro rozhodování.
7800 GS se dělá jen pro AGP, pokud vím.

Ty mé OC hodnoty jsou, lze říci, standardem, protože podobné frekvence dosahují i další dva uživatelé tohoto fóra, kteří tuto grafiku vlastní, a o kterých vím.

Jinak jak už jsem napsal výše, cena/výkon - vítězí 7600GT.

Ale v tom testu, který odkazujeme :), je ta BFG taktnutá jen z výroby, a to dost málo: 400MHz na jádru a 625MHz (1,250MHz effective) na pamětích, což je přece jen míň než 540Mhz na jádru a 760 Mhz na pamětích (DDR - 1520) na mém Leadteku. Ta BFG je myslím totiž pořád 110 nm výrobní proces. Tj. G70. a ne G71.

Proto tvrdím, že Leadtek 7800 GS G71 AGP je přeci jen při zapnutém oc výkonnější, než 7600 GT /i přetaktované/ od dané firmy, a tak "déle vydrží". Ale to je jen má spekulace, chtělo by udělat přesnou komparaci výkonu.

Samozřejmě už ale netvrdím, že to musí ospravedlňovat těch 2,5 k navíc. Ta řádově vyšší cena je spíše pohrobkem minulosti a myslím, že lze očekávat v brzké době zlevnění těchto karet.

Každopádně je to každého volba :).

Pro jistotu bych též doporučil tu 7600 GT od Leadteku, pokud koukáte na peníze. Ale zkušenosti s touto kartou nemám. Ale jde o Leadtek, PCB a chlazení podobné 6600 GT od dané firmy a vadné kusy jako u prvních dodávek 6600 GT snad očekávat nelze, takže snad to je dobrá volba.
show must go on..
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

sel bych do 7600GT nebo GST
Digitaldoom
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: 7600GT vs 7800GS

Příspěvek od Digitaldoom »

bigbalu píše:zdravím, chtěl bych se zeptat, která grafika je lepší do AGP slotu:

ve prospěch 7800GS hovoří 256-bit sběrnice
ale 7600GT má novější technologii čipu a vyšší frekvence pamětí

jedná se mi o radu i z hlediska OC a taky spotřeba/výkon

viděl jsem totiž pár testů a 7600GT byla docela vyrovnaná s 7800GS na default taktech

díky za rady
7800GS nemůžu moc doporučit: http://www.ddworld.cz/graficke-karty/78 ... kan-2.html ... myslím, že i 7600GT je dost drahá a výkonem nepříliš vzdálena ...

nevyplatilo by se ti přejít na PCIe ?
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Tak už je to vysvětleno na pravou míru. Tohle nemám rád, když výrobce vydá jednu kartu v x revizích. Kdo se v tom má potom vyznat.
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

DigitalDoom: tebou testovaná 7800 GS od MSI má G70 110m, zatímco já tady celou dobu mluvím o Leadteku G71, 90 nm.

= menší spotřeba, menší teploty, o dost větší frekvence a tím i framerate.

edit:

Krom toho, zrovna F.E.A.R je hra, kde je 7800 GS skutečně reportována i v jiných testech jako o něco pomalejší - třeba vůči x850xt pe od ATi. V defaultu. Ale jde spíše o výjimku.

Je třeba si projít více testů a zhodnotit to na základě více her.

Co se týče hlučnosti, tak to je dost subjektivní, záleží na frekvenci toho zvuku, a pokud jde přímo o tuto MSI, tak v Computeru, který jsem si zrovna tehdy koupil, si naopak pochvalovali, že tato karta je poměrně dost tichá a její hlučnost uváděli jako plus.

edit: Pokud mohu srovnat 6600 GT Leadtek a 7800 GS G71 Leadtek, tak 7800 GS je hlučnější, ale nijak to třeba při hře neruší a ani to nevnímám. Vnímám to jen, když se to začně točit při přechodu z 2D na 3D
show must go on..
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“