GeForce 7600GS / GT AGP - zkušenosti, tipy

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Odpovědět
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

V Ogl byly samo NV o kousek lepsi...to se ale tykalo x8xx rady..s x1xxx to vyjde nastejno.. ale kolik OGL her bylo?Doom,Quake?Riddick..Pray je posledni....mno prave HDR si zapnes tak s 7800GS a tom ten hnusnej NV marketing je..hlavne za 6xxx meli podporu SM 3.0 co?K cemu ji to bylo?Nanic..hlavne to NV zminovala jako uzasnou prednost oproti ATI...Apropos komu porad vadi hlucnost?Me vubec ...v 2D jede fan na 20% v 3D nasadim sluchatka fan na 100% a neresim..zadnej chladic kupovat nemusim...BTW 7600GT(pcie) ma stejne urvanej chladic...Co se tyka driveru...tenhle mytus o mizernejch ovladacich platil par let zpatky.ATI nevydava kazdej tejdne beta 91.32/91.36/91.38/91.40 jako NV...ja si je v klidu stahnu jednou za mesic a pohoda.. :)
Vykon v hajzlu myslim generacne podobne 5900/9800
Mac...
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

Takže jsem nejdřív chtěl svou čerstvou 7600GS vrátit nebo případně prodat, ale pak jsem si řekl, že bych ji měl trošku víc...
Tedy výsledky z dnešní noci jsou tyto:
1. úprava napětí v Nibitoru nefunguje - nemá PRAVDĚPODOBNĚ žádný vliv na možnosti přetaktování GPU, takže úprava biosu a přeflashování bylo zbytečné =) (trošku jsem doufal že to půjde takto) :D
2. přišel jsem na pencil mod GPU - původně max 460MHz (15% oc) po aplikovanem pencil modu 550 (38% oc). Opět mohu jen a jen doporučit tužtičku z IKEA - na pencil mody je to prostě jednička!!! :-D
3. Mám prozkoumaný i případný pencil mod pamětí, ale ve skutečnosti si nedělám příliš velké iluze o nějakém výrazném zlepšení, neboť už teď mi paměti bezproblémově šlapou na 480/960MHz (20% oc - 128bit - 15GB), což je na 2,5ns Hynixy skutečně pěkné, ale pokud se dostanu s pencil modem na 500/1000 tak budu velmi spokojený a pokud by to bylo náhodou o něco více bude jen rád.

Default 400/800 vs Oc 550/960 - 3D Mark03 cca +1700 bodů (+19%) - 3D Mark05 +1000 bodů (+25%)
Snad se to ještě zlepší, pže Nv fakt nemám vychytanou jako Ati

/ed/ jen jsem doplnil info k nibitoru
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

godlike píše: ...Co se tyka driveru...tenhle mytus o mizernejch ovladacich platil par let zpatky.ATI nevydava kazdej tejdne beta 91.32/91.36/91.38/91.40 jako NV...ja si je v klidu stahnu jednou za mesic a pohoda.. :)
Vykon v hajzlu myslim generacne podobne 5900/9800
co se tyce hlucnosti, tak tomu take moc prilis nerozumim. PC mam vedle hlavy a nikdy mi neprislo, ze mne zvuk fanu nejak rusi. nj, holt kdyz vam v detstvi jezdi celou noc pod okny tramvaje, tak zacnete posuzovat uroven hluku podle trochu jinych meritek :-D.

ovladace nVidie jsou opravdu bezproblemove. ty bety nejsou zadne oficialni ovladace a spis svedci o jejich vyvoji. Osobne stale jedu na verzi 84.43, prestoze vyslo x beta ovladacu, ktere jsou ovsem zpravidla dulezite jen pro nove produkty. Pred jejich stahovanim a instalovanim (pripadne testovanim) si vzdy nejdriv stahnul pdf Release Notes a prectu si co maji resit. Ati ovladace nesoudim, protoze s nima mam pramalou zkusenost, ale kdyz jsem mel ATï v notebooku, tak jsem si s jejich nastavovanim pro multimedia docela uzil. V tomto jsou proste ovladace nVidia lepsi, coz potvrzuje i hodne uzivatelu ATi.

FX5900 byla v porovnani s R9800 opravdu horsi, ale ... byla jina doba a myslim, ze FX rada je dnes uz davno zapomenuta. Tahat ji do diskuze kolem rady 7xxx je ponekud OT ;).

jinak to co pise shadow muze z vlastni zkusenosti jedine potvrdit a pokud bych se rozhodoval tak cca podle techto kriterii.

1. 7600GS (DDR2) - lowmidend grafika pro hrani starsich her ve vyssim rozliseni, pripadne ladeni nastaveni aktualnich pro alspo jakes takes hrani. investice cca 3.500 Kc
2. 7600GT - midend grafika pro hrani aktualnich her v solidni kvalite a rozliseni s malou vykonovou rezervou do budoucny. investice cca 5.500 Kc
3. Leadtek A7800GS (G71) - highmidend grafika, pro hrani v solidni kvalite a rozliseni s vetsim potencialem pro budouci hry. investice cca 7.800 Kc

Bohuzel testy u 7800GS mnoho lidi zavadi, protoze testuje pouze na defaultnich frekvencich, ktere jsou s pochopitelnych duvodu nizke. bylo to u verzi GS vzdy a bude to tak i v budoucnu. Sila techto karet je prave v taktovacim potencialu. ty, ktere ho maji jsou uspesne, ktere ne propadnou do histoirie. Proto bych povazoval za velmi dobry vysledek to, ze je 7800GS na default vykonove shodna s 7600GT. Po OC je to uz ovsem vyrazne jinde ;).

btw. ten vysledek v CoD2 je opravdu divny, ale asi jim to nestalo za to resit. Zaroven mne prekvapuje, ze v 3DMark06, ktery u mne je brzdeny hlavne kvuli procesoru, jim v celkovem vysledku dava cca 2.100 bodu, pricemz muj realny a nekolikrat opakovany vysledek 3.500 bodu je nekde jinde. Je mozne, ze by OC melo az takovy vliv na celkovy vysledek ? A to jsou vetsinou testovaci sestavy silnejsi nez ta moje, takze o tomto nemuze byt vubec rec. Rozdil vysledku v porovnani procesoru AXP3200+ vs. A64 3200+ je nejakych 800 bodu. Proto mi prijde, ze by teoreticky mel byt vysledek v testech cca kolem 4.300 bodu, ale spis jeste vic.

tot konec moji male uvahy ;).
---
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Ja bych se 3D Markem 06 vubec nezabyval, jelikoz to podle me neni objektivni benchmark co se tyce nV vs. ATI.. Ono vysledky tomu hodne napovidaj..
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

EfineSS píše:Ja bych se 3D Markem 06 vubec nezabyval, jelikoz to podle me neni objektivni benchmark co se tyce nV vs. ATI.. Ono vysledky tomu hodne napovidaj..
myslíš ve prospěch Nv předpokládám, jelikož můžu porovnat x1600Pro vs 7600GS (AGP) a takřka ve všem je tam x1600 lepší (framerate) ale výsledek je pak úplně jiný

Když sem 06 pouštěl poprvé s 7600GS, tak jsem si jen řikal že dostanu nějaký tristní výsledek (v porovnáni s x1600) a ono ejhle něměl jsem o 200 bodů méně, ale o 500 více :-D
junior
Nováček
Nováček

Příspěvek od junior »

EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

2 fanik: Samozrejme ze ve prospech nVidie..
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

fanik píše:
EfineSS píše:Ja bych se 3D Markem 06 vubec nezabyval, jelikoz to podle me neni objektivni benchmark co se tyce nV vs. ATI.. Ono vysledky tomu hodne napovidaj..
myslíš ve prospěch Nv předpokládám, jelikož můžu porovnat x1600Pro vs 7600GS (AGP) a takřka ve všem je tam x1600 lepší (framerate) ale výsledek je pak úplně jiný

Když sem 06 pouštěl poprvé s 7600GS, tak jsem si jen řikal že dostanu nějaký tristní výsledek (v porovnáni s x1600) a ono ejhle něměl jsem o 200 bodů méně, ale o 500 více :-D
za jakou kartu ji budes tu 7600GS menit ? koukal jsem na Czc, ze ji nabizis k prodeji :-D. za tu x1600 ?
---
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

J X P píše:za jakou kartu ji budes tu 7600GS menit ? koukal jsem na Czc, ze ji nabizis k prodeji :-D. za tu x1600 ?
No měl jsem možnost ziskat novou 7800 GS agp za 6000 (rád si všechno zkouším osobně, bohužel nejsem milionář) a vyřešilo se to už jinak. jinak nabízel jsem ji k prodeji i tady =) ...ted už je to bezpředmětné (viz výše) jelikož jsem ji podrobil už menšímu pencil modu. Za x1600 ji měnit nemusím, jelikož ještě v pátek jsem měl 2 a ted už jen jednu, ale to stačí :D
Jinak na tu 7600GS chystám pájení - cíl dostat se na 700MHz s co nejnižším napětím - nepůjdu tedy hned na 1,8v, ale vyzkouším 1,4v-1,6v což by podle mě mělo bohatě stačit
shadow
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od shadow »

7600GT : 7800 GS se řeší i zde:

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=74082

Jinak s hodnocením ovladačů J X P nelze než souhlasit.....

Dál se do toho nechci zaplétat, aby nebyl vyvolán flame :roll:
show must go on..
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

To mi rozum nebere... Po snižení taktu pamětí z 960 na 880 mohu jádro zvednout i na 650... dobře dneska pokusy z fastwrites (to u ati řešilo často většinu potíží)

/ed/ aktuálně 600/960... se z toho osypu :x
/ed/ vysvětlí mi někdo proč je to na 600/960 ROCK STABLE a na 560/960 totálně nestabilní??? :D BTW těch totálně nestabilních frekvencí jsem našel víc např. 480/960. To je to novou seperskalarní architekturou? Zkusím najít nějakou matematickou souvislost mezi těmi nestabilními frekvencemi nebo nevím.
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

fanik píše: /ed/ aktuálně 600/960... se z toho osypu :x
..
Mluvis o 7600GS?To je prece uzasny OC..krasa :)
Mac...
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

godlike píše:
fanik píše: /ed/ aktuálně 600/960... se z toho osypu :x
..
Mluvis o 7600GS?To je prece uzasny OC..krasa :)
to je pěkný oc a dokonce můžu jít výš, ale rozum mi nebere ty nižší nestabilní frekvence - zkoušel jsem to aspoň 20x ...pokud bych se měl striktně držet různých oc návodů, tak bych skončil někde na 450 protože na 480 je to prostě hrubě nestabilní a totéž na 560 a v různých kombinacích s oc pamětí je toho ještě víc. Za chvilku postnu ten pencil mod.
/ed/ nárůst výkonu ovšem hrubě neodpovídá - nárust je, viditelný hlavně v pixel shaderu, ale jinak takřka zanedbatelný
/ED/ OPRAVA: těch 600MHz je ve hrách poznat hodně

/ed/ http://mujweb.cz/Pocitace/oc-lab
M.i.k.i.D.
Nováček
Nováček

Příspěvek od M.i.k.i.D. »

Ahoj...jsem tady nováček a tak se chci zeptat zkušenějších...chci si koupit 7600 GS, nejspíš od Inno 3D, ale mám v kompu jen 300 W zdroj...Myslíte že to bude stačit? Teď tam mám Athlon 2600+ (Barton),512 MB ram, Radeon 9200,tři mechaniky, disk 80GB Seageate+250GB WD a utáhne to v pohodě...Je to zdroj od Eurocase.
Dvě mechaniky dam určitě pryč a pokud to bude nutný tak klidně i ten menší disk...A to už si myslim že by to mohlo utáhnout jen s jednim diskem a mechanikou ne?
Předem moc díky za odpověď :wink:
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

M.i.k.i.D. píše:Ahoj...jsem tady nováček a tak se chci zeptat zkušenějších...chci si koupit 7600 GS, nejspíš od Inno 3D, ale mám v kompu jen 300 W zdroj...Myslíte že to bude stačit? Teď tam mám Athlon 2600+ (Barton),512 MB ram, Radeon 9200,tři mechaniky, disk 80GB Seageate+250GB WD a utáhne to v pohodě...Je to zdroj od Eurocase.
Dvě mechaniky dam určitě pryč a pokud to bude nutný tak klidně i ten menší disk...A to už si myslim že by to mohlo utáhnout jen s jednim diskem a mechanikou ne?
melo by, ale v pripade problemu pocitej s nakupem zdroje noveho. 350W je doporucovano i pro 6600GT. Do budoucna si holt museme poridit aspon 500W zdroje. pak snad uz problemy s napajenim nebudou :-).
---
M.i.k.i.D.
Nováček
Nováček

Příspěvek od M.i.k.i.D. »

J X P píše:
M.i.k.i.D. píše:Ahoj...jsem tady nováček a tak se chci zeptat zkušenějších...chci si koupit 7600 GS, nejspíš od Inno 3D, ale mám v kompu jen 300 W zdroj...Myslíte že to bude stačit? Teď tam mám Athlon 2600+ (Barton),512 MB ram, Radeon 9200,tři mechaniky, disk 80GB Seageate+250GB WD a utáhne to v pohodě...Je to zdroj od Eurocase.
melo by, ale v pripade problemu pocitej s nakupem zdroje noveho. 350W je doporucovano i pro 6600GT. Do budoucna si holt museme poridit aspon 500W zdroje. pak snad uz problemy s napajenim nebudou :-).
Já sem zase čet že 7600GS by měla mít menší spotřebu než 6600GT díky 90nm výrobní technologii...Tak nevim :?
A nevíte někdo jak se to teď má s tou Inno 3D na levi.cz co má mít GDDR3?I ten obrázek je tam jinej než všude jinde :?
presscott
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od presscott »

M.i.k.i.D. píše: Já sem zase čet že 7600GS by měla mít menší spotřebu než 6600GT díky 90nm výrobní technologii...Tak nevim :?
Zase uvedu informaci z krabice: Karta potrebuje minimalne 350w zdroj.
Nizsi spotrebu sem vubec nezaznamenal (ani nemam jak :D ), ale je pravda, ze topi tak o 50% mene nez 6600GT.
CPU: Core2Duo E7400@3,2Ghz 1.24V vcore + Thermalright XP-120 tuned-up MB: Asus P5KR skt.775, RAM: 4068MB A-Data DDRII 800MHz, VGA: Sapphire Radeon HD3870 512MB GDDR4, HDD: Seagate Barracuda ES 250GB, Zdroj: Fortron Green 350W http://presscott.wz.cz
To, že se na něčem "usnese" banda userů PCTF ještě neznamená, že mají pravdu. Často je to právě naopak.
J X P
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od J X P »

M.i.k.i.D. píše: Já sem zase čet že 7600GS by měla mít menší spotřebu než 6600GT díky 90nm výrobní technologii...Tak nevim :?
A nevíte někdo jak se to teď má s tou Inno 3D na levi.cz co má mít GDDR3?I ten obrázek je tam jinej než všude jinde :?
no situace se ma tak, ze naroky na spotrebu nevzrostly, ale zase nepocitej, ze se nejak vyrazne snizily.

porovnej si to sam na kalkulatoru odberu a pripadne jen vymenuj grafiky, uvidis sam jake budou vychazet hodnoty.

http://www.extreme.outervision.com/psucalculator.jsp

2 priklady:

Kód: Vybrat vše

System Type:  Single Processor  
CPU:  AMD Athlon XP 3200+ 2200 MHz Barton  
CPU Utilization (TDP):  100% TDP  
RAM:  2 Sticks DDR SDRAM  
Video Card:  NVIDIA GeForce 6600 GT  
Video Type:  Single Card  
IDE HDD 7200 rpm:  2 HDDs  
DVD-RW/DVD+RW Drive:  1 Drive  
Sound Blaster - All Models:  Yes  
USB:  4 Devices  
Fans Regular:   4 Fans 80mm;    
Motherboard, keyboard and mouse:  Yes  
PSU Utilization:  100% (peak utilization)  

Total:  262 Watts 

Kód: Vybrat vše

System Type:  Single Processor  
CPU:  AMD Athlon XP 3200+ 2200 MHz Barton  
CPU Utilization (TDP):  100% TDP  
RAM:  2 Sticks DDR SDRAM  
Video Card:  NVIDIA GeForce 7600 GS  
Video Type:  Single Card  
IDE HDD 7200 rpm:  2 HDDs  
DVD-RW/DVD+RW Drive:  1 Drive  
Sound Blaster - All Models:  Yes  
USB:  4 Devices  
Fans Regular:   4 Fans 80mm;    
Motherboard, keyboard and mouse:  Yes  
PSU Utilization:  100% (peak utilization)  

Total:  246 Watts 
P.S. nezapomen, ze pri zatezi je odber karty vetsi nez v klidu. proto dolni hranice na spusteni je jina nez optimalni a bezpecny vykon zdroje.
---
godlike
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od godlike »

fanik píše: /ed/ aktuálně 600/960... .
Co naky orientacni marky by nebyly?:)V jaky konfiguraci?
Mac...
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

godlike píše:
fanik píše: /ed/ aktuálně 600/960... .
Co naky orientacni marky by nebyly?:)V jaky konfiguraci?
Sempron 2,4GHz DDR 400 1GB
3D Mark
03 něco málo přes 11000
05 něco kolem 5300 (podle nálady karty) =)
06 2800-2900
aquamark 66 015, gfx 10 029, cpu 9 654 (ale to možná už na 625MHz)

aktuálně 625MHz GPU, ale zlobí teď paměti - pořád v klidu dávají 900, ale dávali 960 ...ted sice taky, ale po trápení =/
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“