Teplota na HDD

Chlazení vzduchem, vodou, peltierem, tekutým dusíkem, pasivem a dalšími + odhlučnění PC.

Moderátor: morke

Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.

Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
jerry.75
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Teplota na HDD

Příspěvek od jerry.75 »

chtěl bych se zeptat někoho zběhlého jaká teplota je normální u HDD mám Segate 250 GB SATA 300 teplota na interním teploměru ukazuje 42 stupňů je uložen v antivibračním pasivně chladícím boxu, nerad bych kdyby mi odešel do věčných lovišť :sad:
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

je to normalni
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

40°C je ok 50°C už by jsi měl přemýšlet o chlazení a 55°C už bych neriskoval
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
jerry.75
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.75 »

Moc díky už sem klidnější :)
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

jerry.75 píše:Moc díky už sem klidnější :)

Co pouzivas za box? Ja mam 2x Silentmaxx a disky maji kolem 33°C.
Mam je dva pod sebou a mam pred nima jeden neslysitelnej 80mm AC pro TC.

Pokud mas na disku 42°C v klidu, tak to se mi zda dost.
Ta teplota je pro disk bez problemu snesitelna, ale pro disk samozrejme cim nize, tim lepe.
Pokud je to v zatezi tak to je ok. Pokud mas 42°C v klidu, tak bych uvazoval o ofuku toho pasivu jeste nejakym pomalobeznym ventilatorem.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
myom
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

Jo pokud máš 42 v zátěži tak je to v poho, ale pokud v klidu, tak je to moc špatné........ Uvědom si, že ten disk chladí konstrukce case, ale poku ji odizoluješ nějakým gumovým silent boxem, tak se nemá jak chladit. Poku je to nějaký kovový, který kombinuje i chlazení, tak máš špatné proudění vzduchu, ale stačí hodit před disk nějaký větrák a vše bude OK.
prave si ctete krasny, uzasny, inteligentni, gradiozni podpis a velice ho obdivujete! touzite po nem! chcete ho! uz bez nej nemuzete byt a radi byste ho videli i pod svymi prispevky! a co ja udelam? napisu: ol rajt ryzvd (c) myom :-P
X-diablo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-diablo »

A jak je to třeba u disků mobilních? Mám u svého 4200ot, 100GB, 2,5" HDD FSie teplotu cca 50-54 stupňů. Mám to řešit taky chladící podložkou nebo jsou na takové teploty mobilní disky stavěny?
Obrázek
X-Diablo Inside™

AMD Athlon 3500+ (AM2), ASUS M2N-E nForce 570, A-Data 3GB RAM 667MHz, Sapphire ATI Radeon HD2600XT 256MB GDDR3, Seagate BCuda 7200.10 250GB SATAII
Karlos.s
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Teplota na HDD

Příspěvek od Karlos.s »

jerry.75 píše:chtěl bych se zeptat někoho zběhlého jaká teplota je normální u HDD mám Segate 250 GB SATA 300 teplota na interním teploměru ukazuje 42 stupňů je uložen v antivibračním pasivně chladícím boxu, nerad bych kdyby mi odešel do věčných lovišť :sad:

PC: Intel Core i7 3770K 3,9GHz | ASUS P8Z77-V Pro | G-Skill Trident X 32GB (4x8GB) DDR3 1600 CL7 | MSI ASUS GTX1080Ti SeaHawk EK 11GB | NVMe Lexar NM790 1TB + SSD Intel 520series 180GB | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | BeQuiet DarkBase 901 Pro + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 | Philips PHL328E1
Zvuk: ASUS XONAR Essence ST | M-Audio Studiophile BX5 | Sennheiser PC360
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (360) + 3x Noctua NS-F12-800
Alphacool 280 + 2x140 Be Quiet , EK Supremacy, FullCover EK SeaHawk, MIPS RAM Freezer3, Res z Ali

PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

Karlos.s píše: Myslíš (i ostatní) teplotu ze SMARTu nebo máš někde nalepené čidlo?
Protože mě SMART běžně hlasí 55 v iddle a v zátěži i 75. Mám WD2500KS a podotýkám, že chlazený, a rozhodně 75 nikdy nemá.
75°C ti ukazuje protoze mas spatne zkalibrovane teplotni cidlo. Udelej si ve SpeedFannu po zapnuti PC offset a bude ti ukazovat "presne".
jerry.75
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.75 »

mam tam nalepene teplotni cidlo a v klidu ma 39,9 a v zatezi 42,5 max vim ze by ho mel chladit case ale ty antivibracni krabky maji ty blbe gumy takze je od case tepelne oddeleny je to PrimeCooler PC-HDB(HP)
Středně pokročilý

Příspěvek od myom »

jerry.75 píše:mam tam nalepene teplotni cidlo a v klidu ma 39,9 a v zatezi 42,5 max vim ze by ho mel chladit case ale ty antivibracni krabky maji ty blbe gumy takze je od case tepelne oddeleny je to PrimeCooler PC-HDB(HP)
To je v pohodě. Ale asi bys mohl popřemýšlet o nějakém chlazení.
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Butch píše:
jerry.75 píše:Moc díky už sem klidnější :)
Pokud mas na disku 42°C v klidu, tak to se mi zda dost.
proboha disk do 60 stupnu je ok ....vyrobce garantuje naprosto bezproblemovy chod do teto teploty.Ja uz mam 6x WD asi 3 roky v routeru a tam ty disky topi jako prase na 57 stupnu a nic mu do tedka neni.Jelikoz to je firemni PC tak do toho ani hrabat nemuzu takze me to je suma fuk....

Takze pro vas extremisty vsechno co je do 50 stupnu je okej a nemusis o chlazeni disku ani uvazovat.
Karlos.s
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Karlos.s »

LGA píše:
Karlos.s píše: Myslíš (i ostatní) teplotu ze SMARTu nebo máš někde nalepené čidlo?
Protože mě SMART běžně hlasí 55 v iddle a v zátěži i 75. Mám WD2500KS a podotýkám, že chlazený, a rozhodně 75 nikdy nemá.
75°C ti ukazuje protoze mas spatne zkalibrovane teplotni cidlo. Udelej si ve SpeedFannu po zapnuti PC offset a bude ti ukazovat "presne".
No vidíš, to mě nenanpadlo, takže když zapnu kompa a mám v pokoji řekněme 22, budu ať je nějaká rezerva brát, že disk má 30 a hned se podívám kolik ukazuje speedfan (SMART), a ten rozdíl nastavím jako ofsett.

BTW, kolik máte teplotu na tom čidle, resp. ze SMART hned po zapnutí???

PC: Intel Core i7 3770K 3,9GHz | ASUS P8Z77-V Pro | G-Skill Trident X 32GB (4x8GB) DDR3 1600 CL7 | MSI ASUS GTX1080Ti SeaHawk EK 11GB | NVMe Lexar NM790 1TB + SSD Intel 520series 180GB | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | BeQuiet DarkBase 901 Pro + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 | Philips PHL328E1
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (360) + 3x Noctua NS-F12-800
Alphacool 280 + 2x140 Be Quiet , EK Supremacy, FullCover EK SeaHawk, MIPS RAM Freezer3, Res z Ali

PC: Intel Core i5 3570K 3,4GHz | ASUS P8Z77-V Pro | Crucial Ballistix Sport 8GB (2x4GB) DDR3 1600 CL9 | ASUS GTX660 DirectCU2 OC 2GB |SSD Intel 520series 180GB + Kingston V+ 96GB + WD2500KS | LITE-ON DVD-RW LH20A1L SATA | CHIEFTEC MA01BL bigtower + Enermax MODU82+ 525W | Microsoft Sidewinder X6 + X8 + SAITEK Aviator | ViewSonic VP191s
Vodník: 2xLaiing D5 Vario (Swiftech+Alphacool) + EK serial Dualtop + Radiator Extreme III (3x120) + 3x Noctua NS-F12-800, EK Supremacy, MIPS RAM Freezer3, HDD homemade Cu blok, EK RES 400 rev2
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

Highlander píše:...
proboha disk do 60 stupnu je ok .......
Ani nahodou. Tohle nejaky disk muze vydrzet, ale nejaky rozhodne ne.
Globalizujes to. Max doporucena teplota na trvale pouzivani je do 50°C a za tim si stojim.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
Highlander
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Highlander »

Butch píše:
Highlander píše:...
proboha disk do 60 stupnu je ok .......
Ani nahodou. Tohle nejaky disk muze vydrzet, ale nejaky rozhodne ne.
Globalizujes to. Max doporucena teplota na trvale pouzivani je do 50°C a za tim si stojim.
vsechny disky tohle bezproblemu vydrzi....samozrejme idealni to neni a je daleko vetsi pravdepodnobnost poruchy atd....

Tady kazdej zije v domeni ze se mu musi posrat disk nad 50 stupnu....V Egypte servery maji normalne na disku 65 stupnu a fakaji jim tam uz nekolik let....sam jsem to videl na vlastni oci.
Takze ta teplota neni zas tak kriticka jak si tady v CR mysli 99% uzivatelu..
Asi pred dvemi lety jsem se bawil s technikem z WD a ten me rikal ze tohle disk musi vydrzet uplne v pohode ze v daleko teplejsich krajich disk ma normalne teplotu v case 60 a nekdy i daleko vic....

Proste abych odpovedel autorovi tak 42 je uplne v klidu a nemusi mit zadnej strach ze se mu s diskem neco stane....
EfineSS
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od EfineSS »

Doporucuju precist tohle.. http://www.svethardware.cz/art_doc-3DDE ... 6CFCC.html

Ja mam asi stesti na netopici kousky (teplota v klidu), v mistnosti je 22C, v predku case je 12cm FAN..

Obrázek
Ryzen 5 5600X, ASRock Fatal1ty B450 Gaming K4, Gigabyte Radeon RX 5700XT Gaming OC
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

EfineSS píše:Doporucuju precist tohle.. http://www.svethardware.cz/art_doc-3DDE ... 6CFCC.html

Ja mam asi stesti na netopici kousky (teplota v klidu), v mistnosti je 22C, v predku case je 12cm FAN..
To je jim pomalu i zima. Me se minimum pohybuje kolem 30-32°C Maximum jsem mel na par sekund :evil: 41°C. Fuj takove skarede cislo.

Mozna jsem se uz nekde ptal, ale odpoved jsem nedostal. V jakem miste se teplota disku meri?
pejsek
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pejsek »

Mam seagate 160Gb a samsung 200Gb. Oba zavrene v silentmaxech ale nefoukam na ne... teplota bez zateze se drzi pod 40C vetsinou na tech 38 a 39C. Asi je zacnu ofukovat... Myslim ze tech 40C je idealnich ale v zatezi... Skoda ze je silentmax neuchladi bez ofukovani... :(
FCBchachar
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od FCBchachar »

hey tak nevim nez sem neudelal home made chladic na starsi 40 GB seagate , tak mi normalne pres leto v tech nejvetsich vedrech hlasil po spusteni nejake zavady a psalo to ze si mam ihned zazalohovat data a takove hovadiny a od podzimu do jara kdyz nebyl takovy hyc tak jel vklidu a nic nepiczoval :lol: pres to leto mel okolo 48-52 a delal bordel tak nevim hh kdyby to jebalo jedno leto tak nereknu ale ve 2 rokach to udelalo to same :lol:
Muad'Dib
Červená karta
Červená karta
Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ

Příspěvek od Muad'Dib »

Rozhodně bych ty teploty to nepodceňoval!
Zatím tady odezněly názory na příliš vysokou teplotu...
V tomhle článku
http://www.svethardware.cz/art_doc-3DDE ... 6CFCC.html
se spimínají také výkyvy počasí a ty je neradno podceňovat, pokud míváte počítač v porměnlivých podmínkách. Já vím, že běžně v pokoji to nehrozí, ovšem chtěl bych zdůraznit, že diskům škodí velké teplotní rozdíly.

Také mám jisté zkušenosti s provozem disku při velice nízkých teplotách. Táta má 1 počítač přímo v kupole, která je neklimatizovaná. Tam teploty v zimě dosahují i kolem -20 °C, což je pro ten disk dost velká zátěž. Nezřídka musel i startovat v podmínkách kolem -10 °C.
Asi tak po roce pobytu v takových podmínkách se začal "chovat podezřele", začal být prý subjektivně jaksi pomalý. Podíval jsem se do údajú SMART-u a ty udávaly, že disk má 19 přemapovaných sektorů. Diagnostický program od Western Digitalu doporučil neprodlenou výměnu a následnou reklamaci.

Víš, je to tvůj disk, máš tam svoje data, takźe je opravdu jen a pouze na tobě, jak se k němu budeš chovat, zda ti záleží, aby se těšil dlouhému, poklidnému a spokojenému životu, nebo zda ho budeš nutit hrát ruskou ruletu...
Odpovědět

Zpět na „Chladiče a chlazení“