Domácí LAN na Chellu
Moderátor: Don
- hanz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Domácí LAN na Chellu
Nyní mám internet zařízen takto: net -> kabelový modem -> počítač. V PC nastaveno DHCP a MAC adresa je registrovaná u poskytovatele (UPC Chello). Vše OK.
Jenže teď mi doma přibyl další počítač, který je potřeba také připojit k netu (nezávisle na prvním PC - aby nemusel pořád běžet a sdílet připojení k netu pro druhý PC - teď to tak mám - velmi nepohodlné).
Mám asi možnost požádat UPC, o přidělení další adresy za což se platí, takže hledám jinou alternativu.
Takže si myslím, že nejvhodnějším řešením by byl nákup nějakého směrovače. Samozřejmě bych musel přeregistrovat MAC adresu, což by prý neměl být problém.
První věc. Nyní mám veřejnou IP. Poté bych o toto díky NAT přišel, že? Sice je zde poté výhoda větší bezpečnosti, ale některé aplikace to využívají.
Existuje nějaké řešení (krom PC s 2 síťovkami), jak mít nějaké zařízení poskytující NET více počítačům a aby jeden z nich měl veřejnou IP? Obávám se, že asi ne, ale líná huba - holé neštěstí.
Za druhé, protože používám VPN připojení které sice podporuje překlad adres, ale nepodporuje překlad portů, tak to musí být zařízení splňující tento požadavek.
Za třetí. Občas si domu beru NTB s Wi-Fi, takže by bylo super, když by to zařízení poskytovalo i WLAN.
Za čtvrté by nebylo špatné, když by to v sobě mělo nějaký firewall.
Doporučte prosím nějaké cenově dostupné řešení (ne vyloženě nějaký šmejd) S a BEZ možnosti WLAN.
No a popravdě, když by to mělo v sobě i print server - jen dobře....
Jo a pro dolnění, moje IP začíná na 62.x.x.x (není zde problém s použitím NAT?). Půjde přes to hrát online hry?
Krom vhodných modelů máte ještě někdo něco na doplnění. Jde mi o to, jestli se v nějaké z mých teorii nepletu. Jestli ano, napište. Díky
Jenže teď mi doma přibyl další počítač, který je potřeba také připojit k netu (nezávisle na prvním PC - aby nemusel pořád běžet a sdílet připojení k netu pro druhý PC - teď to tak mám - velmi nepohodlné).
Mám asi možnost požádat UPC, o přidělení další adresy za což se platí, takže hledám jinou alternativu.
Takže si myslím, že nejvhodnějším řešením by byl nákup nějakého směrovače. Samozřejmě bych musel přeregistrovat MAC adresu, což by prý neměl být problém.
První věc. Nyní mám veřejnou IP. Poté bych o toto díky NAT přišel, že? Sice je zde poté výhoda větší bezpečnosti, ale některé aplikace to využívají.
Existuje nějaké řešení (krom PC s 2 síťovkami), jak mít nějaké zařízení poskytující NET více počítačům a aby jeden z nich měl veřejnou IP? Obávám se, že asi ne, ale líná huba - holé neštěstí.
Za druhé, protože používám VPN připojení které sice podporuje překlad adres, ale nepodporuje překlad portů, tak to musí být zařízení splňující tento požadavek.
Za třetí. Občas si domu beru NTB s Wi-Fi, takže by bylo super, když by to zařízení poskytovalo i WLAN.
Za čtvrté by nebylo špatné, když by to v sobě mělo nějaký firewall.
Doporučte prosím nějaké cenově dostupné řešení (ne vyloženě nějaký šmejd) S a BEZ možnosti WLAN.
No a popravdě, když by to mělo v sobě i print server - jen dobře....
Jo a pro dolnění, moje IP začíná na 62.x.x.x (není zde problém s použitím NAT?). Půjde přes to hrát online hry?
Krom vhodných modelů máte ještě někdo něco na doplnění. Jde mi o to, jestli se v nějaké z mých teorii nepletu. Jestli ano, napište. Díky
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
1. pokud bys chtěl veřejnou pro jeden komp tak bys NATu v routeru řekl, že tu veřejnou má tahle ip v lokální síti a je to...
3. i takové routery jsou...asus wl500g
4. lepší je když je fw na pc ale wl500g má dokonce i firewall
je to málo? wl500g má dokonce i lpt port pro tiskárnu.
a aby to nebylo opravdu málo tak má i usb na disk nebo kameru

nějak jsem si vzpomněl na reklamu na ranní šou evropy2
3. i takové routery jsou...asus wl500g
4. lepší je když je fw na pc ale wl500g má dokonce i firewall
je to málo? wl500g má dokonce i lpt port pro tiskárnu.
a aby to nebylo opravdu málo tak má i usb na disk nebo kameru
nějak jsem si vzpomněl na reklamu na ranní šou evropy2
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
- hanz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
1. - to by šlo? a jakou adresu by měl poté ten router, když ta veřejná by šla jednomu z počítačů? - tomu trošku nerozumím....
2. - dle popisu by ve VPN neměl být problém - super
3. - super (věděl jsem že jsou, otázkou bylo jaký...)
4. - no FireWall mám samo na PC, ale mít HW firewall (je-li to tedy HW firewall) by snad taky nemuselo být špatné.
Má sice USB port, který funguje buď jako print server nebo jako FTP, ale o LPT portu (což by byla totální bomba) jsem se nikde ve specifikaci nedočetl - škoda
- jak víš, že ho má?
K tomu USB portu jde připojit jen jedno zařízení? Nebo i víc?
- - - - - -
EDIT: jojo sorry, koukal jsem, že jsou dva modely. Buď s 2x UBS 2.0, nebo model s 1x LPT a 1x USB 1.1.
Mám ještě jeden doplňující dotaz, sice např. na CZC je v kategorii Access Pointy, ale přesto se jen pro sichr zeptám (protože má jen jednu anténku). Wi-Fi v tomto routeru slouží k tomu, aby chytal jíné Wi-Fi sítě a routoval je do LAN, nebo je schopný vytvářet Wi-Fi sítě? Nebo obojí?
2. - dle popisu by ve VPN neměl být problém - super
3. - super (věděl jsem že jsou, otázkou bylo jaký...)
4. - no FireWall mám samo na PC, ale mít HW firewall (je-li to tedy HW firewall) by snad taky nemuselo být špatné.
Má sice USB port, který funguje buď jako print server nebo jako FTP, ale o LPT portu (což by byla totální bomba) jsem se nikde ve specifikaci nedočetl - škoda
K tomu USB portu jde připojit jen jedno zařízení? Nebo i víc?
- - - - - -
EDIT: jojo sorry, koukal jsem, že jsou dva modely. Buď s 2x UBS 2.0, nebo model s 1x LPT a 1x USB 1.1.
Mám ještě jeden doplňující dotaz, sice např. na CZC je v kategorii Access Pointy, ale přesto se jen pro sichr zeptám (protože má jen jednu anténku). Wi-Fi v tomto routeru slouží k tomu, aby chytal jíné Wi-Fi sítě a routoval je do LAN, nebo je schopný vytvářet Wi-Fi sítě? Nebo obojí?
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
jakou bude mít adresu nevím.hanz píše:1. - to by šlo? a jakou adresu by měl poté ten router, když ta veřejná by šla jednomu z počítačů? - tomu trošku nerozumím....![]()
![]()
wl500g je AP - z adsl nebo jinak přivedeš do wan konektoru net z venka a přes další 4 ethernety nebo wifi rozhraní se připojí klienti...nebo funguje jako klient - přes wifi rozhraní se připojí k jinému ap a přes 5 ehternetů se připojí další klienti.hanz píše:Mám ještě jeden doplňující dotaz, sice např. na CZC je v kategorii Access Pointy, ale přesto se jen pro sichr zeptám (protože má jen jednu anténku). Wi-Fi v tomto routeru slouží k tomu, aby chytal jíné Wi-Fi sítě a routoval je do LAN, nebo je schopný vytvářet Wi-Fi sítě? Nebo obojí?
já měl wl500g a ten měl usb1.1 a lpt. tady na PCT byla recenze jednoho co měl asi 80gb disk zabudovanej...
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
- pavduf
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Tu veřejnou bude mít router, ale ty nastavíš v routeru (DMZ), že vše, co půjde na tu veřejnou adresu, bude směrované na ten jeden počítač.[/quote]hanz píše:1. - to by šlo? a jakou adresu by měl poté ten router, když ta veřejná by šla jednomu z počítačů? - tomu trošku nerozumím....![]()
Toshiba Satellite
- Estevez
- Nováček

-
jojo
Zdar,
tak tak,
veřejnou IP má router a v nastavení jeho překladu adres je výjimka - porty, které jsou pro tebe zajímavé, budou přesměrovány na tvůj počítač ve vnitřní síti - např port pro DC++, pro ftp server a pod. Vhodný HW je Asus wl500gx. Není nejlevnější, ale je zdaleka nejuniverzálnější a poměrně bezproblémový. A spotřeba - mě žere 9W i s harddiskem.
tak tak,
veřejnou IP má router a v nastavení jeho překladu adres je výjimka - porty, které jsou pro tebe zajímavé, budou přesměrovány na tvůj počítač ve vnitřní síti - např port pro DC++, pro ftp server a pod. Vhodný HW je Asus wl500gx. Není nejlevnější, ale je zdaleka nejuniverzálnější a poměrně bezproblémový. A spotřeba - mě žere 9W i s harddiskem.
- hanz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: jojo
Teď jsem trošku zmaten. Už jsem si objednal Asus WL-500g Deluxe Acces point + Router + Switch ale ten má označení jen WL-500g, nikoli 500gx. Jedná se o překlep nebo je ještě nějaký jiný model s označením gx. Protože 500gx jsem hledal jak na CZ, tak na globálních stránkách Asusu a žádný takový router jsem nenašel - pouze WL-500g?Estevez píše:...Vhodný HW je Asus wl500gx...
Doufám, že mnou objednaný router bude v poho a podaří se mi ho rozchodit....
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
tenhle jsem měl jako klient...umí ftp i tisk. co by měl umět ten gx?hanz píše:Teď jsem trošku zmaten. Už jsem si objednal Asus WL-500g Deluxe Acces point + Router + Switch ale ten má označení jen WL-500g, nikoli 500gx. Jedná se o překlep nebo je ještě nějaký jiný model s označením gx. Protože 500gx jsem hledal jak na CZ, tak na globálních stránkách Asusu a žádný takový router jsem nenašel - pouze WL-500g?Estevez píše:...Vhodný HW je Asus wl500gx...
Doufám, že mnou objednaný router bude v poho a podaří se mi ho rozchodit....
- hanz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
No to já právě taky nevim. To bych se chtěl od Esteveze dovědět.karf píše:tenhle jsem měl jako klient...umí ftp i tisk. co by měl umět ten gx?
A co tedy ten WL-500g Deluxe. Je to dobrá koupě? Chodí na tom spolehlivě 2,5" disk v USB rámečku, nevíš? Dá se ten disk namapovat jako síťovej disk na počítačích co jsou součástí LAN?
Potřebuju totiž na něj přístup jako na síťovej disk a spouštět na něj nějaký kopírování přes robocopy - z CMD. Půjde to?
- karf
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
je to ftp. jako síťovej disk (win sdílení??) to asi nepůjde. podotýkám, že to je usb1.1 (nevím jak deluxe ale obyč wl500g co jsem měl byla) takže to pojede jen na jednom megabitu...
- Estevez
- Nováček

-
Ahoj,
omlouvám se za nesrozumitlnost. GX = deluxe, tak se tomu na netu říká. Pokud si na tom vyměníte firmware za jiný linux např. od Olega, lze na tom pustit samba a dostat se na to přes windozí sdílení. Samba je údajně implementovaná jako beta s použitím na vlastní riziko, ale mě to funguje(s firmwarem na externí usb flash a 2,5 6GB diskem v rámečku). USB to má myslím 2.0, ale jde o to, že v tom je pomalý CPU. Rychlost diskových přenosů je pomalá a nic se s tím nedá dělat. Na domácí network storage to rozhodně není, ale na provozování ftp to bohatě stačí.
Estevez
omlouvám se za nesrozumitlnost. GX = deluxe, tak se tomu na netu říká. Pokud si na tom vyměníte firmware za jiný linux např. od Olega, lze na tom pustit samba a dostat se na to přes windozí sdílení. Samba je údajně implementovaná jako beta s použitím na vlastní riziko, ale mě to funguje(s firmwarem na externí usb flash a 2,5 6GB diskem v rámečku). USB to má myslím 2.0, ale jde o to, že v tom je pomalý CPU. Rychlost diskových přenosů je pomalá a nic se s tím nedá dělat. Na domácí network storage to rozhodně není, ale na provozování ftp to bohatě stačí.
Estevez