je má radeon 9100 špatná nebo jsem debil já? .)
Moderátoři: morke, Walker1134, Wilik
- rawen
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
je má radeon 9100 špatná nebo jsem debil já? .)
Zdravím všechny,
včera jsem si udělal radost a zakoupil do své staré šunky Radeona 9100 (64MB ram, 128-bit sběrnice, takt 250/200). V compu jsem měl do té doby stařičké Hercules Kyro2 (AGP slot), odinstaloval jsem tedy ovladače, rozebral comp, pořádně nasadil novou kartu do AGP slotu, zašrouboval a začaly se dít věci. Už při prvním spuštění (ještě před nainstalováním driverů - tj.při bootovací sekvenci) bylo jasně vidět takové "škubání" řádků a občas problikávání obrazu. Catalysty (zkoušel jsem 4.1 a 6.5) nejdřív vůbec nešly nainstalovat (hlásilo to nějakou chybu ve smyslu že nebyl nalezen INF soubor). Nechal jsem teda XPčka aby nainstalovaly svůj vlastní driver a restartoval jsem to. Obraz byl po bootu šíleně zelený a pomrvený, problikávání a škubání řádků pokračovalo, podařilo se mi po delší době nainstalovat Catalysty 6.5 a obraz se zlepšil (na standartní úroveň) - ale to blikání etc.pořád pokračovalo. Napadlo mě jestli grafika neinterferuje s něčím co mám v compu, zkusil jsem z něj tedy vytáhnout zvukovku a síťovku, ale problém stále pokračoval. Po delší době (jakoby se grafika zahřála do správné provozní teploty) ten problém skoro úplně vymizel - řekl jsem si ok co příjde dál. Pustil jsem 3DMark 2001 a při druhém testu se program zhroutil s tím, že CCC hlásilo že muselo kartu vrátit do původního nastavení. Nasral jsem se a místo catalystů nainstaloval omegy tak blbě, že jsem úplně zrušil systém. Při instalaci XPček jsem nechal radeona, ovšem když se instalace dostala až k instalování zařízení, vše se zhroutilo (černá obrazovka) - vrátil jsem do compu zpátky kyro, dokončil instalaci a vše je bez problémů.
Mám tomu rozumět tak že ta R9100 je prosté závadná? Zkoušel jsem ji do toho AGPčka strčit všelijak, měnil jsem nastavení na AGP 1x i 2x (mám starý motherboard který podporuje max.AGP2x), vždy stejný problém a vždy když jsem tam vrátil kyro tak bez problémů...
Poradí mi někdo? Je chyba ve mě nebo v té kartě? Nerad bych ji vracel s tím že je nefunkční, kdyby náhodou funkční byla.
Díky za pomoc!
včera jsem si udělal radost a zakoupil do své staré šunky Radeona 9100 (64MB ram, 128-bit sběrnice, takt 250/200). V compu jsem měl do té doby stařičké Hercules Kyro2 (AGP slot), odinstaloval jsem tedy ovladače, rozebral comp, pořádně nasadil novou kartu do AGP slotu, zašrouboval a začaly se dít věci. Už při prvním spuštění (ještě před nainstalováním driverů - tj.při bootovací sekvenci) bylo jasně vidět takové "škubání" řádků a občas problikávání obrazu. Catalysty (zkoušel jsem 4.1 a 6.5) nejdřív vůbec nešly nainstalovat (hlásilo to nějakou chybu ve smyslu že nebyl nalezen INF soubor). Nechal jsem teda XPčka aby nainstalovaly svůj vlastní driver a restartoval jsem to. Obraz byl po bootu šíleně zelený a pomrvený, problikávání a škubání řádků pokračovalo, podařilo se mi po delší době nainstalovat Catalysty 6.5 a obraz se zlepšil (na standartní úroveň) - ale to blikání etc.pořád pokračovalo. Napadlo mě jestli grafika neinterferuje s něčím co mám v compu, zkusil jsem z něj tedy vytáhnout zvukovku a síťovku, ale problém stále pokračoval. Po delší době (jakoby se grafika zahřála do správné provozní teploty) ten problém skoro úplně vymizel - řekl jsem si ok co příjde dál. Pustil jsem 3DMark 2001 a při druhém testu se program zhroutil s tím, že CCC hlásilo že muselo kartu vrátit do původního nastavení. Nasral jsem se a místo catalystů nainstaloval omegy tak blbě, že jsem úplně zrušil systém. Při instalaci XPček jsem nechal radeona, ovšem když se instalace dostala až k instalování zařízení, vše se zhroutilo (černá obrazovka) - vrátil jsem do compu zpátky kyro, dokončil instalaci a vše je bez problémů.
Mám tomu rozumět tak že ta R9100 je prosté závadná? Zkoušel jsem ji do toho AGPčka strčit všelijak, měnil jsem nastavení na AGP 1x i 2x (mám starý motherboard který podporuje max.AGP2x), vždy stejný problém a vždy když jsem tam vrátil kyro tak bez problémů...
Poradí mi někdo? Je chyba ve mě nebo v té kartě? Nerad bych ji vracel s tím že je nefunkční, kdyby náhodou funkční byla.
Díky za pomoc!
MSI K8N Neo2-54G, 1024 DDR Ram, GeForce 7600 GT (pasivní chlazení), 120GB UATA HDD Western Digital, LCD SyncMaster 710N, DVD-RW ASUS 1608-PS2, zdroj KME 400W, SoundBlaster 5.1 Live!, OS Xubuntu 7.10 + WinXP SP2
- bobbysd
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
reinstaluj windows a pak budes chytrejsi
kdyz prejdes z jedne znacky na druhou..to muze delat veci
moje zkusenosti ATI -> nVidia - nic sem nemohl spustit vsecko se ihned seklo a bzl nutnz restart reinstal winu vzresil
nVidia -> ATI - o dost snizeny vykon a par problemu s padanim nekterych aplikaci. ani ten driver cleaner ani jakekoliv odstranovani ovladacu nepomuze a stejne to delat bordel bude >]
nVidia -> ATI - o dost snizeny vykon a par problemu s padanim nekterych aplikaci. ani ten driver cleaner ani jakekoliv odstranovani ovladacu nepomuze a stejne to delat bordel bude >]
- no-X
- Středně pokročilý

- bobbysd
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- rawen
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
sh
to je co? nějaká položka v BIOSU? jinak největší problém mi dělá to, že ono asi vážně nejde o softwarovou chybu, když se ty řádky škubou hned při bootovací sekvenci poté, co tam tu kartu prdnu. Příjde mi to jakoby ta karta měla někde špatný kontakt nebo ji něco rušilo (jako třeba horší zvukovky ruší jiná zařízení, která jsou umístěna moc blízko...)
MSI K8N Neo2-54G, 1024 DDR Ram, GeForce 7600 GT (pasivní chlazení), 120GB UATA HDD Western Digital, LCD SyncMaster 710N, DVD-RW ASUS 1608-PS2, zdroj KME 400W, SoundBlaster 5.1 Live!, OS Xubuntu 7.10 + WinXP SP2
- Muad'Dib
- Červená karta

-
- Bydliště: Sobôtka 98/6, Rimavská Sobota, 97901, Slovenská republika, EÚ
Popiš to, prosím, podrobněji!
Co chápeš pod tou "bootovací sekvenci"? Projevuje se to snad i v textovém režimu? Pokud ano, pak bych řekl, že je ta karta nejspíš vadná. Možná je "pošahaný" nějaký paměťový modul. Možná že se to stalo nějakou statickou elektřinou nebo něčím podobným, při manipulaci. Já vím, že to může znít divně, ale někdy se to může stát.
Zkus se, prosím, podívat na ten textový režim... Nebo, ještě lépe, zkus nastartovat do DOSu z diskety. Dále by bylo vhodné otestovat tu kartu v nějakých VESA režimech v tom DOSu.
Pokud tam bude hezky šlapat, tak bych řekl, že je to nekompatibilita mezi základní deskou a grafickou kartou. I když ty chyby při přenosech přes AGP by se měly projevoval spíše mrznutím a pády, než rozmrveným a poblikávajícím obrazem...
Tipnul bych, že nějakým rušením to nebude, když jsi všechno odstranil. Jaké má tvá deska směrování PCI? Obvykle totiž ten PCI slot hned u AGP je sdílen s AGP - ale to jistě není zdrojem tvého problému. (A pak obvykle 4. PCI slot v pořadí je sdílen s 1. atd.)
A ano, "Assign IRQ for VGA" je položka v BIOSu.
Něco o AGP je i tady:
http://www.playtool.com/pages/agpcompat/agp.html
Co chápeš pod tou "bootovací sekvenci"? Projevuje se to snad i v textovém režimu? Pokud ano, pak bych řekl, že je ta karta nejspíš vadná. Možná je "pošahaný" nějaký paměťový modul. Možná že se to stalo nějakou statickou elektřinou nebo něčím podobným, při manipulaci. Já vím, že to může znít divně, ale někdy se to může stát.
Zkus se, prosím, podívat na ten textový režim... Nebo, ještě lépe, zkus nastartovat do DOSu z diskety. Dále by bylo vhodné otestovat tu kartu v nějakých VESA režimech v tom DOSu.
Pokud tam bude hezky šlapat, tak bych řekl, že je to nekompatibilita mezi základní deskou a grafickou kartou. I když ty chyby při přenosech přes AGP by se měly projevoval spíše mrznutím a pády, než rozmrveným a poblikávajícím obrazem...
Tipnul bych, že nějakým rušením to nebude, když jsi všechno odstranil. Jaké má tvá deska směrování PCI? Obvykle totiž ten PCI slot hned u AGP je sdílen s AGP - ale to jistě není zdrojem tvého problému. (A pak obvykle 4. PCI slot v pořadí je sdílen s 1. atd.)
A ano, "Assign IRQ for VGA" je položka v BIOSu.
Něco o AGP je i tady:
http://www.playtool.com/pages/agpcompat/agp.html
- rawen
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
kartu už jsem vrátil, nepomohlo nic co jsem zkoušel. ano, ten problém se objevoval i v textovém režimu - tj.určitě šlo o hardwarovou chybu, počítám, že buď tu kartu rušilo něco uvnitř mého compu (zdroj, nebo harddisk) - náznak podobného problému jsem objevil po delším době na jednom anglickém fóru - firma ATI prý o tom problému ví, ale neví co s tím .) u někoho se tohle prý někdy stane, je to asi tou základní deskou
- sh
- Mírně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: sh
jj v biosu, stacilo prepnoutrawen píše:to je co? nějaká položka v BIOSU? jinak největší problém mi dělá to, že ono asi vážně nejde o softwarovou chybu, když se ty řádky škubou hned při bootovací sekvenci poté, co tam tu kartu prdnu. Příjde mi to jakoby ta karta měla někde špatný kontakt nebo ji něco rušilo (jako třeba horší zvukovky ruší jiná zařízení, která jsou umístěna moc blízko...)
nejsem zde moc dostupny, duvodem je stavba baraku, omluvte prosim me zpozdeni na dobu 2 let .)
Opel Vectra 2.5 V6 CDX 203k
Opel Vectra 2.5 V6 CDX 203k
- rawen
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- visa
- Nováček

Re: je má radeon 9100 špatná nebo jsem debil já? .)
rawen píše:podařilo se mi po delší době nainstalovat Catalysty 6.5 a obraz se zlepšil (na standartní úroveň) - ale to blikání etc.pořád pokračovalo.
ati 9100 podporuje poslední ovladače ve verzi 5.6, nadále byla podpora těchto karet ukončena
AMD AM2 Athlon 3500+, M2N-E 570, 2x 512MB Coirsar 667mhz, Seagate 320GB, His X1800GTO, DVD RAM LG H20L, DVD-rom Teac, USB scaner Canon 60lide, tisk. Canon i905D, zvuk 5.1live!, Audigy SE, DVB-T Aistar2, pci karta Firewire, USB lampa, bluetooth
- rawen
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
měl jsem nainstalované ovladače 6.5 i 4.2 a pořád to samé, problém byl navíc i předtím než jsem ovladače vůbec nainstaloval
- rawen
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
tak ta r9100 byla vadná, nešlo to ani na AGP 8x kompatibilní desce, navíc jsem koupil jinou r8500le a jede v pohodě.