Lepší notes pro studenta do 25k

Vše ohledně rad s nákupem a srovnání notebooků a netbooků.

Moderátor: Don

Odpovědět
mozek007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Lepší notes pro studenta do 25k

Příspěvek od mozek007 »

Jdu do třetího ročníku SPŠ. Chci si koupit notebook, ale docela jsem se vnich ztratil stratil.
Takže požadavky:

• Úhlopříčka: 15", širokoúhlý, lesklý display!;
    CPU nevím, uvažuji o dualcore teď nepotřebuji ale do budoucna;
    RAM: Jeden modul 512! Nechci 2*256. Další 512 můžu časem dokoupit;
    HDD: 60,80GB 5400 (7200 je moc hlučnej víc žere);
    Mechanika: DVD±RW DL;
    Rozhraní: USB 2.0, RJ-45, VGA, TV-out, 1394(může se hodit);
    Hmotnost: Nerozhoduje, něco unesu ne? :-) ;
    Výdrž: Co nejvíce stanby (Psaní poznámek ve škole, zápisky, nahrávání zvuku apod);
    Mikrofon: Hodí se, ale mám na mobilu;
    Kamera: Když se vejdu do ceny..;
    WIFI: Musí být!;
    Bluetooth: Musí být!;
    Čtečka karet: Hodí se, mám paměťovku v mobilu;
    Touchpad vs Trackpoint: Někdo chválí to, druhý zase to. Já spíš touchpad, ale kdyby byl notebook s obojím, tak by to bylo super;
======
Moje práce na notebooku? Psaní zápisek, programování hml, php, časem i programy. Aktivní internet (Opera 9.1), přehrávání videa, filmu.. Mp3 ani moc ne.
Já nemám moc zkušeností se značkama (je to můj budoucí první), tak bych chtěl něco, co má lepší konstrukci (abych to hned nerozšláp..), dobrou SW podporu(Linux i Windows), kvalitní zpracování atd..
Nezmínil jsem grafiku. Hry nehraji, ale mohlo by tam něco jít spustit. Co kdyby :-)
Cena? Samozřejmě, že co nejmíň :-D ale tak 25k bych mohl. Když by byl levněji, budu rád. Spíš míň! Koukal jsem na CZC, je jich tam moc a nevím. I na notebooky.cz a do ostatních obchodů.
Těch 25 by bylo asi za dualcore, když by byl singl core, tak by se sehnal levněji ale který? Díky za návrhy.

//D.M. upraven nadpis
Věř tomu. Píšu na osobní blog Mozek tě vidí.net. Osobní fotografické stránky: OldaSalek.cz.
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekSveda »

Teda nevím jak moc jsi si ty NB na CZC prohlížel, a podle tvých vypsaných požadavků kde ani nefiguruje grafika soudím že tě zrovna moc nezajímá, ale pokud budeš chtět vážně Core Duo, tak když do toho můžeš dát jenom 25 tisíc, tak to bude s mizernou integrovanou grafikou. Sice to bude stačit na tvé vypsané požadavky, ale potom je opravdu zbytečné mít Core Duo. K čemu je NB s dobrým procesore, průměrnou pamětí (512MB) a mizernou grafikou?Rozhodně je lepší koupit za tak málo peněz vyváženou konfiguraci se starším procesorem ale s dedikovanou grafikou. Těch 512MB ramek bude v cenové relaci maximum, ale aspoň něco. No a jelikož chceš používat Linuxy, tak bacha na ASUSy.
Doc_CZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Kompromis

Příspěvek od Doc_CZ »

Tedy koukam, ze naroky mas slusne. Ale vidim to tak, ze se nejspise budes muset na necem malinko uskromnit. Ja uz mam objednany ASUS F3F, ktery odpovida vetsine tvych pozadavku. Take to bude muj prvni notebook a s cenovou hladinou na tom jsme stejne. Takze:

LCD: 15,4" widescreen s Color & Crystal Shine (cili leskly); :wink:
CPU: Intel Core Duo T2050 (1,6 GHz / 2MB L2 cache / 533 MHz FSB); :wink:
operacni pamet: 512 MB DDR2 667 MHz v jednom slotu, tj. druhy volny; :wink:
pevny disk: 80 GB (realna kapacita cc[n]a 74,5 GB) 5400 rpm SATA; :wink:
opticka mechanika: DVD±RW DL; :wink:
porty: 4x USB 2.0 (ruzne po stranach!), RJ-45 (10/100 Mbit), VGA, S-video, IEEE 1394, ...; :wink:
hmotnost: pocitej zhruba tri a ctvrt kila vcetne zdroje; :wink:
vydrz: vyrobce udava 3,5 hodiny, coz muze byt v pohode, kdyz vyuzivas Power4Gear+ (firemni sprava napajeni - docela vychytane profily); :?
mikrofon: je integrovany (ve viku tusim); :wink:
webcam: 1,3Mpix integrovana ve viku; :wink:
Wireless Fidelity: 802.11 a/b/g; :wink:
BlueTooth: zalezi na presnem oznaceni modelu, na jednom eshopu (uz si nepamatuji kde) jsem zahledl model F3F A013H, ktery je vybaven BT modulem ale bezne je k dostani A004H bez "modrozubu"; :?
ctecka pametovych karet: MMC/ SD/ Mini-SD/Memory Stick/ MS Pro/ MS-Duo/MS-Pro-Duo; :wink:
polohovaci zarizeni: pohodlny sirokouhly touchpad + opticka bezdratova myska, ale touchpointu od Asusu se snad nikdy nedockas; :wink:

Dale ma v chipsetu integrovanou grafiku GMA 950, ktere se nasdili systemova pamet. Prehravani videa, prace s grafikou a starsi hry jsou na ni v pohode. Herni notebook to neni, tak nesmis cekat graficke orgie v Doomu III. To by sis musel priplatit a nebo udelat komrpomis nekde jinde. Navic ty grafiky dnes hreji az to neni hezky.

Dale by mohla vadit absence IrDA, i kdyz ses o nem nezminoval.

Rozhodne chvalim rozlozeni klavesnice. Velke klavesy s prijemnym zdvihem a odporem pri stisku. A levy Control umiseny v rohu. Tam kde bys ho cekal ;-)

Rozsirit se da dale pomoci ExpressCard, ktery je zde jako nahrada za starsi standard PCMCIA. Uz se na ni objevuji prvni rozsirujici karty. Je postavena na PCI-Expressu, takze bude mit budoucnost.

Dilenske zpracovani je na svou cenovou hladinu rozhodne dobre. Viko se da otevirat jednou rukou, protoze k jeho odjisteni slouzi macklo (pri beznem pouzivani je to dost znat). Notebook odpovida temer ve vsech smerech tvym pozadavkum. S cenou lehce pod 25k se da sehnat. Staci jen hledat.

Rozhodne by se hodilo do budoucna rozsirit operacni pamet o dalsi 512-ku a vydrzi ti na takove tri roky v pohode.

Navic dostanes brasnu na rameno (nic svetoborneho necekej, ale zprvu postaci).
domací PC - AMD Sempron 2800+ @ 1800MHz, MSI K8N Neo3-F Golden Edition, 1GB (2 x 512) @ 400MHz, ASUS EN6600 256MB @ 600/580MHz, Seagate 120GB 7200rpm 8MB cache
MT - Motorola MPx200
mozek007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Re: Kompromis

Příspěvek od mozek007 »

Doc_CZ píše:Tedy koukam, ze naroky mas slusne.
To jsem potřeboval. Našel, jsem ho i na czc czechomputeru ale za víc. To nevadí. Je to zajímavá volba.
---
A jak dlouho ho máš? Tvoje uživatelské zkušenosti? Je dostatečně „reprezentativní“? 8-)

//D.M. sloučen dvojpost a odstraněna citace z druhýho postu :)
Věř tomu. Píšu na osobní blog Mozek tě vidí.net. Osobní fotografické stránky: OldaSalek.cz.
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Lepší notes pro studenta do 25k

Příspěvek od SpeedyGT »

mozek007 píše:...
Zdravim mozek. Ten notas muzes klidne koupit bez Wi-Fi a hodit tam PCMCIA... Jak tě znam, budeš tam chtit i něco zapařit. Jakou grafku? Nějak tem intelackejm nevěřim, ale zas pod 30k s Core Duo, žadny pořadny grafky nedavaj :(
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
mozek007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Speedy FX píše:Ten notas muzes klidne koupit bez Wi-Fi a hodit tam PCMCIA... Jak tě znam, budeš tam chtit i něco zapařit. Jakou grafku? Nějak tem intelackejm nevěřim, ale zas pod 30k s Core Duo, žadny pořadny grafky nedavaj :(
Bez wifi? Blázne :-) na co máme ve škole pokryté chodby wifinou? To bych pak mohl koupit i bez bluetooth a dodat přes usb. A na co integrovaný mikrofon? Když ho můžu zapojit do jacku, stejně jako sluchátka. I ta webkamera je zbytečná, do USB jistě nějaké jsou...
Ne, pohoda. Lepší je když to bude integro, zbyte víc volných portů pro ostatní HW..
SpeedyGT
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od SpeedyGT »

mozek007 píše:
Speedy FX píše:Ten notas muzes klidne koupit bez Wi-Fi a hodit tam PCMCIA... Jak tě znam, budeš tam chtit i něco zapařit. Jakou grafku? Nějak tem intelackejm nevěřim, ale zas pod 30k s Core Duo, žadny pořadny grafky nedavaj :(
Bez wifi? Blázne :-) na co máme ve škole pokryté chodby wifinou? To bych pak mohl koupit i bez bluetooth a dodat přes usb. A na co integrovaný mikrofon? Když ho můžu zapojit do jacku, stejně jako sluchátka. I ta webkamera je zbytečná, do USB jistě nějaké jsou...
Ne, pohoda. Lepší je když to bude integro, zbyte víc volných portů pro ostatní HW..
Ok. Ale chtělo by to aby si tu sestavu měl tak trochu vyvaženou. Core Duo + pořadna grafka. Wi-Fi a BT davaj už ted docela často
AMD Ryzen R7 7700X + AiO Fractal Lumen S36 V2 / ASUS TUF Gaming B650-PLUS / Kingston FURY 2x32GB 5200MHz / Gigabyte RX 7900GRE OC / WD Black SN770 NVMe 1TB / Corsair RM850e (2025) / Fractal Meshify / 3x Samsung Odyssey G5 G50 2560x1440 180Hz
mozek007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Speedy FX píše: Ok. Ale chtělo by to aby si tu sestavu měl tak trochu vyvaženou. Core Duo + pořadna grafka. Wi-Fi a BT davaj už ted docela často
Je vyvážená-- pro psaní poznámek, práci a net. Už tolik ne na hry :-(
Wifi dávají opravdu ke každému ale BT už tolik ne. A jak víš, k mému mobilu je BT nutnost. Třeba na ICQ a nouzově i internet přes mobil.
mozek007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

ZdenekSveda píše:No a jelikož chceš používat Linuxy, tak bacha na ASUSy.
Jak moc je Asus nepřátelskej pro linux?
ZdenekSveda
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ZdenekSveda »

Zptej se T-y-g-r-i-ka, ten uz s tim ma sve spatne zkusenosti za sebou. Celkově ale většina Linuxáků varuje před NTB ASUS
Doc_CZ
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Doc_CZ »

Vidim to tak, ze Linux by na tomhle modelu mel slapat bez vetsich potizi. Hlavne kvuli tomu, ze je tam pomerne casto osazovana cipova sada. Zaslechl jsem o tom, ze nekdo mel velike potize (ani nevim jestli jsou uz vyresene) s rozbehanim Unix-like-OS na mirne starsim A6U. Nejspise to bylo zpusobene prave chipsetem (SiS M760GX tusim).

Sice to nemohu zarucit, ale nemeli by se tam nachazet nejake integrovane paskvily, na ktere by nemeli byt k sehnani drivery. Pry nejsou pod Linuxem problemy ani s temi WiFi-nami s cipem z dilen Intelu, tak bych to rozhodne zkusil. Lepe receno, to zkusim :-)
domací PC - AMD Sempron 2800+ @ 1800MHz, MSI K8N Neo3-F Golden Edition, 1GB (2 x 512) @ 400MHz, ASUS EN6600 256MB @ 600/580MHz, Seagate 120GB 7200rpm 8MB cache
MT - Motorola MPx200
mozek007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Tak už je objednán za cenu 25 644kč. 8)
Ve středu případně ve čtvrtek bych ho mohl mít.
mozek007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Tak ho mám doma. Je opravdu super. Jestli má na něj někdo nějaký dotaz, ať klidně napíše. Překvapil mě výkon cpu, windows byly nainstalovány za 25 minut (nlite windows), práce je svižná, bezproblémové připojení k televizi, displej je patří ke kvalitnějším. HDV filmy na to jdou bez sekání, cpu se vůbec nezapotí ;-) na rozdíl od mého stolního PC 2500+
Jediné co mě zklamalo je taška. Není kožená, vypadá jako taška na nákupy pro důchodce :-)
mozek007
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mozek007 »

Tak už ho mám doma týden. Přináším [první postřehy], nějaké fotky, co mě překvapilo apod. Díky za tip na notebook, jsem spokojen.
Odpovědět

Zpět na „Rady s výběrem a porovnání“