Kuriózní problém se zdroji Chieftec,Fortron,Asus

Problémy, rady a vše ostatní k PC zdrojům, UPS, napájení a voltážím, wattmetrům i počítání spotřeby.
Odpovědět
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Kuriózní problém se zdroji Chieftec,Fortron,Asus

Příspěvek od Paul »

Začnu od začátku.Stávající PC mám přes rok, amd, deska dfi lp nf4ultra, x800...case jsem koupil Chieftec, jež obsahoval 410W zdroj, samozřejmě taky Chieftec. Po dobu onoho roku jsem měl s pc občas menší problém, když jsem ho zapl, tak se náhodně stávalo, že se "neaktivovala" klávesnice, prostě byla "mrtvá".Většinou pomohlo vypnutí pc, vypnutí zdroje, zapnutí zdroje, zapnutí pc.Jakmile pc naběhlo, bylo stabilní i přetaktované několik dní v kuse v maximální zátěži a extrémních podmínkách (jako loňské PGChallenge a teploty ~ 40 stupňů).Nevěnoval jsem tomu příliš pozornosti, protože to jinak fungovalo totálně stabilně.Ale zhruba před měsícem jsem přišel domů, zapl pc, to se asi za deset vteřin samo vyplo.A už nenaběhlo.Tak jsem si řekl, že asi bude v háji zdroj, a koupil od bratrance jeho zdroj Chieftec (taky z case, jen 400W), jelikož si nedávno koupil TT500W.Přinesu ho domů, zapojím (správně, úplná lama nejsem), pc funguje, stabilně.Ale děje se taková podivnost - když je pc vypnuto, ale zdroj je v zásuvce a zapnutý, tak se točí všechny ventilátory v pc (zdroj,procesor,grafika,čipset), úplně pomalu, ale točí.Nechápu to, rozhodně by se to dít němělo, ale pc funguje, takže to moc neřeším a pc vypínám kompletně i se zdrojem.Asi po týdnu pc opět nenabíhá, takže přepokládám, že je ten zdroj zase v háji, pořizuji Fortron 400W, zapojuji, pc nenaběhne.Nic, prostě se po zapnutí nic neděje.Tak mě napadne ho vzít, spolu s tím Chieftecem 400W, a zkusit ho u babičky (sempron 2800,dfi infinity nf4 - 4x).Tam oba zdroje fungují naprosto bezchybně, takže si uvědomuji, že to bude pravděpodobně mou základní deskou, ne zdroji.V posledním pokusu ještě měním onen Fortron za Asus A-45GA 450W, který vypadá papírově velice dobře, doufaje že bude fungovat.Zdroj funguje, s tím že se opět točí větráky i při vypnutém pc.Druhý den chci pc zapnout, opět se nic neděje.Takže prostě deska musí bejt v háji, ale napadně mě zkusit ještě jeden zdroj (pátý!), a to babiččin totální NONAME, který na sobě nemá napsaného ani výrobce, natož nějaké další informace (vlastně, je na něm napsáno "MAX POWER 350W) .Zdroj je to 20pinový, nemá dvě 12V větvě, nemá prostě vůbec nic, skutečně největší lowend co existuje.Tak ho už tak ze srandy zapojuji, a pc funguje.A funguje naprosto dokonale, už přes týden, nejsou žádné problémy se stabilitou, se spouštěním, prostě s ničím.Každý dokonce hraji pár hodin Flatout 2, a opravdu, žádný problém.Nechápu to. Jakto, že deska nefunguje s žádným moderním 24pinovým zdrojem, ale s 20 pinovým nonamem funguje? Všechny ty zdroje jsem samozřejmě zkoušel zapojovat v různých kombinacích, jen jako 20pin,24pin, s přídavnými konektory napájení (které má "exkluzivně" dfi) i bez nich, a funguje jen noname...Ten mám zapojen jen 20pin, 4pin u procesoru, přes redukci do sata disku, a normálně molexem do dvdrw.Nic jiného zapojeno není.Pravděpodobně budu reklamovat desku, a zatím si pořídím jinou, protože, ačkoliv ten noname zdroj funguje, tak mu moc nevěřím a dlouhodobě se mi na něm jet nechce.Ale zajímalo by mě, co se na té desce mohlo po**at?Proč ksakru nefunguje s novými kvalitními zdroji? Vzhledově je ta deska jako nová, žádný pokažený kondík nebo jiná součástka...musel jsem to sem napsat, protože by mně fakt zajímalo, zda někdo neví co s tím je, co se té desce mohlo stát, že nebere nové zdroje a staré jo?
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Martin Kusyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martin Kusyn »

to točení větráků mi připadá jako stand-by režim ... ale nejsem si jistý - mě např. zdroj dělá to, že pokud ho nevypnu ze sítě (vzadu je vypínač), tak druhý den nenaběhne počítač (zdroj se rozjede), po restrartu je všechno ok ... zkus se podívat do biosu a pohrát si s nastavením režimů (teď si z hlavy nevzpomenu, kde se to nachází, ale je to myslím položka power mode /nebo obdobně/ a na výběr by měly být položky S1, S3 atd...) zkus si s tím pohrát, za to nic nedáš, maximálně resetneš bios
PC: AMD Athlon X2 5400+ (AM2) BlackBox --- Asus M3A32-MVP Deluxe --- A-Data Vitesta EE 8GB (kit 4x 2GB) 800+ MHz --- Gainward HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 9597 --- SATA II WD Caviar 200GB
SERVER: AMD Athlon 64 3000+ (s939 venice) --- Asus A8N-SLI Premium --- 4*512MB RAM Kingston Value CL2,5 --- ASUS X800XL 256MB RAM --- WD Caviar 80GB + 3*SATA II WD Caviar 500GB
NTB: HP 6820s - Pentium DualCore 1,73GHz; 2*2GB DDR 800 RAM; X1350; 160GB disk
MadCatmk2
Nováček
Nováček

Příspěvek od MadCatmk2 »

sry že neporadím, mam podobný problémek, možná jen v menším měřítku :) mě pro změnu po zapnutí pc nenaběhne grafika, respektive monitor, pořád se tváří jako ve stand-by. je potřeba buď pc vypnout a zapnout nebo ještě před zapnutím na cca 5s vypnout zdroj. nemam možnost zkusit jinou základovku ani grafiku, zdroj to nejspíš nebude, dělalo to stejně i s jiným :)
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

Vím co těmi režimy myslíš, ale v tom to není, a stand-by režim to dle mého nebude, protože to není normální chování, a s tím nonamem to nedělá.Spíš bych tipoval, že ty moderní zdroje dávají desce víc proudu než by měli, resp. ona si ho bere víc, a projevuje se to těmi ventilátory?
Ryzen 5800X3D, Gigabyte Aorus X470 Gaming, 2*8GB FlareX@3200, nVidia RTX 3080Ti, 500GB SSD Evo 970, 2TB Crucial MX500, 120GB M4 SSD, 2 * Samsung F1 1TB SATAII, A4-Tech A7, Panasonic ST50 55" Plasma, NEC 24WMGX3 24", Win10 64bit Home, Steam Deck

If you have been voting for politicians who promise to give you goodies at someone else's expense, then you have no right to complain when they take your money and give it to someone else, including themselves.
Martin Kusyn
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Martin Kusyn »

to zní celkem divně - s těmi módy by to mohlo být v případě, že by ten noname zdroj módy napájení nepodporoval ... ale jestli se ty změny nijak neprojevily, tak je o blbost ... ještě je tady jedna věc - vypadá to vyloženě jako by se počítač sám nevypnul - jako by přešel do režimu spánku - ATX zdroje se dneska vypínají softwarově - nějakým narušením registrů by podle mě mohlo dojít k záměně vypínání s uspáním - samozřejmě je to jen doměnka
PC: AMD Athlon X2 5400+ (AM2) BlackBox --- Asus M3A32-MVP Deluxe --- A-Data Vitesta EE 8GB (kit 4x 2GB) 800+ MHz --- Gainward HD 4870 Golden Sample 1GB DDR5 9597 --- SATA II WD Caviar 200GB
SERVER: AMD Athlon 64 3000+ (s939 venice) --- Asus A8N-SLI Premium --- 4*512MB RAM Kingston Value CL2,5 --- ASUS X800XL 256MB RAM --- WD Caviar 80GB + 3*SATA II WD Caviar 500GB
NTB: HP 6820s - Pentium DualCore 1,73GHz; 2*2GB DDR 800 RAM; X1350; 160GB disk
Flegy
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Flegy »

to asi ne...ten 1W uz nepoznas...to bys musel mt silene pretizenej zdroj...pote klesa napeti
Paul
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Paul »

No, ono ty ventilátory by mne až tak netrápily, co mě trápí víc je, že mi nejde zapnout pc s jakýmkoliv z těch (100procentně) funkčních zdrojů, zatímco s jedním nonamem to jde.Takže prostě musí být něco s deskou, ale co, to fakt nechápu :) .

ninjin_cz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ninjin_cz »

zajimava kuriozitka.. :) ja mam Asus A-45GA 450W a nemam s nim problem, rozhodne vetracky se mi toci jen kdyz maji ;)
Odpovědět

Zpět na „Počítačové a záložní zdroje“