Prosím radu s routováním
Moderátor: Don
- marsol
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Prosím radu s routováním
Přeji hezký den,
chci se zeptat na routování, jelikož to je kapitola v IT které moc nerozumím.
Mám ADSL linku s jednou FIX IP. Připojení LAN mám řešeno takto:
ISP -> můj modem ASUS TI4631 z nej vede kabel do WIFI Routeru ASUS WL500g a z tohoto routeru k PC.
Teď ta otázka, se kterou si nevím rady.
Chci si nastavit průchod tak, abych se odkudkoliv jinud dostal na určité PC ve vnitřní síti LAN. Vím, že to musím naroutovat, ale netuším jak.
Modem ASUS TI4631 (první zařízení na mé straně) má IP z vnitřní sítě a WIFI ASUS WL500g taky. Jelikož mám od providera pevnou IP, je moje síť z venku vidět pod tím to IP. Ale nevím, jak se dostat z venku na určité PC ve vnitřní síti.
Prosím poradíte mi někdo???
Moc děkuju.
Marek
chci se zeptat na routování, jelikož to je kapitola v IT které moc nerozumím.
Mám ADSL linku s jednou FIX IP. Připojení LAN mám řešeno takto:
ISP -> můj modem ASUS TI4631 z nej vede kabel do WIFI Routeru ASUS WL500g a z tohoto routeru k PC.
Teď ta otázka, se kterou si nevím rady.
Chci si nastavit průchod tak, abych se odkudkoliv jinud dostal na určité PC ve vnitřní síti LAN. Vím, že to musím naroutovat, ale netuším jak.
Modem ASUS TI4631 (první zařízení na mé straně) má IP z vnitřní sítě a WIFI ASUS WL500g taky. Jelikož mám od providera pevnou IP, je moje síť z venku vidět pod tím to IP. Ale nevím, jak se dostat z venku na určité PC ve vnitřní síti.
Prosím poradíte mi někdo???
Moc děkuju.
Marek
PC Konfigurace: MB ASUS A7V880; 1512 MB RAM DDR; AMD AthlonXP 2500+ Barton; HDD SATA Seagate 250 GB, IDE WD 200 GB; IDE Seagate 10 GB; VGA MSI nVIDIA 6600 256 MB SDRAM AGP; TV WinFast2000XP; Lite-on DVD-ROM; HP 9100 CD-ROM/RW; DVD-RAM; 3Com LAN 10/100 TX
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
no ty vlastně routuješ 2x
nejdřív tím ADSL modemem a pak ASUSem, ideální by bylo provozovat ten Asus jen jako APčko a namapovat porty na ADSL modemu
aby ses dostal dovnitř třeba na FTP server tak je potřeba namapovat:
TCP port 21 na vnější IP na TCP port 21 v vnitřní IP toho počítače, kde běží FTP server
atd.
nejdřív tím ADSL modemem a pak ASUSem, ideální by bylo provozovat ten Asus jen jako APčko a namapovat porty na ADSL modemu
aby ses dostal dovnitř třeba na FTP server tak je potřeba namapovat:
TCP port 21 na vnější IP na TCP port 21 v vnitřní IP toho počítače, kde běží FTP server
atd.
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- marsol
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Pro Pavla Minarika
Díky za rychlou odpověď.
No routuju 2x, teda chtěl bych. Protože mezi Modem a Router chci umístit web server jako do DMZ.
Zároveň ASUS WL500g pouřívám jako DHCP server a pokud ho nastavím jako AP, tak o DHCP server přijdu a to nechci.
Proto ten ASUS WL500g mám jako druhou "bránu / firewall" ve vnitřní síti.
Kdybych to takhle chtěl zachovat, existuje nějaká cesta, jak to celé nastavit? (vím zbytečně si to zeslužiťuji, ale bezpečnost především
) )
Ještě takhle...
1/ Když na MODEMu udělám mapování portu, třeba FTP 21, směrem do vnitřní LAN, tak to musím poslat nejprve do WL500g a tam udělat nový maping už rovnou k tomu PC na které se chci z venku dostat?
2/ Kdybych se chtěl dostat na z venku na MODEM i na ten WL500g (oba mají webmanagement), jak to nastavit?
Ještě jednou moc díky. Routování je sice jednoduchý (svým způsobem), ale já tomu i tak nerozumím.
No routuju 2x, teda chtěl bych. Protože mezi Modem a Router chci umístit web server jako do DMZ.
Zároveň ASUS WL500g pouřívám jako DHCP server a pokud ho nastavím jako AP, tak o DHCP server přijdu a to nechci.
Proto ten ASUS WL500g mám jako druhou "bránu / firewall" ve vnitřní síti.
Kdybych to takhle chtěl zachovat, existuje nějaká cesta, jak to celé nastavit? (vím zbytečně si to zeslužiťuji, ale bezpečnost především
Ještě takhle...
1/ Když na MODEMu udělám mapování portu, třeba FTP 21, směrem do vnitřní LAN, tak to musím poslat nejprve do WL500g a tam udělat nový maping už rovnou k tomu PC na které se chci z venku dostat?
2/ Kdybych se chtěl dostat na z venku na MODEM i na ten WL500g (oba mají webmanagement), jak to nastavit?
Ještě jednou moc díky. Routování je sice jednoduchý (svým způsobem), ale já tomu i tak nerozumím.
PC Konfigurace: MB ASUS A7V880; 1512 MB RAM DDR; AMD AthlonXP 2500+ Barton; HDD SATA Seagate 250 GB, IDE WD 200 GB; IDE Seagate 10 GB; VGA MSI nVIDIA 6600 256 MB SDRAM AGP; TV WinFast2000XP; Lite-on DVD-ROM; HP 9100 CD-ROM/RW; DVD-RAM; 3Com LAN 10/100 TX
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Re: Pro Pavla Minarika
ad 1) přesně tak, musíš to namapovat dvakrátmarsol píše:1/ Když na MODEMu udělám mapování portu, třeba FTP 21, směrem do vnitřní LAN, tak to musím poslat nejprve do WL500g a tam udělat nový maping už rovnou k tomu PC na které se chci z venku dostat?
ad 2) prostě namapuješ port, na kterém ten webmanagement běží
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
- marsol
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Asi budu hodně otravný,
Dvojí routování už mi je jasný.
Ale ten webmanagement běží na standardním portu 80 (HTTP). A to mi nějak nefrčí.
Když si teď zadám do IE browseru veřejnou IPinu modemu, tak mi to řekna "Stránka nenalezena".
Tady musím taky udělat mapping z WAN do LAN??
Například mám-li veřej. IP 80.80.80.80 musím na modemu namapovat port takto:
Rozhraní WAN HTTP (80) IP 80.80.80.80 do LAN HTTP (80) 192.168.10.100
(Takhle mi to nějak nejede)
nebo lze namapovat na jakýkoliv jiný port - třeba takto:
Rozhraní WAN HTTP (8989) IP 80.80.80.80 do LAN HTTP (8989) 192.168.10.100
(Takhle taky ne)
a pak když se budu připojovak k modem webmanagementu zadám do IE adresu HTTP://80.80.80.80:8989??
Dvojí routování už mi je jasný.
Ale ten webmanagement běží na standardním portu 80 (HTTP). A to mi nějak nefrčí.
Když si teď zadám do IE browseru veřejnou IPinu modemu, tak mi to řekna "Stránka nenalezena".
Tady musím taky udělat mapping z WAN do LAN??
Například mám-li veřej. IP 80.80.80.80 musím na modemu namapovat port takto:
Rozhraní WAN HTTP (80) IP 80.80.80.80 do LAN HTTP (80) 192.168.10.100
(Takhle mi to nějak nejede)
nebo lze namapovat na jakýkoliv jiný port - třeba takto:
Rozhraní WAN HTTP (8989) IP 80.80.80.80 do LAN HTTP (8989) 192.168.10.100
(Takhle taky ne)
a pak když se budu připojovak k modem webmanagementu zadám do IE adresu HTTP://80.80.80.80:8989??
- pavel.minarik
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- marsol
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Díky, už to jakš takš chodí. Chyba byla v telecomu 
Hlavně, že ty kočky negramotný říkaj, že u nich to není
Hlavně, že ty kočky negramotný říkaj, že u nich to není