MVA vs S-ips a dopady na oci

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

Odpovědět
Sassa
Nováček
Nováček

MVA vs S-ips a dopady na oci

Příspěvek od Sassa »

Dobry den, chtel bych se vas zeptat, co si myslite o jednotlivych typech technologii a jejich dopadech na oci.LCD si kupuji jen kvuli ocim,pac mam doted 15 CRT a uz mi to prijde jako celkem hazard.Mym 1.LCD byl Hyundai B71A(TN,700ku1,300cd), ktery mel na muj vkus az moc vysoke nativni rozliseni na jeho uhlopricku-17.Zvyseni fontu a dpi
je sice castecne reseni,ale jen do chvile,kdy jsem napr.na SH,kde je font pro me nepochopitelne maly.Dalsim bylo EIZO M1900(19,myslim papirove podobnych parametry,taktez TN),ktere bylo pro zmenu pomale a taky uz se dost projevila nevyhoda vsech TN,tedy poz.uhly,okraje temnejsi.3.LCD byl Samsung 940FN(19,MVA,1000ku1,250cd),ktery bych si nechal,kdyby mel regulaci jasu pomoci podsviceni-vecer to neuveritelne svitilo a to jsem stah jas,kontast i gammu dost ostre,dalsim dost velkym nedostatkem byly zname svitici rohy u tohotu panelu od AUO.Nyni mam Belineu 101920(stejny panel jako Samsung),ktera ma sice regulaci jasu pomoci podsviceni,ale presto me po delsi praci boli oci.V Ati control centru mam stazenou gammu na 0.5,jas i kontrast defaultne,na monitoru stazeny jas na nule,kontrast kolem 50 a je to malo,ani uz me to nebije do oci,ale po case proste zacnou bolet.Vcera jsem i snizil barvy primo na panelu a dpi vymenou za vyssi kontast a jas,aby to nebylo tak temny a stale znatelne driv oproti praci na crt citim unavu.Ma nekdo podobny problem,jak ho resite?Myslite,ze by pomoh S-ips panel,o kterych jsem nekde cetl,ze jsou na oci mnohem prijemnejsi?Nebo myslite,ze pokud vse stahnu tak,jak jsem to udelal,vyjde to nastejno?Mam totiz jeste moznost Belku v ramci 14denni zaruky vartit..Predem diky moc za nazory a rady
Trinom
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

Problémy s bolením očí z monitoru jsem vyřešil lampičkou, která mi osvětluje stůl, ale neoslňuje mě...
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
oňa
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oňa »

2 sassa: Jsem na tom úplně stejně. Taky mě u mýho novýho LCDa (Samsung 940BW) bolí oči dřív než u CRT. Prostě ten jas je velkej. Pravda je, že jsem ještě neměl moc času pohrát si s nastavením, ale ikdyž jsem dal jas na minimum tak to pořád svítí. Taky ho můžu v rámci 14denní záruky vrátit a vážně uvažuju, že to opravdu udělám. ICE jinde už psal, že je to nekvalitními filtry u laciných LCDéček.
Už jsem to psal do threadu o 940BW, jak to vidí vlastníci tohodle kusu. Tam jsem dostal tuhle odpověď.
Shack píše:No mna tiez troska boleli oci ale uz sa to lepsi. Je to ale aj tym ze si bol zvyknuty na CRT a prechod na LCD je pre oci dost zataz. Treba si len zvyknut a troska ubrat Jas a kontrast . :D

Monitor ma dost nastaveni co sa tyka zobrazenia tak sa s tym pohraj a nastav co ti najviac vyhovuje...
Tak z toho mi hlava nebere. Vždycky jsem si myslel, že LCD bude pro oči naprostá úleva (obraz stabilní, nebliká). Může to někdo trochu vysvětlit jestli jsem kaufnul shit monitor nebo jestli takhle svítí prostě všechny LCD.
Otázka je jestli u dražšího monitoru s jinou technologii (např. PVA) to bude lepší.
P.S. Moje LCD je sice TN takže trochu OT, ale nechtěl jsem zakládat nový thread.
PC: AMD 2600+ Barton (socka A), MSI KT600, RAM Transcend 2x 512 MB DDR, GigaByte nVidia 6600 128MB AGP + AMD box (s754) :) , Hitachi 250 GB SATA, DVD-RW NEC 4550A, case EC, zdroj Fortron 400W, LCD Samsung 940BW 19" wide
Shack
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Shack »

Ja ked som presiel z jedneho CRT na druhy CRT tiez som si dlhsie nemohol zvyknut a oci som mal unavene a ubolene. Ja nemam 940BW ale 940MW a na mojom ma zo zaciatku oci boleli. Zalezi ale aj od osvetlenia v miestnosti a neodporucam pozerat sa na monitor pri zhasnutom svetle.

S tym prechodom z CRT na LCD je to ale pravda a mna napr oci boleli aj ked som prisiel ku kamosovi ktory ma LCD EIZO a ja som mal CRT PHILIPS 107P
s obrazovkou Trinitron a po piatich minutach ma strasne boleli oci a to ma LCD za 30 litrov
XBOX360
ICE
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od ICE »

doporucuju koupit velikej profi CRT monitor. klidne i z druhe ruky (prohlidka + zaruka)... z toho oci neboli... :)
Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“