Chladič Zalman ZM-NB47J pro nForcec 4
Moderátor: morke
Pravidla fóra
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
Pokládejte své dotazy do správných podsekcí, nikoli do kořenové sekce. Zde řešte pouze odhlučnění, monitoring, apod.
Nezapomínejte před položením nového dotazu hledat v předchozích tématech a FAQ.
- Mendor
- Začátečník

Chladič Zalman ZM-NB47J pro nForcec 4
Hodně se tu psalo,že chladič Zalman ZM-NB47J zvládne uchladit čipovou sadu nForce4. Bohužel nezvládne. Tento pasiv je určen pro řadu nForce3. Já ho mám na nForce4 a teplota mi vyskakuje až na 60 stupňů. Mám u něho 8 cm ventilátor,takže se teplota snížila na 42 stupňů. Ve skříni mám dva 12 cm větráky. Skříň je tedy chlazená dobře,ale tento Zalman chlazení nForce 4 nezvládá.
Athlon64 3000+,Abit AN8 Fatal1ty,2x 512 MB DDR 400 CL 2-2-2-5 ULL,X850XT HIS,DVD,DVDRW,Audigy2 LS.
- Woyta
- Středně pokročilý

Kdyby jsi cetl dale tak se dozvis ze NF4 zvladne za prepokladu dobreho prutoku vzduchu v case.
AMD Ryzen 7 5800X, XFX Radeon RX 7900 GRE, Asus ROG STRIX B550-A Gaming, 2x8GB Corsair Vengance LED 3200mhz, 2x8GB G.SkillRGB 3200mhz, 1TB SSD Patriot Viper VP4300, 2TB1TB SSD Samsung 970 EVO, 1TB SSD Samsung 840 EVO, 3TB Western Digital, 4TB Western Digital,Creative Sound Blaster Z, Seasonic Focus+ 650W, 31,5" MVA 4k LCD Samsung , myš Logitech G602, klávesnice Tesoro Colada, volant Logitech G25
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
Intel C2Q Q9400@3,3ghz, Saphire RX 550, DFI Blod Iron P35, 4x2GB G. Skill PI Series 1066mhz, 640GB Seagate,Creative Sound Blaster Audigy, Seasonic S12 550W
It is better to live dangerously for 34 years than to be bored for 84 years. (Adelaide Siffert)
- ninjin_cz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Re: Chladič Zalman ZM-NB47J pro nForcec 4
to bych netvrdil, mam tenhle chladic, akorat v provedeni od Primecooleru (link) na desce Asus A8N-E (nforce4 ultra), pruvan v case nemam, jen otevrenou bocnici a jeste sem nevidel, ze by teplota sla nad 40°C..Mendor píše:Hodně se tu psalo,že chladič Zalman ZM-NB47J zvládne uchladit čipovou sadu nForce4. Bohužel nezvládne. Tento pasiv je určen pro řadu nForce3. Já ho mám na nForce4 a teplota mi vyskakuje až na 60 stupňů. Mám u něho 8 cm ventilátor,takže se teplota snížila na 42 stupňů. Ve skříni mám dva 12 cm větráky. Skříň je tedy chlazená dobře,ale tento Zalman chlazení nForce 4 nezvládá.
AMD Ryzen 7 5800X3D + SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 || ASRock X570 Phantom Gaming 4 || G.SKILL 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 || SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XT 20GB
Kingston KC3200 1TB + HP EX900 1TB || Corsair RMx Series RM650x 650W || Fractal Design Meshify C TG || iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 27"
Kingston KC3200 1TB + HP EX900 1TB || Corsair RMx Series RM650x 650W || Fractal Design Meshify C TG || iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 27"
- Bubaaak
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a jsi si jistej ze sledujes teplotu cipsetu a ne nejake pwm/case?ninjin_cz píše:to bych netvrdil, mam tenhle chladic, akorat v provedeni od Primecooleru (link) na desce Asus A8N-E (nforce4 ultra), pruvan v case nemam, jen otevrenou bocnici a jeste sem nevidel, ze by teplota sla nad 40°C..
- VlasTik
- Začátečník

pasivně to určitě optimálně čipset neuchladí, vše závisí na okolním proudění vzduchu, ale hlavně je to kompatibilní pouze na desky s čipsetem hned vedle CPU a to při použití hladiče CPU, který by ten pasiv na čipsetu aktivně ofukoval, jako třeba TENTO, pak se bude teplota chladiče čipsetu pohybovat kolem 50-60°C, záleží jen na tom jak hodně je ofukován. Pouze dobrý průtok vzduchu v case nestačí, to by pak chladič měl 70-80°C a nebylo by to stabilní (testováno na DFI LanParty UT NF4 SLI-DR Expert)
Teplotu čipsetu se nikde přesně nedozvíte, většina desek uvádí teplotu systému, ale to není čipset a nelze ty teploty ještě srovnávat s jinýma deskama, každá to měří někde jinde. U některých desek se ale teplota čipsetu přímo uvádí, co jsem měl, tak třeba již zmiňovaná DFI něco jako teplotu čipsetu říká, ale je to jen hodně hrubý odhad, jelikož to ukazovalo o 15-20°C méně než byla teplota chladiče čipsetu a těžko může být chladič teplejší než chlazená součástka, takže pokud má někdo zájem o teploty komponent ve svém kompu, tak si musí pořídit nějaký dotykový digitální teploměr s rychlou odezvou, jinak neví o teplotách vůbec nic, nejhorší pak je, že každá deska ukazuje jiné hlouposti, takže pak to dopadne jako zde, kde si jeden myslí že má 60°C a druhý že má 40°C.
Teplotu čipsetu se nikde přesně nedozvíte, většina desek uvádí teplotu systému, ale to není čipset a nelze ty teploty ještě srovnávat s jinýma deskama, každá to měří někde jinde. U některých desek se ale teplota čipsetu přímo uvádí, co jsem měl, tak třeba již zmiňovaná DFI něco jako teplotu čipsetu říká, ale je to jen hodně hrubý odhad, jelikož to ukazovalo o 15-20°C méně než byla teplota chladiče čipsetu a těžko může být chladič teplejší než chlazená součástka, takže pokud má někdo zájem o teploty komponent ve svém kompu, tak si musí pořídit nějaký dotykový digitální teploměr s rychlou odezvou, jinak neví o teplotách vůbec nic, nejhorší pak je, že každá deska ukazuje jiné hlouposti, takže pak to dopadne jako zde, kde si jeden myslí že má 60°C a druhý že má 40°C.
- jcdenton12
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a skusil si ten pasiv chytit????ninjin_cz píše:to bych netvrdil, mam tenhle chladic, akorat v provedeni od Primecooleru (link) na desce Asus A8N-E (nforce4 ultra), pruvan v case nemam, jen otevrenou bocnici a jeste sem nevidel, ze by teplota sla nad 40°C..Mendor píše:Hodně se tu psalo,že chladič Zalman ZM-NB47J zvládne uchladit čipovou sadu nForce4. Bohužel nezvládne. Tento pasiv je určen pro řadu nForce3. Já ho mám na nForce4 a teplota mi vyskakuje až na 60 stupňů. Mám u něho 8 cm ventilátor,takže se teplota snížila na 42 stupňů. Ve skříni mám dva 12 cm větráky. Skříň je tedy chlazená dobře,ale tento Zalman chlazení nForce 4 nezvládá.
lebo ani mne nejde cez 30 ale pri burn teste v prime95 takych 50 mat moze
ked ho ofukujem tak je ok (nestabilitu som nezaznamenal ani bez ofuku ale nechcem tyrat dorsku
urobim nan tunel a bude OK
ak ti nan nieco fuka tak to uchladi bezproblemu
...
- ninjin_cz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Bubikk: jo sem, koukal sem na tu teplotu v biosu, everestu i speedfanu...
jinak na pasiv sem samozrejme sahal a je relativne horkej, ale ne, ze by se clovek hned spalil, takze pocitam, ze to tak nejak zvlada, se stabilitou problem nemam..
jinak na pasiv sem samozrejme sahal a je relativne horkej, ale ne, ze by se clovek hned spalil, takze pocitam, ze to tak nejak zvlada, se stabilitou problem nemam..
AMD Ryzen 7 5800X3D + SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 || ASRock X570 Phantom Gaming 4 || G.SKILL 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 || SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XT 20GB
- ICE
- Středně pokročilý

-
- Kontaktovat uživatele:
- n0zZle12
- Začátečník

ne
no ja som si ho namontoval na moju dosku (MSI K8N Neo3-F nForce4-4x) ale po chvili bol tak horuci ze som na nom neudrzal ruku tak som si tam dal 8cm vetrak a uz je to v pohode 
MB: MSI K8N Neo3-F + pasivny chladic North Bridgu NB47J + vetrak na ofukovanie CPU: AMD Athlon 64 3000+ s754 (Venice) + AC Freezer 64Pro RAM: 512MB DD400MHz PC3200 VGA: MSI ATI x1650pro HDD: Maxtor 6L160M0 160GB ZDROJ: 350W ALLIED MYS: Razer Copperhead 2000 DPI Tempest Blue PODLOZKA: Everglide Titan Gaming Mat MONITOR: Philips 107E CRT 17"
- mattiashking
- Nováček

Re: ne
na rovnakej doske som mal pri max zatazi 60st. no dal som do bedne 12cm a 8cm vetrak a drzi to na max 47st. planujem este dokupit jeden chladicn0zZle12 píše:no ja som si ho namontoval na moju dosku (MSI K8N Neo3-F nForce4-4x) ale po chvili bol tak horuci ze som na nom neudrzal ruku tak som si tam dal 8cm vetrak a uz je to v pohode
Thermaltake CL-C0034 Extreme Spirit II Northbridge, draha zalezitost no budem spokojny po jeho instalacii.