Gigabyte 965P-DS4 (775, P965 + ICH8R)
Moderátor: Eddward
- madMax
- Začátečník
Molex nepomohl, je tam pro napájení grafiky v případě že zdroj nemá PCI expres 6ti pin. Radši jsem ale neměl zapojenej molex a 6 pin součastně. Už jsem ji odeslal k reklamaci.
A nové vlákno jsem založil protože do vlákna o DS4 chodí ponejvíce její majitelé nebo zájemci o ni. Kdežto zapojení desky a napájení je stejné skoro u všech případně podobné problémy může mít taky jakákoli deska napříč značkami. Zkrátka sem se mohlo podívat víc lidí a mohl mi poradit i někdo koho DS4 ani trochu nezajímá.
A nové vlákno jsem založil protože do vlákna o DS4 chodí ponejvíce její majitelé nebo zájemci o ni. Kdežto zapojení desky a napájení je stejné skoro u všech případně podobné problémy může mít taky jakákoli deska napříč značkami. Zkrátka sem se mohlo podívat víc lidí a mohl mi poradit i někdo koho DS4 ani trochu nezajímá.
- h4__
- Žlutá karta Bazar
-
- bhe
- Nováček
-
jasne no, bylo by lepsi nainstalovat s IDE emulaci a na AHCI prepnout az potom... asi je problem menit ovladace radice na kterem je pripojen systemovy disk.. taky me stvalo ze sem musel zapojit disketovku :pOnion píše:Windows XP na SATA disk lze nainstalovat i bez saskovani s disketou pri instalaci. Problem je, ze ten disk potom bezi v emulovanym modu a tvari se jako IDE disk a tudiz nepodporuje napriklad NCQ. Pokud tam chci mit podporu NCQ a hotplug, tak musim uz pri instalaci dodat do jadra AHCI driver, ktery se z nejakeho duvodu (tezko rict z jakeho v pripade billova systemu ) neda doinstalovat pozdeji. Odhadnul bych neco takoveho, ze se za behu systemu neda menit driver ktery zajistuje na nejnizsim stupni pristup k radici (ale to je jen moje domnenka).bhe píše: ten driver na diskete (F6) jde pouzit hned pri instalaci windows, potrebujes ho kdyz instalujes na SATA disk, protoze ten instalator by ten disk jinak vubec nevidel a nemel bys teda na co instalovat...
pri instalaci tech disket s ovladaci muzes pouzit klidne 10, ale tobe staci jedna podle toho kam ten disk pripojis. Pokud ho das na ten pridavny radis (mam pocit ze fialovy konektor), tak pouzij ten Gigabyte, pokud ho das primo na cipset (zelene konektory), staci ti intel ICH8
- Satiriasis
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- Onion
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Vim s urcitosti, ze se tam vejde Scythe Infinity (videl sem fotky) (mam ho uz taky pro tuhle desku objednanej )Satiriasis píše:Nevite nekdo, jestli je kolem patice misto aby se tam vesel Zalman CNPS7700CU? Bojim se o ten medeny chladic,ktery chladi chipset pomoci heat-pipe. Nezkousel to nekdo ? Nebo pripadne nemuzete mi pls hodit rozmery? Jak je ten chladic vzdalenej od hrany CPU a jak je vysokej? Byl bych moc vdecny..Dik
CNPS7700CU podle me nebude vetsi nez obr od Scythe
CPU Core 2 Duo E6300 @ 3.15GHz (7x450MHz)/1.28V (CoreTemp: Load->52°C / Idle->40°C ) :: Cooler Scythe SCINF-1000 Infinity :: MB Gigabyte GA-965P-DS4 (BIOS: F6b) :: RAM 1024MB DDR II PC800 Corsair TWIN2X1024A-6400 @ 5-5-5-15/1.9V :: GPU Asus GF7900GS :: CASE Thermaltake Armor 8000BWS :: HDD WD2500KS (250GB WD) + ST3120026A (120GB seagate) :: PSU Seasonic S12-500
- Njuska
- Nováček
-
Diky moc, uz chapu.bhe píše:ten driver na diskete (F6) jde pouzit hned pri instalaci windows, potrebujes ho kdyz instalujes na SATA disk, protoze ten instalator by ten disk jinak vubec nevidel a nemel bys teda na co instalovat...
pri instalaci tech disket s ovladaci muzes pouzit klidne 10, ale tobe staci jedna podle toho kam ten disk pripojis. Pokud ho das na ten pridavny radis (mam pocit ze fialovy konektor), tak pouzij ten Gigabyte, pokud ho das primo na cipset (zelene konektory), staci ti intel ICH8
- Satiriasis
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
- rebx
- Začátečník
Ľudia, ale fakt by ma zaujímalo aký je rozdiel medzi LEGACY IDE a NATIVE IDE v nastaveniach SATA radiča ICH8R.
MB: ASUS P5Q DELUXE| CPU: Intel Core 2 Duo 6300 (1,86 @ 2.80GHz, LGA775, 2MB cache) | CPU Chladič: AC Freezer 7 PRO | RAM: 4GB DDR2 KINGSTON 800MHz CL5 | VGA: Inno3D GeForce 7300GT 256MB DDR3 (500MHz/1400MHz) | VGA Chladič: Zalman VF700-AlCu | HDD: 2xSEAGATE 320GB (7200rpm, SATA2, 16MB) + 2xSamsung 750GB (7200rpm, SATA2, 32MB)| DVD-RW: PIONEER DVR-212/SATA | Zdroj: LC POWER GREEN 6550GP rev.2 550W | Skrinka: Thermaltake Mambo Black | Monitor: 19'' LCD Samsung SyncMaster 940B | strih: Dazzle Video Creator Retail
predaj PA/rapidshare,megaupload píšte SS, rýchlo a najlacnejšie v celej SR/ČR
- Ice69
- Začátečník
Ahoj lidi, mám problém s HDD na této desce. V počítači mám jeden HDD Seagate ST3320620AS 320GB SATA2 a dva HDD Seagate ST3120827AS 120GB SATA v poli RAID0. Windowsi mám nainstalované na 320GB disku a ten je rozdělený na 20 a 300GB. Systém je na tom 20GB. Na RAIDU mám hry,filmy a tak. Když zapojím všechny disky na řadič ICH8R (žluté porty), tak po kompletní instalaci všech ovladačů nabíhají windovsi hrozně pomalu a ten 320GB disk se pri restarnu tzv. "na tvrdo" vypne a pak pri startu nabíhá (což není pro disky dobré). Ty dva disky v RAIDU to nedělají. Nepomohlo ani flashnutí nejnovějšího biosu. Když ale 320GB disk zapojím do Gigabyte řadiče (fialové porty), tak se disk běží normálně a windowsi po instalaci nabíhají docela svižně. Ale podle informací tady na fóru není moc dobré zapojovat disk do těchto portů. Nevíte někdo co s tím??? Děkuji všem za odpovědi
- Onion
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Proc by nemelo byt dobre zapojovani disku do teh fialovych portu ?Ice69 píše:Ahoj lidi, mám problém s HDD na této desce. V počítači mám jeden HDD Seagate ST3320620AS 320GB SATA2 a dva HDD Seagate ST3120827AS 120GB SATA v poli RAID0. Windowsi mám nainstalované na 320GB disku a ten je rozdělený na 20 a 300GB. Systém je na tom 20GB. Na RAIDU mám hry,filmy a tak. Když zapojím všechny disky na řadič ICH8R (žluté porty), tak po kompletní instalaci všech ovladačů nabíhají windovsi hrozně pomalu a ten 320GB disk se pri restarnu tzv. "na tvrdo" vypne a pak pri startu nabíhá (což není pro disky dobré). Ty dva disky v RAIDU to nedělají. Nepomohlo ani flashnutí nejnovějšího biosu. Když ale 320GB disk zapojím do Gigabyte řadiče (fialové porty), tak se disk běží normálně a windowsi po instalaci nabíhají docela svižně. Ale podle informací tady na fóru není moc dobré zapojovat disk do těchto portů. Nevíte někdo co s tím??? Děkuji všem za odpovědi
Co se tyce vypinani disku - o tomhle jsem cetl, ze je to zpusobeno spatne vybranym ovladacem pri instalaci windows (klavesa F6)
CPU Core 2 Duo E6300 @ 3.15GHz (7x450MHz)/1.28V (CoreTemp: Load->52°C / Idle->40°C ) :: Cooler Scythe SCINF-1000 Infinity :: MB Gigabyte GA-965P-DS4 (BIOS: F6b) :: RAM 1024MB DDR II PC800 Corsair TWIN2X1024A-6400 @ 5-5-5-15/1.9V :: GPU Asus GF7900GS :: CASE Thermaltake Armor 8000BWS :: HDD WD2500KS (250GB WD) + ST3120026A (120GB seagate) :: PSU Seasonic S12-500
- TiborM
- Začátečník
-
Onion píše:Proc by nemelo byt dobre zapojovani disku do teh fialovych portu ?Ice69 píše:Ahoj lidi, mám problém s HDD na této desce. V počítači mám jeden HDD Seagate ST3320620AS 320GB SATA2 a dva HDD Seagate ST3120827AS 120GB SATA v poli RAID0. Windowsi mám nainstalované na 320GB disku a ten je rozdělený na 20 a 300GB. Systém je na tom 20GB. Na RAIDU mám hry,filmy a tak. Když zapojím všechny disky na řadič ICH8R (žluté porty), tak po kompletní instalaci všech ovladačů nabíhají windovsi hrozně pomalu a ten 320GB disk se pri restarnu tzv. "na tvrdo" vypne a pak pri startu nabíhá (což není pro disky dobré). Ty dva disky v RAIDU to nedělají. Nepomohlo ani flashnutí nejnovějšího biosu. Když ale 320GB disk zapojím do Gigabyte řadiče (fialové porty), tak se disk běží normálně a windowsi po instalaci nabíhají docela svižně. Ale podle informací tady na fóru není moc dobré zapojovat disk do těchto portů. Nevíte někdo co s tím??? Děkuji všem za odpovědi
Co se tyce vypinani disku - o tomhle jsem cetl, ze je to zpusobeno spatne vybranym ovladacem pri instalaci windows (klavesa F6)
Vypinanie diskov pri restarte sposobuje zle nainstalovany driver pri instalacii Windows (cez F6). Treba vybrat RAID driver, nie AHCI driver (ten je urceny pre 64bit Windows)
Co sa tyka Gigabyte SATA radica (fialove porty), ten ide cez PCI Expres zbernicu, preto by som radsej pouzil tie zlte porty ktore su pripojene priamo k radicu na Intel ICH8R.
- Ice69
- Začátečník
Takže to vypínání disku je způsobeno špatně zvoleným ovladačem při instalaci windows? Přecejenom se instalují ještě další ovladače ve windowsech, tak jak je možné, že se to po instalaci ovladačů z cd ve winech nesrovná?? Ale je divné, že to dělá jenom ten jeden, SATA2 disk a ty dva SATA v RAID0 to nedělají.
- rebx
- Začátečník
Skús toto: Ten disk, ktorý máš ako systémový (SATA2-320GB) zapoj do žltého konektoru a pri inštalácii win mu daj ovládače AHCI (nie RAID) z diskety. Potom nahoď tie dva disky SATA1 na fialové porty a nakonfiguruj diskové pole RAID. A až potom nahoď ovládač Gigabyte SATA/IDE vo Win.Ice69 píše:Takže to vypínání disku je způsobeno špatně zvoleným ovladačem při instalaci windows? Přecejenom se instalují ještě další ovladače ve windowsech, tak jak je možné, že se to po instalaci ovladačů z cd ve winech nesrovná?? Ale je divné, že to dělá jenom ten jeden, SATA2 disk a ty dva SATA v RAID0 to nedělají.
MB: ASUS P5Q DELUXE| CPU: Intel Core 2 Duo 6300 (1,86 @ 2.80GHz, LGA775, 2MB cache) | CPU Chladič: AC Freezer 7 PRO | RAM: 4GB DDR2 KINGSTON 800MHz CL5 | VGA: Inno3D GeForce 7300GT 256MB DDR3 (500MHz/1400MHz) | VGA Chladič: Zalman VF700-AlCu | HDD: 2xSEAGATE 320GB (7200rpm, SATA2, 16MB) + 2xSamsung 750GB (7200rpm, SATA2, 32MB)| DVD-RW: PIONEER DVR-212/SATA | Zdroj: LC POWER GREEN 6550GP rev.2 550W | Skrinka: Thermaltake Mambo Black | Monitor: 19'' LCD Samsung SyncMaster 940B | strih: Dazzle Video Creator Retail
- rebx
- Začátečník
Takže som práve nahral nový BIOS F6 a zistil som, že už funguje funkcia SmartFan v EasyTune 5. Akurát ide trochu divne. Lebo teraz mi častejšie vypína vetrák na CPU na nulové otáčky. Ale riadenie otáčok funguje OK - vyskúšal som rozbehnúť ventilátor na CPU na 100% a konečne som aspoň trochu počul ako beží môj chladič naplno
- TiborM
- Začátečník
-
Nemoze dat ovladac na AHCI, pozri si prirucku ku doske, je to tam napisane, musi dat RAID.rebx píše:Skús toto: Ten disk, ktorý máš ako systémový (SATA2-320GB) zapoj do žltého konektoru a pri inštalácii win mu daj ovládače AHCI (nie RAID) z diskety. Potom nahoď tie dva disky SATA1 na fialové porty a nakonfiguruj diskové pole RAID. A až potom nahoď ovládač Gigabyte SATA/IDE vo Win.Ice69 píše:Takže to vypínání disku je způsobeno špatně zvoleným ovladačem při instalaci windows? Přecejenom se instalují ještě další ovladače ve windowsech, tak jak je možné, že se to po instalaci ovladačů z cd ve winech nesrovná?? Ale je divné, že to dělá jenom ten jeden, SATA2 disk a ty dva SATA v RAID0 to nedělají.
- rebx
- Začátečník
Mám na mysli taký postup, že na radič v ICH8R pripojí len samotný systémový disk SATA2 (ten mu nebeží v RAIDE ale v AHCI) a potom keď bude mať nahodený Win tak nech pripojí zostávajúce dva SATA1 disky na prídavný radič Gigabyte, ktoré nakonfiguruje do RAIDU a tam mu stačí nahodiť ovládače Gigabyte SATA-RAID potom vo Win.TiborM píše:Nemoze dat ovladac na AHCI, pozri si prirucku ku doske, je to tam napisane, musi dat RAID.rebx píše: Skús toto: Ten disk, ktorý máš ako systémový (SATA2-320GB) zapoj do žltého konektoru a pri inštalácii win mu daj ovládače AHCI (nie RAID) z diskety. Potom nahoď tie dva disky SATA1 na fialové porty a nakonfiguruj diskové pole RAID. A až potom nahoď ovládač Gigabyte SATA/IDE vo Win.
- TiborM
- Začátečník
-
Rozumiem, ale ovladac AHCI je urceny pre Windows XP 64bit, pre Windows XP 32bit je urceny RAID ovladac - je spolocny pre rezim AHCI aj RAID.rebx píše:Mám na mysli taký postup, že na radič v ICH8R pripojí len samotný systémový disk SATA2 (ten mu nebeží v RAIDE ale v AHCI) a potom keď bude mať nahodený Win tak nech pripojí zostávajúce dva SATA1 disky na prídavný radič Gigabyte, ktoré nakonfiguruje do RAIDU a tam mu stačí nahodiť ovládače Gigabyte SATA-RAID potom vo Win.TiborM píše: Nemoze dat ovladac na AHCI, pozri si prirucku ku doske, je to tam napisane, musi dat RAID.
- Ice69
- Začátečník
Jo tomu rozumím,ale to nemůžou bejt zapojený všchny disky ve žlutých konektorech (ICH8R)?? To by mělo být lepší nebo ne?? Co jsem četl tady i jinde, tak gigabyte řadič je jen přídavný a je připojený přes pci-e sběrnici. Dále prý nepodporuje všechny funkce SATA disků (NCQ, hot-plug a tak). Podle toho by měly být disky připojené na gigabyte řadič pomalejší. Jo a při instalaci 320GB SATA2 disku na ICH8R řadiči jsem měl použil ovladače stažené z netu a to "Intel ICH8R SATA RAID driver" a dělalo to vypínání disku při restartu, také winy nabíhaly hrozně pomalu.
- rebx
- Začátečník
Ak použiješ ovládač čo je dodávaný spolu s doskou (adresár BOOTDRV, spusť súbor MENU a zvoľ položku 7 - Intel Matrix Storage Manager 32bit - následne ti to vytvorí disketu, ktorej obsah je úplne totožný s obsahom diskety, ktorú vytvorí ovládač stiahnutý z INTELU a je tam ovládač AHCI aj RAID pre WinXP 32bit) nemal by si mať problém. Vo win by si mal potom mať v ovládačoch radiča položku Intel ICH8R/DO/DH SATA AHCI Controler. Nainštaloval som to tak a disk beží úplne v pohode bez problémov. Potom je potrebné nahodiť disky na fialové konektory, nakonfigurovať RAID a vo win nainštalovať druhý ovládač Gigabyte SATA RAID.
Druhá voľba je mať všetky 3 disky na radiči ICH8R a pri inštalácii Win (F6) použiť iba ovládače RAID od Intelu.
Jedna z týchto kombinácií musí fungovať.
To TiborM: Ovládač AHCI je aj pre Win XP 32bit (spomínaný Intel ICH8R/DO/DH SATA AHCI Controler) ale súhlasím, ak by mal všetky 3 disky na radiči v ICH8R tak by potreboval iba RAID ovládače.
Druhá voľba je mať všetky 3 disky na radiči ICH8R a pri inštalácii Win (F6) použiť iba ovládače RAID od Intelu.
Jedna z týchto kombinácií musí fungovať.
To TiborM: Ovládač AHCI je aj pre Win XP 32bit (spomínaný Intel ICH8R/DO/DH SATA AHCI Controler) ale súhlasím, ak by mal všetky 3 disky na radiči v ICH8R tak by potreboval iba RAID ovládače.