digi zrkadlovka

Foťáky, kamery, DVD a DivX přehrávače, TV karet, web kamery, satelity a dalších.

Moderátoři: CageJ, Dzin

Odpovědět
miressh
Nováček
Nováček

digi zrkadlovka

Příspěvek od miressh »

Ahoj vsetci.

Chcel by som poprosit niekoho skuseneho o radu, pomoc, doporucenie. Chystam sa kupit digitalny fotoaparat a v tom kvantu produktov stracam istotu vo vlastnom rozhodnuti. Povodne som chcel kupit SONY DSC-R1 (cca 23tis.), no moj znamy ma tak trochu spochybnil, ze to je kompakt a ze radsej mam kupit digi-zrkadlovku. Tak som zacal hladat digi-slr-zrkadlovky. Nikon urcite nechcem. Takze sa rozhodujem medzi dvoma CANON EOS 400D + 18-55 mm a SONY Alpha A100 DT 18-70 mm. Vsetko ma strop 24tis. ceskych. Vobec netusim, ktory z nich, resp. ci je este nieco lepsie za tuto cenu.

Mozete poradit?

Vopred dakujem

Porovnaval som: http://www.megapixel.cz/porovnani
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Re: digi zrkadlovka

Příspěvek od Maxtor »

miressh píše:...Nikon urcite nechcem...
..muzu vedet proc..?
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Maxxtor: Jednoduchy - protoze nikon smrrrdi! :lol:

Miressh:
Se mi libi jak vsichni nutne chteji zrcadlovku. :roll: R1 neni vubes spatny fotak, takze na znamyho vubec nedej a radeji nam toho rekni vic.... zrcadlovka je dneska modni vec a pritom ji spousta majitelu vubec nepotrebuje...

Takze:
- CO chces fotit?
- 24k je se vsim? (Karta,polarizak, futral, baterka = ca 4k)
- Hodlas si koupit nekdy dalsi objektivy? (radove 10+k) V dohledne dobe? (rok?)
- ses pripravenej na to ze vetsinu fotek budes muset editovat v pocitaci?
- Znas rozdily digital vs digitalni zrcadlovka?
- Byl uz sis je osahat? (asi ne jinak by ses takhle (pardon) hloupe neptal)

mam pokracovat? :roll:
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

sx02 píše:Maxxtor: Jednoduchy - protoze nikon smrrrdi! :lol:
..no.. to neni duvod.. v tyhle cenovce imho neni moc na vyber, takze ja bych spise volil podle neceho jineho, nez ocuchavani.. :roll:
..u nikonu to bohuzel chce trochu vetsi investice, ale i takova D50ka je vyborna..

..jinak.. EOS 400D vypada hodne slusne.. toho bych se rozhodne nebal..
..ale do A100 bych nesel.. je to takovy zrcadlo pro lidi, co v podstate ani nevedej, ze maj zrcadlo.. prvni DSLR od Sony tomu taky moc na jistote nepridava.. nerikam, ze nema zajimave funkce, ze nevydrzi, fotit taky urcite bude slusne, ale proste.. je to takovy divny.. polovina funkci se tyka blbosti jako zmeny gama fotek apod... proste takova az moc zautomatizovana potvora to je..
..no.. k R1.. to ani nebudu komentovat.. je to EVFko, takze suxx.. nehlede na to jejich priserny CyberShot telo, ktery se teda alespon me drzi blbe.. mimo jine lidi si stezuji na to, ze sumi a ma 100kg..
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Takze R1 zavrhnout jenom proto ze to neni zrcvadlovka? Boze Boze... :roll:

Nesumi o moc vic nez soucasny zrcadlovky, a vazi zhruba stejne jako jakakoliv zrcadlovka s "nesetovym" objektivem. (a kdo by si kupoval zrcadlovku kvuli setaku ze?)
Navic pokud bys chtel pokryt rozsah R1 pomoci zrcadla tak se nedoplatis.

Ale to samozrejme nikoho nezajima, vsichni chteji zrrrrcadlo.....
(netvrdim ze je R1 dokonala ale rozhodne jsem neslysel nejakej extra argument, zvlaste proc ji nedoporucit lidem kteri chteji "hlavne nejakou zrcadlovku" (cili rozhodne to nebudou s rozsirovanim prehanet)
:roll:
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

Ta Sony neni fakt nic moc, papirove a v testech podprumer a kdyz jsem ji drzel tak taky kulovka. Tedy vem 400D+18-55 ovsem to ti na foceni stacit nebude urcite. Za tu samou cenu mas Oly E-500 DZ Kit vcetne brasny a karty. A celkove te to vyjde lepe jak kompakt. Pokud by jsi chtel jit do Canonu, tak si priprav jeste tak 1,5x tolik penizek na nejakou vybavu, ktera vyuzije trochu toho dobreho tela.
Káva, mlýnky na kávu, moka konvice https://www.gourmetkava.cz
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Skodik: To je fakt, ale kdyz se kouknes na formulaci toho uvodniho dotazu - tak zjistis ze ten clovek je nemel asi ani v ruce. Byt stejne nerozhodnej mezi 400D a A100 kdyz jsou tak rozdilny (aspon fyzicky) to celkem jasne ukazuje.
Nic to ale nemeni na tom ze DZkit bude asi optimalni volba. (pokud nebude vadit mensi hledacek)
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

sx02 píše:Skodik: To je fakt, ale kdyz se kouknes na formulaci toho uvodniho dotazu - tak zjistis ze ten clovek je nemel asi ani v ruce. Byt stejne nerozhodnej mezi 400D a A100 kdyz jsou tak rozdilny (aspon fyzicky) to celkem jasne ukazuje.
Nic to ale nemeni na tom ze DZkit bude asi optimalni volba. (pokud nebude vadit mensi hledacek)
Bude to asi nej volba, rozhodne plne valcuje tyhle suprstejnaknahovnokompakty. Jinak hledacek, no-problem, koupil jsem si zvetsovaci ocnici ME-1 a jsem v pohode. Tedy tohle neni zadny zapor, ale clovek si to musi pripocitat do nakladu ;)
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Skodik: Tyjo tys sehnal tu ocnici? :o To byl jeden ze zaporu E500 - ta ocnice se skoro rok nedala sehnat.... je o tom na digineffu hodne dlouhy vlakno. Takze uz je normalne k dostani?
To by eliminovalo jeden z hlavnich nedostaku E500... 8)
(presneji jedinej vaznejsi :) )
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

sx02 píše:Skodik: Tyjo tys sehnal tu ocnici? :o To byl jeden ze zaporu E500 - ta ocnice se skoro rok nedala sehnat.... je o tom na digineffu hodne dlouhy vlakno. Takze uz je normalne k dostani?
To by eliminovalo jeden z hlavnich nedostaku E500... 8)
(presneji jedinej vaznejsi :) )
Uplne v pohode dokonce o 200Kc levneji nez u Skody a i Skoda ji ma do 14dnu.. normalne se da sehnat. Ja ji mel dokonce skladem, tedy do druheho dne ;) Minimalne poslednich pul roku se da v poho sehnat, to uz jsem kupoval 3ks ;)
honny
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od honny »

Skodik píše: Minimalne poslednich pul roku se da v poho sehnat, to uz jsem kupoval 3ks ;)
To je tak ztrácíš?

// ok, ttpj
Naposledy upravil(a) honny dne sob 14. říj 2006, 17:38, celkem upraveno 1 x.

Kód: Vybrat vše

desktop:  Ryzen 3400G | 32GB DDR4 | 500G SSD NVMe | debian
ntb: T480s | i7 8650U | 16GB DDR4 | 250G SSD NVMe | win10
storage: Athlon 200GE | 16GB DDR4 | 2x 4000G  HDD | debian
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

honny píše:
Skodik píše: Minimalne poslednich pul roku se da v poho sehnat, to uz jsem kupoval 3ks ;)
To je tak ztrácíš?
Ne :D I kdyz ono treba u Canonu prej padaj skoro sami, znam plno lidi co uz ma nekolikatou, ale nastesti ja ji jeste mam, protoze ztratit takhle zvetsovaci to by byl drazsi pech. Ale mel jsem ji pro kamose a pro znameho ;)
Maxtor
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Maxtor »

sx02 píše:..kdyz se kouknes na formulaci toho uvodniho dotazu - tak zjistis ze ten clovek je nemel asi ani v ruce. Byt stejne nerozhodnej mezi 400D a A100..
..to je asi fakt no.. :oops:
miressh
Nováček
Nováček

Příspěvek od miressh »

Ahoj vsichni....pekne jste to tu rozjely.

Maxtor:
Nikon ne, protoze ten lepsi model, ktery bych chtel, D80, stoji 35tis., starsi modely uz nechci. Vim, ze jsou mozna dobry, ale nechci jit pod 10 Mpx.

sx02:
R1, jsem mel v ruce cely vikend, fotil, zkousel a muzu si jen pochvalovat. Tuto moznost jsem jeste zcela nezavrhl. Od EVFka me ale odraduji fotografove (ktere znam), protoze ma delsi odezvu, coz mi nekdy nemusi vyhovovat.
Co chci fotit? --- Chci fotit reportazni, exterierovou a interierovou fotografii, dovolena, manzelka, pes :), dite..... zkratil bych to na univerzal.
24tis. - je zakladni vybaveni, ktere by mi melo stacit. Nepredpokladam dalsi investice.
Dalsi objektivy nejak zurive neplanuji.
Na upravu fotek v pc jsem zvykli, mam to v povolani prace :wink:
Rozdil mezi kompaktnim fotakem a slr zrcadlovkou offcourse zname...
Co se tyce toho osahani, je to o zvyku. Da se zvyknout jak na Sony Alpha, tak na Canano, tak na vsechno. Toto bych vubec nezvazoval.

Oly E-500 DZ Kit je zajimavy napad, ma vsak pod 10 Mpx, chyby mi u nej udaj o objektivu, opticky zoom ap....
Skodik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Skodik »

miressh píše: Oly E-500 DZ Kit je zajimavy napad, ma vsak pod 10 Mpx, chyby mi u nej udaj o objektivu, opticky zoom ap....
:lol: tak dobry no, tady myslim ze konci moje diskuse, nic proti, ale to se potom tezko radi ;)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

miressh píše:Oly E-500 DZ Kit je zajimavy napad, ma vsak pod 10 Mpx, chyby mi u nej udaj o objektivu, opticky zoom ap....
rozdíl 8Mpx a 10Mpx je nula plus nic. a chceš snad říct že objektivy Zuiko který jsou k olympusu montovaný jsou šmejdy? :oops: optickej zoom si snad z ohniskových vzdáleností odvodíš sám
Pfizer & Moderna inside
ignorelist: mimo jiné všechny kremrole (danny1691, Lokomotiva, CZECHYa, pavel2003, shorty25, ajtak, stepan001, ulver, brambora81, CZ_viper, tielka a pár dalších exotů)
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Nejit pod 10mpix mi prijde humorny, i kdyz vzdycky bylo mym snem delat si fotky fotky deti v rozmeru pulmetr na pulmetr a pak je zblizka zkoumat... :lol:
Ale to je tvoje vec, mam ovsem takovy pocit ze s tema "znalostma" a predstavama co mas se ritis k velkymu zklamani. :wink:

Mozna by stalo za to udelat nejaky faq pro zacatecniky kteri za kazdou cenu chteji zrcadlovku. Ty miresshi zkus zatim prostudovat alespon treba www.fotoroman.cz :wink:

Nebo alespon digineff.cz :roll:

Btw pokud neplanujes dalsi objektivy´tak se budes pravdepodobne s 400d dost trapit. Naopak Oly E-500DZK ti poskytne v pripade dalsich neinvestic nejvetsi hodnotu. ..to je ale tvoje vec, na cvakani deti a bezne foceni, bez nejakyho zajmu o nejky fotograficky pokrok (byt jen teoreticky) ti staci cokoliv. A nemusi to stat 24k :wink:
miressh
Nováček
Nováček

Příspěvek od miressh »

chlapi, jsem opravdu laik co se tyce fotografovani. Nemuzu vam zazlivat, ze nechapete co vlastne chci :), protoze to sam nevim. Nebudu vam ani oponovat, protoze stoprocentne tomu rozumite vic nez ja...to je konec koncu videt z prispevku, za ktere vam ale moc dekuju.
Mam proste penize, ktere do toho muzu investovat a za ty penize bych chtel koupit to nejlepsi co se da. Proto delam tento pruzkum, ptam se lidi, na jejich zkusenosti, ptam se fotografu, a jsou to pro me velmi vzacne informace. Delam v grafice uz dlouhy leta, a chtel bych ten fotak pouzivat take vicemene i pracovne, i kondicne.
Nevim jaky je rozdil mezi 10 Mpx a 8 Mpx, laik rekne, vic je lip :).

Vsem teda omlouvam, za svoji neznalost a laickost.
sx02
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sx02 »

Dyt se nic nedeje, jenom proste si zadelavas timhle opravdu na zklamani - ono je napriklad potreba vsechny fotky ze zrcadlovky upravovat (to u kompaktu odpada) stejne tak cloveka casto to ovladani spis zmate. Clovek proste musi vedet do ceho jde, na netu kolujou humorny pribehy o tom jak nekdo tvrdil ze zrcadlovky jsou na nic protoze foti hur nez jejich stary kompakt... Coz samozrejme neni pravda ale cloveku ktery nevi do ceho jde to tak muze prijit. Zrcadlovka je (klise) mocny nastroj ale ROZHODNE NE vec ktera dela automaticky hezci fotky.
(spis naopak)

U vyberu zrcadlovky, pokud s tim nemas nejaky zvlast velky ambice je nejdulezitejsi to jak se drzi a ovlada. Cili je potreba vyrazit nekam a vyzkouset si dany typy, po netu zrcadlo kupuje jen blb. Zajdi si nekam do prodejny a osahej si je predevsim. Jak se ovladaji apod... Pokud jsi z prahy tak skoc do Fotoskoda nebo Megapixel (oba maji net stranky) a tam si je vyzkousej. V tomhle zadna univerzalni rada fakt neexistuje kazdej ma priority jinde - Napriklad 400D je dobry fotak ale 1) Hrozne se drzi, zvlaste pokud mas vetsi ruce 2) Zakladni objektiv je spatny. Naopak trebas olympus v nekterych parametrech zaostava, ale na druhou stranu ti rovnou nabidne dva kvalitni objektivy v cene + se lip drzi...
A takhle bys mohl pokracovat u kazdyho fotaku. Nejlepsi bude kdyz si je osahas nazivo a pochopis.
Nez tam pujdes nastuduj si aspon co je priorita clony/casu to jsou zakladni veci. Pouzivat zrcadlovku na plne automaticky mod a scenicky rezimy sice jde ale je to jako kdybys narval na Porsche protektory a jezdil s nim po dalnici 50...

Co se tyka 8mpix versus 10mpix - muzes verit ze opravdu rozdil skoro nepoznas, pokud nebudes delat pravidelne velky fotky (vetsi nez A4) tak absolutne NEMAS sanci poznat rozdil.
Jeste me napada - zkus projit taky recenze. Odkazy na ne jsou ve FAQu
miressh
Nováček
Nováček

Příspěvek od miressh »

sx02...dekuji dekuji moc :oops: udelam to presne jak rikas. Jeste jednom moc dekuji...
Odpovědět

Zpět na „Digitální foto a video“