Mám novou desku ASUS M2N-E s procesorem Athlon 3500+ osazeným chladičem Arctic Cooling Alpine 64 . V BIOSu desky lze povolit funkce CPU Q-Fan control ( konkrétně na tři hodnoty + vypnuto ) . Nechtěně jsme ji povolil a při startu PC druhý den byla první věc co jsem viděl hláška , že otáčky procesoru jsou nízké . Podle návodu k záladní desce jsem lámanou angličtinou přišel na to , že otáčky řídí tato aplikace . Zároveň jsem ale měl zapnuto oznámení o otáčkách nižších než 800 .
Zajímalo by mě , jak tato funkce funguje , zda při větším zatížení procesoru ( tedy zvýšení teploty ) se zvýší automaticky i otáčky . jaká je vlastně optimální hodnota otáček chladiče a teplota procesoru . Pokud funkci vypnu , jsou otáčky na cca 2100 a teplota na 30 - 40 stupnich . Kdyz byla funkce zapnuta , byly otacky na cca 800 , nezkousel jsem ale zatizit procesor .
CPU Q-Fan control
Moderátoři: flanker, Eddward, Baneshee
- Fugix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
- ninjin_cz
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Presne tak, pri vetsim zatizeni CPU zvysi otacky a pokud teplota dosahne urcite hodnoty (kterou si nastavis v setupu), tak pusti otacky na max.
pri pouzivani tyhle funkce je dobry si to varovani vypnout, zvlast u studenyho startu pocitace to otravuje porad, pri restartu uz tak ne, kdy je cpu zahraty a vetrak se uz toci nejakou rychlosti, ale stejne.. ja q-fan pouzivam, varovani mam vypnuty a cpu se mi rozhodne nesmazi
optimalni hodnota otacek se asi neda presne rict, zalezi na konkretnim chladici, velikosti vetraku...
pri pouzivani tyhle funkce je dobry si to varovani vypnout, zvlast u studenyho startu pocitace to otravuje porad, pri restartu uz tak ne, kdy je cpu zahraty a vetrak se uz toci nejakou rychlosti, ale stejne.. ja q-fan pouzivam, varovani mam vypnuty a cpu se mi rozhodne nesmazi
optimalni hodnota otacek se asi neda presne rict, zalezi na konkretnim chladici, velikosti vetraku...
AMD Ryzen 7 5800X3D + SilentiumPC Fera 3 HE1224 v2 || ASRock X570 Phantom Gaming 4 || G.SKILL 2x16GB DDR4 3200MHz CL16 || SAPPHIRE PULSE AMD Radeon RX 7900 XT 20GB
Kingston KC3200 1TB + HP EX900 1TB || Corsair RMx Series RM650x 650W || Fractal Design Meshify C TG || iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 27"
Kingston KC3200 1TB + HP EX900 1TB || Corsair RMx Series RM650x 650W || Fractal Design Meshify C TG || iiyama ProLite XUB2792QSU-B1 27"
- Fugix
- Nováček

-
- Kontaktovat uživatele:
odpoved
Díky moc . určitě to teda vyzkouším.ninjin_cz píše:Presne tak, pri vetsim zatizeni CPU zvysi otacky a pokud teplota dosahne urcite hodnoty (kterou si nastavis v setupu), tak pusti otacky na max.
zdravím