Nevim, nerozumim...

Problematika připojení - hardware i software.

Moderátor: Don

X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Nevim, nerozumim...

Příspěvek od X-Spidy-X »

Nazdar. Vim ze to tu nekde musi bejt, ale.. Vubec tomu nerozumim. Kdyz sem nasel neco co tak by se mim libilo tak je to vetsinou pro wifi. No a to ja zas nemam.

Mam net pres kabelovku od upc. Mam ho ted zavedenej do jednoho kompa a vse funguje jak ma... Ale ted dostanu (konecne) kompa do pokoje a misto tohodle tu bude jinej. Ke vsemu ma otec jeste notese. To sou tri kompy a potrebuju je vsechny pichnout k netu. Vim ze potrebuju router.

Poradite nejakej dobrej tak do tech 1200kč??? Slysel sem ze routry mivaj hw firewall. Hodil by se... A co s routrem??? Jak to zapojit??? Budu potrebovat neco dalsiho krome toho routru a metrů kabelu?? Je slozita instalace?? Pls, poradte... sem noobik!!!
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Pokud máš alespoň tarif Chello Plus, můžeš dostat přiděleny až 3 IP adresy. Stačil by ti tedy pouze switch, na který jen PC napícháš, zaregistruješ ve webovém rozhraní UPC MAC adresy strojů a jedeš. Pokud jedeš na nižších tarifech, budeš pro 3 počítače potřebovat router. Z kabelového modemu přivedeš net do WAN portu routeru. A ten ti bude net routovat do tvé vnitřní sítě. Je také potřeba změnit na Chellu adresu MAC na adresu MAC routeru. Instalace je to jednoduchá... Router si vyber dle ceny, já osobně doporučuji Asus WL-500g Deluxe (nebo novější) umožňující i připojit tiskárnu, web kamerku či disk sloužící jako ftp server.
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Mam to zakladni... Jedna mac adresa, jedno ip. Takze router! Tam na ten se podivam... Co presne znamena snadna instalace??? Muzete mi nekdo hodit nejakej link kde je treba ta instalace popsana?? Aspon nejak vseobecne... Asi je to individualni! pls..
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

pokud mas UPC tak pravdepodobne nebudes muset nastavovat absolutne NIC. Proste zapojis kabel z modemu do WAN a pocitace do LAN. Jedina vec ,kterou mozna budes muset UPC rict je zmena MAC adresy, pokud to tak maji nastaveno.
Kopit si muzes treba SMC7004VBR router, je k nemu na webu i cesky navod, tak snad nebudes mit problem:
http://62.168.45.50/smc/manuals/cze/SMC7004VBR_CZE.pdf
Toshiba Tecra A6
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Bajgy píše:pokud mas UPC tak pravdepodobne nebudes muset nastavovat absolutne NIC. Proste zapojis kabel z modemu do WAN a pocitace do LAN. Jedina vec ,kterou mozna budes muset UPC rict je zmena MAC adresy, pokud to tak maji nastaveno.
Kopit si muzes treba SMC7004VBR router, je k nemu na webu i cesky navod, tak snad nebudes mit problem:
No nvm. Na czech computres sem v prispevkach pod timhle produktem nasel ze nekteri lidi maj problem s jeho zamrzanim. A navic je tam zarazenej jako switch a ne router a podle toho co mi napsal lukke je mi switch k nicemu. Mam jedno ip a muzu mit registrovanou jen jednu mac adresu... Si si jistej ze by to bezelo?? Jinak cena a funkce good.
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

popr. Mate nekdo zkusenosti s timhle http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=33905 ??? Fungoval by mi?? - Jasne ze jo, ale jestli umi to co chci???!!
pavduf
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavduf »

X-Spidy-X píše:
Bajgy píše:pokud mas UPC tak pravdepodobne nebudes muset nastavovat absolutne NIC. Proste zapojis kabel z modemu do WAN a pocitace do LAN. Jedina vec ,kterou mozna budes muset UPC rict je zmena MAC adresy, pokud to tak maji nastaveno.
No nvm. Na czech computres sem v prispevkach pod timhle produktem nasel ze nekteri lidi maj problem s jeho zamrzanim. A navic je tam zarazenej jako switch a ne router a podle toho co mi napsal lukke je mi switch k nicemu. Mam jedno ip a muzu mit registrovanou jen jednu mac adresu... Si si jistej ze by to bezelo?? Jinak cena a funkce good.
SMC7004VBR je router. Mají zařazený pod routery, ale i pod switchi, protože má v sobě 4-portový switch. Šlape v pohodě.
Toshiba Satellite
lexik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lexik »

SMC7004VBR V.2 existují dva typy s různou kvalitou. Proto se názory na tento routr na fórech různí. Odliší se napájecím napětím, jeden má 9V a druhý 5V. Na jeden z nich vyšlo několik oprav firmware, celkem bezúspěšně, neboť trpí ojedinělými zátuhy. Zátuh se projeví značným zpomalením provozu. Dá odstranit pouze přeflashnutím firmware za libovolný jiný, případně stejný (je to jedno). Reset ani factory reset nepomůže. Druhý je na tom relativně lépe, neboť touto chybou netrpí. Oba mají průchodnost dat z WAN do LAN přibližně 3Mb/s. Jsou již starší konstrukce a snadno je p2p provoz zahltí.
Edimax 6104K a další podobné verze obsahují velmi rychlý procesor a vysokou paměť RAM o velikosti 16MB. Průchodnost z WAN do LAN je okolo 40Mb/s. Někde udávají 52Mb/s. P2P provoz zvládá relativně dobře. Pro tento routr, který běží na linuxu, je k dispozici alternativní software podobně jako na podstatně dražší, výše zmiňovaný Asus.
Ovislink IP-1000R má nejvyšší průchodnost dat z WAN do LAN a to asi 90Mb/s.

SMC 7000VBR V.2 má nejslabší možnosti nastavení.
Další dva mají podstatně větší možnosti. Edimax umožňuje navíc změnu portu při portforwardingu na libovolnou jinou hodnotu. Druzí dva umožňují portforwarding také, ale beze změny čísla portu.
Ovislink by měl umět address mapping one-to-one, u Edimaxu si nejsem jistý a SMC jej zcela jistě neumí.
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Takze nejlepsi bude ovslink, je to tak??
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

ja a kamosi mame na Chello pripojene Edimax-y.

http://www.alza.cz/edimax-br-6104kp-rou ... d47659.htm
http://www.alza.cz/edimax-br-6104k-rout ... d44703.htm

slape spolahlivo, MAC adresu si u Chella zmenis podla routera, alebo je moznost, ze si MAC adresu routera skopirujes zo stavajucej sietovky, na ktorej mas napojene Chello, takze potom ani nic nemusis menit.

Sprava a vsetko nastavovanie prebieha normalne cez webovy browser - naozaj SIMPLE.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Wuuduu píše:ja a kamosi mame na Chello pripojene Edimax-y.

http://www.alza.cz/edimax-br-6104kp-rou ... d47659.htm
http://www.alza.cz/edimax-br-6104k-rout ... d44703.htm

slape spolahlivo, MAC adresu si u Chella zmenis podla routera, alebo je moznost, ze si MAC adresu routera skopirujes zo stavajucej sietovky, na ktorej mas napojene Chello, takze potom ani nic nemusis menit.

Sprava a vsetko nastavovanie prebieha normalne cez webovy browser - naozaj SIMPLE.
Jak velkej je rozdil mezi 8mb a 16mb ram??? Projevuje se to nejak vyrazne?? A chapu to spravne ze budu moct z jakehokoliv pocitace tisknou pres jednu tiskarnu?? - abych nemusel soubor nikam tahat??
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

záleží na rychlosti připojení - vysoké rychlosti a velký datový tok může 8MB paměti limitovat, nepředpokládám, že to bude Tvůj problém
s USB print serverem v routeru mohou být potíže, často je to nekompatibilní s některými tiskárnami
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

presne tak, ja mam LPT verziu a laserova Minolta mi na nom nejde. Co som pozeral na stranke, akoby isli len HP-cky.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8

X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Wuuduu píše:presne tak, ja mam LPT verziu a laserova Minolta mi na nom nejde. Co som pozeral na stranke, akoby isli len HP-cky.
:? ??? :?
pavel.minarik
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel.minarik »

cemu se divis, proste Ti sdelujeme svoje zkusenosti s print servery ...
Pavel Minarik @ Dell Latitude 7300 (bohužel moc topí, nedoporučuju)
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

jo, mam PrintServer verziu a laserova tlaciaren Minolta PagePro 1100 na nom nejde. Normalne sa nainstaluje, Win ju vidi, ale netlaci.

Neviem, ako je to s USB verziou, ale tej davam vacsiu sancu na funkcnost inych tlaciarni, ako HevletPackard (HP).

Ale aspon mam vacsiu pamet v routeri, ked uz nic :wink:

X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Aha, sry, ja to uplne nepochopil. :oops: :oops:
Musite na me pomalu!! Je to jedno...
... asi beru ten levnejsi edimax (bez tiskarny) nebo ten ovslink!! :-D
Bajgy
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Bajgy »

lexik píše:SMC7004VBR V.2 existují dva typy s různou kvalitou. Proto se názory na tento routr na fórech různí. Odliší se napájecím napětím, jeden má 9V a druhý 5V. Na jeden z nich vyšlo několik oprav firmware, celkem bezúspěšně, neboť trpí ojedinělými zátuhy. Zátuh se projeví značným zpomalením provozu. Dá odstranit pouze přeflashnutím firmware za libovolný jiný, případně stejný (je to jedno). Reset ani factory reset nepomůže. Druhý je na tom relativně lépe, neboť touto chybou netrpí. Oba mají průchodnost dat z WAN do LAN přibližně 3Mb/s. Jsou již starší konstrukce a snadno je p2p provoz zahltí.
jestli mohu tak opravim par spatne uvedenych fakt.
- Nejsou dve verze. Je verze V2, ta je starsi a uz 2 roky se nevyrabi. A V3 ta je novejsi, ale spousta obchodu ji porad ze setrvacnosti ma oznacenou jako V2. Jinou nez V3 nekoupis.
- neni pravda ze se zatuh projevi vyraznym zpomalenim provozu. Je pravda, ze se v ČR objevilo asi 700 ks toho routeru (V2, je to asi 3 roky stara udalost), ktere mely od vyroby spatne nahrany firmware a se sitovkama Realtek to delalo popsane problemy.
- Propustnost toho co mam doma (V3) mereno pres iperf je cca 83Mbps pri 15 soucasnych streamech
- p2p ho moc nezahlcuje.. staci vypnout anti DoS firewall a prestanou se vyhodnocovat kvanta neukoncenych session jako utok.
Toshiba Tecra A6
lexik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od lexik »

O té další verzi SMC routeru (která je vlastně V3) jsem měl pouze informace z internetu.

S verzi V2 jsem měl smůlu, neboť jsem ji poměrně dlouhou dobu vlastnil a měl s ní opravdu velmi špatné zkušenosti.
To zatuhávání u mě opravdu fungovalo a reset na to nepomohl. Projevilo se to po nějaké době samo od sebe, nemusel jsem ani nějak intenzivně stahovat. Rychlost přenosu pak byla velmi nízká, tak do 100b/s. Pomohlo pak skutečně přeflashnout libovolným firmware (i stejným). Tak jsem tam vždy dával verzi 1.07. Obtížné bylo se dostat do webového rozhraní protože se načítalo také děsně pomalu a kolikrát se nedotáhlo, kvůli časovému limitu. Nahrání firmware šlo kupodivu normálně. Tuto radu jsem si nevymyslel, našel jsem ji publikovanou na internetu, takže jsem nebyl sám komu se toto stávalo.
Rychlost 3Mb/s jsem při normálním provozu skutečně naměřil. Byla ze směru WAN->LAN. Měřil jsem přenos jednoho velkého souboru. Obrácený směr jsem měřil také, ta byla rozdílná, ale nepamatuji si přesně kolik byla, protože jsem druhý směr nepovažoval za podstatný. Myslím si, že byla ale pomalejší.
Pokud jsem spustil p2p klienta, tak trvalo asi jednu minutu, než přestal routr SMC komunikovat úplně. Na tenhle způsob zahlcení fugovalo dobře reset tlačítko. Pokud jsem vypnul SPI firewal, tak to routr vydržel asi 10 minut. Pokud jsem v p2p klientovi omezil počet spojení na maximálně 40-50 a stahovat jsem pouze jeden soubor, pak to nezaseklo vůbec. Ale tento typ zaseknutí je jiný jak výše uvedený zátuh. Ten nahoře uvedený zátuh bych tipoval, že se něco stalo s flashkou, možná se zapsaly data tam, kam neměly a přepsaly vlastně část firmware.
Pokud tedy píšeš, že verze V3 je tak rychlá, musí být diametrálně odlišná od verze V2.
Já jsem měl svůj routr dvakrát na reklamaci. Pokaždé mi jej vyměnili za nový a pokaždé měl stejné chyby. Poslední mi vydržel nejdéle, ale i ten nakonec přestal fungovat sám od sebe. Tak jsem jej přesunul do popelnice.
Síťovky mám značkové 3COM-ky.
Jinak jsem vlastnil také Ovislinka 3047, Zyxela P334, Edimaxe 6104K, Ovislinka IP1000R a teď mám už jen pouze HW routr postavený ze staré P100 o poměrně nízké spotřebě 19W, kterou jsem změřil cejchovaným watmetrem.
Dave Lister
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dave Lister »

Mám úplně stejný problém jako autor příspěvku.Mám doma OvisLink WL-1120AP Wireless Access Point a zajímalo jestli ho můžu použít jako router pro tyhle účely.
Odpovědět

Zpět na „Sítě, modemy a Internet“