Reklamace disku Seagate 250 GB S ATA II
Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567
- David Václavík
- Nováček

-
Reklamace disku Seagate 250 GB S ATA II
Ahoj lidičky. Koupil jsem si disk Seagate barracuda 250 GB S ATA II, s S ATA I plně kompatibylní. Bohužel po 4 měsících provozu přestal naprosto fungovat a byl velmi teplý. Dal jsem ho na reklamaci a bez problémů jí vyřídily a já mám disk nový. Problém je ale v tom, že můj kamarád si koupil úplně stejný disk a také mu přestal fungovat. Také mu ho vyměnily ale asi po 3 měsících mu odešel i ten druhý. Oba máme úplně jiné základní desky i ostatní komponenty. Chtěl bych se zeptat, jestli máte někdo nějaké špatné zkušenosti s těmito HDD. Já se teď docela bojím jestli mi neodejde i ten druhý disk co teď používám jako mému kamarádovi. Mám ho už 3 měsíce a zatím (musím zaklepat!!!) naprosto bez problému. Ale mám z něho docela strach. Vyřízení reklamace je minimálně 1 měsíc a to je opravdu šílený počítačový absťák. A hlavně pak zase všechno znovu nainstalovat, nakonfigurovat,... Opravdu bych byl šťastný, kdyby ty nefunkční disky byla náhoda a ten můj druhý byl bez problémů. Ale jak jsem psal-kamarád mě docela vystrašil. Pokud máte nějaké zkušenosti, tak prosím napište. Moc děkuji. David Václavík. vaclavik.zahradka@seznam.cz
- MaTTo S
- Začátečník

-
Tak ak tie disky neboli chladene tak sa necudujem ze to vzdali ... uz som zazil maniaka ktoreho disk mal 50 stupnov a on sa cudoval ze preco mu blbne ... tak ak nanom nemas chladic nainstaluj ho tam a disk ti neodide .
ThinkPad T430s@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .
Think service engineer .
Think service engineer .
- Helstik
- Začátečník

Ahoj. Zasadou cislo jedna je chlazeni, disky ani jine komponenty nemaji rady teplo takze pro zacatek bych si stahnul utilitku Everest(ja mam treba verzi 2.80.534) a hned pod prvni polozkou POCITAC je ikona s nazvem senzory, v ni by se ti mnela zobrazit i teplota disku idealni je aby jsi mnel tak 30-35 hlavne ne nad 40stupnu.Jestli budes mit vic jak 40 tak bych pred disk pokud je to mozne umistil nejaky vetrak nebo si jinak pohral s chlazenim ve skrini.
Dale si treba muzes stahnut utilitku Speedfan.V biosu si zkontroluj jestli mas povolenou funkci S.M.A.R.T. Pak nainstaluj programek a v nem je kolonka S.M.A.R.T. vyberes si disk a ukaze se ti vypis v tabulce.Kdyz budes chtit tak i ho poslu na email co vsechny ty popisy znamenaji a jak se spravne z orientovat v te tabulce.
Pokud je v disku nejaka chyba funkce S.M.A.R.T. ji odhali 100%
Dale si treba muzes stahnut utilitku Speedfan.V biosu si zkontroluj jestli mas povolenou funkci S.M.A.R.T. Pak nainstaluj programek a v nem je kolonka S.M.A.R.T. vyberes si disk a ukaze se ti vypis v tabulce.Kdyz budes chtit tak i ho poslu na email co vsechny ty popisy znamenaji a jak se spravne z orientovat v te tabulce.
Pokud je v disku nejaka chyba funkce S.M.A.R.T. ji odhali 100%
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- David Václavík
- Nováček

-
Ahoj. Moc děkuji za vaše odpovědi. Program Everest mám nainstalován a teplotu disku ukazuje 34 stupňů. Uvnitř bedny je na čelní straně hned před diskem větráček 80 mm. Ale asi bych raději měl koupit přímo chladič disku do slotu, co? Určitě ho koupím. Ten program o kterém píšete vypadá velmi zajímavě. Určitě ho vyzkouším. Pokud by jste mi poradil s těmi čísly, budu velice vděčný. Hned zítra až přijdu z práce, tak se po něm poohlédnu a zkusím ho nainstalovat. Jinak ten původní HDD co odešel se začal strašně hřát až co se porouchal. Po asi 1 minutě jsem ho neudržel v ruce! Na reklamačce tvrdily, že se vůbec neroztočil a zřejmě měl zadřené ložisko??? Tato porucha je snad ojedinělá, tak doufám že tento druhý HDD bude ok. Ještě jednou Vám moc děkuji za odpovědi a rozhodně začnu lépe chladit a zkusím ten program. David Václavík. vaclavik.zahradka@seznam.cz
- Helstik
- Začátečník

Ten vetrak pred diskem bude bohate stacit. 34stupnu je takova optimalni teplota.Mnel uz jsem ve svem PC desitky disku, ale lozisko mi jeste nikdy neodeslo a ani na PC ktere jsem skladal takze to bude spise ojedinely pripad.
Jinak na ten vypis ze S.M.A.R.T. tabulky se treba mrknu jednou za 14dni neni treba to kontrolovat nejak casto pokud je disk jeste v zaruce.Tatikovi zacal nejak blbnout disk tak jsme nahodili ten Speedfan a zjistili jsme, ze ve S.M.A.R.T. tabulce ukazuje Raw Read Error Rate tak jsem napsal kolegovi do Alfy ten mi rekl ze si musism stahnout utilitu na Westerna primo od vyrobce a ze kdyz to bude ukazovat eroror i tam tak ze mi ho vyreklamuji.Tak jsem stahnul utilitu tam to taky ukazovalo eror jenze co cert nechtel zaruka na disk skoncila pred mnesicem.Takze ted disk slouzi vicemene jako takove odkladiste nepotrebnych veci
Tak ja vam poslu ten popis i ten programek na email a muzete se na to mrknout.
Jinak na ten vypis ze S.M.A.R.T. tabulky se treba mrknu jednou za 14dni neni treba to kontrolovat nejak casto pokud je disk jeste v zaruce.Tatikovi zacal nejak blbnout disk tak jsme nahodili ten Speedfan a zjistili jsme, ze ve S.M.A.R.T. tabulce ukazuje Raw Read Error Rate tak jsem napsal kolegovi do Alfy ten mi rekl ze si musism stahnout utilitu na Westerna primo od vyrobce a ze kdyz to bude ukazovat eroror i tam tak ze mi ho vyreklamuji.Tak jsem stahnul utilitu tam to taky ukazovalo eror jenze co cert nechtel zaruka na disk skoncila pred mnesicem.Takze ted disk slouzi vicemene jako takove odkladiste nepotrebnych veci
Tak ja vam poslu ten popis i ten programek na email a muzete se na to mrknout.
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
- Smeli
- Začátečník

-
- MaTTo S
- Začátečník

-
Ten vetrak pred diskom bohate staci ... ja mam seagate 320GB 7200.10 , a mam 8cm vetrak ped diskom co nasava v predu bene , a este na disku mam chladic hlinikovy z dvomi vetrakmi , a vzadu na bedni 12cm chladic , moj disk ma priemerne 36 stupov pretoze chladic na disku a v predu bedni ide len na 5V ale mne to postacuje
ThinkPad T430s@i7 16GBRAM + ThinkPad Tablet 64GB + ThinkPad X220@i7 8GBRAM .
Think service engineer .
Think service engineer .
- Stratos
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

U klasických 3.5´´ disků bych se nebál teploty ani 45°C.
Mě už tři roky chodí WD 20GB při teplotě 50°C a nezdá se, že by mu to vadilo. 
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
- k0Seek
- Nováček

-
tady bych teplotu nehledal jako hlavní příčinu. disku jsou už stavěný na velký teploty. jelikož slo ložisko fluidní (silikonový) tušim že se jejich hustota mění až kolem 150 stupňů, vše ostatní je většinou z kvalitního kovu.
chybu bych viděl jen ve vadné sérii
neřikám že teplota nemá vliv na výdrž ale rozdíl je minimální.
mam disky 160gb jak seagate tak WD oba mam čtyři roky oba hřejou kolem 55 stupňů, ve smartu mi to ukazuje jen pár dropnější chybiček.
chybu bych viděl jen ve vadné sérii
neřikám že teplota nemá vliv na výdrž ale rozdíl je minimální.
mam disky 160gb jak seagate tak WD oba mam čtyři roky oba hřejou kolem 55 stupňů, ve smartu mi to ukazuje jen pár dropnější chybiček.
- Helstik
- Začátečník

Stratos píše:no me u rawread error ukazuje naky dost velky cislo ale za tim to pise ze hdonota je normalni tak je to snad OK mam novy disk Seagate 320GB s kolmym zapisem
Warn - výsledná hodnota, při jejímž dosažení či překročení (překročení znamená, že Value je menší než Warn) již není doporučeno disk používat, protože některé jeho parametry dosáhly kritických mezí spolehlivosti
Jinak 55 stupnu je celkem maras, rekl bych ze kdybys tu teplotu mnel nizssi tak by ti S.M.A.R.T. neukazoval zadne chyby.Disky na vyssi teploty stavene jsou to nepopiram ale urcite tam bude mit teplota svuj vliv na zaznamena data, proto mozna ty chyby ve S.M.A.R.T. tabulce. Ja mam system nahozeny na Raptoru ktery mam v odhlucnovacim boxu ten ma teplotu 32 stupnu a na ostatnich WD mam 25 stupnu a Seagatu mam 35 ten je ale v supliku a zakryty
- Helstik
- Začátečník

Závěr - zásady pro zlepšení spolehlivosti disku
Na závěr shrnutí, co je možné udělat, aby měl disk co nejoptimálnější podmínky, tj. co nejdelší životnost:
• chlaďte disk na teplotu pod 40 stupňů Celsia
• pořiďte si online záložní zdroj napájení (UPS vytvářející střídavý proud z baterií)
• disk nepřenášejte a vyhněte se náhlým změnám provozního prostředí
• striktně dodržujte frekvenci řadiče disků (tj. neměňte frekvenci south bridge čipsetu přetaktováním)
• používejte co nejkratší kabely pokud možno se stíněním, kabely ve skříni veďte co nejdál od napájecích kabelů, disk nevystavujte silným zdrojům elektromagnetického záření (umístěte ho co nejdál od zdroje)
• pořiďte si kvalitní ATX12V zdroj odpovídající energetické náročnosti počítače

Jen tak pro zajimavost
Přesto existuje databáze zkušeností s pevnými disky. Najdete jí na serveru StorageReview po zaregistrování se a vyplnění vlastních zkušeností (link - http://www.storagereview.com/map/lm.cgi/survey_login). Údaje v této databázi se netýkají jen porouchaných, ale také plně funkčních pevných disků, takže můžete snadno získat představu, jak jsou které generace na tom. Musím říct, že údaje z této databáze vcelku odpovídají "drbům", které se ke mně dostanou z jiných zdrojů - například od kamarádů, kteří mají kamarády v nějakém tom větším obchodě (statistiky o poruchovosti jsou samozřejmě velmi pečlivě střeženy).
Na ten odkaz jsem se ale nekoukal
Na závěr shrnutí, co je možné udělat, aby měl disk co nejoptimálnější podmínky, tj. co nejdelší životnost:
• chlaďte disk na teplotu pod 40 stupňů Celsia
• pořiďte si online záložní zdroj napájení (UPS vytvářející střídavý proud z baterií)
• disk nepřenášejte a vyhněte se náhlým změnám provozního prostředí
• striktně dodržujte frekvenci řadiče disků (tj. neměňte frekvenci south bridge čipsetu přetaktováním)
• používejte co nejkratší kabely pokud možno se stíněním, kabely ve skříni veďte co nejdál od napájecích kabelů, disk nevystavujte silným zdrojům elektromagnetického záření (umístěte ho co nejdál od zdroje)
• pořiďte si kvalitní ATX12V zdroj odpovídající energetické náročnosti počítače
Jen tak pro zajimavost
Přesto existuje databáze zkušeností s pevnými disky. Najdete jí na serveru StorageReview po zaregistrování se a vyplnění vlastních zkušeností (link - http://www.storagereview.com/map/lm.cgi/survey_login). Údaje v této databázi se netýkají jen porouchaných, ale také plně funkčních pevných disků, takže můžete snadno získat představu, jak jsou které generace na tom. Musím říct, že údaje z této databáze vcelku odpovídají "drbům", které se ke mně dostanou z jiných zdrojů - například od kamarádů, kteří mají kamarády v nějakém tom větším obchodě (statistiky o poruchovosti jsou samozřejmě velmi pečlivě střeženy).
Na ten odkaz jsem se ale nekoukal
- Mr. Dirk
- Středně pokročilý

Hmm, já mám disky přímo pod zdrojem a kabely jdou souběžně s napájecími, to asi brzo moje HDD odejdou.Helstik píše: kabely ve skříni veďte co nejdál od napájecích kabelů, disk nevystavujte silným zdrojům elektromagnetického záření (umístěte ho co nejdál od zdroje)
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...