Náhled na řešení protipirátských ochran v herní sekci

Zde čtěte zprávy od administrátorů a hlašte problémy nebo návrhy na vylepšení + pravidla fóra.
Pravidelně sledujte tuto sekci.
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

Bathory píše:měl by sis ho alespoň letmo přečíst (AZ).
...tohle chápu jako nejapný žert
Bathory píše:Nikdo se ho tak striktně nedrží, proto jsou i podobné věci povoleny
lol
Bathory píše:To potom nejsou cracky, ale zpravidla emulátory a ty nelegální nejsou. Význam slova crack je myslím každému jasný... jedná se o program, který přepíše kód, nebo část kódu a vyřadí z účinnosti ochranu a to je nelegální ať se ti to líbí nebo ne a samozřejmě to nesmíš dělat ani na nainstalovaném software. Nevím jak jsi na to vůbec přišel, že cracknout nainstalovaný software je jako změnit jeho nastavení. :?
Novela autorského zákona stanoví, že neoprávněným zásahem do autorského práva a práv souvisejících s právem autorským je i (samotné) obcházení účinných technických prostředků ochrany práv podle autorského zákona. I samotné prolomení ochrany proti kopírování, byť pro soukromou potřebu tak bude porušením autorského zákona se všemi důsledky z toho vyplývajícími.
emulator cracku...
specifikuj mi prosím přesněji tu novelu... máš na mysli tu z roku 2005? ta co se více méně věnuje tv a rozhlasu (kauza osa)?
Nebo co konkrétně myslíš, když se do mě obouváš? tohle(?):
§ 66
Omezení rozsahu autorových práv k počítačovému programu

(1) Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
a) rozmnožuje, překládá, zpracovává, upravuje či jinak mění počítačový program, je-li to potřebné k užití počítačového programu v souladu s jeho určením, včetně opravování chyb programu, není-li dohodnuto jinak,
b) zhotoví si záložní rozmnoženinu počítačového programu, je-li to potřebné pro jeho užívání,
c) zkoumá, studuje nebo zkouší sám nebo jím pověřená osoba fungování počítačového programu za účelem zjištění myšlenek a principů, na nichž je založen kterýkoli prvek počítačového programu, činí-li tak při zavedení, uložení počítačového programu do paměti počítače nebo při jeho zobrazení, provozu či přenosu,
d) rozmnožuje kód nebo překládá jeho formu při rozmnožování počítačového programu nebo při jeho překladu či jiném zpracování, úpravě či jiné změně, a to ať již sám nebo jím pověřená osoba, jsou-li takové rozmnožování nebo překlad nezbytné k získání informací potřebných k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového programu s jinými počítačovými programy, jestliže informace potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení nejsou pro takové osoby jinak snadno dostupné a tato činnost se omezuje na ty části počítačového programu, které jsou potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení.

(2) Za rozmnožování počítačového programu se považujei zhotovení rozmnoženiny, která je nezbytná k zavedení a uložení počítačového programu do paměti počítače, jakož i pro jeho zobrazení, provoz a přenos.

(3) Informace získané při činnosti podle odstavce 1 písm. d) nesmějí být poskytnuty jiným osobám ani využity k jiným účelům než k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového programu. Dále nesmějí být tyto informace využity ani k vývoji, zhotovení nebo k obchodnímu využití počítačového programu v podstatě podobného v jeho vyjádření nebo k jinému jednání ohrožujícímu nebo porušujícímu právo autorské.

(4) Ustanovení odstavce 1 písm. d) a odstavce 2 nesmí být vykládána nepřiměřeně na újmu oprávněných zájmů autora ani v rozporu s běžným využíváním počítačového programu.

(5) Není-li sjednáno jinak, ustanovení § 54 se na počítačový program nevztahují.

Bathory píše:Za rozmnožování počítačového programu se považujei zhotovení To, že jsi autorovi zaplatil za jeho dílo ještě neznamená, že si s ním můžeš dělat co chceš.
viz výše...
Bathory píše:A těm je jedno, jestli modifikujete software pro svoji potřebu
ano v tomhle máš pravdu

klidně sem náhažu kopletní zákon a v částech sw výklad... :D
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

shadow píše:
Nevím co bych k tomu dodal. V podstatě máš pravdu, ale stěžuj si jinde, v parlamentu... u těch, kteří se nechali zlobovat. Jak už jsem psal v předchozím příspěvku, jako uživatelé jsme v tomhle směru čím dál tím víc utlačovaný, bohužel.
fanik píše:emulator cracku...
specifikuj mi prosím přesněji tu novelu... máš na mysli tu z roku 2005? ta co se více méně věnuje tv a rozhlasu (kauza osa)?..............
Jakej emulátor cracku, nic takovýho jsem nenapsal. Jsou programy spustěné na pozadí, které např. vytvoří takové prostředí, že není nutno mít vložený originál, což je ostatně jedna z věcí, na které si uživatelé oprávněně stěžují, páč častým používáním ho mohou poškodit. Použití takového emulátoru není nelegální.

Jinak jsem nenapsal přesný výklad (citaci) zákona, prostě jsem napsal, jak to je, nehledě na to, že ty jsi citoval ze starého zákona, který byl v dubnu novelizován. Na podstatě věci to ale nic nemění snad kromě toho, že pleteš dohromady dvě věci a to kopírování chráněných disků a úpravu díla (mám na mysli software). Co se kopírování týče, už jsem psal, že je za určitých podmínek možné, proto i v sekci Vypalovací software o tom lze diskutovat. Ovšem co se týče prolamování ochran (obcházení technických prostředků), tak to je samozřejmě nelegální viz.

§ 43
1) Do práva autorského neoprávněně zasahuje ten, kdo obchází učinné technické prostředky ochrany práv tohoto zákona.

3) Učinnými technickými prostředky rozumí jakákoli technologie, zařízení nebo součástka, která je při své obvyklé funkci určena k tomu, aby zabraňovala nebo omezovala takové úkony ve vztahu k dílům, ke kterým autor neudělil oprávnění, jestliže užití díla může autor kontrolovat uplatněním kontroly přístupu nebo ochranného procesu, jako je šifrování, kódování nebo jiná úprava díla nebo uplatněním kontrolního mechanismu rozmnožování.

fanik píše:klidně sem náhažu kopletní zákon a v částech sw výklad... :D
To klidně můžeš, protože tak jako tak je používání cracku nelegální, nehledě na to, že EULA nahrazuje licenční smlouvu, takže se tě týkají i další omezení a nic to nemění na tom, že může být psaná jazykem, kterému nerozumíš, páč s ní nemusíš souhlasit a tím pádem ani používat danný program. :wink:
Bathory
hlupak
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od hlupak »

4. Responsibilities of End User.

A. Subject to the license granted hereunder, you may not, in whole or in part, copy, photocopy, reproduce, translate, reverse engineer, derive source code from, modify, disassemble, decompile, or create derivative works based on the Game, or remove any proprietary notices or labels on the Game. Failure to comply with the restrictions and limitations contained in this Section 4 shall result in the immediate, automatic termination of the license granted hereunder and may subject you to civil and/or criminal liability. Notwithstanding the foregoing, you may make one (1) copy of the Game Client and the Manuals for archival purposes only.

B. You agree that you shall not, under any circumstances,

(i) sell, grant a security interest in or transfer reproductions of the Game to other parties in any way not expressly authorized herein, nor shall you rent, lease or license the Game to others;

jen ktomu cestiny na bonuswebu.
Vytvareni cestin do her ,ktere je NEMAJi v zakladu je NELEGALNI!avsak velice tolerovana at uz ze starn vydavatelu her ci provozovatele webu.
Duvod je prosty: vissi zisky vyrobce hry,zadne naklady na preklad do CZj,ktery vicemene dela nekdo z"davu"(Mrazik a spol).
Kdyz by se jednou napriklad takovy activison nasrali,tak 80%ceskych hracu cod2 original verze bude celit zalobe. Coz se ovsem nestnane,protze po vydani cestiny se vzeda odbyt dane hry v nasem state zhruba o 39,5%(statistika z webu).

Bathory vs Fanik.
Oba mate pravdu, citujete zde Eula ale bylo by dobre podotknout ze GLOBALNI EULA prakticky neexistuje. Mame koncept ktery je na zakladni bazi.Zadne kopie atd,ale kazdy vydavatel vetsinou pozmeni ci zameni zneni vysledne END USER LICENSE AGREEMENT.
Bathory
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Bathory »

No já EULA zmínil pouze pro doplnění AZ, který je podle mě výše.
Bathory
Wilik
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Wilik »

2 fanik - asi by bylo dobre te upozornit, ze v rade pripadu si nekupujes vlastni program, ale jen licenci k jeho uzivani. A pak jsou i jakekoli tve modifikace v rozporu s licenci a tedy i v rozporu s pouzivanim.
shadow píše:...
V podstate plati to co napsal Bathory. Je nam jasne, ze ses opravnene rozhorceny, ze tebou legalne zakoupeny produkt nelze pouzit v plnem rozsahu tak, jak by mel a jak bys chtel, ale zde nejsme schopni odlisit v diskuzi ty, kteri resi problem se svoji nelegalne ziskanou kopii od tech s legalne zakoupenym programem. Taktez pokud jsi byl pri koupi oklamany, mel bys to resit s prodejcem a dozadovat se bud navraceni penez a nebo funkcni verze.

Tady na foru se muze samozrejme diskutovat obecne o ochranach, klidne i konkretne o dane ochrane, ale opravdu ne o jejim odstraneni nebo obchazeni. Takoveto prispevky budou pochopitelne mazany a jejich autori postihovani.
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

to máš pravdu, ale zákon také mluví dostatečně jasnou řečí a já neměním tak jako tak originál, ten zůstává stále stejný (na originálním cd nebo dvd).
Spousta lidí používá silně modifikované windowsy (z různých důvodů), když se proti tomu microsoft zkoušel bránit, tak neuspěl u soudů ani v USA ani v evropě ze stejných důvodů, často ještě dostal microsoft pokutu a příkaz funkce upravit. Vygooglit si můžeš desítky případů.
I Geniue je v současné době předmětem soudního sporu mezi uživateli a microsoftem a opět to pravděpodobně projede.
Prostě a jednoduše, pokud jsem legálním vlastníkem licence, tak úpravy tak jak stanoví zákon mohu provádět. Velice snadno lze prokázat že mě cdcheck atd. v užívání omezuje či obtěžuje.
To už rovnou část méně důležitých dat může zůstávat na nosiči a nemusí se vůbec instalovat na harddisk.

Dobře, tak jako tak je to fuk a nemá smysl to dál řešit. Pro mě je psotoj představených fora jasný a respektuji ho, ač s ním nemusím souhlasit =)
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

fanik píše:...Prostě a jednoduše, pokud jsem legálním vlastníkem licence, tak úpravy tak jak stanoví zákon mohu provádět. ...
Jenom to, že zákon defakto nepovoluje skoro nic... ;-)
fanik píše:...I Geniue je v současné době předmětem soudního sporu mezi uživateli a microsoftem a opět to pravděpodobně projede.....
Tam je "problém" v odesílání dat MS, a nikoliv ve vlastním principu WGA...
fanik píše:...Velice snadno lze prokázat že mě cdcheck atd. v užívání omezuje či obtěžuje...
Ano, to je pravda, ale...
fanik píše:Dobře, tak jako tak je to fuk a nemá smysl to dál řešit.
Asi tak... :) => Česky řečeno: Dělejte tak, jak umíte, ale nepište to na veřejnost, jelikož se to může obrátit proti Vám, potažmo proti celému PCT fóru jako celku....
Odpovědět

Zpět na „Zprávy od a pro administrátory“