Project: Lostris - The DIY projector

Nevizuální úpravy HW, elektronika - Voltage-mody, regulace otáček, schémata... nejde o přetaktovávání.
Odpovědět
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Project: Lostris - The DIY projector

Příspěvek od Kopi. »

Někteří už vědí, že jsem projektor koupil už hotovej od jednoho kluka z Brna. Dorazil někdy začátkem září, protože jsme nevěřili s placenim jeden druhýmu (aby ne, nešlo o stokoruny), takže to bylo trochu zdlouhavější. Nicméně dorazil v pořádku a funkšní.
Inu rozbalil jsem ho, dal do kupy (LCD posláno zvlášť kvůli bezpečnosti), ale záhy jsem zjistil, že nemam VGA propojovací kabel, takže jsem ho musel nejdřív sehnat, takže zase čekat. No druhej den jsem ho sehnal, a tak se večer promítalo. Co říct - paráda. Neměl jsem žádný plátno, a tak jsem udělal provizorní cca 1,5x1m z A4 papíru. Když jsem to pustil, byl jsem dost zklamanej, protože mi to nešlo vůbec zaostřit, ale pak mě napadlo, že mam asi obráveně objektiv - a taky že jo. Po otočení jsem byl hodně mile překvapenej. Sice na okrajích je mírně máznutej, ale opravdu jenom nepatrně a před koupí jsem o tom věděl.
No takže jsem byl nadšenej, pustil jsem si HD ukázky z kompu a nějaký fotky a prostě paráda.
Takže asi tak k historii...

Budoucnost:
Jelikož bych chtěl zabít dvě mouchy jednou ranou, už před koupí jsem věděl, že budu projektor dělat jako ročníkovou práci a pokud to půjde, přihlásim to i do SOČky (středoškolská odborná činnost), kde když postoupim, nebudu muset dělat praktickou maturitu. Nebudu vám nic namlouvat - hodně v to doufam - o 30 otázek míň.

Plány:
Projektor je sice už hotovej, ale to bych nebyl já, abych ho nechal tak jak je. V plánu je (a doufam, že se mi to podaří nějak udělat - mam na to 4 měsíce):
- elektronický zaostřování objektivu - pomocí krokovýho motoru a MCU
- nová bedna
- dochlazování výbojky (opět asi MCU)
- celkový řízení projektoru přes MCU - lampa, LCD, zaostřování, dochlazování, vypínání
- no a pravděpodobně, když to dobře dopadne, tak bych tam chtěl narvat i DVD přehrávač.
No na 4 měsíce docela dost, ale snad to nějak zvládnu no...
Asi jsem na spoustu věcí zapomněl, tak snad to přijde časem. Teďko už ale nějaký fotky, ať tady jenom neplácam. Omlouvam se že je jich ze začátku tolik, je to jenom teďko. I když si myslim, že jste za ty fotky radši, než tady něco číst.

Takže tyhle fotky moc popisovat nebudu, myslim že neni co. Je to původní konstrukce. Rozměry bedny jsou úctyhodnejch 110x45x45cm, váha celýho "kolosu" je ještě úctyhodnějších 52kg. To je dáno tim, že samotná bedna (pouze 6 stěn bez vnitřku) má pudle mejch výpočtů cca +-28kg, protože je z 18ky lamina. Moje bedna bude z 10ky lamina, měla by tudíž vážit "jen" cca +-15kg. Dál jsou tam z 18ky udělaný ty rámy, ty taky něco váží, no a pak ten kryt výbojky z 2ky plechu. Někde to mam zvážený, ale nevim kde. No a pak poslední dvě nejtěžší věci jsou tlumuvka (5,2kg) a objektiv (něco přes 2kg). Jo jinak je to 17" LCD ...no nakonec jsem to stejně popsal no...
ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek
No a tady pokračování. Elektronika LCD - má to DVI a VGA vstup. Na ten DVI bych právě připojil ten DVD player.
Konstrukce chlazení. Nějak jsem nepochopil, jak to chladí tu výbojku, ale fungovalo to a funguje to. Nicméně já to budu mít uplně jinak - výbojka i s kondensorem a reflektorem bude uzavřená v samostatnym chladícím okruhu 2x 120 fan. Bude to takový jakoby U-čko vyvedený do strany, jednou stranou nasávat, druhou vyfukovat. U-čko proto, abych nějak minimalizoval parazitní světlo vyzářený do prostoru. Pravděpodobně budou v tom U-čku ještě lamely (nebo jak se tomu řiká) a celý to bude obalený žáruvzdornym materiálem, aby neohřívala zbytek bedny.
Ty poslední 2 fotky je ta tlumivka - celkem macek.
No tady je makro ovládacího panelu - pojistka, switche: výbojka, fany, LCD, eurozásuvka a samolepka HP (z LCD).
Potom kondensor - průměr 9cm a LCD v rámu z lamina.
Zde testovací obrazy. Prvmí dvě fotky jsou ještě od původního majitele. Šířka je údajně cca 3metry.
Druhý dvě už jsou ode mě. Ta první je makro při šířce 2,5metru na A4 papírovim plátnu (slepoval jsem ho 2 hodiny). Druhá je makro při prvnim promítání - šířka 1,5metru, plátno napůl od diaprojektoru se zašlou balotinou, druhá půlka bílá A4ka.
ObrázekObrázekObrázekObrázek
No a tady už muj objev... Že byste neuhodli co to je? Inu likvidoval jsem dva starý 15" CRT monitory, a když jsem rozbyl tu obrazovku, všiml jsem si, že je na obrazovej straně nádhernej stříbrnej matnej povrch (luminofor) - a v tom mě to napadlo. Schoval jsem si teda pár kousků až budu promítat, ale stejně jsem tomu moc nevěřil. Ale mýlil jsem se. Sice je to trochu směrový (na plátno by se ale dalo), ale když se na to kouká trochu kolmo, uplně to září. Zatim nejlepší co jsem měl. V praxi je to ale samozřejmě nepoužitelný - jednak kde to sehnat a jak to nanést, ale hlavně se to dá setřít prstem, takže jenom jako zajímavost, ale jinak k ničemu.
ObrázekObrázekObrázek
Tady je pokusný promítání. Hlavně jsem potřeboval zjistit, o kolik budu muset posouvat objektiv pro nemenší a největší úhlopříčku. Ale když už to bylo venku, tak proč nezkusit co to dá že?
Na těchhle obrázcích je šířka strany cca 6metrů, čili úhlopříčka 7,7metru. Aby bylo jasný, ten barák je žlutohnědej brizolit (prostě 20let zašlá žlutá), a furt to bylo koukatelný. To mě hodně překvapilo a potěšilo. Poslední fotka je makro pixelů při danej úhlopříčce. Je tam metr a opět je to focený na střepu s luminoforem. Kdyby z toho bylo celý plátno, tak si troufam říct, že by vpohodě byla koukatelná úhlopříčka i 10metrů. Sami vidíte, jak to září. Vim že fotky zkreslujou, ale tohle se od skutečnosti moc neodlišuje.
No a tady poslední fotky z "garáže". Papírový A4kový plátno cca 2,5metru široký. první dvě HD ukázky Madagaskaru, druhý dvě jsou fotky 2048x1536.
ObrázekObrázekObrázekObrázek
První dvě HD video přírody, poslední fotka moje plocha.
ObrázekObrázekObrázek

No dneska už na to kašlu, mam toho tady už dost. Nepoužíval jsem smajlíky, protože by mě to zdržovalo, ale občes jsem fakt chtěl no. To je fuk. BTW já jsem ten, kterej je focenej u toho baráku - to aby si mě někdo nespletl.
Snad se vám to bude líbit - vim že se zatim chlubim cizím peřím, ale brzo už by tu měl bejt postup při výrobě mého vlastního "konceptu".
Jo a hlavně bych chtěl poděkovat Xanderovi z dvlachy.ic.cz, od něhož jsem projektor koupil, a díky němuž nemusim kupovat nový díly, vyjde to levněji, a hlavně to budu mít o dost jednodušší. Moc díky
I' ll be BACK :roll: :oops:
Naposledy upravil(a) Kopi. dne úte 3. říj 2006, 06:28, celkem upraveno 1 x.
TomV
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomV »

Nechci rejt, ale zdá se, že se ti někam zapouzdřili obrázky. :)
The problem has been eaten.Obrázek
Vanilkovou do velkýho kornoutu bych prosil... hodně velkýho... hodně vanilkovou
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

TomV píše:...
Nechápu, opraveno :)
Trinom
Čestný člen
Čestný člen
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Trinom »

No, pěkný. Jelikož taky stavim projektor, tak pak můžem porovnat 8-)
Obrázek Measure With Micrometer, Mark With Chalk, Cut With Ax.....................TDI = Ten Dým Ignoruj
expLorer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od expLorer »

a co tak navod na stavbu projektoru ? to tu nikde nevidim.. :(
CPU: C2D E7200 [cooled by Scythe Ninja Plus] | MB: ASUS P5Q PRO | RAM: APACER DDR2 2x1GB 800MHz GOLDEN KIT | VGA: ASUS HD4850 512MB | HDD: WD 160GB, Hitachi 500GB + PATA suflik(Hitachi 80GB) | PSU: ASUS A-45GA 450W | LCD: LG L204WT 20.1'' | AUDIO: Creative SB Live 5.1 Digital + KENWOOD KR-A3050 + Radiotechnika S-90 | Logitech MX500 | Logitech MOMO Racing | ASUS MyCinema-P7131
NB: Acer TravelMate 4002LMi (PentiumM1.6GHz, DDR512MB,ATi Radeon9700Mobility,HDD60GB,..)
SS_Rambo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od SS_Rambo »

expLorer píše:a co tak navod na stavbu projektoru ? to tu nikde nevidim.. :(
Na co chceš návod? Ten princip je uplně jednoduchý a z too vychází každý doma dělaný projektor a přece je každý unikátní svou konstrukcí a řešením různých problému.

Více ze dozvíš z tohohle Treadu: http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=21502

Jinak ten pricip j e takový, že na koci máš výbojku ta přes Fresnelový čočky prosvětluje LCD a pak přez objektiv je opbraz promítan na plátno.
Od té doby co jsme si koupil ThikPada tak neznám jinou značku booku...
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

jj, zjednodušeně je to tak.
Na začátku je zdroj světla, v tomhle případě je zapotřebí bodový, čili nějaká výbojka s co nejmenším hořákem a s co největším světelnym výkonem. Za výbojkou je ještě tzv. sférický (kulový) reflektor - něco jako je v autě, kterej odráží zpět paprsky, který jdou opačným sněrem, než je objektiv. Před výbojkou je naopak kondensor, kterej "pochytá" paprsky, který by jinak pálily do stěn. Samozřejmě nepochytá všechny, ale alespoň něco. Taky rovnoměrněji rozptyluje světlo na dvojici fressnelových čoček (zploštělá čočka). Když by tam kondensor nebyl, obraz by byl uprostřed světlejší a na okrajích tmavší, což nechceme. Platí, že čim větší kondensor, tim lepší - pochytá víc paprsků.
No dál je již zmíněná dvojice fressnelek. První zrovnoběžní světlo z výbojky, a za ní hned druhá je zase zpátky soustředí do ohnuska - do objektivu. Mezi fressnelkama je pak ještě samozřejmě LCD panel cca 2-3 cm od fressnelek - pouze skleněná vrstva krystalů, bez podsvícený, difuzoru a podobně - prostě jenom to co mění barvy. Kvůli tomu, že tam je obyčejný veliký LCD jsou tam právě ty fressnelovy čočky který roztáhnou světlo přes celý LCD a potom zase do objektivu.
No a na konci je pak právě ten objektiv. Může tam bejt ještě zrcadlo, který zlomí paprsky o 90° - jen když osa celý optický soustavy (výbojka - objektiv) neni v ose plátna, na který se promítá. Tzn. například když stavíme projetor na stojato nebo na bok.
No a pak už je jenom to plátno. Pouřívá se buďto nějaká bílá plachta, nebo bílá deska. Někdy se používá ještě balotina, skleněný prášek (mikro kuličky), který se nanesou na bílej podklad - zlepšuje se tim světelnost obrazu. No a nebo já jsem například zkoušel ještě nějakou totalitní stříbřenku, co jsem našel v garáži - výsledek taky neni špatnej. Ale je to každýho věc, na co má, co mu vyhovuje a čeho je schopen.
Takže takhle asi trochu podrobnější popis konstrukce projektoru. Nebyla zmínka o chlazení, elektronice apod. To je snad každýmu jasný...
expLorer
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od expLorer »

a ako daleko maju byt od seba vsetky potrebne veci ? ci to je v podstate jedno ?
CPU: C2D E7200 [cooled by Scythe Ninja Plus] | MB: ASUS P5Q PRO | RAM: APACER DDR2 2x1GB 800MHz GOLDEN KIT | VGA: ASUS HD4850 512MB | HDD: WD 160GB, Hitachi 500GB + PATA suflik(Hitachi 80GB) | PSU: ASUS A-45GA 450W | LCD: LG L204WT 20.1'' | AUDIO: Creative SB Live 5.1 Digital + KENWOOD KR-A3050 + Radiotechnika S-90 | Logitech MX500 | Logitech MOMO Racing | ASUS MyCinema-P7131
NB: Acer TravelMate 4002LMi (PentiumM1.6GHz, DDR512MB,ATi Radeon9700Mobility,HDD60GB,..)
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

expLorer píše:a ako daleko maju byt od seba vsetky potrebne veci ? ci to je v podstate jedno ?
oujee, precti o aspon tenhle kus diskuze :D

lampa je v ohnisku zadniho fresnelu, lcd je dva centaky od fresnelu a zaroven v ohnisku objektivu, to je priblizne cely
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

expLorer píše:a ako daleko maju byt od seba vsetky potrebne veci ? ci to je v podstate jedno ?
No tak jedno to určitě neni. Je to optická soustava složená z víceméně z čoček, který maj svoje otický parametry, jako například nejdůležitější ohniskové vzdálenosti. Ty určujou rozmístění jednotlivejch komponent.
No ale abych pravdu řekl, tak do týhle problematiky jsem ještě moc nepronikl, snad časem.
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

Tak aby to nevypadalo že snad nic nedělam (i když to tak skoro je), tak teďko o prázdninách (ty dva dny a víkend) dělam na tom ostřícim mechanismu. Mam i nějaký fotky, ale neni tam vidět skoro žádná práce, takže bych to viděl na fotky až to bude funkční.
Jinak jsem samozřejmě řešil ten krokovej motůrek, vypadá to, že jsem za vodou - funguje, na 12V při půlkrokách (sepnuty dvě cívky) bere necelejch 1,5A a sílu má teda jako prase - myslim kroutící i přídržnej moment. Za tenhle pokrok vděčim hlavně Robokopovi a RadkoviCX z c-n-c.cz fóra. Více si můžete přečíst přímo tam http://www.c-n-c.cz/viewtopic.php?t=164
Takže tak no...
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

a aby to opravdu nevypadalo že kopi nic nedělá, tak se mi tu pro něj válí optický zrcadlo a pozítří k němu cestuje ;)
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

no_-_name píše:a aby to opravdu nevypadalo že kopi nic nedělá, tak se mi tu pro něj válí optický zrcadlo a pozítří k němu cestuje ;)
"...a pak jsou ještě jiný věci který jsou důležitý. A to je podstatný..." :roll:
CZEBLADE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZEBLADE »

Je to zajimavy, ale na kolik Kc asi tato hracka vyjde??
Modul plugin nebyl nalezen, ale presto v nem doslo k chybe. :D Opravdu chcete Tento pocitac vyhodit do kose :P
no_-_name
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od no_-_name »

CZEBLADE píše:Je to zajimavy, ale na kolik Kc asi tato hracka vyjde??
zrcadlo 900,- :) a celej projektor se dá postavit okolo deseti tisíc, to znamená za cenu jedný nový výbojky do norm. projektoru 8-)
CZEBLADE
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CZEBLADE »

Tak to jo.... ale skoda, ze nejsem na to nejak sikovny ( zatim :razz: ).
Modul plugin nebyl nalezen, ale presto v nem doslo k chybe. :D Opravdu chcete Tento pocitac vyhodit do kose :P
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

mohl bys mi nekde pls popsat tu cast elektroniky s vybojkou?....par podobnejch veci se mi veli doma. a naky to lcd taky hodilo by se mi idealne schema

///opraveny preklepy....a to mam delat zkousku z psani vsema 10ti
Naposledy upravil(a) srna dne sob 28. říj 2006, 23:13, celkem upraveno 1 x.
Kopi.
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Kopi. »

no ten překlep jsem nerozlousknul... nevim co po mně vlastně chceš... :(
srna
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od srna »

chci schema na tu cast projektoru ktera sviti ;)
Odpovědět

Zpět na „Modifikace hardware“