GeForce 7800 + FW81.84: shimmering je opět zpátky

Grafické karty s libovolným GPU firmy nVidia (např. Riva, GeForce).

Moderátoři: Walker1134, Wilik

Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

-> no-X: Že se zrovna ty budeš odkazovat na tenhle test to bych teda nečekal :cry: takže pro všechny přítomné, kteří jsou překvapeni rozdílem kvality screenshotů: na CD-R to testovali s ovladačema na default, proto taky RX1300 má v tom spešl testu 3DMarku horší AF než X1300Pro, je to stejný jádro takže by byla kravina aby se to lišilo. A GF7300LE má evidentně taky v ovladačích na default nastavený nějaký optimalizace.
Když si ten test přečte nějaká lamka, bude si myslet, že kvůli kvalitě se vyplatí dát víc za RX1300Pro...
Výkaly prosím umisťujte do záchodové mísy a nikoliv diskuzního fóra.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Problém s X1300 byl způsoben bugem v driverech, resp. v CCC, kdy blblo nastavení pro AA/AF (prostě někdy se to zaplo, někdy ne). Bohužel to bylo opravený až v dalších driverech (probíral jsem to s autorem článku). Takže to byla chyba ATi, nikoli CDR.CZ a z toho důvodu jsem linkoval screenshot, kde to bylo vpořádku.
Nejlepší moderátor ve výslužbě
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

no-X píše:...
a co jsi tím screenshotem dokázal? že když si nepohraješ s nastavením kvality v ovladačích tak to na ATi vypadá líp?
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Teď zas nevím, co chceš dokázat ty. Úhlově optimalizovaný anizo u nV (= příčina nejvýraznějšího rozdílu mezi screenshotama) vypnout nejde, je to pevně daná hardwarová záležitost.
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

no-X píše:Teď zas nevím, co chceš dokázat ty. Úhlově optimalizovaný anizo u nV (= příčina nejvýraznějšího rozdílu mezi screenshotama) vypnout nejde, je to pevně daná hardwarová záležitost.
no mně to přijde že v ovladačích byla ta kvalita nastavená jinak. R9800Pro taky neumí úplně vypnout úhlový optimalizace (i na Quality w/ Full Trilinear & High Quality AF) ale IMHO by měla lepší obraz než ta GeForce
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Texturu nalevo by lepší neměla. To je typický úhel, pod kterým se neprovádí plná filtrace, ale jen cca 2x. To jedině GF-FX nebo starší (ty by ovšem zas měly horší AA a žádné TrAA)
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Stejně je mi to divný, jestliže jsou Radeony X1000 o tolik lepší v kvalitě obrazu než GF6/7 a R9xx0/RXxx0, proč tu druhou skupinu karet někdo vůbec kupuje? V tom bude určitě i něco jinýho než že ta úhlová optimalizace :sly:
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Protože ne každýmu jde o kvalitu obrazu. Kvalita stojí tranzistory navíc a tranzistory navíc znamenají vyšší spotřebu, která zase znamená vyšší hlučnost chladiče.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Sice jsem to zmiňoval ve vedlejší sekci, ale tam nechodí zdaleka všichni... Jinak řečeno, situace se za celou dobu nijak nezlepšila, v některých případech spíš naopak.

The Effect of Settings and Optimizations on Performance and Rendering Quality in ATI and NVIDIA Cards
What concerns NVIDIA's optimizations of trilinear and anisotropic filtering, they often result in noticeable texture noise even in the default mode. Such noise has a negative effect on the general rendering quality in some games. Small performance gains cannot always justify such a drop in image quality.
http://www.digit-life.com/articles2/vid ... tings.html
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

dám ten článek zítra do přehledu...
fanik
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od fanik »

lukfi

Jak to vidím já, tak Ati x1300 a x1600 pro kvalitnější obraz, nv7300 a nv7600 pro lepší a rychlejší hraní.

Posuzuju podle x1600 a 7600GS (obě agp) jelikož do minulého týdne jsem měl x1600 dokonce 2x a 7600GS mám stále
Lukfi
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukfi »

Ale konkurence GF7600GS není Radeon X1600Pro. Nesmíš koukat jenom na AGP.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Další testy 7950GX2 vs. X1950XTX na high-quality:

http://www.xbitlabs.com/articles/video/ ... 50gx2.html

a závěr:
GeForce 7950 GX2 had used to be the fastest card in most of our benchmarks at the old quality settings, but doesn’t look so confident at the High Quality settings, i.e. without the optimizations. Its performance has fallen to the level of the Radeon X1950 XTX or even lower in such games as Far Cry, Half-Life 2: Episode One, Serious Sam 2, Splinter Cell: Chaos Theory, Tomb Raider: Legend, TES IV: Oblivion, Titan Quest, X3: Reunion, Age of Empires 3 and in 3DMark06. This is 50% of the applications we use to benchmark graphics cards! And although the tri-linear filtering quality provided by Nvidia’s flagship product has grown considerably, the overall image quality (at our settings) is still lower than what the Radeon X1950 XTX provides in its high-quality AF mode.
Hijacker933
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Hijacker933 »

ja mam zas naprosto opacnej nazor, mel jsem ati a ted nvidii a kvalita 2d mnohem lepsi nez az moc teply (myslim jako hodne vyrazny,nic s gayema to nema spolecnyho:)) barvy ati. Mam ted 6800GST agp a jak je uvadeny na krabici ,award winning image quality,unprecedented color clarity, tak je to rozhodne na miste. Kvalita 3d je taky bez kecu. Je ale pravda ze na starsich nvidiich jako 6600 takovej obraz v 2d nebyl no, asi na necem setrily. Nevim jak je tou 7800 rady ale moc tomu neverim :)
Bravo, PCT se uz dostal na uroven bulvaru Well done, diky omezenosti nekterych modu a adminu, co se mi nelibi to smazu, na argumentech nezalezi... to je ráj pro idioty :blee:
Obrázek
Oblak
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Oblak »

dost záleží na výrobci....
Jaký je tu bez papamobila klídek....
Stratos
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Stratos »

ja se taky spalil na 7800GTX obraz opravdu hnus hlavne aniso to tak skoro ani nebylo vydet :)) hold ja sem spis na kvalitni obraz
Hijacker933
Začátečník
Začátečník

takto si musel vyfasnout nejakej blbej kus,prece nema 7800 horsi kvlaitu nez 6800 :shock: .Jestli zalezi na vyrobci tak to se divim, mam vga od Palitu coz asi neni zadnej zazrak a vobraz opravdu nadhernej,mam na to oko :)
Bravo, PCT se uz dostal na uroven bulvaru Well done, diky omezenosti nekterych modu a adminu, co se mi nelibi to smazu, na argumentech nezalezi... to je ráj pro idioty :blee:
Obrázek
HEAD
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od HEAD »

Mam 7800gtx a naprosta spokojenost.Predtim jsem mel 9800pro a obraz je na stejny urovni.
no-X
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od no-X »

Proboha, vy tady mícháte kvalitu analogovýho výstupu (což je věc, která ze 2/3 závisí na výrobci karty) s kvalitou filtrace textur, která záleží na architektuře 3D jádra a ovladačích :crazy:

Analogový výstup závisí na výrobci, klidně můžete mít moderní kartu s high-endovým jádrem, jejíž kvalita výstupu bude horší, než na deset let starý matroxce. Co se filtrace týká, tak je na tom GF6 i 7 hardwarově stejně, ale po vydání GF7 (G70) nVidia "optimalizace" zvýšila, protože G70 se od NV40 lišila tím, že primární ALU pixel shaderu byla výkonnější, neboť krom násobení (MUL) uměla i sčítat (ADD). Jenomže - architektura čipů NV40/G70 je taková, že při operacích s texturou se pro texture adressing výpočty nepoužívá samostatná jednotka (jako u Radeonů nebo G80), ale pro tyto výpočty je použita právě tato primární ALU pixel shaderu. Takže ta buď může být využita při texturingu, nebo při pixel shadingu, ale ne pro obojí najednou - pokud se provádí texturing, přestane provádět pixel shading. A jelikož v G70 tato ALU byla právě vylepšena, tak o to více výkonu v pixel shaderech přicházelo v niveč během texturingu. Takže nVidia snížila kvalitu filtrace textur, čímž dosáhla toho, že se tato ALU nemusela tolik zdržovat texturingem, což vedlo k nárůstu výkonu v pixel shaderech.

Naštěstí u G80 tenhle sdílený koncept nVidia opustila, takže se dá čekat, že podobně jako u Radeonů nebude muset nVidia sahat k tak výrazné degradaci filtrace textur pro dosažení akceptovatelného výkonu v pixel shadingu.
Hijacker933
Začátečník
Začátečník

ok, takze jesi to chapu dobre tak ty vecny kecy atifanatiku ze ati ma mnohem lepsi 2d obraz je kec?A zalezi teda na vyrobci cga? jinak v 3d jsem prave maximalne spokojeny, mel jsem predtim tu ati a ty hry byly takovy nijaky, ale to se srovnavat neda kdyz tahle nvidia ma shader 3 a to ta ati nemela. Nechci aby to vypadalo ze sem zaujatej, nemam akcie ani v nvidii ani v ati tak proc se furt hadat :lol:
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „NVIDIA grafické karty“