Problém s Microstar 6600GT
Moderátoři: Walker1134, Wilik
- LacoKalic
- Nováček

-
Problém s Microstar 6600GT
Zdravím všechny.
Mám problém s grafickou kartou. Dělá to jen ve 3D hrách, a to ne ve všech. Konkrétně byly problémy v obou KOTORech, HOMAM V a teď v Caesar IV, nebyly v Dungeon siege II. Po nějaké době hraní, bývá to různě, najednou problikne obraz, přes obrazovku se nejdřív objeví podélné rozsypané pruhy (tehdy jde ještě pohybovat s myší) a pak se obraz komplet kousne, s PC nejde udělat nic, chvilku ještě běží zvuk. Nakonec restart a systém naběhne zase normálně s hláškou, že došlo k obnovení po závažné chybě ...
U HOMAM V to třeba udělalo v menu, stačilo ho nechat nějakej čas puštěný a pak se to skoro vždycky kouslo. Při hraní se mi to nestalo. U KOTORA zase všechno fpoho, po chvilce hraní restart a pak sem hrál třeba 6 hodin a nic. Caesar mám teprve pár dní, tak mnoho bližšího nenapíšu, jen že jsem hru spustil, cca hodinu běžela fpoho. Pak jsem ji ukončil, potřeboval jsem na net a po znovu spuštění a načtení hry za cca 10 mi,n pád. Takhle to udělalo asi 3x za sebou. Menší problémy se objevily i v Gothic II, kde mi občas proběhly jen ty pruhy, ale PC se nerestartoval.
V teplotě to snad nebude, vyleze mi při max. zátěži k 80 (zkouška HOMAM se zapnutým forceware na pozadí, při naběhnutí pruhů jsem ještě stihnul Alt+Tab), což by mělo bejt snad fpoho. RAMky, to že tam mám s různým časováním, to by taky nemělo bejt tím, pže mi to dělalo, ještě než jsem tu 3tí koupil od kámoše. Tak fakt nevím, co s tím. V sestavě jsem před tím měl ATI 9800se, a tu Nvidi mám už cca 3/4 roku, dělá to poslední 1/4 rok, tehdy sem pozoroval ty první chyby u Gothica. Co mě na tom zaráží, tak že třeba Dungeon siege jede úplně fpoho, bez známky nějakejch chyb (není tam něco, co by třeba DS narozdíl od ostatních zmiňovaných her nevyužíval?). Po reinstal win s formátem C pořád to samý. I starší ovladače jsem zkoušel. Abych nezapoměl, zkoušel jsem i nastavit AGP na 4x a vypnout fastwrite.
Kdyby někdo dokázal aspoň trochu pomoct, budu hrozně rád.
Obrazovka vypadá nějak takhle:
--------------------------------------
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pruhy, co jsou s rozpadenou grafikou udělá v podobným tvaru.
Mám problém s grafickou kartou. Dělá to jen ve 3D hrách, a to ne ve všech. Konkrétně byly problémy v obou KOTORech, HOMAM V a teď v Caesar IV, nebyly v Dungeon siege II. Po nějaké době hraní, bývá to různě, najednou problikne obraz, přes obrazovku se nejdřív objeví podélné rozsypané pruhy (tehdy jde ještě pohybovat s myší) a pak se obraz komplet kousne, s PC nejde udělat nic, chvilku ještě běží zvuk. Nakonec restart a systém naběhne zase normálně s hláškou, že došlo k obnovení po závažné chybě ...
U HOMAM V to třeba udělalo v menu, stačilo ho nechat nějakej čas puštěný a pak se to skoro vždycky kouslo. Při hraní se mi to nestalo. U KOTORA zase všechno fpoho, po chvilce hraní restart a pak sem hrál třeba 6 hodin a nic. Caesar mám teprve pár dní, tak mnoho bližšího nenapíšu, jen že jsem hru spustil, cca hodinu běžela fpoho. Pak jsem ji ukončil, potřeboval jsem na net a po znovu spuštění a načtení hry za cca 10 mi,n pád. Takhle to udělalo asi 3x za sebou. Menší problémy se objevily i v Gothic II, kde mi občas proběhly jen ty pruhy, ale PC se nerestartoval.
V teplotě to snad nebude, vyleze mi při max. zátěži k 80 (zkouška HOMAM se zapnutým forceware na pozadí, při naběhnutí pruhů jsem ještě stihnul Alt+Tab), což by mělo bejt snad fpoho. RAMky, to že tam mám s různým časováním, to by taky nemělo bejt tím, pže mi to dělalo, ještě než jsem tu 3tí koupil od kámoše. Tak fakt nevím, co s tím. V sestavě jsem před tím měl ATI 9800se, a tu Nvidi mám už cca 3/4 roku, dělá to poslední 1/4 rok, tehdy sem pozoroval ty první chyby u Gothica. Co mě na tom zaráží, tak že třeba Dungeon siege jede úplně fpoho, bez známky nějakejch chyb (není tam něco, co by třeba DS narozdíl od ostatních zmiňovaných her nevyužíval?). Po reinstal win s formátem C pořád to samý. I starší ovladače jsem zkoušel. Abych nezapoměl, zkoušel jsem i nastavit AGP na 4x a vypnout fastwrite.
Kdyby někdo dokázal aspoň trochu pomoct, budu hrozně rád.
Obrazovka vypadá nějak takhle:
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Pruhy, co jsou s rozpadenou grafikou udělá v podobným tvaru.
Asus P4P 800se, Pentium 2,8 GHz prescott 800 MHz P4E, RAM 1536 MB 400MHz (2x CL 3, 1x CL 2,5) Kingstone, HDD Maxtor Sata 160 GB, Geforce Microstar 6600GT, Enermax Liberty 400W.
- Jags
- Nováček

-
Mám stejný problém, dokonce jsem i grafárnu reklamoval a dělá to i další, ale když to zkusím dát do jiného počítače, tak je to v pohodě. Třeba u NHL 07 mi to šlape dobře, ale u Pána prstenů:bitva u středozemí to začne dělat po cca 15 minutách. A víš co pomohlo? Dal jsem tam staré ovladače (sedmičková řada) a oodně se to zlepšilo a pak mi ještě pomohlo, když jsem prohodil napájecí kabel s DVDmechanikou, takže mi ztoho vychází, že odchází zdroj. Napiš jak ti to dopadlo.
- LacoKalic
- Nováček

-
Tak jsem zkoušel jak starý ovladače (76.45 přímo od Microstaru), tak ještě jiný novější, no nepomohlo nic z toho. Zdroj to nebude určitě, ten enermax je novej a tohle by měla utáhnout i vobyčejná 350. Ale mám ještě pár nápadů, co vyzkoušet, tak sem ještě napíšu.
Asus P4P 800se, Pentium 2,8 GHz prescott 800 MHz P4E, RAM 1536 MB 400MHz (2x CL 3, 1x CL 2,5) Kingstone, HDD Maxtor Sata 160 GB, Geforce Microstar 6600GT, Enermax Liberty 400W.
- Don
- Administrátor

- Kontaktovat uživatele:
tohle delaji pameti grafiky ovsem neni to pravidlem
neni taktovana?
neni taktovana?
CPU:i3-10105; MB:Gigabyte B560M D3H; RAM:HyperX 2x8GB DDR4; HDD: SSD Samsung Pro 1TB, Samsung EVO 500GB, WD Red 1TB NVMe; PS:Corsair HX650W; Case:SilverStone GD09B Grandia; Monitor:Panasonic VX-P50VT50E; Mouse:Logitech MX Performance; Keyboard:Logitech Wireless Illuminated K800
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
Audio: Asus Xonar Essence ST, NAD C375BEE, VMA-II S
- RainMakeR
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
a co zkusit ještě ovladače 6 řady nforce?když sem si dal novějši ovladače na svou starou grafiku gforce MX100/200 32 MB ram tak sem třeba ve fifě měl pruhledny hrače.ale když sem tam dal starší 6kovou řadu (kterou mam doma takže bych ti ji mohl třeba i poslat na email nebo přes icq) tak mi vše jelo vpohodě.
CPU AMD Phenom X4 9850 , RAM A-data 2x2 GB DDR2 , VGA Powercolor ATI HD4830 , MOBO Asus chipset 780G , HDD Samsung F1 640 Gb , WD2500KS , WD passport 250 Gb
- Gizmo_CZ
- Začátečník

-
- Thellwin
- Administrátor

- LacoKalic
- Nováček

-
Tak sem ještě zkoušel a přišel sem na to. Je to teplotou. Při otevřenym case jede třeba caesar naprosto fpoho, při zavřenym do 10 min pád. Celkem mě to překvapilo, pže 80 °C pro GPU by nemělo bejt nic drastickýho. Nemohlo by to bejt přehříváním ramek nebo agp můstku? Když totiž nechám otevřenej počítač, zvedne se mi zase teplota na CPU, pže nefunguje tunel, co sem si udělal nad Thermalright XP-90 z kusu plastovýho květináče
. Měl sem před tím totiž taktováno, ale po tom, co to začalo padat, tak sem to vrátil na základní nastavení.
Navíc sem dal do case ještě 2 přídavný větráky, jeden do zadní pozice za procesor a jeden pod grafárnu (vyházel sem záslepky na PCI karty a místo nich je větrák). Pak mám ještě chlazení pod HD. Celý to vypadá takhle nějak:
-------------------------------------------
!ZZZZZZZZZ
!ZZZZZZZZZ
!ZZZZZZZZZ
!
!V PPPPPPPPP
!V PPPPPPPPP
!V PPPPPPPPP
!V PPPPPPPPP
!
! =============
!V CCCCCCCC
!V
!V____________________HHHHHHH
!V_____________________vvvvvv
!
P = Thermalright XP-90 + cca 9cm FAN s tunelem
V = cca 8cm FAN
C = original fan na GPU
Z = Enermax s větrákem
v = chladič na disk se 2 větráky
Skříň Eurocase ML 5412, middle tower
Tech 2 čar u HDD si nevšímejte, nevěděl sem, jak tu udělat mezeru.
!ZZZZZZZZZ
!ZZZZZZZZZ
!ZZZZZZZZZ
!
!V PPPPPPPPP
!V PPPPPPPPP
!V PPPPPPPPP
!V PPPPPPPPP
!
! =============
!V CCCCCCCC
!V
!V____________________HHHHHHH
!V_____________________vvvvvv
!
P = Thermalright XP-90 + cca 9cm FAN s tunelem
V = cca 8cm FAN
C = original fan na GPU
Z = Enermax s větrákem
v = chladič na disk se 2 větráky
Skříň Eurocase ML 5412, middle tower
Tech 2 čar u HDD si nevšímejte, nevěděl sem, jak tu udělat mezeru.
- Dr.Buba
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Tady bych to viděl ne problém s deskou, konktrétně se slotem.Jestli jede v jiném PC, tak buď deska nebo bych ještě zkusil jiný zdroj.Jags píše:Mám stejný problém, dokonce jsem i grafárnu reklamoval a dělá to i další, ale když to zkusím dát do jiného počítače, tak je to v pohodě.
MB:ASUS Z77-A; CPU:i5 2500K@4.5GHz water cooled by HeatKiller rev. 3.0; RAM:Kingston+Corsair 4x4GB CL9 1600Mhz; GPU:GTX 780; HDD's:Samsung 850 256GB + ADATA 1TB NVMe Blu-Ray:BD-RE BH08LS20; LCD:24" HP ZR24w; Sound:Audigy 4; PSU:Corsair TX750w; CASE:Thermaltake Armor
- Gizmo_CZ
- Začátečník

-
- LacoKalic
- Nováček

-
No, na CPU myslím, že je chlazení fpoho, ten XP-90 s 9cm FANem by to snad měl zvládnout. Kabely sem se snažil dát pokud možno tak, aby nebyly v prostoru, ale nastrkal sem je do prostor pro mechnaiky, nad flopynu atd. Jediný, co je v prostoru od pozic na HDD a mechaniky je pár kablíků od čidel na teplotu z bedny. Nevím, jak to líp srovnat. Ještě mě napadlo, nemůže tam vzniknout nějaký hluchý místo bez proudění vzduchu nebo tak něco? Třeba mezi CPU a grafikou, když tam je komín (větrák má 9*9, tak širokej je i ten květináč a dolejhá skoro na větrák, v bedně je udělanej otvor o něco širšim průměru, teplota na proc. šla o 4-5 °C dolů) a dělá vlasně stěnu? Nebo fakt koupit lepší chladič na grafiku, ale je mi to divný, když ostatním jede ta grafika s kupovanym chlazením fpoho a ještě to taktujou.
- LacoKalic
- Nováček

-
Tak jsem nakonec koupil Zalman VF 700. Po tom, co jsem ho přimontoval na grafiku (pasivy na ramky tam šli celkem blbě, kvůli tomu, jak je karta řešená, ale nakonec sem je tam dal, i když nedolejhaj celou plochou) mi teplota šla dolů. Bez zátěže je kolem 45 °C, při zátěži jak sem zběžně koukal 65 - 70 °C v zavřenym case. Ale PC pořád padá, pokud zavřu case. Při otevřeným to nedělá. No, koupi stejně nelituju, i tak to snížení teploty vo 10 stupňů je dobrý.
Ale zpátky k problému. Dál jsem teda pátral, čím by to mohlo bejt. Abych nezapoměl, skříň mám ve skřínce ve stolku, která je v zadu otevřená a ve předu zamykatelná (bezpečnostní opatření kvůli o 20 let mladší sestře
). Vypnul sem teda oba větráky v zadní části case a střčil bednu otevřenou zpátky do stolku. Teplota oproti zavřenýmu v prostoru (bráno z hodnot ve forceware - teplota okolí) klesla jen o 2 °C. Ale PC nepadá. Z toho vyvozuju že buď kryt nebo právě výše zmíněnej komín nad CPU brání proudění vzduchu kolem nějakýho místa, který se pak přehřívá.
Dál jsem si dal na pasiv od AGP můstku teplotní čidlo z bedny. Situace vypadá asi následovně: teplota GPU v klidu 45°C, CPU v klidu 45°C, okolí 35°C. Ale pasiv od AGP můstku měl po restartu (až po tom co PC znovu naběhlo) 57°C a z druhé strany v místech, kde můstek je, se na kartě skoro nedala udržet ruka, GPU těsně po naběhnutí 47°C a pasivy na ramkách karty se skoro ani neohřály.
Tak se chci zeptat, připadá vám teplota okolí kolem 35°C v klidu normální? Je normální, aby pasiv od AGP můstku měl takovou teplotu? A v případě že ne, zrovna mě nenapadá nic, čím bych ho ochladil
Díky moc za další případný rady a postřehy.
Abych nezapoměl, pro jistotu jsem i sundal pasiv z procesoru, jemně očistil, dal novou pastu a znovu řádně umístil (fakt už sem si nevěděl rady a jelikož to tu někde bylo taky zmiňovaný jako příčina podobnýho blbnutí PC, tak sem se chtěl ujistit, že mám tohle v pořádku). A jakmile se dostanu k digitálu, fotku PC sem dám (doufám, že to bude brzo).
Ale zpátky k problému. Dál jsem teda pátral, čím by to mohlo bejt. Abych nezapoměl, skříň mám ve skřínce ve stolku, která je v zadu otevřená a ve předu zamykatelná (bezpečnostní opatření kvůli o 20 let mladší sestře
Dál jsem si dal na pasiv od AGP můstku teplotní čidlo z bedny. Situace vypadá asi následovně: teplota GPU v klidu 45°C, CPU v klidu 45°C, okolí 35°C. Ale pasiv od AGP můstku měl po restartu (až po tom co PC znovu naběhlo) 57°C a z druhé strany v místech, kde můstek je, se na kartě skoro nedala udržet ruka, GPU těsně po naběhnutí 47°C a pasivy na ramkách karty se skoro ani neohřály.
Tak se chci zeptat, připadá vám teplota okolí kolem 35°C v klidu normální? Je normální, aby pasiv od AGP můstku měl takovou teplotu? A v případě že ne, zrovna mě nenapadá nic, čím bych ho ochladil
Díky moc za další případný rady a postřehy.
Abych nezapoměl, pro jistotu jsem i sundal pasiv z procesoru, jemně očistil, dal novou pastu a znovu řádně umístil (fakt už sem si nevěděl rady a jelikož to tu někde bylo taky zmiňovaný jako příčina podobnýho blbnutí PC, tak sem se chtěl ujistit, že mám tohle v pořádku). A jakmile se dostanu k digitálu, fotku PC sem dám (doufám, že to bude brzo).
- Gizmo_CZ
- Začátečník

-
Od kud jsi? vyplň si bydliště.
No ten PC bych do skříňky nedával! Vždyť stačí přihlašovací heslo heslo, ne???
Jinak bych to viděl fakt na "nějakou" tu součástku na ZK desce?! Co mosfety? Někdy je dobré i "vyfoukat" AGP port od prachu!!
Ten AGP můstek o kterém píšeš je předpokládám HIS můstek?? Jó ten peče jak hrom!! odhadem tak 50*C u mě!! Alr tím by to být memělo.
Určitě nafoť keys a grafiku!! Taky uvažuju o lepším chlazení kvůli pencil módu!!
No ten PC bych do skříňky nedával! Vždyť stačí přihlašovací heslo heslo, ne???
Jinak bych to viděl fakt na "nějakou" tu součástku na ZK desce?! Co mosfety? Někdy je dobré i "vyfoukat" AGP port od prachu!!
Ten AGP můstek o kterém píšeš je předpokládám HIS můstek?? Jó ten peče jak hrom!! odhadem tak 50*C u mě!! Alr tím by to být memělo.
Určitě nafoť keys a grafiku!! Taky uvažuju o lepším chlazení kvůli pencil módu!!
- h4__
- Žlutá karta Bazar

-
mno ja mam podobny zazitek, na me Sapphire X850XT to delalo po tom, co jsem ji jemne odpalil (:D) - omylem jsem na ni polozil FDD mechaniku a zapl PC a zacalo to dooost jiskrit, byla uplne cerna (jak mechanika, tak karta) mno a pak me to zacalo delat to samy, takze je mozny, zes ji omylem odpalil, podtaktovani z 520/1080 na 500/1000 pomohlo...