to co opisujes ma s widescreenom spolocne co? Nic... tak ako pises, je to problem VACSINY vsetkych LCDciek, ci uz 4:3 alebo 16:10.
Pre mna ma podpora 1080p v mojom monitore na pracu vo Windows, surfovanie a hranie nulovu dolezitost. To co spominas je predsa klasicke LCD ale aspon 24" a viac. Neviem si predstavit 17" LCD 4:3 s takym rozlisenim. Ako by sa na tom super pracovalo.
Chces 1080p na pozeranie filmov? Tak si kua kup aspon 100cm TV s touto podporou, tam si tie next-gen DVD uzijes ako treba, nie na "malom" monitore
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22 ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8 STEAM•uubuuW ... EVE Online•H00d
MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Wuuduu píše:to co opisujes ma s widescreenom spolocne co?
..no tak ano.. beru.. 1080p je problem vetsiny mensich LCD.. to jsem taky napsal.. nicmene nevim jestli jediny video, ktery sledujes je to na TV obrazovce, ale ja mam ve zvyku obcas skouknout nejakej triller na gamesu, nebo proste jen tak nejaky video z netu.. a prave tyhle veci se dneska uz vetsinou distribuujou v nizsim 720p ..no.. pokud jsem napsal, a to je bohuzel fakt u naproste vetsiny lidi, ze monitor beru jako investici na dlouho musim pocitat s tim, ze do roka se tahle distribuce rozsiri na 1080p, coz uz se pmalu stava.. no.. vysledek..? monitor te bude omezovat.. co je na tom nepochopitelneho.. proste je to kompromis..
..no a jinak.. co mas proti tomu zbytku.. pixel-to-pixel.. ano to je pru*er.. a poradnej.. emulace to nenahradej.. u levnych modelu tahle funkce chybi..
..co dal..? to, ze ma pri praci siroka plocha obrovske vyhody nema nic spolecneho s WS..? hmm..
btw: co ja vim, tak klasicky 4:3 placky s 1600x1200 vubec nemusej bejt 24" ale 20" (to je imho docela rozdil) a stojej cca od 11k.. to jsem prirovnaval k cene nejlevnejsiho Wide (kterej umi 1080p) za 25k.. to je imho taky docela rozdil..
OT: ..proc zrovna moderator musi byt za kazdou cenu agresivni.. nemel bys to tady spise uklidnovat, nez sirit OT a rozdmychavat flame..?
..proste jen jsem upozornil na celkove nedostatky Wide Screen monitoru.. to je bohuzel holy fakt, a to, ze mas treba WS rad (coz ja taky) jeste neznamena, ze budeme delat jako by tady podobne problemy nebyly.. jsou..
Maxtor píše:...OT: ..proc zrovna moderator musi byt za kazdou cenu agresivni.. nemel bys to tady spise uklidnovat, nez sirit OT a rozdmychavat flame...
Agresivny? Ale no, vidis v mojich odpovediach nejaku agresiu namierenu voci tebe, nejaky flamewar? Dokonca som vyjadril suhlas s tym, co hovoris. Btw. toho smajlika za poslednou vetou vidis?
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22 ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8 STEAM•uubuuW ... EVE Online•H00d
Skoro mě přijde že tady spíše řešíte rozlišení než poměr stran. Můj názor je ten že když wide tak spíše na notebooku tak 17", protože v provedení 4:3 je to už opravdu čtverec. Nicméně pokud nemám PC jen na sledování širokoúhlých filmů myslím že pro naše zeměpisné šířky je mnohem využitelnější klasický poměr stran. Ale je samozřejmě dobře že wide existuje a komu vyhovuje tak si ho pořídí. Problém je spíše v tom že je plno lidí si ho koupí jen proto že tomu nerozumí a koupí si wide jen proto že je to relativně nové, moderní a přece si nekoupím něco co je out. A zmiňovat se při posuzování zrovna tohoto že dělá s PC už 20let je naprosto nesmyslné. Nikdo z vás nemá wide 20let. Napíšu 20let jsem měl monitor s poměrem 4:3 a nyní jsem si koupil 16:9, 16:10 a vyhovuje mi více v tom či onom. Zdá se mi praktičtější, nebo s ním mám problémy takové či onaké. Každopádně si myslím že procento prodaných wide je podstatně nižší než u klasik a vyjádření že je to out a koupí si to jen zarytí konzervativci jsou naprosto nesmyslné a může to napsat jen .....
Je to jak z reklamy na prací prášek kdy ... nový je o 70procent lepší a vlastně ten původní na který běžela reklama ještě před měsícem a byl úžasný stojí za .....
HP Pavilion dv3600ec 13.3"LED T6400 3GB 320GB 9300M GS 512MB,DO,HDMI,eSata.Logitech V550 nano. HP 6735s Sempron SI40 2GHz, 2x1GB DDR2 800MHz, 250GB Sata Samsung HM250JI, Optiarc AD-7561S, AMD780G, Ati HD3200.Mirosoft bluetooth notebook mouse 5000.
1. Ano, problem s 1080p je hlavne o rozliseni a o Win Vista.
2. Sedel si za wide aspon tyzden? To je podstatne.
Ano, mal som 4:3 necelych 20 rokov a po 9 mesiacoch za 16:10 viem, ze klasiku uz NIKDY. Ocenujem sirsi uhol pohladu v hrach, vacsiu plochu pre filmy, a sirsiu plochu pre pracu. Ja si pametam, ako som vela krat hovoril , ze by sa mi zisiel sirsi monitor... mnoho rokov pred akymkolvek ws.
Napr. viem, ze v Bratislave este pred 1989 mali najvacsi uspech sirokouhle kina a boli neustale vypredane, kedze boli len dve (ano, kedysi neboli bezne kina s sirokym platnom). Asi nieco v tom ws bude, nie?
Neviem ci to ma vobec co spolocne so "zemepisnou sirkou", skor s tym, ako si zvyknuty mat pootvarane okna, rozmiestnene paletky s nastrojmi v programoch a pod. Ale kedze napr. TY si wide nemal dlhsiu dobu, ako mozes vediet, ze ti klasika (pretoze iny si doteraz aj tak nemal) vyhovuje viac? Mozno by taj tebe viac sadlo ws, mozno nie - a o tom to je. Ale na vynasanie sudov, si treba vyskusat obe varianty po dlhsiu dobu.
Myslim, ze 9 z 10 zubnych lekarov ktori by mali tu moznost skusit si kvalitne widescreen LCD by volilo prave ws.
Kdyz jsem to tak procital, tak vesmes souhlasim s tim, ze WS nema nevyhody....ALE jenom mi prijde divny, ze kvuli Inetu je lepsi 4:3...podle me clovek ktery sedi u internetu kazdodenne nekolik hodin tak radsi ma otevrenej browser a vedle toho napr mirandu(nebo cokoliv jinyho;)) jeste napr skype, pak jeste treba si tam davam mereni systemovych prostredku, nez aby mel o tri radky pisma navic v browseru...?!?!...nebo jeste druha varianta kterou uzivam - ze si otevru dve okna browseru vedle sebe(napr na porovnavani predmetu atd)......proto si myslim ze clovek ktery u inetu sedi mensi dobu nebo ho vyuziva jinym zpusobem tak muze ozelit ty tri radky a mit daleko vic vyhod....timpadem je asi tento argument pro me uplne mimo.....jeste me pobavila predstava ze nekdo si koupi 4:3 kvuli serialum hehe....to si je radsi o tech napr 150p oriznu BSplayerem na fullscreen....doufam ze jsem to napsal srozumitelne;)
PIII - takze sem mrtev...jsem jediny kdo nema doma conroe?!...uz je to tak, jsem jediny sveho druhu...clovek, ktery neumi videlat penize...(diky SWARMe za tvuj vyrok, jsem porazen)...Jo jeste jsem zapomnel, ze mam pomerne novyho nouta...tak ten snad zahazovat nemusim
1. WS ako take nevzniklo pre srandu kralikov, ale preto ze mudri ludia zistili, skutocny zorny uhol ludskych oci a pomer 16:9 stanovili ako najprijatelnejsi. Pri takomo pomere stran dokazu oci v spravnej vzdialenosti ostrit na cely obraz, teda clovek dokaze naraz prijat viac informacii. Pri 4:3 musi clovek casto preostrovat hore a dole, inak info uchadza - vznika unava oci.
WS mam rok a este sa mi nestalo, ze by som mal pocit, ze mi nieco pri sledovani uslo, kdezto pri sledovani klasickej 4:3 TV, mam stale pocit, ze tam nieco chyba, alebo mi unika...
2. Ako pisal Wuuduu - 4:3 (a 5:4 absoltne) NIE! Praca na WS je podstatne vyhodnejsie a lepsia - ci uz ide o grafiku, ofice, spracovanie videa atd.
3. Hry na WS su skvele fakt super. Dokonca aj NHL ktore nepodporuje WS vyzera v rezime pan&scan a 1280x1024 super
4. absencia 1080p nie je problemom. Monitor taketo rozlisko proste zobrazi interpolovane a clovek pride len o 30riadkov (pri 20" LCD).
Neda sa to nazvat nevyhodou WS, pretoze ani 20" 4:3 LCD s 1600x1200 nedokaze zobrazit plnych 1080p...na fullHD treba aspon 24" s 1920x1200...
Ali Hasan píše:Neda sa to nazvat nevyhodou WS, pretoze ani 20" 4:3 LCD s 1600x1200 nedokaze zobrazit plnych 1080p...na fullHD treba aspon 24" s 1920x1200...
..vidis to je taky fakt.. jsem si to v zapalu diskuse nejak neuvedomil..
..nicmene.. ja uz mam vybrano a cekam uz jen na cenu na CZ trhu, parametry apod.. v prepoctu z EUR je to totiz paradni nabidka.. http://www.pretaktovani.cz/text/SamsungCX305T.asp
V dokumentaci té karty jsou v souvislosti s obnov. frekvencema uvedena jednotlivá rozlišení a Wide rozlišení tam nejsou uvedena. Přeci jenom je z doby, kdy W monitory nebyly běžné. A tak nevím jestli to ta karta vůbec umí.
Tak já bych si ho teda nekoupil myslím zatím žádný widescreen 19ku...viděl jsem ho na vlastní oči v jednom větším obchodě a je to fakt na výšku moc úzký....působí ten monitor hodně malým dojmem oproti klasické 19c LCD....ale tak někdo rozmýšlí, koupí ho a je jasný, že si na to zvykne a pak bude říkat....jooo to je super, klasiku bych už nechtěl...ale třeba fakt nechtěl. ) já teď tak nějak sleduju trh s lcd a asi si vyberu Samsung 204B, je to 20ka, klasický 1600x1200 na něm jde...velký monitor, super na hry, v poho na filmy...cena nějakých 9100 se dá sehnat...radši 2 připlatím než dneska levné W.
sipmart píše:Tak já bych si ho teda nekoupil myslím zatím žádný widescreen 19ku...viděl jsem ho na vlastní oči v jednom větším obchodě a je to fakt na výšku moc úzký....působí ten monitor hodně malým dojmem oproti klasické 19c LCD....ale tak někdo rozmýšlí, koupí ho a je jasný, že si na to zvykne a pak bude říkat....jooo to je super, klasiku bych už nechtěl...ale třeba fakt nechtěl. ) já teď tak nějak sleduju trh s lcd a asi si vyberu Samsung 204B, je to 20ka, klasický 1600x1200 na něm jde...velký monitor, super na hry, v poho na filmy...cena nějakých 9100 se dá sehnat...radši 2 připlatím než dneska levné W.
preco porovnavas 19" 16:10 s 20" 4:3?, to je jasne, ze je mensi. Ale existuju aj 20 a 21" wide monitory.
Ali Hasan píše:Neda sa to nazvat nevyhodou WS, pretoze ani 20" 4:3 LCD s 1600x1200 nedokaze zobrazit plnych 1080p...na fullHD treba aspon 24" s 1920x1200...
..vidis to je taky fakt.. jsem si to v zapalu diskuse nejak neuvedomil..
..nicmene.. ja uz mam vybrano a cekam uz jen na cenu na CZ trhu, parametry apod.. v prepoctu z EUR je to totiz paradni nabidka.. http://www.pretaktovani.cz/text/SamsungCX305T.asp
Hmmmmm
Aha, takze ty si chces kupit tento novy Samsung???A to ho chces pripojit na tu grafiku co mas v popise???
To len tak, trosku OT
Aj tak si myslim ze si kupis lacnejsi model, pretoze vyhodit 40-50litrov za monitor si moze dovolit tak nejaka firma a nie "bezny" uzivatel PC
Už jsem to tu jednou psal. A co prohlížení fotografií?
Celý displej 4:3 1600x1200 zobrazí při využítí všech bodů 1.92 megapixelu, WS monitor zobrazí jen 1.76 megapixelu! Při prohlížení fotek ti WS monitor zobrazí fotku ještě v menším rozlišení, na displeji vidíš pouze 1.47 megapixelovou fotografii (oproti plných 1.92MP u 4:3). Takže to, že WS má pouze výhody není pravda.
Tak aby to nebyly jen nazory pro Wide, budu tu reprezentovat druhej nazor. Snad mi tu Woodoo nebude mlatit o hlavu jako ostatním, ze jsem wide nevyzkoušel a proto pomlouvám - naopak. Mel jsem doma asi 3 nedele jeden z lepších wide a to Samsung 215TW.
Na PC doma prevazne hraju a pak se dost hrabu v ruznych cenících, nabídkách a vůbec v kancelařine v excelu a pod.
Clovek, kterej opravdu hraje hry (tim nemyslim radoby-pseudo-hrače co si zahraje jednu hru do mesíce) nemůže bejt z wide nejak nadšenej. Ne každá (ani nová!) hra to podporuje a když už, je to podle me vhodný tak leda na FPS.
Rád hraju i RTS, ktery na tom podle myho nazoru vypadaj hrozne, pohled na bojište je dost divnej.
Z pracovního pohledu mi to taky nevyhovovalo, nemohl jsem si proste zvyknout a dva dokumenty vedle sebe ani tak nepotrebuju, kdyz jedu v jedny velky tabulce, je to peklo, nelíbí se mi to.
Vysledek - užasnej (přitom LCD bylo samo o sobe kvalitní, barvy, odezva atd.) widescreen šel z domu, a dokud me k tomu nulová nabídka "normalních" LCD nedonutí, zustanu si u starych
Huutamalla voi saada kiven itkemään vaan ei puhumalla toista anteeksi pyytämään, pyytämään
- ja niinpä meillä tuulta kylvetään
Lukke píše:Celý displej 4:3 1600x1200 zobrazí při využítí všech bodů 1.92 megapixelu, WS monitor zobrazí jen 1.76 megapixelu! Při prohlížení fotek ti WS monitor zobrazí fotku ještě v menším rozlišení, na displeji vidíš pouze 1.47 megapixelovou fotografii (oproti plných 1.92MP u 4:3). Takže to, že WS má pouze výhody není pravda.
Hej, uz sme sa tu o tom bavili, ovsem uvedom si jednu vec, kto ma dnes 2MPx fotak? Nikto... kazdy normalny digital ma ovela vyssie rozlisenie, takze VZDY vidis mensiu fotku ako je v reale.
2Sent: nastastie RTS nehravam, tak v tomto smere ti nemozem protirecit, aj ked by som chcel.
Wuuduu píše:Hej, uz sme sa tu o tom bavili, ovsem uvedom si jednu vec, kto ma dnes 2MPx fotak? Nikto... kazdy normalny digital ma ovela vyssie rozlisenie, takze VZDY vidis mensiu fotku ako je v reale.
Ale to přece nepopírá fakt, že na WS vidíš fotografii ještě o půl megapixelu menší. Takhle uvažovat může jen člověk, který je ortodoxním zastáncem WS. Je samozřejmě lepší prohlížet fotografie v 1.92MPx než 1.47MPx (díky menšímu rozlišení na výšku se sníží logicky i šířka fotografie). Proto opět opakuji, že WS nemá pouze výhody.
Wuuduu píše:Hej, uz sme sa tu o tom bavili, ovsem uvedom si jednu vec, kto ma dnes 2MPx fotak? Nikto... kazdy normalny digital ma ovela vyssie rozlisenie, takze VZDY vidis mensiu fotku ako je v reale.
Ale to přece nepopírá fakt, že na WS vidíš fotografii ještě o půl megapixelu menší. Takhle uvažovat může jen člověk, který je ortodoxním zastáncem WS. Je samozřejmě lepší prohlížet fotografie v 1.92MPx než 1.47MPx (díky menšímu rozlišení na výšku se sníží logicky i šířka fotografie). Proto opět opakuji, že WS nemá pouze výhody.
Kdo se opravdu zajímá o focení , tak nefotí 4:3 kompaktem , ale ve formátu 3:2 zrcadlovkou. A tomuto formátu rozhodně sluší widescreen.