TN nebo PVA

Monitory CRT, LCD, plazmové, projektory a další, rady a zkušenosti s nimi.

Moderátor: maXXmilian

-Miky-
Nováček
Nováček

TN nebo PVA

Příspěvek od -Miky- »

Chci koupit LCD 19" Samsung. Hry, fitm, kancelař cca do 8,000 bez DPH.
Mate někdo zkušenosti s http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?ak ... &zbo=31036
ale obávam se horší odezvy. Sice lepší barvy a černější černá.
Nebo jsou TN a PVA tak podobné že jako laik to nepoznám a měl bych koupit raději např.
http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?ak ... &zbo=30817 ?
VIA KT6V, AtlonXP 2600+, DDR 1024 400 mhz A-DATA, HDD 120GB 7200 - SATA, Gygabyte FX6600 GT, SB Audigy
Stano K.
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Re: TN nebo PVA

Příspěvek od Stano K. »

na pctuning a svethardvare som cital nieco o lcd technologiach, vyhladaj si to a troch budes mat jasnejsie
-Miky-
Nováček
Nováček

Příspěvek od -Miky- »

sTano11 píše:na pctuning a svethardvare som cital nieco o lcd technologiach, vyhladaj si to a troch budes mat jasnejsie
Tyhle stranky jsem pročet od A až do Z hlavně jakoukoliv recenzi i megarecenzi na světhardware ale bohužel tam není zecenze na ty LCD po krerych du tak proto se ptám ostatních jaký mají naror.
VIA KT6V, AtlonXP 2600+, DDR 1024 400 mhz A-DATA, HDD 120GB 7200 - SATA, Gygabyte FX6600 GT, SB Audigy
Lojza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lojza »

Z vlastních zkušeností můžu říct, že daleko lepší je PVA, i třeba s odezvou 16 ms. Na TN je vidět jak se maže obraz, třeba při scrollování textu a i ve hrách, kdežto na PVA nic takovýho není nepozoruju. Původně jsem měl TN displej 8 ms, nyní PVA 13 ms a je to "nebe a dudy", těch 8 ms je spíš sen. I když je fakt že nové TN s 2 ms jsem neviděl.
Nathan Rahl
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Nathan Rahl »

-Miky- píše:Chci koupit LCD 19" Samsung. Hry, fitm, kancelař cca do 8,000 bez DPH.
Mate někdo zkušenosti s http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?ak ... &zbo=31036
ale obávam se horší odezvy. Sice lepší barvy a černější černá.
Nebo jsou TN a PVA tak podobné že jako laik to nepoznám a měl bych koupit raději např.
http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?ak ... &zbo=30817 ?
s tim panelem zkusenosti mam ja :-) a kdyz pouzijes funkci hledat tak najdes nejake postrehy, ktere jsem tu na foru psal :-)
.: PC :. AMD Ryzen 5 1400, Wraith Stealth, 2x8GB 3000 MHz DDR4 Corsair Vengeance LPX Blue, Intel 600p M.2 256GB NVMe + 2x 2,5" 250GB SATA (Toshiba, Fujitsu), ASRock Fatal1ty AB350 Gaming-ITX/ac, Corsair HX620, Cooler Master Elite 110, Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti D5 4GB, Dell S2721DS, Epson WorkForce WF-2750DWF, W10pro .: PC2:. MiniPC AMD R7 8745HS(8c,16t), 2x32GB 5600 MHz DDR5, 512GB+1TB SSD, RX780M .: HTPC :. Athlon 5150, ASRock AM1B-ITX, 2x4GB RAM, 64GB SSD + SATA 500/750/1500/3000 GB, Axago PCES-S1, Fractal Design Node 304, Enermax NAXN450, W10pro, i-tec MySafe 640/640 GB .: Raspberry Pi 3 model B :. .: PB :. A64 X2 3800+, Asus A8N-SLI SE, 2GB RAM, MSI X1950Pro 256MB, HDD 500GB, EC ML5470, Enermax Liberty 400W, Samsung 940T, CanoScan 4400F, Konica Minolta PagePro 1350W, W7 .: NB :. MSI Alpha 15 B5EEK (Ryzen 5600H, 16GB DDR4, 512GB SSD, Radeon 6600M); Acer TravelMate 4502LCi WXP .: Tablet :. Samsung Galaxy P3100 TAB 2 7.0 3G + 32GB karta .: GSM :. iPhone 14 Pro 256GB .: PC OLD :. C2D E8200, GB P35-DS4, 8GB RAM, Radeon HD 4670 512MB GDDR4, SDD 128GB, Ubuntu
oňa
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oňa »

Mě se zrovna články o jednotlivých technologiích moc nelíbí, protože člověk dojde k názoru, že TN je naprostej shit a barvy nestojí za nic - ale přitom nové TN LCD pro normální používání stačí. Chce to prostě zajít do obchodu a podívat jestli ti prostě ty barvy dostačují.
Přečíst rezenci o monitoru, který si člověk chce koupit je nutnost viz nářezová odezva (100ms) u Samsungu 971P (recenze na SHW).
P.S. To, že TNka obecně mažou (narozdíl od PVA), tady pisatel nade mnou asi nemyslel vážně.
PC: AMD 2600+ Barton (socka A), MSI KT600, RAM Transcend 2x 512 MB DDR, GigaByte nVidia 6600 128MB AGP + AMD box (s754) :) , Hitachi 250 GB SATA, DVD-RW NEC 4550A, case EC, zdroj Fortron 400W, LCD Samsung 940BW 19" wide
Lojza
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Lojza »

oňa píše:Mě se zrovna články o jednotlivých technologiích moc nelíbí, protože člověk dojde k názoru, že TN je naprostej shit a barvy nestojí za nic - ale přitom nové TN LCD pro normální používání stačí. Chce to prostě zajít do obchodu a podívat jestli ti prostě ty barvy dostačují.
Přečíst rezenci o monitoru, který si člověk chce koupit je nutnost viz nářezová odezva (100ms) u Samsungu 971P (recenze na SHW).
P.S. To, že TNka obecně mažou (narozdíl od PVA), tady pisatel nade mnou asi nemyslel vážně.
Mažou, zkus na TNku rolovat text - ztuční, maže. Na PVA nic takovýho nevidim, ale řikám - neviděl jsem v praxi nový TNka pod 4 ms, ale stejně zlatý PVA.
weller
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od weller »

Lojza píše:
oňa píše:Mě se zrovna články o jednotlivých technologiích moc nelíbí, protože člověk dojde k názoru, že TN je naprostej shit a barvy nestojí za nic - ale přitom nové TN LCD pro normální používání stačí. Chce to prostě zajít do obchodu a podívat jestli ti prostě ty barvy dostačují.
Mažou, zkus na TNku rolovat text - ztuční, maže. Na PVA nic takovýho nevidim, ale řikám - neviděl jsem v praxi nový TNka pod 4 ms, ale stejně zlatý PVA.
Já mám samsung 940bf s odezvou 2ms technologie TN a můžu říct že při rolování textu to vůbec nemaže a při hrách je taky úplně skvělej
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Otazka je, nakolko mate moznost POROVNAT REALNE ci je to vase TN tak skvele.
Ale zarucujem: tyzden za LCD s S-PVA, S-MVA, S-IPS a TN vam uz tak skvele pripadat nebude. :wink:

Ale ak je to bez moznosti priamej konfrontacie, ano, nove TNka su fakt celkom dobre.
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
Antonín Chromý
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Antonín Chromý »

Wuuduu píše:Otazka je, nakolko mate moznost POROVNAT REALNE ci je to vase TN tak skvele.
Ale zarucujem: tyzden za LCD s S-PVA, S-MVA, S-IPS a TN vam uz tak skvele pripadat nebude. :wink:

Ale ak je to bez moznosti priamej konfrontacie, ano, nove TNka su fakt celkom dobre.
Ano, reálně... Podle mě jde o každého jednotlivého uživatele, jeho nároky a jeho požadavky. Vsadím se, že kdyby tobě postavili na stůl TN monitor, tak má ještě před zapnutím -25 bodů ze 100 jenom za to, že to prostě je TN :) a dalších -25 protože to není WIDE :) - například.

Žádná s technologií není dokonalá úplně, každá má svoje mouchy i když souhlasím, že papírově je nejslabší právě TN. Nicméně právě v reálném použití může být kvalitní typ obrazovky "zabit" méně kvalitním podsvícením nebo elektronikou. Případně jeho cena dosahuje výšin, do kterých se nechce šplhat všem potencionálním kupcům.

Takže to nakonec vždycky bude o nějakém kompromisu a o tom, co uživateli/kupci vyhovuje a co je schopen za danou cenu akceptovat.
Wuuduu
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Wuuduu »

Antonín Chromý píše:Vsadím se, že kdyby tobě postavili na stůl TN monitor, tak má ještě před zapnutím -25 bodů ze 100 jenom za to, že to prostě je TN ...
To nie, musel by som sa na to pozriet, otestujem si uhly, potom mazanie textu na bielom pozadi.
Antonín Chromý píše:...a dalších -25 protože to není WIDE
Spravne, to je velke minus :wink:
Lenovo ThinkPad EDGE E520, intel i3-2310M, 8GB RAM, intel HD graphics / Ati Radeon 6630M 1GB, HDD 500GB, Windows7 HP 64bit
intel pentiumMMX 200MHz, 64MB EDORAM, TsengLabs ET6000 2MB PCI, SoundBlaster AWE32 ASP 8MB ISA, HDD 4GB+850MB, DOS 6.22
ATARI 1024STFM, 1MB RAM, 3.5" FDD SingleSide, TOS
Apple iMac, i5 3,1GHz, 4GB RAM, Ati Radeon 6970M 1GB, 27" LED panel 2560x1440, Seagate 1TB HDD, Magic Mouse, Thunderbolt, audio-technica ATH-T44, Mac OSX 10.6.8
STEAM uubuuW ... EVE Online H00d

MACINTOSH – Most applications crash. If not, the operating system hangs.
oňa
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od oňa »

Lojza píše:
Když něco nevíš (nejseš si jistej), tak to tu prosím tě nepiš viz blud TNka mažou a hotovo. Jen tady mateš lidi!
Nechtěl jsem reagovat dokud se sám nepřesvědčím na svém TN Samsung 940BW (což je model za 6k, 4ms papírově) a ani ten nemaže/neztuční text atd.
PC: AMD 2600+ Barton (socka A), MSI KT600, RAM Transcend 2x 512 MB DDR, GigaByte nVidia 6600 128MB AGP + AMD box (s754) :) , Hitachi 250 GB SATA, DVD-RW NEC 4550A, case EC, zdroj Fortron 400W, LCD Samsung 940BW 19" wide
Mike.Ace
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Mike.Ace »

oňa píše:Přečíst rezenci o monitoru, který si člověk chce koupit je nutnost viz nářezová odezva (100ms) u Samsungu 971P (recenze na SHW).
Mno a staci si taky precist, ze ten autor mozna ani monitor nechci rici co, kdyz si zahadnym zpusobem nevsiml tlacitku na noze monitoru :) A to tlacitko primo bije do oci, kdyz minotor je videt v realu :) A jeste ten stineny kabel, no to bylo videt, jak je nekdo profi :) Dyt treba kabel umi zapojit i 10-ti lete dite :)

Jinak pracoval jsem s PVA i TN, a u me taky jasne PVA vyhrava. Lepsi barevne podani, uhly, pro filmy a hry dostacujici.
Intel Core i7 930 @ standard frequency /// ASUS P6X58D Premium /// OCZ Platinum 3*2 GB DD3 RAM Triple Channel + KINGSTON HyperX Savage 3*4GB DDR3 RAM Triple Channel /// Sapphire Radeon 5850 1GB RAM /// SATA III Western Digital Black 1TB 64 MB Cache /// SATA II Western Digital Black 640GB 32MB Cache /// OCZ 600W Power Supply /// Samsung SyncMaster 2232BW /// Windows 10 Home 64bit ///
JJ
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od JJ »

Přihodím svůj názor. Mezi TN a PVA bych bral spíš PVA. Jinak ale nedám dopustit na AS-IPS. Není to ale jenom o technologii (na to nezapomínat). TN má sice mizerné úhly, ale dovolím si tvrdit, že 10bit S-TN EIZO M1700 (které ale stálo před rokem přes 10 000) je až na úhly určitě lepší než leckteré 8bitové PVA v podobné cenové kategorii. Kupoval jsem ho, takže vím, o čem mluvím. Ten monitor je ve své kategorii (TN) těžko s čímkoli jiným srovnatelný a dovolím si tvrdit, že podáním barev za sebou nechává leckterá PVA.
Obecně bych řekl, že pokud budu mít dva monitory, které se liší jen a pouze technologií panelu (zcela teoretická situace), tak zvítězí PVA, jinak je ale třeba porovnávat komplexněji.
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

TN nebo PVA?...

Příspěvek od jjO0ee »

...PVA! :-)
Procesor: Intel Core 2 Duo 6600 2,4 Ghz
Základní deska: Gigabyte GA-965P-DS4
Paměti: Corsair DDR2 2GB 800 Mhz (dualchannel)
Grafická karta: ATI Radeon X1950XTX
Harddisk: Maxtor 320 GB SATA II

PC sestava platná od 12/2006
popikos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od popikos »

No dobre PVA, PVA,... ale kterej? Pokud si na nem obcas zahraju hru? Viz treba samsung 971p, ma PVA a odezva strasna, coz zajemce o tuto technologii hned odradi ...
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Eizo S1931?

Příspěvek od jjO0ee »

No já teď budu kupovat Eizo S1931, to je S-PVA panel a ten je na tom s odezvou dobře.

Něco bližšího jsem o tomto LCD napsal v tématu od autora Fugo, kde se na tento monitor ptá.

TN panel fakt neber, viděl jsem to na vlastní oči a byl dokonce od Eiza. Už na první pohled prostě humus, dávno vyšumělá technologie.

No a pokud jsi jen příležitostný hráč, šel bych klidně i do LCD Viewsonic VP930 - viz recenze na www.svethardware.cz Ten je navíc o něco levnější, než Eizo S1931. Ovšem u recenzí Viewsonicu je jedna malá nesrovnalost. Na www.svethardware.cz se píše, že tmavé scény u filmů jsou lehce rozmazané ale že hra HL2 se hraje úplně v pohodě, zatímco jinde, na www.prad.de se píše, že filmy jsou úplně OK, zatímco hraní HL2 ne zcela ( prý patrné lehké rozmazání scény, asi při nějakém náročném pohybu - ale prý nic co by působilo nějak rušivě). Holt subjektivní pocity recenzentů, teď si vyber.

U Viewsonicu je pak ještě prý problém s podsvícením, ale prý pouze, pokud se zrovna díváš na tmavé plochy na něm, a v pokoji (kde je umístěno LCD) je úplná tma (tzv. X-effect).

O tom zde: http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1032685

Ač jsem se nakonec přikláněl k levnějšímu řešení, nakonec jsem zvolil právě Eizo S1931 namísto Viewsonicu VP930. Ale jinej monitor do 12000 - 13000 Kč bych asi nebral, než jeden z těchto. Pokud tedy chci něco univerzálnějšího.

Hlavně žádný TN. Ani teď ty nový s kontrastem 2000 (např. Samsung Syncmaster 931C). I když o nich nic moc nevim, je to prostě TN a tak bych tomu nevěřil.

popikos
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od popikos »

Kterej konkretne Eizo S1931? A nemas link na nejakou recenzi?
Black.Fighter
Nováček
Nováček

Příspěvek od Black.Fighter »

http://www.pctuning.cz/index.php?option ... &Itemid=47

Skus si tady něco o tom přečíst. Docela zajímavý... :)
jjO0ee
Začátečník
Začátečník

Reakce

Příspěvek od jjO0ee »

popikos píše:Kterej konkretne Eizo S1931? A nemas link na nejakou recenzi?
Dyť sem psal, že odkazy na recenze jsem napsal do jinýho threadu, je to tady:

http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=81483

Co se týče různých verzí Eiza S1931, tak to je zde:

http://forum.grafika.cz/read.php?91,1873679

Odpovědět

Zpět na „Monitory, televizory a projektory“