Pískání HDD

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
cherson
Začátečník
Začátečník

Pískání HDD

Příspěvek od cherson »

zajímalo by mě zda má zdroj vliv na to zda disk začne pískat, či nikoliv.

Momentálně mám zroj Eurocase 300W a starý disk maxtor 40GB, vše staré 2roky, disk mi začal pískat asi po roce.

Je to tím že se opotřebuje HDD nebo na to má vliv zdroj?

Chci si koupit nový disk ale zvažuju jestli to nemůže být tím zdrojem.

prosím poraďte
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Může to způsobovat více věcí, rozvodná síť, zdroj a koneckonců i disk. Lze to lehce vyzkoušet při užití kvalitnějšího zdroje než EC. Ten může vyřešit první dva problémy.
cherson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cherson »

tak myslíš že je možné pokud vyměním zdroj že přestane HDD pískat?

no před rokem jěště nepískal tak mi to nepřijde moc pravděpodobné.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Pokud máš možnost půjčit si od kamaráda jiný zdroj, tak doporučuji to řešit takto.
cherson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cherson »

vlastne stejna situace byla s bývalým diskem 20GB, taky zacal po case pískat, ten jsem zkousel i v jinem zdroji a porad piskal.

jedine ze by nejaky kvalitni zdroj dodaval stabilnejsi napeti co by tak disk nenicilo.
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Ono taky dost závisí na místě kde to zkoušíš. Rozvodná sít rozhodně není ideální. Na mnoha místech se vyskytují složky, jež způsobují pískání traf, disků, apod. Kvalitnější zdroje většinou tento problém řeší. Šance, že budou pískat je mnohem menší. Mám dobrou zkušenost s Fortrony a Chieftecy, oba tento problém u zákzníka vyřešily. Nicméně není to pravidlem. To co někde funguje, nemusí fungovat jinde.
LuFi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od LuFi »

Pískání jsem už tady řešil:
zde je link
I když tvůj případ je trochu o necem jinem.
Dříve jsem četl tady na PCT (ne na fóru) článek že WD přechází na Fluidní ložiska, bylo tam že WD disky s kuličkovymi ložisky po roce používání začaly pískat, v diskuzi u článku to hodně uživatelů potvrdilo.
E8200::Asus P5Q PRO::HD4850 AC s1::4GB A-Data::250GB Seagate::2014L1T::HX520::Tt VB1000BWS Soprano::Samsung 2043BW::
cherson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cherson »

diky Fifi a LuFi
tak asi koupim novy zdroj. ze by seasonic S12-430 ? :)
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

Fifi píše: Mám dobrou zkušenost s Fortrony a Chieftecy, oba tento problém u zákzníka vyřešily. Nicméně není to pravidlem. To co někde funguje, nemusí fungovat jinde.
Neni to spise naopak. Ze to s Fortrony a Chieftecy piskalo???

(me u nove PC piskal zdroj i HDD :x :x - nastesti to reklamace vyresila)
Fifi
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Fifi »

Většinou mi pískají disky buď s velmi levným zdrojem, nebo Seagaty v kombinaci s dobrými zdroji. Seagate ze zásady kvůli těmto problémům nedělám. U Maxtoru jsem tolik problémů s pískáním nezaznamenal, proto bych to tipnul na první případ. Ale samozdřejmě na vině může být třeba stará rozvodná síť.
matooo
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od matooo »

tak mam seagate 7200.10 320GB a aj kvalitny zdroj a som rad ze mi to nepiska :-D tak dufam ze aj casom to tak zostane ale planujem ten disk vymenit
piskanie disku by zdrojom byt nemalo ten disk co mas ma gulickove loziska a tie ti zacali hucat/piskat je to vec vnemu
takze kludne mozes kupit disk piskanie diskov je zname len u seagatov co viem ale u mna nie ale nesiel by som uz do toho seagatu skor hitachi alebo WD (mozno seagate 7200.10 alebo 250GB model ta moja 320ka huci)
i7-920 D0 | ASUS P6T6 WS Revolution | 12 GB Corsair Dominator DHX | Gainward 8800GTS 512MB | 30" DELL 3008WFP LCD | Adaptec 5805Z |
SAMSUNG 840 PRO 256GB & 5x WD2003FYYS RAID10 | CM Stacker 830 NVIDIA Edition | Enermax Infinity 720W | Logitech G11 & G9 |
AIRCooling – CPU: Noctua NH-D14 | VGA: AC Accelero S1 rev.2 + 2x Noctua NF-S12-1200 | HDD: 2x XILENCE | 4x Noctua NF-S12B FLX |
cherson
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od cherson »

tak pokud mám problémy v rozvodné síti, což je možné že ano , pomohla by přepěťová ochrana? Potom bych možná koupil nějaký zrdoj, ale nechci aby mi ničila zorvodná síť HW (ochranu bleskem snad potřebovat nebudu).

Co třeba tato? http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?ak ... &zbo=48054
Nebo jakou doporučíte?
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“