Gigabyte 965P-DS4 (775, P965 + ICH8R)

Základní desky firmy ASRock a firmy Gigabyte.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
feel
Nováček
Nováček

Příspěvek od feel »

roč by tam muselo být AHCI? Hot plug a NCQ nepotřebuju.
- jak myslis ,ale bez AHCI tam ty ovladace nedas
- to ze ti to nebootuje nebo blbne to odpovida, je treba new instalation windows :D
.::CPU::. Core 2 Duo E6320 @ 3,15GHz (1,405V) .::MB::. Gigabyte GA-965P-DS4 (Bios v F10) .::RAM::. 2x1GB GEIL Ultra 800MHz CL4 ( 900MHz@5-5-5-18@2,1V) .::GPU::. Gigabyte 1950pro .::HDD::. WD320YS 16MB SATAII a Seagate 200GB 8MB UATA .::ROM::. LG H12L
Yopi
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yopi »

Pánové. Tak za 2 dny si jedu pro desku do Brna. Nejak se nemuzu rozhodnout. Same problemy. Co teda ty disky? Uz se z novymi ovladaci nevypinaji? Rean zase ty ovladace nemuze nainstalovat. Tak co. Uz je to u ostatnich v pohode?
AMD Athlon 3200+, MSI K8N Neo Platinum, Seagate Barracuda 250 Gb SATA NCQ, 8Mb. GeForce Gygabyte 6600 AGP, 2 x 512 Gb Ram Transcend, Fortron 400W, DVD RW Nec ND5240,
euforik
Nováček
Nováček

Příspěvek od euforik »

Yopi píše:Pánové. Tak za 2 dny si jedu pro desku do Brna. Nejak se nemuzu rozhodnout. Same problemy. Co teda ty disky? Uz se z novymi ovladaci nevypinaji? Rean zase ty ovladace nemuze nainstalovat. Tak co. Uz je to u ostatnich v pohode?
Ream je magor nenecha si poradit tak co s nim :)
euforik
Nováček
Nováček

Příspěvek od euforik »

euforik píše:
Yopi píše:Pánové. Tak za 2 dny si jedu pro desku do Brna. Nejak se nemuzu rozhodnout. Same problemy. Co teda ty disky? Uz se z novymi ovladaci nevypinaji? Rean zase ty ovladace nemuze nainstalovat. Tak co. Uz je to u ostatnich v pohode?
Ream je magor nenecha si poradit tak co s nim :)
A pokial ide o tie disky tak na to uz ti niekto kusok hore odpovedal...
.::CPU::. Core 2 Duo E6300 @ 2,8GHz (1,325V) .::MB::. Gigabyte GA-965P-DS4 (Bios vF10) .::RAM::. 2x1024MB CORSAIR CM2X1024 - 6400 800MHz 5-5-5-12 .::GPU::. Asus 1950pro 256MB DDR3 .::2xHDD::. MAXTOR 160GB 16MB SATAII RAID STRIP .::DVDROM::. BENQ 1655 .::ZDROJ::. CORSAIR 520W
feel
Nováček
Nováček

Příspěvek od feel »

Co teda ty disky?
- me se ty disky vypinaji jen pri zmene FSB, kdyz ji nemenim, tak se nevypinaji
.::CPU::. Core 2 Duo E6320 @ 3,15GHz (1,405V) .::MB::. Gigabyte GA-965P-DS4 (Bios v F10) .::RAM::. 2x1GB GEIL Ultra 800MHz CL4 ( 900MHz@5-5-5-18@2,1V) .::GPU::. Gigabyte 1950pro .::HDD::. WD320YS 16MB SATAII a Seagate 200GB 8MB UATA .::ROM::. LG H12L
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Rean píše:Podle manuálu AHCI umožní řadiči používat pokočilé vlastnosti SATA - jako třeba hot plug a NCQ. Pokud je nastaveno na Disabled, používá se IDE mód. Proč by tam muselo být AHCI? Hot plug a NCQ nepotřebuju.
Už to tu bylo milionkrát. Buď máš nastaveno na disabled a disky jedou v emulovaném IDE módu (čili nejsou potřeba F6 ovladače při instalaci), nebo přepneš na nativní mód AHCI a jsou nutné ovladače. To samé při RAID. Je ale nutné provést tuto změnu před instalací systému, pokud tuto volbu změníš až po, budou se vyskytovat problémy, co popisuješ (nenabootování systému). Ovladače jsou nejvhodnější poslední od Intelu (Intel Matrix Storage ICH8), v současnosti je to verze 6.2.0.2002, u které se již neprojevuje vypínání disků při restartu.
Pár příspěvků výše jsem to tu opět psal. S nejnovějšími ovladači 6.2.0.2002 k vypínání disků již nedochází. Jen při změně FSB (např. pokud změníš v biosu z 200 na 290), tak první restart se vše na tvrdo resetuje, ale další restarty je vše tak jak má být.
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
Rean
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rean »

Lukke píše:Už to tu bylo milionkrát. Buď máš nastaveno na disabled a disky jedou v emulovaném IDE módu (čili nejsou potřeba F6 ovladače při instalaci), nebo přepneš na nativní mód AHCI a jsou nutné ovladače. To samé při RAID. Je ale nutné provést tuto změnu před instalací systému, pokud tuto volbu změníš až po, budou se vyskytovat problémy, co popisuješ (nenabootování systému). Ovladače jsou nejvhodnější poslední od Intelu (Intel Matrix Storage ICH8), v současnosti je to verze 6.2.0.2002, u které se již neprojevuje vypínání disků při restartu.
To, že při změně řadiče je potřeba přeinstalovat Windows bohužel vím. Moje otázka ovšem zní - co je špatného na tom IDE módu? Je nastavený defaultně v BIOSu, tak nechápu, proč by neměl normálně fungovat. Původně jsem se taky ptal na tu chybu disku EventID 51. Ta se projevovala pouze na disku připojeném na PATA - a s PATA nemá Intel a jeho řadič nic společnýho, chipset 965P ho neobsahuje.

Trochu jsem ohledně EventID 51 hledal a našel, že někomu pomohlo zaškrtnout volby na vlastnostech disku "Disable tagged queuing" a "Disable synchronous transfers". Je to na záložce SCSI properties (i když je disk připojen na PATA). Tak jsem to udělal a uvidíme - zatím se chyba znovu neobjevila - ale ona se neprojevovala pravidelně, takže to chce chvíli pozorovat.
Rean
Nováček
Nováček

Příspěvek od Rean »

euforik píše:Ream je magor nenecha si poradit tak co s nim :)
Kdybych si nechtěl nechat poradit, neptám se na fórech. Před dotazem jsem strávil dost času na netu, řešení jsem nenašel, tak jsem se zeptal tady. Jenom jsem se prostě nespokojil s odpovědí "musi by AHCI". Chci vědět proč, protože mám pocit, že AHCI s mým problémem (EventID 51) vůbec nesouvisí.
Njuska
Nováček
Nováček

Příspěvek od Njuska »

Rean píše:Moje otázka ovšem zní - co je špatného na tom IDE módu? Je nastavený defaultně v BIOSu, tak nechápu, proč by neměl normálně fungovat.
V BIOSu je defaultne nastaveno spousty veci... a to rozhodne neznamena, ze to tak ma byt!
Rozdil mezi PATA a SATA je tu uz popsan... (mimochodem, ja jsem prave kvuli ty debilite s defaultem na PATA musel reinstaloat system znova - po flashy a resetu BIOSu jsem si totiz nevsiml...).
Rychlost prenosu je celkem stejna, nicmene AHCI vyuziva nektere vlastnosti, ktere pak umozni sviznejsi praci s diskem! Pokud mas novejsi disk (SATA II), tak si system ve volnem case preintaluj na radici ICH8 8-)
MB: Gigabyte DS-4 (F9), CPU: Intel Core 2 Duo E6600 (@3,2GHz = 9x360MHz, 1,4V), RAM: 2x512GB GEIL Ultra 800MHz CL4-4-4-12 dualchannel, VGA: Asus X1300PRO 256MB DDR2 silent, HDD: WD Raptor 74GB 10000rpm SATA, WD CaviarRE 250GB SATAII, Zdroj: Xilence Power 600W, Monitor: Dell
supec
Začátečník
Začátečník

DS4 - problem

Příspěvek od supec »

cus, nejdou mi spustit nektere setupy z CD od gigabyte, jsou v seznamu procesů, ale prostě neběžej... zrejme pomuze update BIOSu, ale:

navic mi pak při pokusu o restart a nebo vypnuti spadne komp do bluedeath:( to samy, kdyz sem se pokusil spusti prime95 2x pre .bat soubor, abych ho nemusel spoustet rucne s parametrem A1:(
nevite nekdo co s tim sakra je?trochu mi to pripada jako problem s vypinanim disku pri restartu jak se tu resil pred casem, az na tu MODROU SMRT... bohuzel si nepamatuju co tam bylo za chybu:( doplnim zitra...

mam fortrona 400W, E6400, X1900GT...

diky moc
s.
Drummz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drummz »

caute, potřeboval bych helfnout. V Sobotu sem si skladam compa a vyskytl se u me problem. Mam case TT Mambo a nedaří se mi do DS4 spravně zapojit kabely na front panel mikrofnu a sluchatek. I kdyz to strkam podle manualu na spravny piny, tak to prostě nechodí. Mohl by mi nekdo poradit, kdo ma tenle case kam mam co pichnout. Nemám šajn co dělam špatně. A pak ještě jednu věc jak rychle vám na tyhle desce jede USB 2.0. Ja se nedostal na vic jak 850KB/s

/edit a jeste mam bios F3 muzu ho flashnout rovnou na posledni(F6) nebo to musim delat postupne?
Onion
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Onion »

Drummz píše:caute, potřeboval bych helfnout. V Sobotu sem si skladam compa a vyskytl se u me problem. Mam case TT Mambo a nedaří se mi do DS4 spravně zapojit kabely na front panel mikrofnu a sluchatek. I kdyz to strkam podle manualu na spravny piny, tak to prostě nechodí. Mohl by mi nekdo poradit, kdo ma tenle case kam mam co pichnout. Nemám šajn co dělam špatně. A pak ještě jednu věc jak rychle vám na tyhle desce jede USB 2.0. Ja se nedostal na vic jak 850KB/s

/edit a jeste mam bios F3 muzu ho flashnout rovnou na posledni(F6) nebo to musim delat postupne?
Muzes ho flashnout samozrejme rovnou :P
USB ti jede pomalu, protoze nemas spravny ovladace pro USB2.0 - jedes na USB1.1
CPU Core 2 Duo E6300 @ 3.15GHz (7x450MHz)/1.28V (CoreTemp: Load->52°C / Idle->40°C ) :: Cooler Scythe SCINF-1000 Infinity :: MB Gigabyte GA-965P-DS4 (BIOS: F6b) :: RAM 1024MB DDR II PC800 Corsair TWIN2X1024A-6400 @ 5-5-5-15/1.9V :: GPU Asus GF7900GS :: CASE Thermaltake Armor 8000BWS :: HDD WD2500KS (250GB WD) + ST3120026A (120GB seagate) :: PSU Seasonic S12-500
Drummz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drummz »

uz to frci pres 5,5 MB. Byl spatne nainstalovanej driver. Nejakej defekt. Se zapojenim tech kabliku by mi nekdo nepomohl?
euforik
Nováček
Nováček

Chladenie CPU

Příspěvek od euforik »

Som si uz poskaldal nove PC tuto dosku + Core2duo 6400 2,1GHz.
Mam an nej zatial boxovany chladic a Evereste mi nameria teplotu na oboch jadrach 40` v klude a pre zatazenom "stress cpu" cca 60` je to v poriadku?
Ked dam nejaky Heatpipe chladic o kolko asi klesne teplota?
.::CPU::. Core 2 Duo E6300 @ 2,8GHz (1,325V) .::MB::. Gigabyte GA-965P-DS4 (Bios vF10) .::RAM::. 2x1024MB CORSAIR CM2X1024 - 6400 800MHz 5-5-5-12 .::GPU::. Asus 1950pro 256MB DDR3 .::2xHDD::. MAXTOR 160GB 16MB SATAII RAID STRIP .::DVDROM::. BENQ 1655 .::ZDROJ::. CORSAIR 520W
[CZ]Airwolf[OC]
Začátečník
Začátečník

Re: Chladenie CPU

Příspěvek od [CZ]Airwolf[OC] »

euforik píše:Som si uz poskaldal nove PC tuto dosku + Core2duo 6400 2,1GHz.
Mam an nej zatial boxovany chladic a Evereste mi nameria teplotu na oboch jadrach 40` v klude a pre zatazenom "stress cpu" cca 60` je to v poriadku?
Ked dam nejaky Heatpipe chladic o kolko asi klesne teplota?
jo je to v poradku.
supec
Začátečník
Začátečník

Re: DS4 - problem

Příspěvek od supec »

supec píše:cus, nejdou mi spustit nektere setupy z CD od gigabyte, jsou v seznamu procesů, ale prostě neběžej... zrejme pomuze update BIOSu, ale:

navic mi pak při pokusu o restart a nebo vypnuti spadne komp do bluedeath:( to samy, kdyz sem se pokusil spusti prime95 2x pre .bat soubor, abych ho nemusel spoustet rucne s parametrem A1:(
nevite nekdo co s tim sakra je?trochu mi to pripada jako problem s vypinanim disku pri restartu jak se tu resil pred casem, az na tu MODROU SMRT... bohuzel si nepamatuju co tam bylo za chybu:( doplnim zitra...

diky moc
s.
tak ta chyba byla BAD POOL CALLER...

tak to zatim snad vyresil update BIOSu, zatim zadna MODRA SMRT...
o kolik procent je pomalejsi ta IDE emulace radice HDD? premejslim o reinstalu xp, nechci RAID, slysel jsem že SATAII je v některejch případech pomalejší než SATA...
supec
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od supec »

supec píše:
supec píše:cus, nejdou mi spustit nektere setupy z CD od gigabyte, jsou v seznamu procesů, ale prostě neběžej... zrejme pomuze update BIOSu, ale:

diky moc
s.
tak ta chyba byla BAD POOL CALLER...

tak to zatim snad vyresil update BIOSu, zatim zadna MODRA SMRT...
o kolik procent je pomalejsi ta IDE emulace radice HDD? premejslim o reinstalu xp, nechci RAID, slysel jsem že SATAII je v některejch případech pomalejší než SATA...
tak vedle, spustil jsem speedfan, restartoval komp a znova ta modra obrazovka... zajimavy je, ze mi to nehazi chybu, kdyz speedfan nespustim... jinak mam zatim @3,45GHz a pri burnu mi hlasi everest pouhych 45°C (procik v tunelu):) zda se mi to az zazracne malo... A-DATA na 850MHz (6,6,6,23), výš už to asi kvůli RAMkam nejde:(
Xenostellar
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Xenostellar »

supec píše:tak vedle, spustil jsem speedfan, restartoval komp a znova ta modra obrazovka... zajimavy je, ze mi to nehazi chybu, kdyz speedfan nespustim... jinak mam zatim @3,45GHz a pri burnu mi hlasi everest pouhych 45°C (procik v tunelu):) zda se mi to az zazracne malo... A-DATA na 850MHz (6,6,6,23), výš už to asi kvůli RAMkam nejde:(
Hele a to je teplota CPU nebo teplota jader? :-) Pokud je to teplota jader, tak co mas prosimte za chladic??
Jinak doporucuju nechat tam nekdy bezet Memtest celej den (aspon tak 10 hodin) a pokud tam budou chyby tak to asi neni uplne ok.
MB: Gigabyte GA-965P-DS4 CPU: Intel Core 2 Duo E6300 1,8GHz @ 2,2GHz Cooler: Thermaltake SonicTower + 12cm Zalman ZM-F3 RAM: 2x1GB GEIL 4-4-4-12 @ 800MHz GPU: Gigabyte GV-RX16T256C-RH (Radeon X1600XT) HDD: Seagate 7200.10 320GB SATA2 DVD-RW: Samsung SH-S182M LightScribe Power: Enermax Liberty 400W Case: CoolerMaster Centurion 5 LCD: 19" Philips 190P7ES
supec
Začátečník
Začátečník

DS4 - problem

Příspěvek od supec »

teplota jader podle everestu a speedfanu, mam ac freezera v tunelu (AVANCE terminator case), na kazdy strane tunelu 12cm ventilator na nizky otacky...
serou me ale ty pameti, zda se mi to dost malo, tech 850MHz na tak velky casovani (a na +0.2V napeti), zkusim jeste potaktit... procesor se vubec nehřeje, ten by šel ještě o hodně vejš...
Onion
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Onion »

supec píše:teplota jader podle everestu a speedfanu, mam ac freezera v tunelu (AVANCE terminator case), na kazdy strane tunelu 12cm ventilator na nizky otacky...
serou me ale ty pameti, zda se mi to dost malo, tech 850MHz na tak velky casovani (a na +0.2V napeti), zkusim jeste potaktit... procesor se vubec nehřeje, ten by šel ještě o hodně vejš...
a co cekas s pametma A-DATA :lol: ...
CPU Core 2 Duo E6300 @ 3.15GHz (7x450MHz)/1.28V (CoreTemp: Load->52°C / Idle->40°C ) :: Cooler Scythe SCINF-1000 Infinity :: MB Gigabyte GA-965P-DS4 (BIOS: F6b) :: RAM 1024MB DDR II PC800 Corsair TWIN2X1024A-6400 @ 5-5-5-15/1.9V :: GPU Asus GF7900GS :: CASE Thermaltake Armor 8000BWS :: HDD WD2500KS (250GB WD) + ST3120026A (120GB seagate) :: PSU Seasonic S12-500
Odpovědět

Zpět na „ASRock a Gigabyte“