Instalace systému na nový HDD

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Odpovědět
EasyShare
Začátečník
Začátečník

Instalace systému na nový HDD

Příspěvek od EasyShare »

Chtěl bych se zeptat. Když mám nový disk a budu jej vkládat do pc a následně instalovat XP, je jedno, jestli zvolím formátování NTFS rychle, nebo normálně?
Díky
D.O.D.O
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od D.O.D.O »

Ahoj, keď sa jedná o nový disk, musí byť formátovanie normálne.
Otvorím NC, pozerám, vľavo disk C:, vpravo disk C:, pýtam sa, načo sú mi 2 disky C::??
Tak som jeden SFORMÁTOVAL :-)
EasyShare
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od EasyShare »

Ty myslíš, že jinak by se mohl zničit, tedy, že by se třeba rychlé formátování seklo a konec???
Butch
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Butch »

D.O.D.O píše:Ahoj, keď sa jedná o nový disk, musí byť formátovanie normálne.
Nemusi.
Intel i7 3770K@4,2GHz(1,3V)+Coolink Corator DS, Asus Maximu​s IV GENE​-Z, ASUS Geforce GTX 1070 Strix 8GB, 16GB RAM Kingston, Samsung SSD 850 EVO 500GB+250GB, Samsung F3 1TB, WD RED 8TB, Fractal Arc Mini, Benq VW2420H, CM Silent Pro M2-720W, Logitech G502 proteus spectrum, Logitech Z-2300, Xbox ONE S gamepad, Logitech G11, Creative Sound Blaster X-Fi HD USB SBX, Lian-Li BZ-H06
djgeneral
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar

Příspěvek od djgeneral »

D.O.D.O píše:Ahoj, keď sa jedná o nový disk, musí byť formátovanie normálne.

Samozřejmě že nemusí.. Oba moje 2 disky jsem formátoval rychle a vše je ok 8-)
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Kdyz mas new disk tak muzes zvolit formatovani rychle, protoze na disku zadne data jeste nebyly.Pokud si uz ale na disku nejake data mnel muzes dat pomale formatovani.
Rozdil mazi pomalym a rychlym formatovanim je v tom, ze u rychleho fomatovani se ti smaze MBR tabulka?ted si uz nejsem uplne jisty nazvem(kdyztak mne nekdo opravte), ktera uchovava infomace kde se jaka data nachazi,takze u rychleho formatovani se ti smaze pouze ta tabulka ale data tam prakticky zustanou ale postupne se prepisuji napr. instalaci nejake hry ci programu.
U pomaleho fomatovani se ti smazou i data, proto taky trva logicky dele.Zalezi ci ste na tobe pro jakou variantu se rozhodnes a jestli se ti chce u toho cekat.Pomale formatovani se doporucuje dat u disku ktery obsahuje vadne sektory
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
EasyShare
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od EasyShare »

Aha, čekat se mi ani moc nechce, je to úplně nový disk rozbalený z toho sáčku, jak tam jsou ještě nějaké granule na trvanlivost.
Lukke
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Lukke »

Data se nesmažou ani při pomalém formátování. Rozdíl je jen v tom, že při rychlém formátu se smaže jen tabulka, čili disk je viděn jako prázdný, a při full formátu se kontroluje celý obsah disku na chyby, čili vadné sektory jsou vyřazeny z provozu.
i7-4930K@4.6GHz | ASUS X79-DELUXE | 2x MSI R7970 | 64GB RAM | 2x SSD Intel 730 - 480GB | Corsair 550D Obsidian | PilsFree 500/500MBit
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Jo asi tak nejak uz si presne nepamatuji, je to uz nejaky ten rocek co jsem o tom cetl :)
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Ghost_svk
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Ghost_svk »

EasyShare píše:Aha, čekat se mi ani moc nechce, je to úplně nový disk rozbalený z toho sáčku, jak tam jsou ještě nějaké granule na trvanlivost.
OMG keby si uz zacal tak to uz davno mas.Ani full format netrva dlho....
Nie je to nic hrozne tych 5-10 min nikoho nezabije.
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Mno, rekl bych ze dyl nez 5-10 minut... Zalezi na diksu jasne :D Ale jako rekl bych ze pokud date normalni format tak se data mazou - po formatu a instalu systemu mi undelete utilitka nic nenajde... =8-D
Palec123
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Palec123 »

Ghost_svk píše:
EasyShare píše:Aha, čekat se mi ani moc nechce, je to úplně nový disk rozbalený z toho sáčku, jak tam jsou ještě nějaké granule na trvanlivost.
OMG keby si uz zacal tak to uz davno mas.Ani full format netrva dlho....
Nie je to nic hrozne tych 5-10 min nikoho nezabije.
Pokud nebude formatovat 0.5TB disk :lol:

Osobne davam prednost uplnemu formatu :wink:
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Rychlé formátování odstraní soubory z disku bez vyhledání chybných sektorů na disku. Tuto možnost vyberte, pouze pokud je již disk naformátovaný a pokud jste si jisti, že není poškozen.

Tohle jsem nasel k nasemu tematu:-)
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Pokud nebude formatovat 0.5TB disk

Osobne davam prednost uplnemu formatu
Mno myslim ze i v prpade pul terabajtu... Ja dyz formatuju moji desitku trva to asi 25 minut a dyz moji smdesatku tak snad 30 minut :wink: A jinak taky dycky davam format uplnej
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“