Problém s dvoujádrem - OS používá jen jedno jádro

Vše o procesorech Integrated Electronics.

Moderátoři: Eddward, Baneshee

Odpovědět
Shiifu
Nováček
Nováček

Problém s dvoujádrem - OS používá jen jedno jádro

Příspěvek od Shiifu »

Mám tento problém. Mám procesor Pentium D930 , základní deska Asus P5LD2 SE, Win XP Profesional. Všechny procesy mi běží pouze na jednom jádře, druhé se ani nehne. Winy ve správci zařízení sice detekují obě jádra ale zato ve správci úloh, (záložka výkon) je graf využití jen jednoho CPU (jádra).Bios detekuje taky obě jádra, nikde jsem ale nenašel, že by bylo 2. jádro zakázané nebo tak něco. Ať spustím co chcu a kolik toho chcu pořád je zatížení jenom na 1. jádře. Poraďte někdo pls co by mohlo být špatně.

//edit mhl, předmět
jessie.james
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od jessie.james »

jdi do spravce zarizeni - hardware - pocitac - a dej rucni aktualizaci ovladace. vyber si misto "Osobni pocitac s rozhranim ACPI" nove "Viceprocesorovy osobni pocitac s rozhranim ACPI". Pak restartuj PC.
Shiifu
Nováček
Nováček

Příspěvek od Shiifu »

No akorát že v tom správci když si ručně vybírám ten ovladač tak je tam akorát na výběr "Osobní počítač s rozhraním ACPI" a "Standartní PC". Ten víceprocesorový počítač...ACPI tam neni.
jessie.james
Začátečník
Začátečník

mel jsi v te desce puvodne single core? myslim, jestli jsi mel single core, pak do desky hodil dual core a nepreinstaloval windy.
Shiifu
Nováček
Nováček

Příspěvek od Shiifu »

Všechno sem koupil nový asi před měsícem.
Dostal sem to poskládaný se vším všudy akorát sem si sám instaloval Winy.
Shiifu
Nováček
Nováček

Příspěvek od Shiifu »

Jetě je tu jedna asi důležitá věc (zprvu mi tak nepřipadla). Mám totiž na disku nainstalovaný 2 Winy. Kromě Win XP Pro ještě Win 2000. Zkoušel sem ty 2000 teď pustit a udělat to co jsi psal v tom správci a tam to proběhlo bez problémů a po restartu už běží obě jádra. V XP to ale nejde. Nemůžou se navzajem ty Winy nějak kopat nebo něco?
jessie.james
Začátečník
Začátečník

ty XP mas SP2? i kdyz to by nemelo mit vliv, kdyz ti to bezi pod 2000.
Naposledy upravil(a) jessie.james dne ned 17. zář 2006, 13:17, celkem upraveno 1 x.
Shiifu
Nováček
Nováček

Příspěvek od Shiifu »

Jj SP2 mám.
karf
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Problém s dvoujádrem D930

Příspěvek od karf »

Shiifu píše:Mám tento problém. Mám procesor Pentium D930 , základní deska Asus P5LD2 SE, Win XP Profesional. Všechny procesy mi běží pouze na jednom jádře, druhé se ani nehne. Winy ve správci zařízení sice detekují obě jádra ale zato ve správci úloh, (záložka výkon) je graf využití jen jednoho CPU (jádra).Bios detekuje taky obě jádra, nikde jsem ale nenašel, že by bylo 2. jádro zakázané nebo tak něco. Ať spustím co chcu a kolik toho chcu pořád je zatížení jenom na 1. jádře. Poraďte někdo pls co by mohlo být špatně.
pokud máš ve správci zařízení 2 jádra, tak se nabízí otázka, jestli nemáš ve správci úloh nastavení zobrazení obou dohromady. když něco pustíš, tak to jde na 50% nebo na 100%
note:HP Pavilion Gaming i7 10870H, 16gb, rtx 2060, 1tb OS: MS Windows 10 Home x64
Workstation: HP Z2: Intel Core i7 8700@4.6GHZ, 32gb, Quadro P620, 512GB Samsung M2, 2x HP Z24 G2 OS: MS Windows 10Pro x64
Shiifu
Nováček
Nováček

Příspěvek od Shiifu »

Řek bych že ne, protože když např pustím CPUmark jako 2 procesy zároveň, tak ve Win XP vyhodí poloviční hodnotu než když to pustím ve Win 2000, ve kterých se mi podařilo zprovoznit obě jádra.
=WiSh=
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

D930

Příspěvek od =WiSh= »

..mam stejny problem. Ale ja mel XP nainstalovane na 630 a jen jsem prohodil CPU. No a taky nezabiraji zadne cacry s ovladacema...
Fe3C
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Fe3C »

Zdravim. Ja mam sa chcem spytat ci sa podpora dvoch jadier zapina aj niekde v biose. Pretoze potrebujem poradit na dialku kamaratovi. Ma pentium D945 a dosku od MSI neviem teraz aku. V spravcovi zariadeni mu ukazuje len jeden procesor. Ak je to tym biosom tak prosim napiste ktora polozka to byva. Vdaka
AMD X2 5000+, 2x1 GB DDR2 800 , Asus M2N SLI Deluxe, Asus GF9600GT, SB Audigy 4
Zero
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Zero »

ja bych se pridl se svym problemem, mam 3ghz Preslera, vidi dve jadra ale pouziva jen jedno, Win XP SP2, instalovane po prechodu na dvoujadro. Vyresil to uz nekdo ?
QDI Advance 10E(VIA Apollo Pro 133A),VIA Cyrix III 600Mhz,256Mb 133 Sdr VIA we connect...aby Vas kompl sqele hell...
Odpovědět

Zpět na „Procesory Intel“