Seagate ST3808110AS - divny smart

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Seagate ST3808110AS - divny smart

Příspěvek od Jan Machalík »

zdar,

vlastnim tento disk, pro upresneni je to 80GB/7200ot 8MB cache, mam ho od 14.4.2006.Pred dvema mesici jsem si koupil ten samy disk a dal jsem je do raidu0.Vse behalo ok, ale predevcirem se mi stala takova nemila vec, a to ze se restartnul samovolne PC a system uz nenajel.Pustil jsem se tedy do reinstalu, ale pri instalaci mi to hodilo hlasku ze v pc neni zadny disk.To uz jsem tusil ze je neco spatne a ze patrne prijdu o vsechna data.Odstranil jsem tedy raid pole a odpojil ten novejsi disk, nainstaloval jsem system, pripojil jsem opet ten novy disk.Mel jsem na nej totiz podezreni.A ted k veci, udelal jsem vypis smartu ve speedfanu a vyslo z nej toto :

starsi disk Obrázek

novejsi disk - Obrázek

Vysledek je tedy opacny, hure je na tom ten 8mesicu stary disk.Je to duvod na reklamaci ?Od te doby co se to samo resetovalo to uz udelalo 3x znovu.
Naposledy upravil(a) Jan Machalík dne ned 10. pro 2006, 13:14, celkem upraveno 2 x.
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Hoď sem ještě screen ze speedfanu, ale vypadáto, že asi pude na reklamaci.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Mr. Dirk píše:Hoď sem ještě screen ze speedfanu, ale vypadáto, že asi pude na reklamaci.

Oba screeny jsou ze speedfanu, akorat jsou otevreny na ty jejich strance kde to vypisuje co je na tom spatne, ale tady je primo ze speedfanu :
Obrázek
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Hmm, na kterém máš Widle?
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Mr. Dirk píše:Hmm, na kterém máš Widle?

Na tom s tim divny smartem
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Starý HDD? Takže zkus nainstalovat Win na ten nový a starý dát jako datový.
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Mr. Dirk píše:Starý HDD? Takže zkus nainstalovat Win na ten nový a starý dát jako datový.
No stary, nevim jestli 8 mesicu znamena stary.Jde mi o to, jestli je ten smart duvod na reklamaci.

PS : tak mi to zase hodilo bluescreena, psalo to chybu nejakyho KMXCF.sys ,podival jsem se pak do smartu a zmenila se hodnota u ,,Unknown atribute" z 65 na 66 a pak jeste u ,Hardware ECC Recovered z 54 na 57.
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Ahoj chtel jsem se zeptat kdyz ti to vyhodi modre oknotak mas nahozeny system na raidu?Nebo jen na tom disku.
Kazdopadne by sis mnel stahnout z tehle stranky http://support.wdc.com/download/index.asp?swid=1 soft DATA LIFEGUARD DIAGNOSTIC FOR WINDOWS podivej se jake ma oznaceni tvuj disk JB,BB nebo KS najdes tam verzi primo pro tvuj HDD.
Jestli ti zjisti nejakou chybu soft primo od vyrobce, kdyz jo tak si to vytiskni a vem sebou na reklamacku mnelo by ji to urychlit :)

Na me desce se mi taky rozpadaval raid z niceho nic zkousel jsem snad vse ale nic nezabralo nakonec jsem si koupil externi radic a je po problemu.Vzdycky mi vyskocilo modre okno dal jsem restart a system uz nenajel uplne se mi rozpadlo raid pole jako bych ho vubec nikdy nevytvoril.Bylo to o nervy 500G v haji
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Helstik píše:Ahoj chtel jsem se zeptat kdyz ti to vyhodi modre oknotak mas nahozeny system na raidu?Nebo jen na tom disku.
Kazdopadne by sis mnel stahnout z tehle stranky http://support.wdc.com/download/index.asp?swid=1 soft DATA LIFEGUARD DIAGNOSTIC FOR WINDOWS podivej se jake ma oznaceni tvuj disk JB,BB nebo KS najdes tam verzi primo pro tvuj HDD.
Jestli ti zjisti nejakou chybu soft primo od vyrobce, kdyz jo tak si to vytiskni a vem sebou na reklamacku mnelo by ji to urychlit :)

Na me desce se mi taky rozpadaval raid z niceho nic zkousel jsem snad vse ale nic nezabralo nakonec jsem si koupil externi radic a je po problemu.Vzdycky mi vyskocilo modre okno dal jsem restart a system uz nenajel uplne se mi rozpadlo raid pole jako bych ho vubec nikdy nevytvoril.Bylo to o nervy 500G v haji
Mam Seagate,takze tu utilitku vyzkouse nemohu.Ne system neni na raidu, disky ted jedou v normal mode.

PS:tak mi to nedalo a projel jsem to v ty utilitce od WesternDigital i presto ze mam disky Seagate, a vysledek je takovy ze to nanselo zadnou chybu, smarty jsou taky ok, alespon je to tam odfajfkovany tak nevim
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Aha to jsem nejak prehlidnul ale i Seagate ma na svych strankach utilitu staci se jen zaregistrovat
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
falcao
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od falcao »

Omlouvám se že zasahuju do vaší diskuse ale před týdnem jsem si koupil nový disk a taky nešlape tak jak má,chtěl bych se zeptat ty věci v položce Warm musí být na nule aby bylo vše ok?nebo i Raw?díky
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

falcao píše:Omlouvám se že zasahuju do vaší diskuse ale před týdnem jsem si koupil nový disk a taky nešlape tak jak má,chtěl bych se zeptat ty věci v položce Warm musí být na nule aby bylo vše ok?nebo i Raw?díky
Ne nejsou
falcao
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od falcao »

A jak poznám chybu na disku v smartu?
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

No ze ti misto toho zeleneho OK naskoci cerveny eror, nebo zluty vykricnik.

Warn - výsledná hodnota, při jejímž dosažení či překročení (překročení znamená, že Value je menší než Warn) již není doporučeno disk používat, protože některé jeho parametry dosáhly kritických mezí spolehlivosti

takze sleduj tuto hodnotu a pokud ze zacne zvedat neni neco v poradku.Jen tak pro info tu hodim vyznam hodnot ze S.M.A.R.T.U. z jednoho clanku. :wink: :wink: 8)

Význam položek

Co je důležité sledovat? Některé položky jsou více méně informativní, jiné klíčové.

Raw Read Error Rate - Počet chybných čtení dat z plotny. Disk běžně má problémy se čtením dat, což koriguje pomocí ECC a opakovaného čtení. U některých disků (typicky Seagate) se počítá celkový počet chybných čtení (tedy hodnota rychle roste), u jiných disků pouze počet čtení, které nebylo možné opravit (v takovém případě by měla být Raw hodnota rovna nule, v opačném případě rychle zálohujte).

Spin Up Time - Čas potřebný k roztočení ploten. S časem se zhoršuje, avšak poměrně pomalu. Náhlá změna značí poškození motorku otáčejícího plotny.

Start/Stop Count - Počet startů plotny, hodnota v Raw udává kumulovaný součet. Motorek by měl vydržet cca. 50 tisíc startů.

Reallocated Sector Count - Počet přemapovaných sektorů z původní do záložní oblasti disku. Ideální hodnota je nula. Při rychlých nárůstech či vysokých hodnotách zálohujte.

Seek Error Rate - Počet chybných seeků (přemísťování hlavy nad stopu plotny). U většiny disků by mělo být rovno nule, jinak potřeba zálohovat.

Seek Time Performance - Rychlost seekování. Neobvyklé změny hodnoty značí problémy se čtecí / zapisovací hlavou.

Power On Hours Count - Počet odpracovaných provozních hodin. V Raw je počet uběhnutých časových jednotek, což u některých disků bývá počet hodin (v hex), u jiných to ale mohou být např. pětiminutové intervaly.

Spin Retry Count - Počet opakovaných pokusů o roztočení ploten. Pokud není rovno nule, zálohujte.

Calibration Retry Count - Počet opakovaných pokusů o rekalibraci. Mělo by být rovno nule.

Power Cycle Count - Obdoba Start/Stop Count. U některých disků stejná hodnota, u jiných rozdílná v závislosti na různých faktorech (např. odlišováno vypnutí a Suspend-to-RAM).

Temperature - Teplota disku (ve Value). Raw má někdy stejnou hodnotu jako Value, jindy neidentifikovatelné číslo. Worst udává nejvyšší kdy dosaženou teplotu.

Hardware ECC Recovered - Počet opravených chybných čtení (viz. Raw Read Error Rate). Obvykle rychle roste, což ale není na škodu.

Reallocated Event Count - Počet sektorů k přealokování (1 sektor = 512 byte). Jakákoliv hodnota vyšší než nula značí problémy.

Current Pending Sector - Počet sektorů, jejichž stav je podezřelý. Po spuštění diagnostických utilit bývá obvykle použití sektoru zakázáno a tento nahrazen jiným sektorem ze záložní oblasti. Current Pending Sector se proto vynuluje a o stejnou hodnotu vzroste Reallocated Sector Count.

Offline Correctable - Počet problémových sektorů, které je možné nahradit ze záložní oblasti. Pokud hodnota není stejná jako Reallocated Event Count, značí to závažné problémy disku, které nelze ošetřit ani diagnostickými utilitami. V takovém případě je třeba disk reklamovat.

UltraATA CRC Error Rate - Počet chyb v komunikaci s řadičem. V Raw je kumulováno počet těchto chyb. Pokud není nula, značí to problémy s kabelem (poškození vodičů, přílišné rušení atp.) či problémy řadiče samotného - například při přetaktování.

Soft Read Error Rate - ???. Hodnota rozdílná od nuly značí problémy.

Kdyztak by se tu mohl vytvorit dulezity FAQ s popisem polozek ze S.M.A.R.T.u - mam tu k tomu pekny clanek klidne bych ho poslal nekteremu z moderatoru nebo adminovi
falcao
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od falcao »

Díky za vysvětlení,z toho článku nechápu kde se ty nuly mají nacházet ,jestli to mu rozumím tak pod rawem?Ty zelený ok mi svítěj jen u pár položek u ostatních nic,ale to snad není na závadu.S tím FAQ to je dobrej nápad hlavně pro takový začátečníky jako jsem já.
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Takze podle toho co napsal Helstik jsem dosel k zaveru, ze muj disk asi neni az tak v poradku.¨

Raw Read Error Rate ma byt 0, ja mam 6
Reallocated Sector Count by mela byt teda idealne 0,ja mam 36
Seek Error Rate mela by byt 0, ja mam 30
Spin Retry Count ma byt 0, ja mam 97
Offline Correctable ma mit stejnou hodnotu jako Reallocated Sector Count, muj disk ma 0 a 36

Je tedy disk na reklamaci ?
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Ahoj ne to si nemyslim koupil jsem si uplne novy disk a mam stejne hodnoty jako ty.Pro tebe je hlavne dulezite aby se ti v polozce Warn nezacalo zvysovat cislo a kdyz je pak nakonec vetsi nez VALUE tak uz se pak nedoporucuje disk pouzivat kdyby,Vetsinou kdyz uz presahne Warn Value tak ti vyskoci misto zeleneho OK cerveny eror.
Ty hodnoty co jsi uvedel mam i ja a tohle neni duvod k reklamaci
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Helstik píše:Ahoj ne to si nemyslim koupil jsem si uplne novy disk a mam stejne hodnoty jako ty.Pro tebe je hlavne dulezite aby se ti v polozce Warn nezacalo zvysovat cislo a kdyz je pak nakonec vetsi nez VALUE tak uz se pak nedoporucuje disk pouzivat kdyby,Vetsinou kdyz uz presahne Warn Value tak ti vyskoci misto zeleneho OK cerveny eror.
Ty hodnoty co jsi uvedel mam i ja a tohle neni duvod k reklamaci

No dobre, ale kdyz se mi cca. po 10 hodinach restartuje pc ?Zaclo to delat az po tom co mi spadnul raid0.Zitra odpojim ten podezrivany disk a pojedu bez nej a uvidim tak, jestli ty restarty jsou zpusobene tim
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Divam se na tu tvoji sestavu - skus to necim poradne zatizit to tve PC prime,pc mark projed pamneti memory testem.Kdyby se ti to seklo tak bych hledal pricinu v disku, vetsinou kdyz mi nebo nekomu blbnul disk tak vytuhly okna ale ze se ti to samo restartne, to bych videl na neco jineho -CISTE MOJE DOMNENKA mozna si neco prehlidnul
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Helstik píše:Divam se na tu tvoji sestavu - skus to necim poradne zatizit to tve PC prime,pc mark projed pamneti memory testem.Kdyby se ti to seklo tak bych hledal pricinu v disku, vetsinou kdyz mi nebo nekomu blbnul disk tak vytuhly okna ale ze se ti to samo restartne, to bych videl na neco jineho -CISTE MOJE DOMNENKA mozna si neco prehlidnul
Nevim no, do nedavna to jelo ok, pred par dnema prvni samovolnej restart, raid krachnul, data v haji a od ty doby se to restartuje porad v intervalu cca. 10hod.Ale zkusim to projet memtestem a primem
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“