Záhada:
PC zdroj 400W a začal smrdět. Netočil se ventilátor, vypnul jsem to rozebral. Ventilátor se netočil ani mechanicky. Rozebral jsem jej, vyčistil, promazal, složil. Ventilátor se nyní točí lehce. po připojení asi na 5V se pětně točí, při 12V má pěkný tah a běží tiše. Takže je v pořádku. Zdroj jsem trochu vyluxoval, moc prachu tam nebylo.
Celý jsem to zapojil. Zdroj funguje dobře, dává všechny napětí akorát se stále netočí ventilátor. Po deseti minutách začne být zdroj teplý, možná 40˚C a začne zase lehce smrdět. Tak jsem to vypnul. Konektor ventilátoru je zastrčený správně na původní místo, jinak ani nejde (nejde to otočit obráceně).
Koukal jsem v hlavním plošném spoji jsou dva drátky, které jdou na malinký plošný spojíček asi 10x40mm na kterým jsou nějaký součástky (asi odpory) a konektor do kterýho jde zastrčit ten ventilátor. Momentálně nemám tento zdroj u sebe, ale připadá mi, že ta destička je tam zbytečná. Možná je to nějaká elektronika na řízení chodu ventilátoru, ale asi to nikdy neregulovalo, neboť po zapnutí zdroje se kdysi roztočil ventilátor naplno a tak vždy běžel do vypnutí. Myslel jsem si, kdybych to vyhodil a ventilátor zapojil nějak napřímo (na 12V), jestli by to šlo.
Máte nějakou zkušenost?
Zdroj 400W, netočí se ventilátor
- lexik
- Začátečník

-
- ZdenekSveda
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
Ta "zbytečná" destička je termoregulace. Potřebná není pokud ti nebude vadit že pojede fan pořád naplno (hlučně). Takže stačí napojit fan přímo na 12V . Jen připájej kabely od plošňáku kde vychází +12 a COM (žlutý a černý kabel). Jen pozor ať to blbě nepřipájíš a nevytvoříš tam studenej spoj nebo na něm nezvětšíš odpor a na daném kabelu potom nemusí jet plných 12V
- lexik
- Začátečník

-
Ještě jsem se chtěl zeptat, kdybych chtěl vyzkoušet zdroj bez zapojení do počítače, co musím udělat?
Slyšel jsem, že bez zátěže nepracuje. Že musí mít na nějaký větvi nějakou zátěž.
A nemusí se nějak startovat? Je tam větev 5V SB, nebo tak nějak, ta by měla být v chodu pořád. Pomocí ní se nějak zdroj spouští?
Slyšel jsem, že bez zátěže nepracuje. Že musí mít na nějaký větvi nějakou zátěž.
A nemusí se nějak startovat? Je tam větev 5V SB, nebo tak nějak, ta by měla být v chodu pořád. Pomocí ní se nějak zdroj spouští?
- ZdenekSveda
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele: