Bios mi nenachází SATA disk Seagate Barracuda 7200.10 ST3320

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

mijaja
Nováček
Nováček

Bios mi nenachází SATA disk Seagate Barracuda 7200.10 ST3320

Příspěvek od mijaja »

Koupil jsem si tenhle disk k desce Asus P5RD1-V. I když mám nastavený disk na SATA1 (deska SATA 2 neumí) disk se v systému vůbec neobjeví. V biosu desky je spuštěn i SATA controlel (jediná volba ohledně SATA v celém Biosu, kromě nastavení na Bootování ze SATA disků) a všechny ovladače SATA z CD od desky mám nainstalované. Hlášení biosu ovšem stále zní Third Master not Detected....a to v žádném SATA slotu.
V čem může být chyba?

Zkoušel jsem více variant zapojení, odpojil jsem IDE disky a nechal samotný SATA disk a zkoušel i jestli jej nenajde instalační CD woken, ale instalace se zastavila a komp vypsal, že se v něm nenachází žádný pevný disk. Možná by potřeboval zformátovat, ale nevím v čem, když jej ani bios neukáže.
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Skús iný SATA káblik.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Mr. Dirk
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od Mr. Dirk »

Josko píše:Skús iný SATA káblik.
Spíš novější BIOS. Některé "starší" desky novější HDD ani nenajdou.
Hän tuli minulle eräänä aamuna, Yksi yksinäinen sunnuntaiaamuna, Hänen pitkät hiukset virtaava, Kun keskitalvi tuuli, En tiedä, miten hän löysi minut, Saat pimeässä olin kävely, Ja tuhoaminen antaa noin minulle, Luota taistelua en voinut voittaa...
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Re: Bios mi nenachází SATA disk Seagate Barracuda 7200.10 ST

Příspěvek od Jan Machalík »

mijaja píše:ale instalace se zastavila a komp vypsal, že se v něm nenachází žádný pevný disk. Možná by potřeboval zformátovat, ale nevím v čem, když jej ani bios neukáže.

Tohle vypada na to, ze tam instalujes wokna bez sp2.Sp2 v sobe totiz obsahuji mimo jine i driver pro sata, pokud nemas sp2, tak si vytvor disketu s driverem na sata a pri instalaci wokne zmackni F6 a zvol instalaci driveru.Pak uz by to melo jet ok.
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Jan Machalík píše:...Sp2 v sobe totiz obsahuji mimo jine i driver pro sata....
To ani nééé - 1 HDD pojede v režimu IDE, i když je připojen přes SATA. Tu disketku potřebuješ u RAID pole, nebo pokud chceš používat funkci AHCI.
mijaja píše:...V biosu desky je spuštěn i SATA controlel (jediná volba ohledně SATA v celém Biosu....
No a do BIOSu SATA řadiče se dostaneš? Tam musí být nějaké volby...
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Shit píše:
Jan Machalík píše:...Sp2 v sobe totiz obsahuji mimo jine i driver pro sata....
To ani nééé - 1 HDD pojede v režimu IDE, i když je .

Videl jsem uz takove dva pripady kdy bylo nutne nainstaloval ovladace na sata, jednou u brachy, tenhle problem jsme resili skoro cely den,az nakonec me napadlo tohle a opravdu to slo.Ten samy problem mel kamarad a take mu pomohlo nahrat sata driver na disketu a behem instalace ho nahodit.
SilentiumPC Regnum RG6V ARGB | Asus TUF Gaming B550M-Plus | AMD Ryzen 5 3600X | 16GB DDR4 Patriot Blackout 3600MHz CL17@3733MHz CL16 | ASRock Radeon RX 5600 XT D2 | Samsung 980 Pro Nvme 512GB | Crucial MX500 1TB SATA | Toshiba 3TB | Corsair TX750 | ARCTIC Liquid Freezer II 360 |
Dee-jays
Nováček
Nováček

Příspěvek od Dee-jays »

Ahoj, potřebuji radu a zdálo se mi zbytečný zakládat o tom nové téma, tak snad to autorovi nebude vadit. Mám v PC už jeden disk, který slouží jako hlavní bootovací a zakoupil jsem si nový disk, u kterého potřebuji vytvořit oddíl, ale nevím si rady ve Správce disků, jestli zvolit Primární nebo Rozšířený oddíl. Tento disk bude sloužit jen na data. Nevím, jestli je to tak myšleno, že primární je potřeba jen u disku, z kterého se načítá operační systém a rozšířený pouze na data. Díky
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

je to uplne jedno.. Rozsireny vpodstate rozsiruje maximalni limit 4 oddily/disk (myslimze kvuli delce nejake tabulky.. Jako 1. 2. 3. nebo 4. se vytvori rozsireny a na nem si muzes vytvorit neomezeny pocet oddilu.. Samozrejme v nejakych mezich.. Nebudes si na 320GB disku vytvaret 10GB oddily ;-) )
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Dee-jays píše:Ahoj, potřebuji radu a zdálo se mi zbytečný zakládat o tom nové téma, tak snad to autorovi nebude vadit. Mám v PC už jeden disk, který slouží jako hlavní bootovací a zakoupil jsem si nový disk, u kterého potřebuji vytvořit oddíl, ale nevím si rady ve Správce disků, jestli zvolit Primární nebo Rozšířený oddíl. Tento disk bude sloužit jen na data. Nevím, jestli je to tak myšleno, že primární je potřeba jen u disku, z kterého se načítá operační systém a rozšířený pouze na data. Díky
Vytvor primarni oddil URCITE.Protoze jestli vytvoris oddil rozsireny tak kdyby se ti stalo neco s botovacim diskem tak na ten rozsisreny oddil nenainstalujes system.Na system musis mit vzdycky alespon jeden oddil primarni.Kdyz instalujes XP na new disk a vytvaris oddil o urcite kapacite tak ti vzdycky vytvori oddil PRIMARNI
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Jan Machalík píše:
Shit píše:To ani nééé - 1 HDD pojede v režimu IDE, i když je .

Videl jsem uz takove dva pripady kdy bylo nutne nainstaloval ovladace na sata, jednou u brachy, tenhle problem jsme resili skoro cely den,az nakonec me napadlo tohle a opravdu to slo.Ten samy problem mel kamarad a take mu pomohlo nahrat sata driver na disketu a behem instalace ho nahodit.
Jo muzu jen potvrdit zvalaste u Seagatu jsem musel dodat k instali ovladac pres F6
CPU: AMD Ryzen 9 5900X, CPU FAN: Noctua NH-C12P, MB: Aorus, RAM: Kingston 64 GB, SSD NVMe 2+2+4TB, HDD Seagate 16T , VGA: RTX 4070 Super, CASE: Thermaltake Armor VA8000BWS, POWER: Corsair Professional Gold AX850 850W, LCD: Benq 27 4K + Dell 24 4K
Geeker
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Geeker »

Jan Machalík píše:
Shit píše:To ani nééé - 1 HDD pojede v režimu IDE, i když je .

Jezis preci ovladace pro Win nemajinic spolecneho s BIOSEm, pokud disk neni videt v BIOSU tak jedine flash noveho pokud vubec je, nebo koupit prodavny SATA radic, nebo vratit disk prodejci (pokud je rozumny snad se to da udelat) a koupit jiny pripadne vymenit za jiny. Je mi ale divne ze to nejede ani na SATA. zkus utilitu vyrobcem pripadne se podivej (napis do Seagatu) ohledne kompatibility.
MB: Gigabyte UD3R, CPU:E8400, RAM 2x 2048 A-DATA 1066, GK: Asus Matrix 4850, ZK: SB Audigy + CR Inspire 5300, HDD: Hitachi 250Gb, Samsung 500+640Gb, Hitachi 500Gb Backup, DVD Pioneer 106, CD-RW Teac 552E, Liteon iHAS424 Monitor: Samsung 970p

Obrázek Obrázek
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Helstik píše:Jo muzu jen potvrdit zvalaste u Seagatu jsem musel dodat k instali ovladac pres F6
Ale to asi bylo na Intel-chipsetu.... :wink: Intel striktně emuluje v případě 1 HDD IDE.... => "F6" driver není potřeba v případě 1 HDD...

(U nForce chipsetů se to někdy stává..)
Geeker píše:Jezis preci ovladace pro Win nemajinic spolecneho s BIOSEm, pokud disk neni videt v BIOSU tak jedine flash noveho pokud vubec je, nebo koupit prodavny SATA radic, nebo vratit disk prodejci ..
Asi tak...
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Shit píše:
Helstik píše:Jo muzu jen potvrdit zvalaste u Seagatu jsem musel dodat k instali ovladac pres F6
Ale to asi bylo na Intel-chipsetu.... :wink: Intel striktně emuluje v případě 1 HDD IDE.... => "F6" driver není potřeba v případě 1 HDD...

Geeker píše:Jezis preci ovladace pro Win nemajinic spolecneho s BIOSEm, pokud disk neni videt v BIOSU tak jedine flash noveho pokud vubec je, nebo koupit prodavny SATA radic, nebo vratit disk prodejci ..
Asi tak...

Musim nesouhlasit, bracha ma chipset nforce a kamarad nforce4, u obou byla nutna instalace pomoci f6.

PS: kamos ma maxtor a bracha seagate
Naposledy upravil(a) Jan Machalík dne úte 12. pro 2006, 06:39, celkem upraveno 1 x.
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Shit píše:

Asi tak...

Tak proc ostatni disky fici bez problemu (neni treba nahazovat ovladac) ?Vetsinou mi to delalo jen u Seagate?Jo bylo to na intelovskych chipsetech to jo ale kdyby to byl problem chipsetu tak bych musel nahazovat driver i k ostatnim diskum.Tak nevim :?
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

Jan Machalík píše:...bracha ma chipset nforce a kamarad nforce4, u obou byla nutna instalace pomoci f6....
Vždyť píšu:
Čti pořádně. :wink: Co se týká NF4: Kompat. SATA rozhraní nForce chipsetů stojí (stála) za prd.... A nF4 (Ultra, SLI) + SATAII -> no comment... :blee:
Helstik píše:..Tak proc ostatni disky fici bez problemu..
Ono taky záleží mj. na konkrétním verzi firmwaru HDD...
Jan Machalík
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Shit píše:
Jan Machalík píše:...bracha ma chipset nforce a kamarad nforce4, u obou byla nutna instalace pomoci f6....
Vždyť píšu:
Čti pořádně. :wink: Co se týká NF4: Kompat. SATA rozhraní nForce chipsetů stojí (stála) za prd.... A nF4 (Ultra, SLI) + SATAII -> no comment... :blee:
Helstik píše:..Tak proc ostatni disky fici bez problemu..
Ono taky záleží mj. na konkrétním verzi firmwaru HDD...

Jasny promin, ja jsem to male pismo prehledl :oops:
mijaja
Nováček
Nováček

Příspěvek od mijaja »

Pánové děkuji všem zainteresovaným. Problém byl ve vadném napájecím kabelu. Po koupi nového a jeho výměně byl disk okamžitě nalezen. Jen mě trochu mate, že byl v Biosu "viděn" jen tak "napůl". Je možné, že by přes datový kabel procházelo i menší napětí, které by inicializovalo jeho načtení v Boot volbách, ale nestačilo na načtení v sekci Main?
mOOder
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od mOOder »

Ja uz sem to tu sice ptal ale odpovedi se mi nedockalo , mam problem ten ze HDD sata radic bude nanenajde nebo nekdy najde a kdyz uz je to extremne pomaly a najde ho jen jako "diskovou jednotku" jedna se o disk WD2500KS sataII pres switchovany na SATA 150 , MB : asus a7n8x e deluxe sata radic sil3112 vse je zpravne zapojeno , muze to byt kablem ? sata radic ma bios myslim 4.27 nebo nejak tak a nejnovejsi je 4.29 . stoji to za update ? a jak . a jeste muze byt problem s kompatibilitou ?
PC 1: MB ASUS M2N-SLI Deluxe , CPU AMD Athlon 64 X2 4800+ EE @ 6100+, VGA Asus 4870 900/3700 DDR5 , RAM A-Data 2x1024MB 800Mhz + 2x512MB Geil 800Mhz , HDD Baracuda 1TB SATA2 , DVD-RAM LG 4163b , Zdroj LC-Power 560W TITAN.
Helstik
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Helstik »

Ahoj na za pokus to stoji ten bios,kabely, napajeni, pripadne ho nezapojuj do toho sil3112zkus ho prohodit s jinym diskem jak to pojede
Drummz
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Drummz »

shit píše: Tu disketku potřebuješ u RAID pole, nebo pokud chceš používat funkci AHCI.
Cus, chtel bych se zeptat co je ta funkce AHCI.
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“