Sestava pro Flight simulator X

Rady při výběru PC sestav i jejich větších částí a odstraňování problémů s nimi.

Moderátoři: Walker1134, PKBO

Odpovědět
zabi
Nováček
Nováček

Sestava pro Flight simulator X

Příspěvek od zabi »

Zdravím lidi,

Mám asi 2,5 roku starou sestavu P4 3.4 a Radeon X800Xt a 1GB DDR. Na pocítaci z nárocných her hraju témer výhradne letecké simulátory (respektive u jiných her jsem schopen prežít, že nejedou plynule pri nastavení kvalitního zobrazení)
Stovky hodin jsem strávil u MS Flight simulátoru 2004. Muj soucasný pocítac grafiku v simulátoru celkem v pohode zvládal, málokde se objevil nejaký náznak trhání obrazu.
Pred týdnem jsem nainstaloval MSFS X, a zdesil jsem se nad slideshow, kterou moje sestava predvedla.
Na letištích, kde jsem si zadal nejaký provoz, rozumné vykreslení krajiny pri rozlišení 1280x1024 (detaily jsem mel prumerne cca na 50%), plynulost grafiky sotva presahovala 1fps. Pri otocení pohledu o 180 stupnu se obraz zasekl obcas i na nekolik vterin, kdy zurive cosi nacítal z HDD.
Napr pristání na letišti s velkým provozem je skoro nemožné, nehlede na to že zážitek ze hry je tentam.

Rozhodl jsem si porídit sestavu, která by byla optimalizovaná na MSFS X, s tím bych potreboval poradit. Nikde jsem nenašel clánek, který by nejak rozumne problém nárocnosti MSFS X rozebral.
Výberu a radám jsem otevrený, limity do kterých by sestava mela spadat jsou približne tyto:

- Vyšší cene se nebráním, pokud komponent bude grafický výkon v MSFS X výrazne ovlivnovat. (Bráním se procesorum typu extreme edition, ale už ne napr. dražší GK)
- Preferuji desku, která nebude mít chipset od nVidie
- Nechci Crossfire ani SLI rešení
- Požaduji vysokou stabilitu systému i v jiných aplikacích, 3D CAD, FEM rešice atd. - provádím na PC pevnostní výpocty. Výkon ovšem podrídit MSFS, nikoli grafice v CADu. Z tohoto duvodu se bráním i použití 2x HDD v režimu Raid 0
- Pokud ve velmi dohledné dobe (napr 2 mesíce) bude uveden na trh nejaký komponent, který by výrazne ovlivnil výkon v MSFS, tak bych na nej pockal. Sám prehled co kdy kdo vyrobí a dodá na trh nemám.
- Taktování sestavy se nebráním, pokud to má reálne pomoci ve výkonu. O taktování pro zábavu bez reálného efektu zájem nemám.

K rešení je:
- Co limituje FPS? Je to procesor, který napr pocítá AI ostatních objektu na letištích? Nebo je potreba ciste grafický výkon?
- Cím se vyreší prodleva pri rychlém otocení pohledu o 180 stupnu? Více pameti? Rychlejší HDD, napr WD Raptor?
- Je podpora DX10 ve FS X marketingový tah, nebo krajina opravdu vypadá lépe, či karta s podporou DX10 bude zobrazovat tuto hru rychleji?
- Používá MSFS direct3D nebo OpenGL?

Priložím návrh komponent, ke kterému prosim o pripomínky s ohledem na výše popsané body:

MB:
Gigabyte GA965P DQ6 nebo cca 5600
Gigabyte GA965P DS4 cca 4200
Má nejaký smysl kupovat DQ6 s ohledem treba na taktovací možnosti?

Procesor:
Intel E6600 Core 2 2.4 GHz cca 9000

Grafika:
Gainward 8262 8800GTX cca 17700
nebo podobný výsledek dosáhnu např s HIS X1950XTX za 13000?

Paměti, tady si nevím moc rady. Menší Latence přidá prý více výkonu, nicméně, ušetřený peníz se da efektivněji dát do jiné komponenty?
Napadá mě 2GB (2x1GB) Geil 2048 DDR2 800MHz CL4 za cca 7000? Nebo Kingston 2x1GB DDR2 800MHz CL4 za stejnou cenu?

HDD:
Už mám Seagate Barracuda 7200.10 300GB.
Pomohlo by, kdyby byl FS nainstalován například na WD Raptor 74GB za 4300?

Zdroj mám Seasonic S12 500W, nepředpokládám, že by bylo potřeba kupovat jiný.

Tož tak, díky všem, kteří se tímto problémem jakkoli zabývali a děkuji za každou radu či námět.
Maddogg
Čestný člen
Čestný člen

Příspěvek od Maddogg »

Mělo by to být ok , jen bych možná volil misto desky Gigabyte Asus P5B Deluxe. Ne že by byly tyhle desky špatné , ale zdá se mi že většina lidí bere Asus , mimo jíné je asi lepší na OC , protože většina lidi a to i na zahraničních forech taktuje na P5B dlx. Paměti Geil i Kingston jsou v podstatě špička , do výběru bych ještě možná zařadil paměti Corsair
http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?ak ... &zbo=18191 , ty jdou velice dobře taktovat. Ale tuším že ty Geily nebo Kingstony na tom nebudou špatně.
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
popo_1
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od popo_1 »

neim jak je to s DX9 vs. DX10 v tejto hre ale pokial je tak sa oplati 8800GTX lebo podporuje DX10 (co sa o tej X1950XTX povedat neda)..O disku tak to nevim ale spis tie penniaze co by si vlozil do Raptoru vlozil do 4x1 GB ramek (2x2x1024MB) a malo by to lepsi vyznam (opravte ma ked kecam blbost)... tie pamete ja preferujem Corsair...a dosku P5B deluxe z mojich skusenosti odporucam....
CPU:E6300 1,86GHz@3150MHz(450x7),Chladic CPU:AC Freezer 7PRO/GK:nVidia GeForce 7600GT Leadtek //MB:ASUS P5B Deluxe/RAM:2x512MB+2x1GB Corsair 800Mhz/HDD:Seagate 7200.10 250GB SATA2,Hitachi deskstar 160GB PATA,Seagate Baracuda 60GB PATA/DVD-RW:TSST SH-S183A/Case:Thermaltake Swing stribrna,presklena/Zdroj:Fortron Blue Storm II 400W
3DMark 01:32392 bodu 3DMark 03:15282 bodu 3DMark05:6574 bodu, Super PI:2M/32M:45,29s/17m 36s
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: Sestava pro Flight simulator X

Příspěvek od X-COM »

zabi píše: - Co limituje FPS? Je to procesor, který napr pocítá AI ostatních objektu na letištích? Nebo je potreba ciste grafický výkon?
Dá se říct, že běžnému člověku to omezuje grafická karta, 8800GTX je ale už tak výkonná, že tam to omezuje procesor. Takže oboje je nutné výkonné
zabi píše: - Cím se vyreší prodleva pri rychlém otočení pohledu o 180 stupnu? Více pameti? Rychlejší HDD, napr WD Raptor?
Řešením je především více paměti. S tou hrou nemám zkušenosti, ale možná, že by využila i 4GB, ale s nákupem začni na 2GB.
zabi píše: Má nejaký smysl kupovat DQ6 s ohledem treba na taktovací možnosti?
Nemá! http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=81443
zabi píše: Procesor:
Intel E6600 Core 2 2.4 GHz cca 9000
Pokud máš peněz na rozhazování, kup tuto, pokud ne, kup E6300 (nebo 6400). Výsledky přetaktování jsou i s E6300 výborné. Naopak s E6600 mám už dva zážitky, že nešly přes 3GHz. Oboje i ta moje 6300 na Gigabyte DS4
zabi píše: Grafika:
Gainward 8262 8800GTX cca 17700
nebo podobný výsledek dosáhnu např s HIS X1950XTX za 13000?
Maximální výkon v současnosti, rozhodně 8800GTX.
zabi píše: Paměti, tady si nevím moc rady. Menší Latence přidá prý více výkonu, nicméně, ušetřený peníz se da efektivněji dát do jiné komponenty?
Napadá mě 2GB (2x1GB) Geil 2048 DDR2 800MHz CL4 za cca 7000? Nebo Kingston 2x1GB DDR2 800MHz CL4 za stejnou cenu?
Kup si nejlevnější „značkové “ 800MHz paměti – A-DATA výborné přetaktování za málo peněz.
zabi píše: HDD: Už mám Seagate Barracuda 7200.10 300GB.
Pomohlo by, kdyby byl FS nainstalován například na WD Raptor 74GB za 4300?
Dělal jsem jednu sestavu s Raptorem a byl jsem z toho vyloženě zklamaný, nepocítil jsem prakticky žádné zlepšení při práci s počítačem proti normálnímu SATA300 16MB. Radší víc paměti než Raptor.
zabi píše: Zdroj mám Seasonic S12 500W, nepředpokládám, že by bylo potřeba kupovat jiný.
Výborný zdroj, stačí. (8800GTX má 2 přídavné napájecí konektory, pokud má ten tvůj Seasonic jen jeden, budeš si muset koupit kabelovou redukci Molex→PCIe)
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Cujo
Mírně pokročilý
Mírně pokročilý

Příspěvek od Cujo »

Seasonic ma 2PCI-E konektory viz recenze
http://www.silentpcreview.com/article247-page1.html
Odpovědět

Zpět na „Počítačové sestavy“