Proč nepoužívat firewall ve Windows?

Problematika virů a antivirů, zabezpečení PC - firewall, spyware, atd.
Odpovědět
Baron Prášil
Začátečník
Začátečník

Proč nepoužívat firewall ve Windows?

Příspěvek od Baron Prášil »

Arcisit napsal:
Setkávám se dnes a denně s podceňováním firewallu (dále FW) jako základní ochrany PC. Bohužel si ještě furt mnoho lidí myslí, že FW je zbytečnost nebo že je dokonce ochrání rádoby-firewall v SP2. Veřte nebo ne FW je opravdu nutností! Takže neváhejte a nějaký si nainstalujte a překousněte ty 1. počátky kdy tomu ještě nerozumíte uvidíte, že si ušetříte spoustu nepříjemností.

http://viry.cz/forum/viewtopic.php?t=20980
Naposledy upravil(a) Baron Prášil dne pát 22. pro 2006, 17:02, celkem upraveno 1 x.
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Heh, ja myslim ze pekny a i dyz microsoft nemusim sem toho nazoru ze i tenhle Firewall je lepsi nez nic... Tady bude budto veeelka diskuze nebo rovnou LOCK :roll: :wink: :lol:
Thellwin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Thellwin »

Ja myslím, že Vtipárna je jinde - http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=4643 a diskuse na téma Win FW vs. ostatní řešení se tu jistě také najde v nejednom exemplaři.
Naposledy upravil(a) Thellwin dne pát 22. pro 2006, 16:37, celkem upraveno 1 x.
Goldnoob team proud member!
Baron Prášil
Začátečník
Začátečník

No vidíte,mě,jako někomu kdo 20xdenně napíše větu-"nainstaluj firewall!",to jako příspěvek do vtipárny nepřijde.
Drtivá většina userů by vysvětlování,proč nepoužívat firewall ve windows nepochopila a když se nad tím obrázkem zamyslíte,tak zjistíte,že je v něm pěknej kus pravdy.

ale exekutívu necham na těch co maj klíče a gumu :-D
Baron Prášil
Začátečník
Začátečník

Baron Prášil píše:No vidíte,mě,jako někomu kdo 20xdenně napíše větu-"nainstaluj firewall!",to jako příspěvek do vtipárny nepřijde.
Drtivá většina userů by vysvětlování,proč nepoužívat firewall ve windows nepochopila a když se nad tím obrázkem zamyslíte,tak zjistíte,že je v něm pěknej kus pravdy.

ale exekutívu necham na těch co maj klíče a gumu :-D
ale jo,máte recht,nechci tady spemovat,musim chválit jak se staráte o čistotu
fóra. Smažte to! 8-)
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

ten integrovanej firewall ve Vistě vypadá náhodou hodně použitelně, respektive o dost konfigurovatelnější než ta parodie na firewall v XP(SP2) :oops:
ignorelist: kremrole a dezoláti
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

I kdyz si smazal ten obrazek a snazis se tomu dat nejakej smysl, porad nvm co tu zento thread dela... Veci o firewallech je vsude (a i zde) dost a kdo si mysli ze neni FW potreba at ho nema a kdo veri ze k ecemu je tak uz davno nejakej ma... Jinak jestli ti de o tohle, ja mam Firewall jako soucast routeru, takze SW FW nepouzivam... A myslim si ze mi to jako FW staci!!
zombux
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od zombux »

X-Spidy-X píše:Jinak jestli ti de o tohle, ja mam Firewall jako soucast routeru, takze SW FW nepouzivam... A myslim si ze mi to jako FW staci!!
nestačí, hlavně vzhledem k nemožnosti rozumně kontrolovat odchozí spojení
ignorelist: kremrole a dezoláti
X-Spidy-X
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-Spidy-X »

Mam dojem ze do logu mi to haze vsechny spojeni... Jednou sem si ten log cetl a bylo tam hooodne veci... Ruzny zablokovany IP atd... Jako me to staci stejne dyz bude nejakej machr, tak se mi do kompu dostane a na viry s**u.. antivirak i antispyware mam a jednou za cas je stejne dobry udelat si novej sytsem... :lol: :lol:

P.S nic dulezityho v compu nemam...
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

Pro běžného uživatele pokládám windows firewall za dostatečný. Je to jednoduchý firewall blokující nevyžádané příchozí požadavky (víceméně spolehlivě). Jednoduše se nastavuje, nezatěžuje systém.
"Nevýhoda" je že není 100% kontrola nad každým spojením. Ale má se to tak že běžný uživatel, který ani nechápe slovo firewall (a takových je většina) není schopen pracovat se složitým sw který vyžaduje nastavení pravidel a určitou interakci s uživatelem. Sposta lidí Windows firewall pomlouvá (podle mého názoru naprosto neprávem). Jsou to odborníci kteří bezpečností sítě žijí a mají rádi vše pod naprostou kontrolou, organizace kde je nutná 100% kontrola, nebo pseudoodborníci (těch je většina) kteří fanaticky opakují něco co někde zaslechli a věci nemají podkontrolou nikdy.
Neumím si představit že taťkovi nainstaluji Outpost firewall a budu ho s tím učit zacházet...
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

cabman píše:Neumím si představit že taťkovi nainstaluji Outpost firewall a budu ho s tím učit zacházet...
Ano, souhlasím. Pokud si někdo neumí nastavit dobře FW třetích stran, tak je lepší volbou ten z WXP SP2.... Řeším to u zákazníků podobně... :oops:

Lepší "funkční" WXP SP2 FW, než blbě nastavené Jetico, Outpost & spol. @ lepší něco, než blbě nastavené cokoliv lepší... :wink:

Druhou věcí je to, že třeba KIS6 si velkou část základních pravidel "určí" sám (a na 99,99% dobře), ale je placený. :roll:
pepak.net
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od pepak.net »

Zakladni nevyhodou Windows Firewallu IMHO neni ani tak to, ze nekontroluje odchozi spojeni (protoze kontrolu odchozich spojeni by vetsina uzivatelu tak jako tak nepouzivala, protoze je obtezujici), ale to, ze je nesmirne rozsireny a pro tvurce skodlivych softu ma tedy prakticky smysl naucit se ho programove vypinat.
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Příspěvek od Shit »

pepak.net píše:.... pro tvurce skodlivych softu ma tedy prakticky smysl naucit se ho programove vypinat.
Cendík nemusíš ani vypínat (stejně to poteče), ale stále je lepší cedník než přímo otevřená roura.
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

ja nevim, ja nemam ani antivir ani FW, mam jen ten co je v XP SP2 a uplne mi to staci.. Uz sem takhle pul roku, edavno sem testovne nainstaloval NODa a Ad-aware a byl sem uplne cistej :roll:
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
LGA
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od LGA »

OndraSter píše:ja nevim, ja nemam ani antivir ani FW, mam jen ten co je v XP SP2 a uplne mi to staci.. Uz sem takhle pul roku, edavno sem testovne nainstaloval NODa a Ad-aware a byl sem uplne cistej :roll:
1. Zalezi na jake chodis stranky.
2. Ad-aware (a taky SpyBot S&D) dle meho nazoru kulove najdou. (SpySweaper, SpywareDoctor se me osvedcili mnohem lipe)

Ted jsem zkusil MWAV a divil jsem se kolik nasel v PC bordelu.
pepak.net píše:Zakladni nevyhodou Windows Firewallu IMHO neni ani tak to, ze nekontroluje odchozi spojeni (protoze kontrolu odchozich spojeni by vetsina uzivatelu tak jako tak nepouzivala, protoze je obtezujici), ...
Ja si kontroluju i odchozi spojeni. Sice to da praci vse nakonfigurovat, ale proc by mel kterykoliv program komunikovat ze svetem a odesilat kdovi co.
Aktualni verzi programu si zkontroluju sam a ta aktualni nemusi byt vzdy nejlepsi (nejkompatibilnejsi). A taky nevidim duvod neustale stahovat nove a nove verze programu, kdyz s tou aktualni jsem spokojeny.
cabman
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od cabman »

OndraSter píše:ja nevim, ja nemam ani antivir ani FW, mam jen ten co je v XP SP2 a uplne mi to staci.. Uz sem takhle pul roku, edavno sem testovne nainstaloval NODa a Ad-aware a byl sem uplne cistej :roll:
To je právě přesně ono. Já mám také jen windows firewall (teď jsem ještě za routerem, ale to funguje jako windows firewall).

Kontrola příchozích spojení funguje u wf dobře.
Kontrola odchozích spojení je zbytečná. Protože pokud firewall zachytí nepovolené odchozí spojení tak je již pozdě. Zablokováním tohoto se nevyřeší problém, jen se potlačí. Je pravda že to může být i jakési upozornění že se děje co by nemělo ... ale jsou aplikace co "překážející" fw vyřadí a pak si komunikují vesele dál.
Nutné je problému předejít a aplikace které nechci, do pc vůbec neinstalovat. A ty které chci správně nastavit.
Jsem pro přesměrování pctuning na google. Na co forum? Když se člověk na něco zeptá tak mu nějakej "inteligent" odpoví že si to má najít v google. V google je všechno a konečná odpověď na vše je google.
Baron Prášil
Začátečník
Začátečník

problém je v tom,že tý instalaci šmejda se někdy nevyhneš,protože si nevšimneš.teď sem u kamarádky instaloval net a zabezpečení a nějaký utilitky a program kterej byl před půl rokem v pohodě,teď,sice s možností volby,přiinstaluje nějakej webSearch. A ten se samozřejmě hned připojuje k síti a už to sviští :)
Odpovědět

Zpět na „Viry, antiviry a bezpečnost“