Gigabyte 965P-DS4 (775, P965 + ICH8R)
Moderátor: Eddward
- pivak
- Nováček
-
PCI-E-12V
Mozna Vam to prijde jako uplne trivialni otazka, ale co presne se zapojuje do konektoru PCI-E-12V (ten vpravo nahore u 24-pin ATX konektoru)? Mel jsem za to, ze tam patri molex ze zdroje pro posileni napeti na sbernici, ale ted mi znamej tvrdi, ze se odsud bere pridavny napajeni pro grafickou kartu, pokud nemam moznost vzit to ze zdroje. Jak to tedy je?
- ChrastyII
- Začátečník
- Hosenfeld
- Začátečník
Víte někdo jestli se na tuto desku vejde chladič Thermaltake TMG i1 http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=42208? Celkem se mi líbí jako alternativa k Freezeru 7 Pro, ale překvapily mě velké rozměry 117 x 102 x 141 a mám strach, že by se nemusel vejít mezi ty heatpipe. Proměřoval jsem rozměry pravítkem a teď jsem nejistej ještě víc než předtim...
MB: ASUS P8Z77-V LX | CPU: Intel® Core™ i5-3570K | RAM: 8x2GB DDR3 1600MHz Kingston | GPU: Gigabyte GTX680 | HDD: SSD Intel320 120GB+ 3TB HDD | Zdroj: Seasonic 620W | Case: Thermaltake Matrix VX VD3000BWA | Monitor: Dell U2410 | Sound: Creative X-Fi XtremeGamer
- kopyto
- Nováček
-
DS4+Thermalright SI-128
Prosím provozovatele kombinace "DS4+Thermalright SI-128", aby se s námi podělil se zkušenostmi.
1 - jak s místem ? Překáží někde něco ?
2 - koupil by jsi ho (Thermalright SI-128)dnes znovu, nebo by jsi šel do něčeho jiného ? (OC co to dá)
3 - můžeš vyjmenovat zápory ?
4 - totéž s klady
Díky za odpovědi a hezké VÁNOCE.
1 - jak s místem ? Překáží někde něco ?
2 - koupil by jsi ho (Thermalright SI-128)dnes znovu, nebo by jsi šel do něčeho jiného ? (OC co to dá)
3 - můžeš vyjmenovat zápory ?
4 - totéž s klady
Díky za odpovědi a hezké VÁNOCE.
- kopyto
- Nováček
-
- Njuska
- Nováček
-
Panove, chci se optat, jestli uz nekdo vyresil problem s obcasnym cyklovanim pri bootu PC?
Mam OC (360x9) a PC obcas pri spusteni zazlobi. Abych to upresnil, PC zrovna moc nevypinam, ale kdyz ho na delsi cas vypnu a pak ho zapnu, tak se vetsinou nespusti napoprve (obycejny restart z WIN je vzdy naprosto v pohode). Po nabootovani s PC uz zadnej problem neni (daval jsem mu asi 5-ti hodinovej kour v Prime95, RAMky jsem testoval asi pul dne v memorytestu a ve OK. Proste jenom ten debilni start ze studena.
Co jsem uz zkusil: Zvysit CAS na RAM (i podle SPD), jit s FSB na 350MHz, zvysit U na RAM, na CPU, na FSB, na chipsetu. Zapnout/vypnout ESTI, PCIE jsem dal manulane na 100MHz, nastaveni init display first na PEG... Uz fakt nevim :-/ Jelikoz se obcas (ale fakt jen obcas) stane, ze se pro startu nerozsviti monitor, premejslim jeste na lehke pridani U na PCIE, ale nevim, nevim...
Mozna, ze je problem v BIOSu (mam F7e a rekl bych, ze v F6 to tak hrozny nebylo - ale nejsem si jist).
Nema nekdo zkusenost? Diky.
P.S:Jinak pri defaultnich hodnotach je samozrejme vse OK
Mam OC (360x9) a PC obcas pri spusteni zazlobi. Abych to upresnil, PC zrovna moc nevypinam, ale kdyz ho na delsi cas vypnu a pak ho zapnu, tak se vetsinou nespusti napoprve (obycejny restart z WIN je vzdy naprosto v pohode). Po nabootovani s PC uz zadnej problem neni (daval jsem mu asi 5-ti hodinovej kour v Prime95, RAMky jsem testoval asi pul dne v memorytestu a ve OK. Proste jenom ten debilni start ze studena.
Co jsem uz zkusil: Zvysit CAS na RAM (i podle SPD), jit s FSB na 350MHz, zvysit U na RAM, na CPU, na FSB, na chipsetu. Zapnout/vypnout ESTI, PCIE jsem dal manulane na 100MHz, nastaveni init display first na PEG... Uz fakt nevim :-/ Jelikoz se obcas (ale fakt jen obcas) stane, ze se pro startu nerozsviti monitor, premejslim jeste na lehke pridani U na PCIE, ale nevim, nevim...
Mozna, ze je problem v BIOSu (mam F7e a rekl bych, ze v F6 to tak hrozny nebylo - ale nejsem si jist).
Nema nekdo zkusenost? Diky.
P.S:Jinak pri defaultnich hodnotach je samozrejme vse OK
MB: Gigabyte DS-4 (F9), CPU: Intel Core 2 Duo E6600 (@3,2GHz = 9x360MHz, 1,4V), RAM: 2x512GB GEIL Ultra 800MHz CL4-4-4-12 dualchannel, VGA: Asus X1300PRO 256MB DDR2 silent, HDD: WD Raptor 74GB 10000rpm SATA, WD CaviarRE 250GB SATAII, Zdroj: Xilence Power 600W, Monitor: Dell
- emca
- Nováček
-
Měl jsem podobný problém, tak jsem šel na FSB 356 Mhz,cpu 1,425V, MCh +0,1V, FSB +0,05V, ostatní auto.Bios F7e a 14 dnů nebyly žádné problémy při restartu a spouštění popsané v příspěvku.Znova se potvrzuje, že E6600 není s přetaktováním až tak moc dobře jako modely s nižším taktem. Pro tichý počítač jsem však šel na default hodnoty a šlape jak hodinky hlavně při enkodování DVD v 3 průchodovém enkodingu.
- jared
- Nováček
-
Zdravím, dávám dohromady nové PC a mám problém s instalací Win XP.
Instalace z CD začne, přes F6 natáhnu ovladače řadiče SATA stažené
z internetu, ale při začátku instalace zahlásí, že systém nemůže najít žádné pevné
disky. V Biosu je ale disk vidět, ale možná tam mam něco špatně nastaveno?
Díky všem předem za radu.
z internetu, ale při začátku instalace zahlásí, že systém nemůže najít žádné pevné
- Max Casper
- Začátečník
Tohle mi dělalo, když jsem v biosu nastavil AHCI, ale jako F6 driver vybral Sata RAID místo Sata AHCI.jared píše:Zdravím, dávám dohromady nové PC a mám problém s instalací Win XP.
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
- emca
- Nováček
-
pro kopyto
Já používám PrimeCooler PC-HC5+ CU HyperCool, s.775 a jsem nadmíru spokojen s jeho chladicím výkonem a hlukem.Cena taky je skvělá a je Cu.Samozřejmě se neženu se svým E6600 na 3,6 GHz, ale při rozumném taktování, tj. FSB 330 Mhz (cpu 3,0 GHz) větráček jen jemně šustí ve skříni NEXUS.Tato skříň je skvěle odhlučněná ale na velké přetaktování se nehodí, protože tan nejdou přidat další větráky (120mm) zepředu a ani zezadu, takže funguje jen na 1x spodní 120 mmm a druhý ve zdroji Liberty rovněž 120 mm. VGA je pasivní.Při výběru jsem taky měl v hledáčku nejdříve Thermalright SI-128, ale nakonec po radě prodejce hardware zvítězil výše uvedený chladič.
- ChrastyII
- Začátečník
já když instaloval systém,tak jsem vybral Sata RAID a dělalo mi to samé...ale podle ohlasů je Sata AHCI pro 64-bit windows..tak jak to teda je?Max Casper píše:Tohle mi dělalo, když jsem v biosu nastavil AHCI, ale jako F6 driver vybral Sata RAID místo Sata AHCI.jared píše:Zdravím, dávám dohromady nové PC a mám problém s instalací Win XP.
- jared
- Nováček
-
V tomhle to nebude, kontroloval sem to.Max Casper píše:Tohle mi dělalo, když jsem v biosu nastavil AHCI, ale jako F6 driver vybral Sata RAID místo Sata AHCI.jared píše:Zdravím, dávám dohromady nové PC a mám problém s instalací Win XP.
Možná bych měl zkusit jiný disk, mám tu ještě jeden, taky Samsung, ale
SATA I - to by snad nemělo vadit.
- Njuska
- Nováček
-
Ja myslim, ze procikem to nebude - podle Prime95 (nekaterych dalsich testu) jede stabilne i pri 3,4GHz... A jak popisuju, po nabootu je pak uz naprosto vse v poho. Pomerne casto vytezuju CPU na 100% (konvert videa) a zatim skutecne zadnej problem.emca píše:Měl jsem podobný problém, tak jsem šel na FSB 356 Mhz,cpu 1,425V, MCh +0,1V, FSB +0,05V, ostatní auto.Bios F7e a 14 dnů nebyly žádné problémy při restartu a spouštění popsané v příspěvku.Znova se potvrzuje, že E6600 není s přetaktováním až tak moc dobře jako modely s nižším taktem. Pro tichý počítač jsem však šel na default hodnoty a šlape jak hodinky hlavně při enkodování DVD v 3 průchodovém enkodingu.
Jediny, na co jsem prisel je to, ze pri 1. bootu jdu hned do BIOSu, nic tam nedelam ani neukladam, chcilku pockam a pak jen komp restartnu a vse jede, jak ma... Problem bych spis videl v samotne desce :-/ Predevsim DUAL BOIS je neuveritelnej SHIT :-/
MB: Gigabyte DS-4 (F9), CPU: Intel Core 2 Duo E6600 (@3,2GHz = 9x360MHz, 1,4V), RAM: 2x512GB GEIL Ultra 800MHz CL4-4-4-12 dualchannel, VGA: Asus X1300PRO 256MB DDR2 silent, HDD: WD Raptor 74GB 10000rpm SATA, WD CaviarRE 250GB SATAII, Zdroj: Xilence Power 600W, Monitor: Dell
- Max Casper
- Začátečník
Když jsem stahoval ovladače od intelu, tak se mě to zeptalo, zda chci drivery pro 32 nebo 64bit. Vybral jsem 32bit a byl mezi nimi i SATA AHCI, takže nevím, proč by měl fungovat jen pro 64bit, nehledě na to, že mi to se SATA Raid nefungovalo. V manuálu se sice píše, že Sata AHCI se má vybrat jen pro 64bit XP, ale ta pasáž se týká jen Gigabyte řadiče. O intel řadiči v tom povedeném manuálu není ani slovo.ChrastyII píše:
já když instaloval systém,tak jsem vybral Sata RAID a dělalo mi to samé...ale podle ohlasů je Sata AHCI pro 64-bit windows..tak jak to teda je?
CPU: AMD Ryzen 7 5800X MB: GIGABYTE B550 AORUS PRO AX RAM: Crucial 32GB KIT DDR4 3600MHz CL16 Ballistix Red HDD: Samsung 970 PRO 512GB & Crucial m4 128GB & Crucial MX500 1TB SSD VGA: MSI GeForce GTX 1660 Ti GAMING X 6G DVD: Samsung SH-S203B PSU: Corsair RM650x (2018) Case: Bigtower Chieftec BA-01B-B-SL LCD: 2x 27" Iiyama XB2783HSU-B1DP OS: Win 10 64b
- jared
- Nováček
-
Tak jsem to rozchodil, byl to disk. Stačilo ho vyměnit za jiný.Max Casper píše:Když jsem stahoval ovladače od intelu, tak se mě to zeptalo, zda chci drivery pro 32 nebo 64bit. Vybral jsem 32bit a byl mezi nimi i SATA AHCI, takže nevím, proč by měl fungovat jen pro 64bit, nehledě na to, že mi to se SATA Raid nefungovalo. V manuálu se sice píše, že Sata AHCI se má vybrat jen pro 64bit XP, ale ta pasáž se týká jen Gigabyte řadiče. O intel řadiči v tom povedeném manuálu není ani slovo.ChrastyII píše:
já když instaloval systém,tak jsem vybral Sata RAID a dělalo mi to samé...ale podle ohlasů je Sata AHCI pro 64-bit windows..tak jak to teda je?
- Max Casper
- Začátečník
Možná bys nám mohl napsat v jakém nastavení a s jakými ovladači si to rozchodil. Díky.jared píše: Tak jsem to rozchodil, byl to disk. Stačilo ho vyměnit za jiný.
- jared
- Nováček
-
Ovladače 32bit SATA RAID pro řadič stažený ze stránek Intelu, chyba byla asi opravdu jenom v disku. Instalaci mam teď na Samsung SP1614C - měl jsem ho ve starým PC asi rok, novej SP2504C budu muset reklamovat, ještě ho zkusím přidat jako další disk z Win.Max Casper píše:Možná bys nám mohl napsat v jakém nastavení a s jakými ovladači si to rozchodil. Díky.jared píše: Tak jsem to rozchodil, byl to disk. Stačilo ho vyměnit za jiný.
- lipe
- Nováček
-
problémy s větrákem na CPU
Znáte to pořekadlo, že nejhorší smrt je z leknutí?
Mám v boardu E6300 a zatím jsem na něm nechal boxovaný chladič. V BIOSu mám nastaveno FAN Speed Control Method i FAN Speed Control Mode na Auto. Ze zvyku jsem si nastavil CPU FAN Fail Warning na Enabled, i když jsem to ještě nikdy na žádném chladiči nepotřeboval. Větrák na procesoru sám mění otáčky podle potřeby, občas se vypne, zapne, žádný problém.
Asi po týdnu naprosto bezproblémového běhu jsem na chvíli odběhl od doručené pošty a když jsem se asi za 15 minut vrátil zpátky, počítač řval, že stojí CPU větrák. Povolil jsem rychlošrouby, sundal bočnici a větrák opravdu stál. V panice jsem vytrhnul síťovou šňůru ze zdroje. Zkontroloval jsem, jestli se větrák může volně otáčet, vyndal a zandal konektor, s obavami znovu pustil a počítač klidně běžel dál. Nějaký čas jsem měl bočnici sundanou pro trvalou kontrolu, ale nic se nedělo. Tak jsem ji zase vrátil zpátky a pustil to z hlavy.
V noci na úterý mě v půl třetí ráno vzbudil řvoucí alarm, asi si to probuzení dokážete představit. Když jsem konečně pochopil, co se děje, vystartoval jsem z postele, serval bočnici, skusil strčit do vrtule, jestli jí něco nebrání v běhu - se volně točila. Udělal jsem to ještě dvakrát a najednou se větrák rozběhnul. Přestal křičet alarm, větrák asi minutu chladil a pak se zase sám vypnul a počítač normálně běžel dál. Moc jsem toho nenaspal, celou noc jsem čekal jestli to udělá znova, ale nic se nestalo.
Protože se to zatím stalo jen dvakrát, naprosto náhodně, nevím, jestli mám reklamovat desku, boxovaný chladič, nebo co s tím mám sakra dělat. Ani to při případné reklamaci nemám jak dokázat.
Máte někdo nápad, nebo radu? Teda krom výměny chladiče, protože teď mezi svátkama se težce vybírá a stejně to do pátku nestihnou dodat. Nechci podobné probuzení zažít znova.
CPU není ani přetaktovaný, zatím jsem neměl čas si s tím trochu pohrát, ale momentálně nevím, jestli do toho mám jít.
Druhá otázka - dokáže Core Duo (ve spolupráci s deskou) vypnout při přehřátí celý počítač? A pokud ano, umí to Gigabytka?
Mám v boardu E6300 a zatím jsem na něm nechal boxovaný chladič. V BIOSu mám nastaveno FAN Speed Control Method i FAN Speed Control Mode na Auto. Ze zvyku jsem si nastavil CPU FAN Fail Warning na Enabled, i když jsem to ještě nikdy na žádném chladiči nepotřeboval. Větrák na procesoru sám mění otáčky podle potřeby, občas se vypne, zapne, žádný problém.
Asi po týdnu naprosto bezproblémového běhu jsem na chvíli odběhl od doručené pošty a když jsem se asi za 15 minut vrátil zpátky, počítač řval, že stojí CPU větrák. Povolil jsem rychlošrouby, sundal bočnici a větrák opravdu stál. V panice jsem vytrhnul síťovou šňůru ze zdroje. Zkontroloval jsem, jestli se větrák může volně otáčet, vyndal a zandal konektor, s obavami znovu pustil a počítač klidně běžel dál. Nějaký čas jsem měl bočnici sundanou pro trvalou kontrolu, ale nic se nedělo. Tak jsem ji zase vrátil zpátky a pustil to z hlavy.
V noci na úterý mě v půl třetí ráno vzbudil řvoucí alarm, asi si to probuzení dokážete představit. Když jsem konečně pochopil, co se děje, vystartoval jsem z postele, serval bočnici, skusil strčit do vrtule, jestli jí něco nebrání v běhu - se volně točila. Udělal jsem to ještě dvakrát a najednou se větrák rozběhnul. Přestal křičet alarm, větrák asi minutu chladil a pak se zase sám vypnul a počítač normálně běžel dál. Moc jsem toho nenaspal, celou noc jsem čekal jestli to udělá znova, ale nic se nestalo.
Protože se to zatím stalo jen dvakrát, naprosto náhodně, nevím, jestli mám reklamovat desku, boxovaný chladič, nebo co s tím mám sakra dělat. Ani to při případné reklamaci nemám jak dokázat.
Máte někdo nápad, nebo radu? Teda krom výměny chladiče, protože teď mezi svátkama se težce vybírá a stejně to do pátku nestihnou dodat. Nechci podobné probuzení zažít znova.
CPU není ani přetaktovaný, zatím jsem neměl čas si s tím trochu pohrát, ale momentálně nevím, jestli do toho mám jít.
Druhá otázka - dokáže Core Duo (ve spolupráci s deskou) vypnout při přehřátí celý počítač? A pokud ano, umí to Gigabytka?
- 5IAXSK
- Nováček
Ahoj
Nevite nahodou nekdo zda se vejde CHLADIČ THERMALTAKE CL-P0086 BEETLE na tuto desku.
Odkaz na chladic http://www.barbone.cz/?stiid=52468&strs ... 6%20BEETLE
dekuji za odpoved
Nevite nahodou nekdo zda se vejde CHLADIČ THERMALTAKE CL-P0086 BEETLE na tuto desku.
Odkaz na chladic http://www.barbone.cz/?stiid=52468&strs ... 6%20BEETLE
dekuji za odpoved
- Onion
- Začátečník
- Kontaktovat uživatele:
Re: problémy s větrákem na CPU
Uz se tu mluvilo o tom, ze se pri urcitem nastaveni biosu (nepamatuju si presny nazev volby -> RTFM ) vetrak toci jen kdyz to je treba -> v kombinaci s tim fail warning to proste blbne protoze vetrak stoji a vyhodnoti se to jako "problem".lipe píše: ...
A za druhe - pokud se CPU prehriva, zacne poustet prazdne cykly cimz se ochlazuje (dost ucinne - viz. volba "On demand throttle" v Intel Thermal Analysis Tool - v podstate se frekvence snizi na 586MHz a to se vazne neuvari ) )
CPU Core 2 Duo E6300 @ 3.15GHz (7x450MHz)/1.28V (CoreTemp: Load->52°C / Idle->40°C ) :: Cooler Scythe SCINF-1000 Infinity :: MB Gigabyte GA-965P-DS4 (BIOS: F6b) :: RAM 1024MB DDR II PC800 Corsair TWIN2X1024A-6400 @ 5-5-5-15/1.9V :: GPU Asus GF7900GS :: CASE Thermaltake Armor 8000BWS :: HDD WD2500KS (250GB WD) + ST3120026A (120GB seagate) :: PSU Seasonic S12-500