Po Live Update biosu PC death+kdo dělá program flash pamětí

Vše kolem ovladačů k deskám či integrovaným komponentám, včetně BIOSů a jejich úprav.

Moderátor: Eddward

Odpovědět
Martt
Nováček
Nováček

Po Live Update biosu PC death+kdo dělá program flash pamětí

Příspěvek od Martt »

Tak mi v záruce vyměnili v CzC MB. Moje Asuska odešla a jako náhradu (moc MB se s.478 už totiž není) tam dali MSI 865 PE Neo2-P MS 6728 ver.2(opsáno z desky). Jako asi vždy byli nějaké potíže, nešely paměti v dualu, nebyl jsem na nich schopen nastavit ani základní DDR 400 atd. Řešil jsem to přes MSI Live Update, vybral nejnovější bios (3.A), stáhl, udělal záložní kopii a flešl. PC už nenaběhlo, jen základní logo, nelze provést boot. Reset biosu přes jumpr a baterku nic neřeší...
Začal jsem na MSI pátrat, na jejich fóru už to nějak řešili (ach ta má angličtina...) a nakonec jsem zjistil, že Live Update našel bios k 865PE Neo2-P Platinum Edition a to - 3.A, ale tam píšou "3.0 BIOS cannot be used on 865PE Neo2 (MS-6728)" což chápu, že pro mou desku není určen! Po zkoumání jsem došel k tomu, že nejsem schopen vlastně zjistit jaký typ desky mám! Fotky uvedené na MSI s MB 865 PE Neo2 jsou vždy jiné než ta má. Od CzC jsem CD s biosem nedostal abych to podle toho zjistil..., zítra to tam snad zjistím.
Zajímalo by mne zda někdo z vás tady má seznam firem nebo lidí kdo dělají program flash pamětí biosu? Nejlépe Ji, Brno. Dík
NTEL Core 2 Duo Conroe E6300@3,2, Scythe Mine, ASUS P5B-E, 2GB (2x1GB) DDR2 @920MHz GEIL UDC, Sapphire Radeon X1950 PRO Ultimate, 2xWD 320GB, SAMSUNG DVD±R/RW SH-S183A S-ATA, LG DVD-ROM a to vše v GMC H70 s Fortron 400W. CRT 19" ViewSonic G90fB.
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Neházel bych flintu do žita! Když to zobrazí logo, mohl bys to při troše štěstí zvednout sám. Boot block je třeba funkční. Máš tam AMI BIOS? Pokud ano, tak s tím a MSI mám docela čerstvé zkušenosti :-D
Díval jsem se na ty tvoje BIOSy. Podle mě jsi použil správný. Neflashoval jsi ho náhodou přes Windows?
jcdenton12
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jcdenton12 »

jankop píše:Neházel bych flintu do žita! Když to zobrazí logo, mohl bys to při troše štěstí zvednout sám. Boot block je třeba funkční. Máš tam AMI BIOS? Pokud ano, tak s tím a MSI mám docela čerstvé zkušenosti :-D
Díval jsem se na ty tvoje BIOSy. Podle mě jsi použil správný. Neflashoval jsi ho náhodou přes Windows?
Martt píše:Řešil jsem to přes MSI Live Update
:lol: lol :lol:

nema to nieco ako crashfree bios?
...
Shit
Odborník PCT
Odborník PCT

Re: Po Live Update biosu PC death+kdo dělá program flash pam

Příspěvek od Shit »

Martt píše:....
Zkus vlézt do BIOSu přes "Insert" (safe konfigurace) a ozvi se.
jankop
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jankop »

Nikdy nepoužívat LiveUpdate přes Windows!
AMI BIOS má část zvanou Boot block, který může pomoci při obnovení BIOSu. Postup doporučuji následující:
1. Naformátovat disketu plným formátem, žádný quick-zrychlený formát. A raději dvě, protože obnovení BIOSu po havárii je mimo jakoukoliv uživatelskou kontrolu a chybu diskety pak nerozpoznáš.
2. Z diskety, na které máš zálohu starého BIOSu zkopíruj na nově zformátovanou disketu(ty) soubor image, tedy ten s obrazem BIOSu. Pravděpodobně to bude ten nejdelší na disketě. Můj image má délku 512KB. Musíš ho ale na té nové disketě přejmenovat na AMIBOOT.ROM
Nic víc na té nové disketě nemusí být a nemusí být ani bootovací.
3. Dej disketu do PC a zapni ho. Stiskni bezprostředně po zapnutí současně CTRL+HOME. Protože nemáš garanci, že USB klávesnice bude funkční, doporučil bych to dělat s PS/2 klávesnicí. Můj BIOS zřejmě stejně jako na CTRL+HOME reaguje na F10.
4. Po nějaké chvíli se ozve pípnutí a bez jakékoliv odezvy na obrazovce se roztočí FDD. Po správném skončení procesu by mělo být slyšet čtyři pípnutí. Pak je možné počítač vypnout, vyjmout disketu a znovu zapnout. Pak obvykle stačí nastavit defaul hodnoty BIOSu. Nebo udělat clear CMOS.
Tento postup mám odzkoušen, pokud došlo k narušení boot bloku při naprosto zcestném LiveUpdate, pak se ale nemusí povést a jednoduchá cesta obnovení neexistuje. Takto můžeš naloadovat jakýkoliv správný BIOS, tedy i ten nový, jen ho musíš pojmenovat jako AMIBOOT.ROM
Pokud se to povede, tak doporučuji sestudovat, jak se používá AMIFLASH utilita a příště ji s parametrem pro zachování boot blocku použít místo LiveUpdate. Já jsem při havárii BIOSU přišel o MAC adresu síťové karty, ale vzhledem k tomu, že ji znám, tak se dá speciálním softwarem reflashnout. Ale ani bez toho to není problém.
Tak hodně štěstí a dej vědět jak jsi dopadl.
ale tam píšou "3.0 BIOS cannot be used on 865PE Neo2 (MS-6728)" což chápu, že pro mou desku není určen!
Podle mě jsi to špatně pochopil. To se týká opravdu jen BIOSu 3.0 a nikoliv 3.A. Řekl bych, že problém byl ten LiveUpdate, nikoliv špatný BIOS. Ale zkusil bych nejprve obnovu tím starým.
Martt
Nováček
Nováček

Příspěvek od Martt »

Na další laborování už jsem neměl čas (týden na horách) tak jsem to vyřešil hned následující den tím, že jsem po dohodě s Hot line MSI desku poslal do Strakonický Penty (dovozce MSI) k nahrání biosu. V Pentě dělají programování čipu přes PCI slot kartou (čip totiž není na patici). Podle s.n. čísla jsme zjistili, že se jedná o typ MB 865PE Neo2-PFISR a ten popisek u biosů na stránkách MSI "3.0 BIOS cannot be used on 865PE Neo2 (MS-6728) & 865G Neo2 (MS-6728G)" se týká desek verze 1. Deska je v záruce a tedy přeprogram zdarma.
Myslím, že příspěvek od jankop je dost dobrý a skoro by stál za to udělat ho jako důležitý. Ostatně mi tady na fóru stejně chybí ucelené návody i na jiné MB.
Dík za příspěvky. Zítra deska dorazí.
NTEL Core 2 Duo Conroe E6300@3,2, Scythe Mine, ASUS P5B-E, 2GB (2x1GB) DDR2 @920MHz GEIL UDC, Sapphire Radeon X1950 PRO Ultimate, 2xWD 320GB, SAMSUNG DVD±R/RW SH-S183A S-ATA, LG DVD-ROM a to vše v GMC H70 s Fortron 400W. CRT 19" ViewSonic G90fB.
Odpovědět

Zpět na „Ovladače a BIOSy“