Chystám se na RAID 5, ocenil bych zkušenosti a rady

Pevné disky a SSD, optické a výměnné mechaniky, řadiče IDE, SCSI, SATA a jejich nastavení.

Moderátoři: morke, Igoreso, Loki5567

X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Bohužel má opačné zkušenosti. Přišel jsem za tři roky asi o 20-30 DVD, zatímco s HDD jsem problém zatím nikdy neměl, z toho důvodu jsem se rozhodl vedle DVD archivovat i va RAIDu5
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
Aigor
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Aigor »

X-COM píše:Bohužel má opačné zkušenosti. Přišel jsem za tři roky asi o 20-30 DVD, zatímco s HDD jsem problém zatím nikdy neměl, z toho důvodu jsem se rozhodl vedle DVD archivovat i va RAIDu5
OK, to byla jen dobre minena rada. Ja za posledni 3 roky prisel vinou HW uz 2x o data na HDD, takze proto. Ale nechme OT :wink:
pet99
Nováček
Nováček

Příspěvek od pet99 »

Ahoj, mám taky první RAID 5 s 3x200GB disky a tak mám podobné otázky jako ty. Zajímavé je že není příliš praktických informací o některých věcech a tak budu rád, když se tu nějaké objeví.

Pokud jde o provoz Raid 5 mohu říct, že zatížení procesoru je minimální a to i při inicializaci.

Inicializace raid 5 je v googlu téměř neznámý pojem a tak se domýšlím, že dopočítává paritu a to za chodu na pozadí.
Taky mi to začlo inicializovat později a trvá to dlouho - asi 6hodin pokud pole nepoužívám. Při používání se pozastaví.
Pole lze i tak používat ale přenos dat je pomalejší - nebrání však používání.

Pokud se týká chlazení disků tak nemám nejmenší problém i když mám 6x HD ve standardní skříni, která má oddělený prostor pro disky a jsou zvlášť odvětrány. vše má teplotu do 40st. C.

ICH8 zvládá až 6 disků v raid 5
skříň mám http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39903 a jsem zcela spokojen i se zdrojem, který zatím vše zvládá

Pokud se zde objeví více zkušeností budu rád :)

Petr
Asus P5Bdeluxe, C2D 6300, gr. 7600GT, 120GB, Raid 1 2x400GB RAID 5 3x200GB
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Tak to mě 4x320GB trvá inicializace tak 4 hodiny, když na tom nepracuju a když pracuju, tak se to prodlouží max na 6.
Ryzen 7950X, RTX4090, 96GB RAM, 2TB NVMe SSD system, 2TB NVMe SSD data, 112TB RAID 6
supec
Začátečník
Začátečník

raid5

Příspěvek od supec »

Aigor píše:ohledne toho padu pole v RAID5 - pokud predpokladam, ze se bavime o Intel reseni v podobe Intel Matrix RAID, tak je to std. reseni a minimalne deska se stejnym chipsetem by to pole mela normalne rozchodit (pokud odejde deska).
taky premejslim o RAID5 na Gigabyte DS4, ale to ze bych mohl mit problem, kdyz mi odejde deska, me zatim ani nenapadlo:( existuje jeste jiná možnost jak ty data zachránit v jiném PC, s jinou deskou/chipsetem?
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Podle toho, co jsem pochopil z předchozích příspěvků, tak stačí řadiči říct, že disky jsou z pole RAID5 a on už si to přebere. Ale vůbec nechápu, jak pozná, který data jsou paritní a který jsou reálná data (asi nějak označený...)
supec
Začátečník
Začátečník

raid5

Příspěvek od supec »

pet99 píše: ICH8 zvládá až 6 disků v raid 5
skříň mm http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=39903 a jsem zcela spokojen i se zdrojem, který zatím vše zvládá

Pokud se zde objeví více zkušeností budu rád :)

Petr
tak to s těma diskama není tak docela pravda, I8CHR zvládá 6 disků v raidu, ale rozdělenejch do 2 polí, takže můžou být pouze 4 v RAID5 a třeba 2 v RAID0. viz specifikace I8CH na intel.com
Morph
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Morph »

pozor lidi ,at si myslite ,jak si zalohujete data :D muzete bejt v haji,kdyz budete mit pech,sic je pravda,ze jediny dulezity na mim pc sou(spis byly) logy z taktovani,savy z oblivionu a gta,osobni nastaveni opery,tak ted je pekelne postradam...kazdy tyden jsem si zalohoval disk,
a jednoho krasneho dne prijdu ,zmacku power/vyvali se cmoud/zarvu kua/vytrhnu ze zasuvky/raduju se ze cpu ,gpu,ram zijou/du vyreklamovat desku/a ze sem moh odpalit disky me ani nenapadlo/no a ted sem bez savu,nepamatuju si hesla na stranky,a vysledky taktovani odroku 2000 jsou kde?? :oops:
supec
Začátečník
Začátečník

disky

Příspěvek od supec »

Morph píše:pozor lidi ,at si myslite ,jak si zalohujete data :D muzete bejt v haji,kdyz budete mit pech,sic je pravda,ze jediny dulezity na mim pc sou(spis byly) logy z taktovani,savy z oblivionu a gta,osobni nastaveni opery,tak ted je pekelne postradam...kazdy tyden jsem si zalohoval disk,
a jednoho krasneho dne prijdu ,zmacku power/vyvali se cmoud/zarvu kua/vytrhnu ze zasuvky/raduju se ze cpu ,gpu,ram zijou/du vyreklamovat desku/a ze sem moh odpalit disky me ani nenapadlo/no a ted sem bez savu,nepamatuju si hesla na stranky,a vysledky taktovani odroku 2000 jsou kde?? :oops:
OT
a s jakym zdrojem to bylo?
Morph
Žlutá karta Bazar
Žlutá karta Bazar
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Morph »

atrix 500T :evil:
Jirka_007
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Jirka_007 »

Nejakej jsem se snazil zjistit k cemu to RAID pole je a uz me nabavi cist clanky " o nicem " ! Mohli by jste mi nekdo svyma slovama rict co to je a kcemu to slouzi ? PAc mam taky tu moznost na DS4..
CPU : Intel C2D 6300 1,8GHz@2,8GHz =) | MB : GIGABYTE DS4 P965 F8 rev. 1 | RAM : 2x512 DUAL DDR2 Corsair 800MHz | HDD : WD 200GB SATA 2 ( 8MB C.) | GK : Sapp. ATi R. 1950pro 256MB | PSU : Enermax L. 500W | CASE : AeroCool AeroEngine 2 OS : XP, Debian | Monitor SAMSUNG 940BW WIDE
wallot
Středně pokročilý
Středně pokročilý

Příspěvek od wallot »

Jirka_007 píše:Nejakej jsem se snazil zjistit k cemu to RAID pole je a uz me nabavi cist clanky " o nicem " ! Mohli by jste mi nekdo svyma slovama rict co to je a kcemu to slouzi ? PAc mam taky tu moznost na DS4..
\

Redundat Array of Inexpensive Disks

neboli Redundatni (zastupne) pole levnych :) disku

Raidu je nekolik druhu ale vetsina slouzi jako ochrana proti vypadku disku. data jsou bud zrcadlena na jine disky nebo je vypocitavan parita a data na vypadnutem disku jsou dopocitavana za chodu radicem.

vice na http://cs.wikipedia.org/wiki/RAID

na HW raidu 5 by zapis mel byt minimalne stejne rychly jako na singl disk a cteni teoreticky az tolikrat rychle kolik mam datovych disku pokud me to architektura sbernice umoznuje.

SW raid kde se pocita parita je na houby. Ale stripping ci concatenation je bezne pouzivana vec zvlast ve velkych prostredich kde se prideluji standardni velikosti disku a pak se v LVM spojuji podle potreby ale to zu jsem ponekud nekde jinde :)

2 Morph - ono take RAID5 ci treba Raid1 neni v zadnem pripade ZALOHOVANI.
Zalohou se daji nazvat data MIMO pocitac at uz na CD/DVD ci nejake pasce nebo klidne i na disku ale v jinem pocitaci
7800X3D, 9070XT Nitro+, QMK GMMK2 - TTC Frozen V2, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

10.1. Mými slovy. http://www.x-computers.eu/recenze/
Mám teď RAID5 (o něm tento thread) se čtyřmi disky taky na DS4.
Pak 13.1. Můj počítač, tam o tom je další povídání včetně výkonu toho mého pole.
supec
Začátečník
Začátečník

RAID 5 - PROBLEM!!

Příspěvek od supec »

nevim jak to, ale po naistalovani RAID5 mi system hlasi velikost disku 160GB, coz je velikost jednoho samotnyho disku:(-melo by to bejt 320GB zhruba - delam RAID5 pres 3x160GB HITACHI disky...
postup byl nasledujici:
-naistaloval jsem system se zapnutou polozkou RAID v biosu na jeden disk s podstrcenejma ovladacema (pres F6)
-ve WINXPSP2 jsem naistaloval Intel Matrix Storage Manager
-dal jsem ve WIN vytvorit pole RAID5 z existujiciho disku

Pak zacala migrace, v prubehu ktery jsem to parkrat restartoval-instaloval jsem ovladace, ale to by melo bejt fajn, migrace vzdy pokracovala dal... Po jejim dokonceni jsem dal restart po hlasce "restartuj, disk se ti zvetsi na 300GB" a nic:(( disk ma furt 160GB, 2 disky pres ktery mam RAID ve WINCMD nejsou a Intel Matrix Storage Manager neni k nalezeni a nejde preinstalovat:(( rychlost jsem nemel cas vyzkouset...
moc jsem toho zatim nezkousel, takze dik za kazdou radu...

mam c2d, DS4, 2GB RAM, na radici Intel jeste jeden 160GB Seagate...
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Já jsem dělal raid z raidového "biosu" při startování desky...
Koukni do správy disků, co se ti tam zobrazuje, možná, že dodatečné disky stačí povolit tam.
supec
Začátečník
Začátečník

raid5

Příspěvek od supec »

X-COM píše:Já jsem dělal raid z raidového "biosu" při startování desky...
Koukni do správy disků, co se ti tam zobrazuje, možná, že dodatečné disky stačí povolit tam.
zkusim, ale je mi divny, ze by mi to ten Storage Manager nerekl... kdyz to nepude, tak to jeste zkusim pres ten BIOSí RAID, akorát doufám, že se mi pak do toho nebude míchat ve WIN ten Intel Matrix Storage Manager
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Re: raid5

Příspěvek od X-COM »

supec píše:zkusim, ale je mi divny, ze by mi to ten Storage Manager nerekl... kdyz to nepude, tak to jeste zkusim pres ten BIOSí RAID, akorát doufám, že se mi pak do toho nebude míchat ve WIN ten Intel Matrix Storage Manager
Spíš RAIDí BIOS... ale ten podle mne nepomůže, může pomoct ta správa disků.
Intel Matrix Storage Manager podle mne jen přebírá nformace od řadiče, takže by neměl být kontraproduktivní.
supec
Začátečník
Začátečník

HDtach

Příspěvek od supec »

takze se mi to podarilo zprovoznit
(preistaloval jsem system a RAID udelal jeste pred instalaci, ne po ni, jako predtim... ta velikost byla malá jenom proto, že ten zbytek nebyl alokovaný, musel bych si RAID5 rozdelit na 2 oddíly),
takže velikost jak ma být-320GB, v BIOSu jsem nastavil RAID a Sata navive mode na Enabled.
akorát mě trochu děsí ten průběh v HDtachu a average read... cekal bych o trochu víc.... alespon podle (i když tam jsou 4xraptor):
http://www.tomshardware.com/2007/01/03/ ... age13.html
nekde jsem cetl nejaky problemy s merenim RAIDu 5 HDtachem:
http://forumz.tomshardware.com/hardware ... sc-25.html

nemohl by jsi sem Xcome (nebo nekdo jinej) hodit svoje testy v HDtachu?

Obrázek
Naposledy upravil(a) supec dne stř 7. úno 2007, 13:04, celkem upraveno 1 x.
X-COM
Pokročilý
Pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od X-COM »

Mám se čtyřmi disky fakt víc. http://www.x-computers.eu/recenze tam Počítače Ostatní, tam Můj počítač, tam to najdeš. (13.1.)
supec
Začátečník
Začátečník

speed

Příspěvek od supec »

jo takhe bych si to nejak predstavoval, akorat o trochu nizsi se trema diskama... ale ty moje výsledky to je fakt katastrofa... vůbec nemám páru, čím by to mohlo bejt...
co máš nastaveno v biosu?
C2D E6400 @3.5GHz,Gigabyte DS4,2GB RAM ADATA,CL4,RAID5-3x160GB Hitachi, 160GB Seagate, Saphire X1900GT @610MHz 128MB DDR3 @750MHz, Case Avance Terminator
Odpovědět

Zpět na „Disky, mechaniky a řadiče“