Prístpu k disku pro vsechny

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Runn3r.cze
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Prístpu k disku pro vsechny

Příspěvek od Runn3r.cze »

Narazil jsem ještě na jeden problém. V linuxu se mi sice automaticky namountujou všechny disky co mám v PC, ale na ty, kde nejsou linuxi (jeden s WinXP a jeden datovej) má deafultně přístup jenom root.
Já bych ale potřeboval nastavit, aby měli na disk přístup všichni uživatelé...
zkoušel jsem už hledat ale pořád se mi to nějak nedaří nastavit...
tady je výpis mého souboru fstab

Kód: Vybrat vše

rootfs	/	reiserfs	comment=jiffymount,noatime,nodiratime,rw	0 0
none	/proc	proc	defaults	0 0
none	/sys	sysfs	defaults	0 0
none	/proc/bus/usb	usbfs	defaults	0 0
none	/dev/pts	devpts	rw	0 0
tmpfs	/dev/shm	tmpfs	rw	0 0
/boot/linux-swap.swp	none	swap	sw	0 0
/dev/ide/host0/bus0/target0/lun0/part1	/mnt/winxp	ntfs	comment=jiffymount,noatime,nodiratime,user,exec,dev,suid,ro,user	0 0
/dev/floppy/0	/mnt/floppy1	auto	comment=jiffymount,noatime,nodiratime,user,exec,dev,suid,noauto	0 0
/dev/ide/host0/bus1/target0/lun0/cd	/mnt/cdrom0	supermount	comment=jiffymount,dev=/dev/ide/host0/bus1/target0/lun0/cd,fs=iso9660,--,ro,user,exec,unhide	0 0
/dev/ide/host0/bus0/target1/lun0/part1 /mnt/dos ntfs comment=jiffymount,noatime,nodiratime,user,exec,dev,suid,rw,user	0 0
nejlépší by bylo, kdyby na winxp měli všichni přístup jenom pro čtení a na dos všichni plná práva...
pomůže pls někdo
the best -->> Runn3r.cze <<-- the best

(\__/)
(='.'=)
(")_(") This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination !
Konqueror
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Konqueror »

Su to obidve NTFS particie, takze bez pouzitia driveru na zapis na NTFS na ne Linux nevie zapisovat. Preto by som parameter rw (read-write) v /mnt/dos nahradil ro (read-only).
Kedze chces aby na ne mali pristup aj normalni pouzivatelia, pridaj k obidvom parameter umask=0000.
Runn3r.cze
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

tak to cteni uz mne funguje... se zapisem se zkusom jeste nejak poprat... ale aspon uz si muzu prehrat hudbu, co tam mam. diky

(\__/)
(='.'=)
(")_(") This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination !
CyberDeath
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od CyberDeath »

zapis zprovoznis pomoci ovladacu NTFS-3G.
PC - R9 7945HX, BD795i SE, 2x48GB 5600 CL46, Kolink Rocket Heavy Vented, 2TB PM9A1, 2TB XG7000, Pulse RX7900GRE, ROG LOKI 1000W
NB1 - China Laptop 18.5" FullHD, N150, 16Gb RAM, 256GB SSD -> Endeavour OS - River
NB2 - HP Zbook Fury 16 G11 4K, i9-14900HX, RTX 5000 Ada, 128GB RAM, 2TB SSD + HP G4 280W
NAS - 12450H ES, Erying QXZR , 8GB DDR4, A09S 4.2L + 120W ITX, 2x5TB 2,5 HDD, 2+4TB P3 Plus, 5Gbps M2 LAN
OndraSter
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od OndraSter »

nicmene v jadre 2.6.17.13 (posledni jadro, pak sem se na linux vykaslal) v polozce NTFS v make menuconfig (xconfig) uz tam byl nejaky testovaci zapis, nevim jak to je uz ted dotazene, myslimze tam ale byli nejake limity..
PC: i5-2500k 4.5GHz/24GB RAM/GTX560 Ti 1GB/>5TB - W7 Prof x64; Microsoft SideWinder X3 notebook: HP 6715b (4GB RAM) - W7 Prof x64;
mobil: Nokia Lumia 800 Cyan, 16GB; tablet: Toshiba Portege M200 (2GB, 64GB SSD, GeForce FX5200) - W7 Prof x32

Nahraďte Arduino výkonnější variantou!
Vývojová prostředí a nástroje | Webové prohlížeče | Seznam freehostingů
Runn3r.cze
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

no já s linuxem začínám, takže jádro tam mám jaký tam bylo (nevím teď přesnou verzi, ale moc nový nebude), na kompilaci novýho si zatím netroufám... ale časem bych se k tomu rád dohrabal... uvidíme

(\__/)
(='.'=)
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“