Instalace dalsiho systemu a GRUB

Linux, Unix, Solaris, OS/2 atp.
Odpovědět
Runn3r.cze
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Instalace dalsiho systemu a GRUB

Příspěvek od Runn3r.cze »

zdravim,
mám v PC dva disky, 40 a 160gb. ten 40gb mám rozdìlenej na 2 partitions a na každé mám jiný OS (WinXP a Linux). ten 160gb disk mám jenom na data.
Ale te%d jsem dostal nápad... jelikož si s PC rád hraju, chtìl bych pøerozdìlit 160gb disk taky na 2 partitions a na jednu skusit instalovat rùzný OS... jenom na zkoušku a pak je tøeba zase smazat... nevím ale, jestli by se pøi té instalaci dalšího systému nepøesala MBR a já bych se pak nedostal do tìch pùvodních systémù...

Nemáte s tímto nìkdo zkušenosti? Nebo aspoò jak nainstalovat další OS aby nepøepsal MBR?

jako další OS bych zkusil Win2k, který mì minuly, ale pozdìjš bych chtìl zkusit i jiné...

//edit Wilik - presun z pevnych disku
the best -->> Runn3r.cze <<-- the best

(\__/)
(='.'=)
(")_(") This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination !
Josko
Středně pokročilý
Středně pokročilý
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Josko »

Windows väčšinou pri inštalácii prepíše MBR na prvom disku (prvý IDE kanál, master). Väčšina ostatných OS sa na to opýta.
Obrázek
Keby mi niekto chcel písať tak radšej na Jabber/GTalk - bruno.kremel(at)gmail.com
NB: MacBook Pro 13" 7,1: CPU: Intel Core 2 Duo P8600@2,4GHz, VGA: nVidia GeForce 320M, RAM: 4GB 1067MHz, Display: LG W2452T 24",
Sound: E-MU 0202 USB + PP 4xEL34 elektrónkový zosilňovač 2x40W Powered by: Mac OS X Snow Leopard 10.6.4
Houska
Začátečník
Začátečník
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Houska »

co odpojit ten prvni disk a instalovat jen s tou 160kou
---- DIE YOU SON-OF-A-BITCH ----
Firefly
Začátečník
Začátečník

Příspěvek od Firefly »

Pokud budeš instalovat Linux, nemusíš nic odpojovat (popř. vypínat) při instalaci nového linuxu na ten velký disk dáš volbu zavaděče (Grub nebo LILO) do partišny na kterou instaluješ a provedeš ruční zápis bootovací sekvence do svého Grubu, pomocí kterého bootuješ teď. Pokud budeš instalovat na velký disk Windows, tak vypni (odpoj) ten systémový disk, win bootloader se nainstaluje do MBR velkého disku bez ohledu na to, na kolikátou partišnu toho velkého disku windows nainstaluješ. Připojíš první disk a v Grubu provedeš zápis pro nabootování win z velkého disku.
Hic PCLinuxOS bohemicum, his salta
Runn3r.cze
Nováček
Nováček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Runn3r.cze »

prven dik za odpovedi, ale stejne uz me napadlo, ze pri zavadeni systemu se prece hleda na Masteru na prvnim radici... cili i kdyz prepisu MBR an to tom druhem disku, tak by to nemelo moc vadit...

to zkusim a uvidim... v nejhorsim pripade se pak jeste naucim, jak znovu zprovoznit GRUB... a bude to zas v pohode... :D
the best -->> Runn3r.cze <<-- the best

(\__/)
(='.'=)
(")_(") This is Bunny. Copy Bunny into your signature to help him on his way to world domination !
Odpovědět

Zpět na „Operační systémy Linux a podobné“