Má cenu kupovat nový řadič?
Moderátoři: Walker1134, PKBO
- Jakub24
- Začátečník

Má cenu kupovat nový řadič?
Zdravim, mám takovej problém. V mý prastarý sestavě mi pomalu začíná odcházet pevnej IDE disk, často se seká, dělá divný zvuky a občas se ztrácej data. V nejbližším půl roce plánuju nákup nový sestavy, takže už se mi nechce kupovat další IDE disk, kterej bych pak nepoužil. Chtěl bych si koupit řadič na SATA II do PCI, a k tomu SATovej disk, a zajímaly by mě dvě věci. Jednak jestli by to přez obyčejný PCI nebylo moc pomalý, a jednak jak by to bylo s napájením, mám asi tak 12 let starej zdroj a neni na něm napájecí kabel pro tu SATu.
- Stano K.
- Středně pokročilý

Re: Má cenu kupovat nový řadič?
da sa kupit redukciaJakub24 píše:jak by to bylo s napájením, mám asi tak 12 let starej zdroj a neni na něm napájecí kabel pro tu SATu.
- Jakub24
- Začátečník

- Maddogg
- Čestný člen

Sata 2 na Sata bude fungovat , ale nemyslíš ty nahodou sata 2 na obyč ata?Jakub24 píše:A jak je to teda s tou rychlostí? A šel by SATA2 disk na SATA řadič?
Mainboard Asus P7P68 CPU Intel I5 2500k@4.2ghz+Xigmatek Achilles RAM Kingston 2x4GB 1333Mhz GPU Asus r7 370 1100/6000Mhz HDD Samsung F1 500GB DVD-RAM Samsung Case&PSU Fractal Desing Define R2+ Enermax PRO82+ 385W
- Lord
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Fangel
- Nováček

-
No ja mam v mojej obstarožnej mašine radič, síce len na ata disky, ale predsa. Rýchlosť diskov cez radič je zhruba rovnaká ako, keď boli zapojené priamo na dosku, dokonca si myslím, že je o nejaký MB/sec aj rýchlejšie. Teroetická priepustnosť PCI zbernice by mala byť nejakých 132 MB/sec, takže to by disk nemalo brzdiť. Problém s kompatibilitou som nemal žiadny, ale pred kúpou radiča som si riadne pozrel špecifíkácie dosky a radiča, aby náhodou radič nepotreboval inú verziu PCI ako mam na doske.
MB - Matsonic 7177CTC CPU - Celeron Tualatin 1100 Mhz GPU - Sapphire Radeon 9600 Pro 256 MB RAM - Kingston 756 MB SDRAM HDD Maxtor DiamondMax 80 Gb + 120 Gb; Seagate Baraccuda 7200.10 250 Gb DVD-RW - Teac DV-W516G DVD-ROM - Teac DV-516G Repro - Stereo Sony
- Jakub24
- Začátečník

- wallot
- Středně pokročilý

-
u 12 let stary desky bude hodne stara verze PCI a radic pravdepodobne nebude fungovat. prozrad nam co to je za desku a uvidime.
pokud to nevis tak pokud pocitac spusis a das PAUSE u uvodni obrazovky kde to pise velikost RAM, nalezeny disky a podobne tak dole vlevo je takovy dlouhy cislo (sou tam i pismena) s pomlckama. to opis jelikoz z nej se da poznat co je to za desku
pokud to nevis tak pokud pocitac spusis a das PAUSE u uvodni obrazovky kde to pise velikost RAM, nalezeny disky a podobne tak dole vlevo je takovy dlouhy cislo (sou tam i pismena) s pomlckama. to opis jelikoz z nej se da poznat co je to za desku
7800X3D, 9070XT Nitro+, Custom Gamakay 75 TMR + Keychron V0 Ultra, Razer Naga V2 Pro, TCL 34R83Q + Dell P3223QE, Fractal Design Scape
- Jakub24
- Začátečník

- Fangel
- Nováček

-
Na nete predsa len nejaká zmienka je
v manuále k doske sa píše pri špecifikácii chipsetu toto:
This interface implementation is compliant with the PCI Rev 2.1 Specification.
Takže ak radiču stačí PCI 2.1, tak by mal ísť.
odkaz na manuál:
http://www.supermicro.com/manuals/mothe ... NL-018.pdf
v manuále k doske sa píše pri špecifikácii chipsetu toto:
This interface implementation is compliant with the PCI Rev 2.1 Specification.
Takže ak radiču stačí PCI 2.1, tak by mal ísť.
odkaz na manuál:
http://www.supermicro.com/manuals/mothe ... NL-018.pdf
MB - Matsonic 7177CTC CPU - Celeron Tualatin 1100 Mhz GPU - Sapphire Radeon 9600 Pro 256 MB RAM - Kingston 756 MB SDRAM HDD Maxtor DiamondMax 80 Gb + 120 Gb; Seagate Baraccuda 7200.10 250 Gb DVD-RW - Teac DV-W516G DVD-ROM - Teac DV-516G Repro - Stereo Sony
- Jakub24
- Začátečník

Je děkuju moc, přesně tohle sem potřeboval už jak dlouho
Já to sice hledal už docela dávno, tak 2-3 roky zpátky, ale pokud vim google našel jen nějaký odkazy na ebay.
Tak to je v háji, každej řadič pod 2000kč chce revizi 2.2, a kupovat řadič za 3 litry je kravina. Jak to teda mám řešit? Mám přece jen koupit radši IDE disk?
Tak to je v háji, každej řadič pod 2000kč chce revizi 2.2, a kupovat řadič za 3 litry je kravina. Jak to teda mám řešit? Mám přece jen koupit radši IDE disk?
- Lord
- Středně pokročilý

- Kontaktovat uživatele:
- Jakub24
- Začátečník

njn, když ale mě příde blbý kupovat za prakticky stejnou cenu něco nesrovnatelně pomalejšího. Myslim že po koupi tý nový sestavy bych toho litoval.
A co tohle? http://www.lan-shop.cz/radice-scsi-a-raid/ostatni/20050
Tady se k revizi nijak nevyjadřujou, píšou tu jen 32 bit PCI Bus.
Ten IDE disk bych chtěl jako úplně poslední možnost, když už bych měl jistotu že to prostě jinak nepude. Myslíte, že by mi ten řadič v nějakym obchodě vzali zpátky kdyby to nešlo? Btw, mám v pc Firewire řadič s revizí 2.2, zvukovku stejně tak a oboje funguje bez problémů.
A co tohle? http://www.lan-shop.cz/radice-scsi-a-raid/ostatni/20050
Tady se k revizi nijak nevyjadřujou, píšou tu jen 32 bit PCI Bus.
Ten IDE disk bych chtěl jako úplně poslední možnost, když už bych měl jistotu že to prostě jinak nepude. Myslíte, že by mi ten řadič v nějakym obchodě vzali zpátky kdyby to nešlo? Btw, mám v pc Firewire řadič s revizí 2.2, zvukovku stejně tak a oboje funguje bez problémů.
- Fangel
- Nováček

-
No neviem, nebude predsa len efektívnejšie kúpiť jeden IDE disk? 80 GB stojí vašich CZK okolo 1100, čo nie je omnoho viac ako najlacnejšie radiče, kde je však otázka, či ti aj pôjdu. (a za tých 2000, čo spomínaš sa dá kúpiť 250 GB disk) Myslím, že je lepšie mať do nového kompu v zálohe IDE disk hoc aj pomalší ako SATA (ono tie úspory v čase nebudú nejaké vysoké so SATA diskom, veď hadám nekopíruješ niekoľko sto terabajtov denne, a inštáláciu systému si možeš kupiť SATA disk, takže system bude šlapať dobre), ako mať možno naveky niekde v šuflíku odložený radič (ktorý pri tej cene asi aj tak za veľa nestojí).
- presscott
- Začátečník

- Kontaktovat uživatele:
Nemel jsem sice moznost porovnat rozdil mezi ATA100/133 a S-ATA2, ale rozdil mezi ATA100/133 a SATA je v praxi minimalni. Dokonce neni poznat, na kterem disku zrovna pracuju. Nektere ATA133 disky (ale jen urcite typy) prekonavaji v prakticke propustnosti SATA disky. Ale rikam, nevim presne jak je na tom SATA2 v praxi.....rekl bych, ze bude o nekolik procent rychlejsi.
//edited (pisu uz nesmysly)
//edited (pisu uz nesmysly)
CPU: Core2Duo E7400@3,2Ghz 1.24V vcore + Thermalright XP-120 tuned-up MB: Asus P5KR skt.775, RAM: 4068MB A-Data DDRII 800MHz, VGA: Sapphire Radeon HD3870 512MB GDDR4, HDD: Seagate Barracuda ES 250GB, Zdroj: Fortron Green 350W http://presscott.wz.cz
To, že se na něčem "usnese" banda userů PCTF ještě neznamená, že mají pravdu. Často je to právě naopak.
To, že se na něčem "usnese" banda userů PCTF ještě neznamená, že mají pravdu. Často je to právě naopak.
- Jakub24
- Začátečník

Tak sem koukal na nějaký srovnání IDE a SATA, a vážně to vyjde v podstatě nastejno. Ale další problém bude asi opět v tý mojí základní desce. Jednak bych chtěl 320 GB disk, a je dost pravděpodobný že s nim moje deska nebude spolupracovat. A hlavně ta deska má to IDE nějaký divný, jeho rychlost by podle toho co sem se teď dočet měla bejt 133mb/s, ale mě se nikdy nic nepřenášelo rychlejc než cca 10mb/s. Tak si říkám jestli s tim vůbec má cenu něco dělat, jestli by nebylo lepší eště nějakou tu chvíli přežít naprosto neuvěřitelnou pomalost toho disku, sekání a ztrácení dat a počkat si na novou sestavu. Blbý jen že ta chvíle se eště může docela slušně natáhnout. Už fakt nevim co s tim, co by ste dělali na mym místě?
- Fangel
- Nováček

-
No tá tvoja doska asi fakt nebude podporovať disky nad 137 GB, rovnaký problém s doskou som mal ja a riešil som to kúpou ATA radiču s podporou veľkých diskov. Ale to je zase investícia navyše. Väčší disk by si však mal rozchodiť aj na tej tvojej doske, avšak bude ho poznať len ako 137 GB a viac nie. Na novom compe by si ho potom mohol použiť už ako 320 GB. 133MB/sec je len teoretická rýchlosť, mne to tiež veľmi cez 30 MB/sec nejde. Výmenou disku by sa však mala rýchlosť podľa mňa zlepšiť (ja som mal na starom 6,4 GB disku rýchlosť cca 15 MB/sec a keď som ho vymenil za nový, tak to razom vyšlo na 25 - 30 MB/sec (ale samozrejme len presúvanie a kopírovanie v rámci disku alebo medzi diskami, kopírovanie s DVD-ROM ledva ide na 10 MB)
- Jakub24
- Začátečník

- Fangel
- Nováček

-
No také jednoduché to nebude. Myslím, že na takto naformátovanom disku by si vo svojom compe videl len tú prvú partíciu, ak niečo vôbec.
Ako rozchodiť väčšie disky na starších doskách sa píše inak tu:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=6914
(otázkou je či najdeš niekde nový bios na tvoju dosku s podporu 48 bit LBA, ak taký bios nie je tak smola)
Ako rozchodiť väčšie disky na starších doskách sa píše inak tu:
http://forum.pctuning.cz/viewtopic.php?t=6914
(otázkou je či najdeš niekde nový bios na tvoju dosku s podporu 48 bit LBA, ak taký bios nie je tak smola)
- Jakub24
- Začátečník

No bohužel, přesně jak říká MaWa v tom příspěvku na kterej si mi dal link. Když u 7 let starý desky je nemožný sehnat takovej BIOS, na 12 let starou desku to snad ani nemá cenu zkoušet.
Vidim to asi takhle:
Teď si koupim nějakej levnější 40GB IDE disk, kam dám systém a nejdůležitější neobnovitelný data. S tim bych to myslim toho půl roku až rok mohl přežít a pak už bych měl mít novou sestavu a tam už si dopřeju nejmíň 320GB SATA II disk. Každopádně díky za pomoc a za rady.
Vidim to asi takhle:
Teď si koupim nějakej levnější 40GB IDE disk, kam dám systém a nejdůležitější neobnovitelný data. S tim bych to myslim toho půl roku až rok mohl přežít a pak už bych měl mít novou sestavu a tam už si dopřeju nejmíň 320GB SATA II disk. Každopádně díky za pomoc a za rady.